Beralih dari WordPress ke Wix

Beralih dari WordPress ke Wix


Menukar laman web dari pembangun laman web ke CMS adalah tema yang cukup meluas. Banyak manual dalam kombinasi sistem yang berbeza telah dibuat untuk memberikan perincian tugas.

Mengenai proses sebaliknya, proses ini tidak dilindungi dengan betul di Internet. Namun, situasi, ketika pengguna, yang mempunyai laman web dibuat dengan CMS berikutan cadangan kenalan mereka yang berpengalaman tiba-tiba memutuskan untuk beralih dari platform yang rumit ke persekitaran bangunan web yang lebih selesa menjimatkan kemajuan, cukup meluas.

WordPress laman web sering dipesan dari studio web dan pengguna harus membayar perkhidmatan mereka selepas itu. Kadang kala, kos penyelenggaraan laman web menjadi tidak dapat dilaksanakan, perkhidmatan menjadi lebih mahal dan tidak ada lagi rasa untuk terus berusaha ke arah ini lebih jauh.

Switchnif dari WP ke Wix

Mahu beralih dari WordPress ke Wix sendiri? – Membaca Panduan Peralihan Tidak Sengaja!

Seorang pengguna mula mencari pilihan yang lebih murah dan proses pengurusan projek yang lebih sederhana, sering memperhatikan pembangun laman web dengan mereka peluang untuk memulakan tanpa membayar, kos tetap untuk hosting dan perkhidmatan lain. Ketika datang ke pembangun laman web, pengguna sering memilih Wix berbanding sistem lain.

Selain itu, pengurusan DIY laman web berasaskan CMS boleh mencetuskan masalah teknikal:

 • WordPress tidak mempunyai fungsi bersepadu.
 • Anda tidak akan dapat membuat apa-apa, kecuali blog (selepas pemasangan beberapa pemalam) di sini.
 • Banyak perkara harus dilakukan secara manual.
 • Setiap tugas baru membuat pengguna meneroka nuansa plugin, pengekodan dan tetapan.

Setelah bekerja dengan WordPress, beberapa pengguna mula menyedari bahawa mereka tidak akan dapat mengurus laman web mereka dari sudut teknikal. Walaupun tugas baru terus muncul, mereka memahami bahawa mereka tidak akan dapat menyelesaikannya berulang kali atau membayar banyak wang kepada pemaju untuk setiap pembaikan.

Mereka tidak mempunyai keinginan untuk mempelajari dasar-dasar pemalam dan pengekodan. Tetapan hosting dan keselamatan, pemalam, keperluan membaca ratusan manual, eksperimen, jam menonton video tutorial … Semua usaha ini mencetuskan pemikiran untuk menolak penggunaan WordPress – tidak semua orang berminat dengan pelbagai teka-teki teknikal ini. Wix adalah alternatif yang sempurna dalam keadaan ini.

Menukar DIY atau Menyewa Perkhidmatan Profesional?

Adalah sangat nyata untuk menukar laman web dari WordPress ke Wix sendiri, jika anda cekap dalam bidang ini dan mengetahui semua selok-belok prosesnya. Namun, kebanyakan pengguna kekurangan pengetahuan ini dan, dengan itu, mencari bantuan pihak ketiga.

Semasa melayari laman web, mereka mungkin menemui perkhidmatan migrasi laman web khusus. Mereka berjanji untuk memindahkan laman web anda dari satu platform ke platform lain tanpa usaha yang diperlukan dari anda, tetapi adakah itu benar-benar berbaloi?

Situasi, apabila proses pemindahan laman web terbukti tidak berjaya atau tidak lengkap cukup kerap, sedangkan masalahnya mungkin terlalu serius untuk diselesaikan sendiri.

Proses penghijrahan laman web sangat kompleks dari sudut teknikal, sementara templat dan pemalam WordPress dan Wix mungkin terbukti tidak sesuai. Terlebih lagi, adalah mustahil untuk menukar pangkalan data laman web CMS ke pembangun laman web secara langsung. Ini bermaksud bahawa banyak tugas harus dilakukan secara manual.

Saya mengesyorkan agar memesan proses pemindahan laman web dari Pasukan profesional SiteBuilders.PRO. Orang-orang ini akan memindahkan laman web anda dalam jangka masa pendek dan dengan penuh perhatian. Sekiranya anda tidak yakin dengan kemahiran anda, anda juga tidak boleh berusaha untuk menyelesaikan tugas anda sendiri: kerugian kewangan mungkin lebih serius daripada kos pemindahan berbayar. Namun, jika anda masih memutuskan untuk menyelesaikan prosesnya sendiri, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya dengan betul.

Cara Beralih dari WordPress ke Wix – Panduan Utama

Enjin carian pada mulanya melihat laman web anda sebagai nama domain. Maksudnya, semua ciri dan ciri laman web diberikan kepada domain. Itulah sebabnya, peraturan utama semasa pemindahan laman web adalah penyambungan yang betul dari domain laman web lama ke platform baru.

Pada asasnya, pemindahan laman web dari WordPress ke Wix bermaksud penciptaan laman web baru di domain lama dengan pemeliharaan kandungan dan struktur. Ini bukan salinan mutlaknya, tetapi laman web yang secara visual dan struktur menyerupai laman web lama dan dilengkapi dengan kandungan yang serupa. Oleh itu, arahan menukar dari WordPress ke Wix adalah seperti berikut:

 1. Daftar dengan Wix. Pilih rancangan bergantung pada tugas anda dan buat pembayaran.
 2. Pilih templat laman web tematik, yang akan serupa dengan yang lama.
 3. Domain lama harus disambungkan ke laman web baru. Untuk melakukannya, matikan perlindungan kerahsiaan dan buka blokir laman web di papan pemuka daftar domain anda. Kemudian akses papan pemuka Wix, pilih “Sambungkan DomainPilihan dan ikut arahan tuan. Anda harus mengesahkan tindakan melalui e-mel yang anda akan sampai ke akaun daftar domain. Anda juga harus mengubah tetapan DNS domain dalam daftar supaya pelawat anda dapat masuk ke pelayan Wix. Ini akan memberi permulaan kepada pemindahan lalu lintas ke laman web baru.
 4. Pergi ke panduan pemindahan domain WordPress to Wix yang terperinci.

 5. Buat struktur menu dan halaman kosong sama dengan yang anda ada di laman web lama.
 6. Muat turun semua fail dari pangkalan data laman web  dan muat naik dengan nama yang sama ke pelayan Wix.
 7. Sekarang anda perlu membuat struktur setiap halaman web yang berasingan dan salin kandungan dari laman web lama. Salin semuanya dengan pautan – gambar dan fail akan berada di tempat mereka kerana kami telah memuat naiknya tanpa menukar nama.

Sebaik sahaja anda selesai merancang halaman laman web baru anda, anda dapat mempertimbangkan tugas yang telah selesai. Tempoh proses pemindahan bergantung pada jumlah laman web.

Prinsip membuat laman web di Wix agak berbeza – ia berdasarkan menambah widget dan blok visual. Sekiranya laman web WordPress anda mempunyai lebih banyak plugin untuk prestasi tambahan, anda kemungkinan besar akan menemui aplikasi yang serupa di Wix AppMarket.

Cara Berhijrah dari WooCommerce ke Wix

Cara Berhijrah dari WooCommerce ke Wix

Sebagai pemalam eCommerce WordPress, WooCommerce membolehkan mewujudkan kedai dalam talian mandiri lengkap untuk menjual produk fizikal dan digital. Menguruskan dan mengemas kini kedai WooCommerce boleh menjadi masalah besar jika, misalnya, pemaju yang mengekalkannya untuk anda telah menaikkan yurannya atau tiba-tiba hilang.

Sebelum anda benar-benar meneruskan proses pemindahan WooCommerce to Wix, masuk akal untuk menunjukkan langkah-langkah utama yang harus anda lalui:

Dari sisi WooCommerce:

 1. Eksport Tetapan Kedai Web. Pergi ke panel kawalan WooCommerce dan akses bahagian CSV Import Suite. Kemudian cari tab Eksport Produk dan pilih produk atau variasinya yang ingin anda eksport. Perlu diingat bahawa jumlah produk yang dimasukkan ke dalam fail CSV akan bergantung pada parameter pelayan.
 2. Pilih Pilihan Eksport. WooCommerce memungkinkan untuk mengeksport produk dalam salah satu pilihan yang ada. Ini termasuk Had (bilangan produk maksimum yang ingin anda eksport sebagai fail CSV), Offset (bilangan baris, dari mana anda ingin memulakan eksport), Lajur (untuk kes tersebut, apabila anda ingin mengeksport tertentu lajur produk), Sertakan Data Meta Tersembunyi (apabila anda ingin memaparkan data meta untuk produk anda dan variasinya) dan Had kepada ID Ibu Bapa (digunakan secara eksklusif untuk variasi produk dari produk induk tertentu). Pilih pilihan produk eksport yang diperlukan untuk memuat turun fail CSV.

Nota: Semasa mengeksport produk, ingatlah bahawa Wix pada masa ini tidak membenarkan mengimport produk digital. Terlebih lagi, jumlah maksimum produk yang boleh anda import ke Wix merangkumi 5000 item.

Dari sisi Wix:

 1. Log masuk dengan Wix dan Simpan Fail CSV. Jangkau panel kawalan laman web dan pergi ke tab “Simpan Produk”. Tekan butang Import yang terdapat di bahagian atas halaman dan klik butang “Muat turun Templat CSV”. Buka fail CSV yang telah anda eksport dari WooCommerce dan simpan dalam format CSV di sini.
 2. Masukkan Data yang Hilang ke dalam Fail. Sebaik sahaja anda menyimpan fail CSV, anda mungkin mulai memasukkan data yang hilang, mengikuti petunjuk yang diberikan oleh Wix dalam bentuk carta. Jangan ubah nama lajur. Pastikan untuk mengisi semua bidang yang diperlukan. Simpan fail baru dalam format CSV sekali lagi.
 3. Import Fail CSV. Kembali ke tetingkap “Muat turun Fail CSV”, pilih fail yang telah anda simpan dan kemudian klik butang “Teruskan”. Periksa hasilnya dengan teliti. Medan yang mesti ada akan diserlahkan dengan warna merah. Sekiranya semuanya baik-baik saja, klik butang “Import” untuk menyelesaikan proses import yang mungkin memerlukan beberapa minit untuk diselesaikan, sementara proses memuat turun gambar mungkin memakan waktu hingga satu jam. Sebaik sahaja import selesai, anda akan melihat laporan yang dipaparkan di skrin.

Sebelum melumpuhkan kedai WordPress anda, pastikan kedai web Wix baru anda berfungsi dengan baik. Uji sebentar untuk melihat parameter dan buat pengeditan yang diperlukan, jika perlu.

Pokoknya

Berbanding dengan WordPress, Wix mempunyai fungsi luar kotak yang lebih luas. Lebih mudah dan senang mengurus laman web yang dibuat dengan pembangun laman web. Jadi, sangat masuk akal untuk menukar laman web anda dari WordPress ke Wix, terutamanya jika anda bukan pengekodan pro. Namun, lebih baik mempercayakan proses ini dengan profesional. Dengan harga sekitar $ 150 sahaja, anda tidak akan mempunyai pekerjaan yang rumit dan kadang-kadang mencabar.

Perkara utama adalah meneruskan trafik ke laman web baru dengan domain lama serta merancang halaman laman web dan mengeksport / mengimport fail produk CSV dengan betul. Kerja kandungan juga merupakan bahagian proses yang paling rumit dari segi teknikal. Selebihnya lebih sederhana. Wix, mungkin, adalah pilihan terbaik bagi semua orang yang bersedia beralih dari CMS ke persekitaran kerja yang lebih selesa.

Pindahkan Laman Web Anda ke Wix

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map