Istraživanje Ghost Blogging platforme u 2015. – detaljan pregled

Duh relativno je nova platforma za pisanje blogova, a pojavila se tek prije nekoliko godina 2013. godine. Započela je život kao Kickstarter projekt kreiran od strane osnivača Johna O´Nolana.


Očigledno je da je projekt stvarno odjeknuo zajednicom za web razvoj, jer je preko 5000 podržatelja završilo sudjelovanjem u crowdfunding kampanji. Cilj 25.000 funti bio je potpuno izbrisan, jer je u jednom mjesecu prikupljeno 196.362 funte.

Ghost je platforma za razvoj web mjesta koja je usredotočena na jedno i samo jedno: bloganje. Bez dodatnih značajki, bez zvona & zvižduci, ništa. Samo bloganje.

Koncept koji stoji iza platforme daleko je od nove ideje – WordPress i sam ima slične korijene, ali WP je od tada prešao na nevjerojatno svestran sustav upravljanja sadržajem pogodan za sve vrste svrhe. Duh, međutim, obećava da će se njegov glavni fokus uvijek stavljati na objavljivanje sadržaja; jednostavnost i lako pisanje glavni su prioriteti.

Ukratko, ako očekujete da će Ghost biti u stanju učiniti sve što WordPress čini, nekako vam nedostaje poanta. U ovom postu pregledat ću opširni pregled onoga što je Ghost postao 2015. godine i ostaje li istinit ciljevima koje je O’Nolan postavio na početku.

Preći ću preko cijelog sustava izdavanja, od početne prijave do konačnog izlaznog posta.

Stvaranje vašeg Ghost računa

Prvi korak za započinjanje Ghosta je prijava u Ghost.org. Sviđa mi se minimalan dizajn web stranice. Postoje bijeli prostor i za mene je to uvijek dobra stvar.

Duh-znak-up

Na sljedećoj stranici od vas će se pitati kako želite započeti svoj blog (ne zaboravite da potvrdite i svoju adresu e-pošte). Imate dvije mogućnosti:

Duh i pokretanje opcije

 • Ghost Pro – hostira se vaša web lokacija na platformi Ghost. Vaša će domena izgledati kao yourdomain.ghost.io. Cijene počinju od 8 USD mjesečno, ali dobivate 14-dnevnu besplatnu probnu inačicu. Ovo je metoda koju ću koristiti za recenziju.
 • Self-domaćin – možete preuzeti kôd, učitati ga na svoj poslužitelj i koristiti Ghost na prilagođenoj domeni. Neću pokrivati ​​ovu metodu u ovom postu, već Srednjem korisniku izvijestio je nije tako povoljno na instalaciji.

Nakon što sam kliknuo Ghost Pro, predstavio mi se ovaj ekran. Ovdje ćete ispuniti naslov svog bloga i adresu za njega. Možete se naknadno prilagoditi u slučaju da se predomislite.

Duh-URL

Nakon što sam odabrao ime i URL bloga, preusmjeren sam na svoju nadzornu ploču Ghost. Na vrhu se pojavila poruka dobrodošlice (može se odbaciti) koja mi je dala malo informacija o uporabi nadzorne ploče.

Također me usmjerila do plavog gumba „napiši post“, što je bilo izvrsno mjesto za početak.

Duh-ploča

Stvaranje nove pošte

Nakon što pritisnete taj plavi gumb, sada ćete morati postaviti novi korisnički račun za domenu koju ste stvorili (morat ćete to učiniti barem jednom za svaku novu domenu).

Možete ponovo unijeti naslov bloga (trebao bi biti automatski popunjen već s vašeg prethodnog unosa), upisati svoje ime (to će se pojaviti na dnu svakog posta koji objavite), upisati adresu e-pošte korisnika i odabrati lozinku.

Novi-Duh-blog

Kliknuo sam gumb “U redu, učinimo to” i sa nestrpljenjem čekao da se učita sljedeća stranica. Na kraju krajeva, to bi vjerojatno bio glavni dio pregleda.

Čitav smisao Ghosta je nevjerojatno, nevjerojatno, jednostavno iskustvo pisanja. Tako da sam znao da ako ne volim ono što sam vidio sljedeće, vjerojatno ne bih smatrao da je moje korisničko iskustvo uspješnim.

Tako sam čekao … i čekao … i čekao (moja veza može biti spora ponekad, grr!). Tada je napokon stigao sljedeći ekran.

Duh-udžbenik

Nije to ono što sam očekivao, a to je bio urednik postova. Umjesto toga, predstavljen mi je kratak tutorial o tome kako pisati s Ghostom i neke Markdown-ove osnove.

Napomena: Ako to već niste znali, Ghost nema vizualni uređivač kao što je WordPress. Umjesto toga, pišete u Markdownu. Markdown je sintaksa za pisanje teksta u HTML koja u osnovi prevodi vaš tekst u formatirani izlaz.

Nakon kratkog čitanja, pritisnuo sam “+ novu objavu” na vrhu izbornika i moj urednik posta se odmah učitao.

Duh-post-Urednik

Moja prva misao: što?

Nema ništa. Apsolutno ništa. Nema TinyMCE, nema alatne trake, samo neke vrlo slabe crte koje su podijelile tri polja na zaslonu: naslov posta, uređivač (gdje kucate svoj post u Markdownu) i pregled formatiranog izlaza.

Znao sam iz izvještaja o Ghostu kako sam pročitao da će urednik biti srušen, ali nisam ni zamislio da će to biti sasvim ovako oduzeto. Nisam bila baš sigurna odakle započeti, ni kako.

Primijetio sam vrlo sićušnu ikonu u gornjem desnom kutu polja za unos, označenu s M. To je jedva primjetno. Kada se klikne, pojavit će se mali skočni prozor s nekim osnovnim informacijama o sintaksi Markdown.

Smanjenje-pomoć

Evo skočnog prozora.

Smanjenje-Osnove

Naoružan tim informacijama počeo sam pisati. Napisala sam, pisala, pisala i još nešto napisala. Uglavnom sve što mi je palo na pamet. Isprobao sam svaku od opcija oblikovanja, naučio prečace i u osnovi samo blogirao.

Uzeo sam vrijeme i raščistio svaki lik, jer sam želio osjetiti kako dekoltirano, srušeno sučelje utječe na moje pisanje.

Prvo: ako već ne poznajete Markdown-a (poput mene), prvih nekoliko minuta će vam biti neugodno jer ćete morati nekoliko puta kliknuti na tu malu ikonu ‘M’ da biste naučili kako podebljati, kurziv, povezati , tačku ili na drugi način oblikovati tekst.

Ali sintaksu je zapravo iznenađujuće naučiti. Prečaci na tipkovnici posebno su bili od velike pomoći. Uspio sam prilično brzo ući u prilično dobar tok.

Jednom kad sam obavio testiranje, očistio sam stranicu, a zatim pokrenuo pisanje. Dokumentirao sam oko 200 riječi svojih misli na platformi Ghost. Tada sam napravio korak unatrag da razmislim o onome što sam (do sada) uživao, a ne uživao u iskustvu pisanja. Evo misli

Što sam volio:

 • Na prvi pogled, instant pregled izgleda jako lijepo. Dizajn usredotočen na bijeli prostor i lijepa, lagana tipografija čine da želite da ga pogledate.
 • Sav taj bijeli prostor definitivno je pomogao mojim mislima da bolje teču kako sam napisao. Nikad nisam shvatio koliko bolje vaš um funkcionira kada nema nepotrebnih ikona, traka s alatima itd. Koje bi zatrpale prostor za pisanje.

Duh-ulaz-problem

Što nisam volio:

 • Kada kliknete na CTRL + S da biste je spremili, u kutu se pojavljuje dosadna zelena obavijest koja vam daje do znanja da je sadržaj spremljen. Da, ostaje samo nekoliko sekundi, ali ipak; njegova stalna pojava prilično mi je brzo počela ići na živce.
 • Koliko je predivan pregled, može gledati kako se tekst pojavljuje na dvije strane zaslona. Nisam sasvim siguran na koju bih stranu trebao gledati.
 • Kad sam počeo ispunjavati više stranica, primijetio sam da pregled i unos nisu uvijek usklađeni. To znači da dio sadržaja koji vidite u uređivaču neće biti vidljiv u pregledu. Za mene je to stvarno ometano od iskustva pisanja i definitivno mogu vidjeti da postaje velika smetnja kada sastavljate sadržaj dugog oblika.

Nakon što ste završili s pisanjem posta, možete izravno pritisnuti gumb „objavi“ skriven u padajućem izborniku „Spremi skicu“ ili možete kliknuti ikonu francuskog ključa pored padajućeg izbornika kako biste otvorili neke dodatne postavke.

Ghost-postavke

Ove postavke omogućuju vam dodavanje slike posta, prilagođavanje URL-a posta, zakazivanje datuma objave, pristup cijelom pregledu, dodjeljivanje posta drugom autoru i unos meta podataka (naslov + opis). Možete i post pretvoriti u stranicu ili prikazati post na vašoj web lokaciji izravno iz tih postavki.

Konfigurirao sam postavke onako kako sam smatrao prikladnim, a zatim objavio post. Evo izlaza. Ovog puta, dopustit ću vam da budete sudac. Sviđa li ti se? Mislite li da je to malo previše minimalno? Mrziš li ga? Javite mi što mislite u komentarima.

Duh-Output1
Duh-Output2

Ostale značajke duha & postavke

Ne može se ovdje puno više govoriti. U Postavkama imate nekoliko opcija poput dodavanja logotipa, umetanja naslovne slike za svoj blog, promjene nekoliko postavki čitljivosti, prilagođavanja navigacije itd..

Duh-Settings1

Na svoju web lokaciju možete dodati i novu temu. Možete prenijeti zip datoteku prilagođene teme ili nešto preuzeti Ghostovo tržište (dostupni su i besplatni i premium).

Da budem iskren, teme na tržištu nisu izgledale tako impresivno. Većina ih izgleda poput iteracija 2-3 predloška dizajna s nekoliko boja i widgeta za zaslone promijenjene tu i tamo. Ništa mi se nije isticalo, čak ni među plaćenim temama.

Zatim opet, budući da je Ghost relativno nov, izbor je vrlo ograničen. Neko vrijeme na putu možda ćemo vidjeti uspješnu tržnicu s puno funkcionalnih dizajna. No, sada se to nije dogodilo.

Završavati

Završit ću svoju recenziju konačnim osvrtom na prednosti i nedostatke.

Pros:

 • vrlo očit (i pohvalni) napor pri pisanju bez stresa, dekoltiranom
 • Korištenje sintakse u početku može biti bolno, ali brzo postaje lako za učenje i korištenje
 • dizajn stražnjeg kraja je lijep

Cons:

 • iskustvo pisanja ima prostora za napredak
 • pregled uživo ponekad može biti ometajući jer se tijekom tipkanja tekst pojavljuje na dvije strane zaslona
 • kad ručno spremite, svaki put se pojavljuje skidajuća pozornost koja se pojavljuje u kutu
 • pregled uživo i polje za unos nisu uvijek usklađeni
 • Trg duhova je vrlo ograničen
 • nadzorna ploča nije baš funkcionalna – malo previše skinuta da bi bila korisna korisniku

Hoću li se u skoroj budućnosti prebaciti s WordPressa na Ghosta?

Apsolutno ne. Iako ja definitivno vjerujem i poštujem ono što Ghost pokušava postići, osobno mislim da to još nije tu.

Ali znate što?

To je u redu. Zaista je tako.

Ne pada mi na pamet čekati neko vrijeme da Ghost postigne svoj maksimalni potencijal. Ghost nikada ne vidim kao nešto što će zamijeniti WordPress – WP je trenutno previše napredan i funkcionalan da bi se Ghost mogao čak i natjecati, plus ima nevjerojatno vjernu korisničku bazu. Ali, vidim kako Ghost ima svoje mjesto u svijetu razvoja web stranica.

Mjesto na kojemu se korisnici mogu fokusirati na bloganje i samo na bloganje.

Zbog toga ću ostatak 2015. godine i dalje pratiti Ghost. Što misliš?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map