Koliko trebam platiti za web hosting?

Želite li pokrenuti web stranicu? Tada već znate da vam treba web hosting. Dobra vijest je da to ne mora koštati bogatstvo. Ipak, činjenica da to uopće košta, postavlja se pitanje: koliko trebam platiti za web hosting?


kreditna kartica

>> Ovdje preuzmite svoju PDF verziju za ispis << [/ Sociallocker]

Koje su moje mogućnosti?

Kada je riječ o web hostingu, imate dvije mogućnosti:

1. Besplatno web hosting

Besplatni domaćin obično je onaj koji nudi besplatno hosting, uz ograničenu verziju softvera za upravljanje sadržajem. WordPress.com, Blogger.com i Joomla.com samo su neki primjeri mogućnosti besplatnog web hostinga.

Pros:

 • Nema troškova održavanja.
 • Dobivate i besplatnu poddomenu.
 • Većina besplatnih opcija vrlo je jednostavna za upotrebu i ne zahtijevaju tehničko znanje.

Cons:

 • Ovisno o vašem korisničkom ugovoru, vjerojatno nemate svoj blog, što znači da ga u bilo kojem trenutku možete obustaviti.
 • Imat ćete malu kontrolu nad svojom web stranicom. WordPress.com, na primjer, ne dopušta postavljanje oglasa, što ograničava vaš potencijal zarade kao bloger, a da ne spominjemo da WordPress može postavljati vlastite oglase na vašu web lokaciju.
 • Nemate svoju glavnu domenu, što znači da ćete u svojoj domeni imati “.wordpress.com”, “.blogspot.com” itd..
 • Veoma ste ograničeni na prostor za pohranu, širinu pojasa i brzinu.

2. Samoposluživanje

Web-lokacija s vlastitim hostovima je web mjesto gdje hostujete web mjesto na vlastitim poslužiteljima ili plaćate trećoj strani, primjerice Bluehost ili HostGator, za spremanje datoteka vaše web lokacije na njihove poslužitelje..

Pros:

 • Imate više nadzora nad svojom web stranicom jer ste vlasnik i imat ćete pristup vašem kodu web lokacije.
 • Imate slobodu unovčavati svoj blog kako želite.
 • Web-lokacije sa vlastitim hostom izgledaju profesionalnije.

Cons:

 • Samoposluživanje može biti zastrašujuće za nove vlasnike web stranica.
 • Web lokacije sa vlastitim hostom zahtijevaju stalne troškove održavanja.

Iako se možete odlučiti platiti apsolutno ništa za svoju web stranicu, prednosti web lokacije koje je domaćin hostiraju uvelike nadmašuju prednosti besplatne web stranice. Toplo savjetujemo protiv besplatnog domaćina jer krši naredbu # 1 web hostinga: Nećete odabrati besplatnog pružatelja usluga web hostinga.

Koje značajke moram uzeti u obzir?

Ako odlučite samostalno ugostiti svoju web stranicu (što se nadamo da hoćete!), Tada morate razmotriti što je povoljna cijena, a što nije. Ali prije nego što možete znati je li ono što plaćate fer, morate znati što želite dobiti za cijenu. Postavite sebi sljedeća pitanja:

Koliko web stranica / blogova planiram na hostingu?

Ako planirate postavljanje više web lokacija, htjeli biste osigurati da upotrebljavate domaćina koji ne naplaćuje dodatno za svako ime domene ili možda nudi popust za dodatne domene.

Kolike će biti moje web stranice?

Hoće li vaša web stranica biti statična web stranica sa samo nekoliko stranica ili ćete na blog svog web mjesta postavljati puno sadržaja ili slika? Ako se naginjete prema posljednjoj opciji, onda morate biti sigurni da vaš odabrani domaćin nudi dovoljno prostora za pohranu za vas. Dobra vijest je da puno vrhunskih domaćina ima neograničen prostor za pohranu u svojim paketima.

Koliki promet očekujem?

Širina pojasa je količina podataka koju vaša web stranica može prenijeti. Veća propusnost znači da možete primiti više posjetitelja. Odabir domaćina koji nudi neograničenu propusnost najbolja je opcija, ali ako gledate neki drugi hosting paket, budite sigurni da znate koliko ćete posjetitelja web mjesta moći smjestiti. Ako niste sigurni, obratite se pružatelju usluge hostinga.

Koliko će mi trebati korisnička podrška?

Ako nemate pojma što radite, trebat će vam pristup korisničkoj podršci koja će vam pomoći pri izradi vaše web stranice. Neki pružatelji usluga hostinga nude višu razinu korisničke podrške od ostalih, pa svakako provjerite njihove mogućnosti kontakta ako vam treba pomoć; Bolje je biti u mogućnosti da ih nazovete telefonom da biste dobili podršku, nego da pokušavate potražiti pomoć iz okvira za chat gdje nikad nitko ne izgleda kao da je na mreži. Jeftiniji hosting paket vjerojatno će doći s nižom kvalitetom korisničke podrške.

Jesam li u redu s hostingom na zajedničkom poslužitelju?

Dijeljeni web hosting je kada se datoteke vaše web lokacije spremaju na istom poslužitelju kao i nečija druga. Obično to nije problem za većinu web lokacija malih poduzeća. Međutim, to može uzrokovati usko grlo propusnosti i probleme sa sigurnošću. Ipak, zajednički web hosting znači da je to puno povoljnije. Hostovanje na zajedničkom poslužitelju moglo bi koštati otprilike 5-10 USD mjesečno, dok će hosting na posvećenom poslužitelju koštati bilo gdje od 100 do 350 dolara mjesečno ili više..

Kakva vrsta osiguranja mi treba?

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je sigurnost. Ako imate web mjesto za e-trgovinu i prihvaćate puno plaćanja na mreži ili pohranjujete osjetljive podatke o klijentima, tada je zbog sigurnosti i vjerodostojnosti vaše web lokacije potrebna SSL značajka za šifriranje podataka. Obično to možete dodati na svoj web hosting za oko 30 do 50 USD godišnje za jednu domenu.

Što trebam platiti?

Vaša web stranica će vjerojatno imati brojne troškove dok započinjete s njenom izgradnjom, od plaćanja imena domene do unajmljivanja web dizajnera. Ali što je s vašim pružateljem usluga hostinga?

Istina je da web hosting varira u cijeni od nekoliko dolara mjesečno do stotina dolara. Odgovorite na gornja pitanja i znate koje vrste značajki trebate pomoći će vam da donesete najbolju odluku za svoje web mjesto.

Ali niste došli ovamo samo zato da me slušate kako tuku po grmlju.

Evo kratkog odgovora: Ako ste mala tvrtka, plaćanje 5-7 USD mjesečno obično dobiva sve potrebne funkcije, a ponekad i više. Postoje brojne mogućnosti hostinga koje nude neograničenu propusnost, prostor na disku, domene i više za oko 6 USD mjesečno. Ako plaćate više od toga, budite sigurni da su vam potrebne dodatne značajke prije nego što ih platite.

Ako dobivate puno prometa i brinete o sigurnosti i brzini, tada je razumnije plaćanje do 350 USD – ovisno o tome koliko prostora za pohranu trebate..

Najbolji način da postignete najbolju ponudu je usporediti web domaćine na temelju njihovih cijena i paketa kako biste pronašli onu koja zadovoljava vaše potrebe i proračun.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map