Kupnja novog imena domene? Zaštitite svoje osobne podatke

Vaš Facebook profil postavili ste na privatni. Svoju adresu e-pošte čuvate u rukama i samo prijateljima. Nikada na svojim javnim profilima nikada ne objavite ništa previše privatno.


Pa zašto biste dijelili svoje osobne podatke svijetu kada ste registrirali novo ime domene?

naziv domene

Da. Kada registrirate domenu, svatko je može vidjeti vaše ime, telefonski broj, adresu e-pošte, pa čak i vašu kućnu adresu. To jest, osim ako ne platite privatnost domene, što može biti dobro i manje od 10 USD godišnje, platit ćete za zaštitu svojih podataka.

Zainteresirani ste za učenje više? Pročitajte kako biste provjerili o čemu se radi u zaštiti privatnosti domene i kako je primijeniti na svoju domenu.

Što je privatnost domene Sve o?

Kao što ga Wikipedia definira, Whois “je protokol upita i odgovora koji se široko koristi za ispitivanje baza podataka koje pohranjuju registrirane korisnike ili ovlaštenike internetskog resursa.” Kroz ovaj protokol, svatko može lako pretraživati ​​bilo koje ime domene i pregledati osobne podatke povezane s njim.

To ima praktične svrhe, poput:

 • Utvrđivanje je li ime domene već registrirano.
 • Omogućavanje jednostavnog kontakta s administracijom radi tehničkih problema.
 • Dobivanje stvarnog identiteta osobe ili tvrtke koja stoji iza domene.

No, kao pojedinac, informacije podijeljene u ovoj bazi mogu se zloupotrijebiti od neželjene pošte, krađe identiteta i drugih ljudi koji traže vaše osobne podatke..

Dobra vijest je da ove osobne podatke možete sakriti od Whois protokola i očiju javnosti kupnjom privatnosti domene putem registratora domena. Umjesto da navede vaše kontakt podatke, baza podataka navodi podatke o kontaktima vašeg registrara, tako da bi svi koji žele stupiti u kontakt s vama prvo trebali proći kroz vašeg registrara. (Ili bi u nekim slučajevima morali imati sudski poziv za istragu.)

Kako štitite svoje podatke?

Dakle, kako omogućiti ovu značajku kako biste zaštitili svoje osobne podatke? To je nešto što se može postaviti kada registrirate svoju domenu. Ako primijetite dodatak za “Privatnost Whois privatnosti”, idite naprijed i dodajte ga u košaricu. To obično košta oko 10 USD godišnje po domeni, tako da ne bi trebao biti financijski teret ako imate samo nekoliko domena.

Ovisno o vašem registraru, otkrit ćete da vaša kupovina već uključuje privatnost domene.

Ako ste već registrirali svoju domenu, možete dodati ovu postavku privatnosti. Evo kako:

1. Provjerite jesu li vaši podaci privatni

Prvo započnite provjerom jesu li vaše informacije privatnim posjetom namecheap.com/domains/whois i upisivanje imena vaše domene.

Čini se da u početku ima puno podataka, ali malo se pomaknite prema dolje po stranici i primijetit ćete retke poput “ime podnositelja registracije”, “ulica registranta” i “telefon podnositelja registracije”. Ako bilo što od toga izgleda poput vaših podataka, niste omogućili privatnost domene.

Ako imate privatnost domene, umjesto toga vidjet ćete informacije o proxyjima u tim područjima. Na primjer, “ime podnositelja registracije” izgledat će poput “DOMAIN PRIVACY SERVICE FBO REGISTRANT.”

2. Omogući privatnost

Postupak za omogućavanje Whois privatnosti ovisit će ovisno o tvrtki kroz koju ste registrirali ime svoje domene. Na primjer, ako koristite Bluehost, samo posjetite “Privatnost domene” na nadzornoj ploči, provjerite domene kojima želite dodati privatnost i krenite prema odjavi.

Za većinu registrara domena trebali biste moći omogućiti privatnost negdje na području “Vaše domene” na vašem računu. U protivnom, kontaktirajte korisničku službu za kupnju Whoisove privatnosti.

Trebate li privatnost domene?

Privatnost domene nije potrebna svima. Na primjer, neke tvrtke možda žele zadržati svoje kontakt podatke za javnost kako bi dodale vjerodostojnost svojoj domeni i potaknule ljude da stupe u kontakt s njima kad je to potrebno.

U ovom se slučaju obično koriste poslovna e-pošta, telefonski broj i adresa, tako da nema rizika da se osobni podaci dobiju.

Ako ste pojedinac koji vodi blog o hobijima ili pokreće freelancing karijeru, ovdje mogu biti osobni podaci koje ne želite dijeliti sa svijetom. U tom slučaju ima smisla zaštititi svoje podatke.

Da li je vrijedno toga?

Neki tvrde da privatnost domene ne vrijedi jer ako bi netko želio pronaći vaše podatke, mogao bi ih pronaći negdje drugdje. Drugi smatraju da se mogu spokojno odmarati s obzirom na to da ih manje spameri kontaktira i njihove su informacije manje dostupne. Iskreno, sve je na vama i u čemu se osjećate ugodno, ali zar ne bi vrijedilo samo 10 dolara godišnje odmarati u udobnosti?

Alternativa

Ako želite da neke vaše podatke budu privatne, a drugi dijelovi dostupne, postoje alternative. Na primjer, mogli biste navesti P.O. umjesto kućne adrese, možete postaviti jedinstvenu adresu e-pošte koja se koristi samo za registraciju vaše domene i / ili možete dobiti besplatni Google govorni broj (ako živite u SAD-u) da biste zaštitili svoj osobni telefonski broj.

Znajte samo da bi namjerno davanje lažnih podataka moglo rezultirati obustavljanjem vaše domene prema ICANN smjernicama.

Postoje li promjene koje dolaze u postavkama privatnosti domene?

Iako su ove opcije privatnosti trenutačno na snazi, priča se o nadolazećim promjenama pravila domene.

Prema Zaklada za elektroničku granicu, ICANN (globalno tijelo domene) trenutno razmatra prijedlog koji bi ograničio privatnost domene s web lokacija koja se koriste u komercijalne svrhe. “Komercijalne svrhe” mogu značiti bilo što što donosi zaradu, poput postavljanja oglasa na vašoj web lokaciji.

To predstavlja rizik za slobodnjake, samostalne blogere i druge pojedince koji žele svoje podatke zadržati privatnima, ali ipak zarađuju sa svojim web stranicama.

Trenutačno nije jasno hoće li ovaj prijedlog glasovati na odboru, ali u međuvremenu još uvijek možete zaštititi svoje podatke putem usluge registracije posrednika..

Za tako malu naknadu i za to što je to prilično jednostavno omogućiti, ne bi trebao biti razlog da ne zaštitite svoju privatnost kao pojedinac. Namjeravate li čuvati svoje podatke privatnim ili biste radije bili dostupni svima? Javite nam se u odjeljku za komentare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map