Što je SSL certifikat i treba li mi jedan na mojoj web lokaciji?

Ako imate vlastitu web stranicu – bilo da je riječ o poslovnoj ili osobnoj upotrebi – možda ste čuli pojam SSL certifikat. Ali što je to, i vrijedi li uložiti novac u to radi vaše web stranice?


što je ssl i https

Što je SSL certifikat?

Akronim “SSL” označava sloj sigurnih utičnica. Kako je definirano u Globalsign.com, SSL certifikati su “male datoteke podataka koje digitalno vežu kriptografski ključ za pojedinosti organizacije.” SSL je, dakle, tehnologija šifriranja koja, kada se instalira na vašu web lokaciju, stvara sigurnu vezu između vašeg poslužitelja i web preglednika vaših posjetitelja..

Jeste li ikada vidjeli ikonu katanac pored vaše adresne trake kada posjetite određene web stranice? Ili ste primijetili da neke web lokacije koriste http: // dok druge koriste https: //. I katanac i “s” označeni na http: // označavaju da je na web mjestu instaliran SSL certifikat i da radite pod sigurnom vezom.

Kome treba SSL certifikat?

SSL certifikati odnose se na stvaranje sigurne veze šifriranjem podataka, ali ne sve web stranice šalju i primaju osjetljive podatke, tako da nisu svi vlasnici weba potrebni SSL certifikat. Kada će to dodati samo troškove vaše web stranice, kako znati treba li uložiti u sigurnu vezu?

Odgovor je zapravo prilično jednostavan. Ako ste web mjesto za e-trgovinu i šaljete podatke o kreditnim karticama, tada želite biti sigurni da će klijenti vjerovati vašoj vezi. Bez sumnje ćete htjeti SSL certifikat. Ako se bavite bilo kojim drugim osobnim podacima poput brojeva socijalnog osiguranja, trebat će vam i SSL potvrdu.

Zašto? Za jednu vas štiti. Budući da je veza sigurna, manje je vjerovatno da ćete biti hakirani, tako da možete mirno odmarati znajući da su podaci vaših kupaca sigurni i da je malo vjerovatno da ćete izgubiti ugled zbog neslaganja. Ako ne kriptirate svoje podatke SSL certifikatom, bilo koje računalo između vašeg i vašeg poslužitelja može vidjeti podatke koje šaljete. SSL certifikat također pruža provjeru autentičnosti, tako da znate da šaljete podatke na svoj poslužitelj umjesto na poslužitelja kriminalaca..

Pored toga, može vas koštati prodaje ako ga nemate. Gartner istraživanje pokazuje da će gotovo 70 posto kupca putem interneta prekinuti on-line narudžbu kad ne vjeruje u transakciju. Imajući dokaz o tome SSL certifikat (na primjer, https: //) vratit će to povjerenje u vašu transakciju.

Dakle, trebam li SSL potvrdu?

Što ako se ne bavite osjetljivim podacima? Trebate li još uvijek SSL certifikat? Izbor je ovisi o vama, ali uz već spomenute prednosti, može također povećati vašu Google ocjenu, zbog čega puno ljudi rado ulaže novac.

Kao Google je najavio 2014. godine, sigurnost je glavni prioritet. Zato oni koriste šifriranje kao faktor rangiranja. Do sada, SSL certifikat nema veliku težinu na vašoj ljestvici, ali Google je rekao da će u budućnosti vjerojatno pojačati njegov učinak na ljestvici. Ako sada skočite na ovaj pojas, možete vam donijeti prednost nad konkurentima kada počne važniji.

Istina je da vam možda neće trebati SSL certifikat ako ne prihvaćate mrežno plaćanje, ali s toliko pogodnosti, zašto ne biste imali i njega?

Vrste SSL certifikata

Do ovog trenutka, SSL certifikati mogu zvučati prilično jednostavno, ali ima mnogo stvari koje treba razmotriti prilikom dobivanja, uključujući različite vrste. Možete odabrati između tri:

 1. Proširene valjanosti SSL certifikata: Ako tražite najvišu razinu autentičnosti, EV SSL certifikat je dobar izbor. To je zato što je potrebno više napora da se nabavi. Tijelo za izdavanje certifikata provjerit će vaše pravo na upotrebu vaše navedene domene kao i provesti temeljitu istragu vaše organizacije. Ovo će također dobiti dodatna poboljšanja sigurnosti preglednika, poput zelene adresne trake koja ukazuje na sigurnu vezu.
 2. SSL certifikati o validaciji organizacije: Kada se prijavljuje za OV SSL certifikat, Tijelo za ovjeru provjerava vaše pravo na upotrebu vaše domene i provodi jednostavnu istragu vaše organizacije. Podaci o tvrtki bit će prikazani na zaštićenom pečatu web mjesta, povećavajući povjerenje kod kupaca.
 3. SSL certifikati o provjeri domene: Ova vrsta SSL certifikata ne uključuje nikakvu istragu tvrtke. Također ne prikazuje ništa osim podataka o šifriranju na sigurnom pečatu web mjesta kada posjetitelji pristupaju vašoj web lokaciji.

Istina je da nisu svi SSL certifikati stvoreni jednakim i zato ćete pronaći takvu raznolikost raspona cijena. Pored gore navedenih vrsta SSL certifikata, uočit ćete i razlike ovisno o tome tko vam prodaje SSL certifikat. Na primjer, VeriSign (sada Symantec) jedna je od najpouzdanijih marki, tako da ćete vjerojatno plaćati više kada koristite njihove usluge.

Kako dobiti jedan

Postoje dva načina za dobivanje SSL certifikata. Možete je kupiti izravno putem svog web domaćina kao dodatak; samo budite svjesni kakvu vrstu SSL certifikata dobijate ako tražite nešto više od SSL certifikata za provjeru domene. Ovisno o svom domaćinu, to vas može koštati samo 5 USD mjesečno, a u nekim slučajevima i samo nekoliko dolara godišnje.

Možete je kupiti i putem certifikata treće strane, a zatim instalirati SSL certifikat putem svog hosting računa. SSLShopper.com sadrži recenzije kupaca nekih od najpopularnijih autoriteta za certifikate i odlično je mjesto za početak. Ove usluge mogu vas koštati nekoliko stotina dolara godišnje, ali obično imate više opcija za autentifikaciju web stranice i tvrtke kako biste još više povjerili u svoj brand.

Jednom kada instalirate svoj SSL certifikat, provjerite svoje web stranice i provjerite jesu li katanac i „https: //“ prikazani. Možda ćete morati forsirati https: // na image, CSS i JavaScript datoteke. Evo kratkog resursa da započnete s tim za WordPress.

Ako bez SSL certifikata na vašoj web lokaciji neće ometati njegovu funkciju, ali upotrebom njega možete zaštititi vas i vaše kupce, povećati povjerenje u vašu web lokaciju i poboljšati vašu Google ocjenu. Mislite li da ulaganje u SSL certifikat vrijedi? Javite nam se u odjeljku za komentare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map