Een nieuwe domeinnaam kopen? Bescherm uw persoonlijke gegevens

Je stelt je Facebook-profiel in op privé. Je houdt je e-mailadres veilig en in de handen van alleen vrienden. U plaatst nooit iets te privé in uw openbare profielen.


Dus waarom zou u uw persoonlijke informatie met de wereld delen als u een nieuwe domeinnaam registreert?

domeinnaam

Ja. Wanneer u een domein registreert, zijn uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en zelfs uw thuisadres voor iedereen zichtbaar. Dat wil zeggen, tenzij u betaalt voor domeinprivacy, die de $ 10 of zo per jaar waard is die u betaalt om uw informatie te beschermen.

Wil je meer weten? Lees verder om te zien waar domeinprivacy om draait en hoe u deze op uw domein kunt toepassen.

Wat is domeinprivacy??

Zoals Wikipedia het omschrijft, is Whois “een query- en responsprotocol dat veel wordt gebruikt voor het doorzoeken van databases die de geregistreerde gebruikers of toegewezen gebruikers van een internetbron opslaan.” Via dit protocol kan iedereen gemakkelijk een domeinnaam doorzoeken en de persoonlijke informatie bekijken die ermee verbonden is.

Dit heeft een aantal praktische toepassingen, zoals:

 • Bepalen of een domeinnaam al is geregistreerd.
 • Maakt gemakkelijk administratief contact mogelijk voor technische problemen.
 • Het verkrijgen van een echte identiteit van de persoon of het bedrijf achter het domein.

Maar als individu kan de informatie die via deze database wordt gedeeld, worden misbruikt door spammers, identiteitsdiefstal en andere mensen die op zoek zijn naar uw persoonlijke informatie.

Het goede nieuws is dat u deze persoonlijke informatie kunt verbergen voor het Whois-protocol en de ogen van het publiek door domeinprivacy aan te schaffen via uw domeinregistreerder. In plaats van uw contactgegevens te vermelden, zal de database de contactgegevens van uw registreerder vermelden, dus iedereen die contact met u wil opnemen, moet eerst uw registreerder raadplegen. (Of in sommige gevallen zouden ze een dagvaarding moeten hebben om te onderzoeken.)

Hoe beschermt u uw informatie?

Dus, hoe schakel je deze functie in zodat je je persoonlijke gegevens kunt beschermen? Dit is iets dat kan worden ingesteld wanneer u uw domein registreert. Als je een add-on voor ‘Domain Whois Privacy’ ziet, ga je gang en voeg deze toe aan je winkelwagentje. Dit kost meestal ongeveer $ 10 per jaar per domein, dus het zou geen financiële last mogen zijn als je maar een paar domeinen hebt.

Afhankelijk van uw registrar, kan het zijn dat uw aankoop al domeinprivacy omvat.

Als je je domein al hebt geregistreerd, kun je deze privacyinstelling nog steeds toevoegen. Hier is hoe:

1. Controleer of uw informatie privé is

Controleer eerst of uw informatie privé is door naar te gaan namecheap.com/domains/whois en typ je domeinnaam in.

In eerste instantie lijkt er veel informatie te zijn, maar als je een eindje naar beneden scrolt, zie je regels als ‘naam van de registrant’, ‘straat van de registrant’ en ‘telefoonnummer van de registrant’. Als een van die informatie op uw informatie lijkt, heeft u domeinprivacy niet ingeschakeld.

Als u domeinprivacy heeft, ziet u in plaats daarvan proxy-informatie in die gebieden. ‘Registrant name’ ziet er bijvoorbeeld zo uit als ‘DOMAIN PRIVACY SERVICE FBO REGISTRANT’.

2. Schakel privacy in

Het proces voor het inschakelen van Whois-privacy is afhankelijk van het bedrijf waarbij u uw domeinnaam heeft geregistreerd. Als u bijvoorbeeld Bluehost gebruikt, gaat u naar ‘Domain Privacy’ in uw dashboard, controleert u de domeinen waaraan u privacy wilt toevoegen en gaat u naar de kassa.

Voor de meeste domeinregistreerders zou u privacy ergens in het gedeelte “Uw domeinen” van uw account moeten kunnen inschakelen. Neem anders contact op met de klantenservice om Whois-privacy aan te schaffen.

Heeft u domeinprivacy nodig?

Domeinprivacy is niet voor iedereen nodig. Sommige bedrijven willen bijvoorbeeld hun contactgegevens openbaar houden om hun domein geloofwaardiger te maken en mensen aan te moedigen om indien nodig contact met hen op te nemen.

In dit geval worden meestal een zakelijk e-mailadres, telefoonnummer en adres gebruikt, dus er is geen risico dat persoonlijke informatie naar buiten komt.

Als u een persoon bent die een hobbyblog heeft of een freelancercarrière start, is er mogelijk persoonlijke informatie die u niet met de wereld wilt delen. In dat geval is het logisch om uw informatie te beschermen.

Is het het waard?

Sommige mensen beweren dat domeinprivacy de moeite niet waard is, want als iemand je informatie zou willen vinden, zouden ze die ergens anders kunnen vinden. Anderen vinden dat ze met een gerust hart kunnen rusten omdat minder spammers contact met hen opnemen en hun informatie minder toegankelijk is. Eerlijk gezegd, het is allemaal aan jou en waar je je prettig bij voelt, maar zou het niet louter $ 10 per jaar waard zijn om comfortabel te rusten?

Het alternatief

Als u een deel van uw informatie privé en andere delen ervan beschikbaar wilt hebben, zijn er alternatieven. U kunt bijvoorbeeld een P.O. box in plaats van uw thuisadres, kunt u een uniek e-mailadres instellen dat alleen wordt gebruikt voor het registreren van uw domein, en / of u kunt een gratis Google-spraaknummer krijgen (als u in de Verenigde Staten woont) om uw persoonlijke telefoonnummer te beschermen.

Weet dat het opzettelijk geven van valse informatie ertoe kan leiden dat uw domein wordt opgeschort volgens de ICANN-richtlijnen.

Zijn er wijzigingen op het gebied van domeinprivacy-instellingen?

Hoewel deze privacyopties momenteel van kracht zijn, wordt er gesproken over komende wijzigingen in domeinregels.

Volgens de Electronic Frontier Foundation, een voorstel is momenteel in behandeling bij ICANN (de wereldwijde domeinautoriteit) dat de domeinprivacy zou beperken van sites die voor commerciële doeleinden worden gebruikt. ‘Commerciële doeleinden’ kan alles betekenen wat inkomsten genereert, zoals het plaatsen van advertenties op uw site.

Dit vormt een risico voor freelancers, solo-bloggers en andere personen die hun informatie privé willen houden maar toch geld willen verdienen met hun site.

Op dit moment is het niet duidelijk of dit voorstel de stemming van de raad zal doorstaan, maar in de tussentijd kunt u uw informatie nog steeds beschermen via een proxy-registratiedienst.

Voor zo’n kleine vergoeding, en omdat het vrij eenvoudig in te schakelen is, zou er geen reden moeten zijn om uw privacy als individu niet te beschermen. Bent u van plan uw informatie privé te houden of wilt u dat deze voor iedereen beschikbaar is? Laat het ons weten in het commentaargedeelte.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map