Hallo kerel, waar is mijn website gebleven? Wat gebeurt er als webhosting crasht?

Een van de meest vervelende / verrassende / irriterende dingen die je online kunt ervaren, is wanneer u naar een bepaalde site zoekt, alleen om te ontdekken dat deze er niet meer is. Het is niet alleen gewoon niet toegankelijk, het lijkt volledig te zijn verdwenen. Over het algemeen kan verrassing in dit geval tot teleurstelling leiden en ga je gewoon verder, misschien denkend dat je er later op terugkomt. Het is echter een heel ander verhaal wanneer de site die u probeert te bezoeken van u is.


>> Klik hier om het PDF-bestand te downloaden <<

Verrassing verandert in frustratie en vervolgens snel in ergernis omdat uw betaalde webhost de bal hier heeft laten vallen. Natuurlijk, als u voor geld op uw website vertrouwt, kan ergernis tot terreur worden, aangezien de bedragen aan verloren inkomsten zich in uw hoofd beginnen op te bouwen.

website crash downtimeDit is een scenario dat realiteit is geworden voor veel site-eigenaren, maar zo weinigen weten hoe dit gebeurt en wat het voor hen betekent. Hier zullen we in lekentaal de oorzaken en gevolgen van een servercrash bespreken en wat u in ieder geval kunt doen als het u overkomt.

Uw webhost-server is de verbinding tussen het opslaan van uw website in cyberspace en iedereen die deze kan bekijken wanneer iemand er online naar zoekt. Het is dus logisch dat als er iets misgaat met de server van uw webhost die uw site huisvest, er iets mis gaat met de toegankelijkheid van uw site.

De meeste hostingbedrijven garanderen een up-time van 99,9 procent, wat betekent dat uw website altijd ‘praktisch’ online moet zijn. Dus wanneer uw website niet langer zichtbaar is en alles normaal werkt op uw thuiscomputer, is er waarschijnlijk iets gebeurd met de server die uw site host.

Wanneer servers problemen hebben die van invloed zijn op uw site, wordt dit normaal gesproken veroorzaakt door een ‘crash’ door de software die de server uitvoert, in welk geval uw website mogelijk volledig ontoegankelijk is of een foutmelding geeft in plaats van de reguliere inhoud.

Wanneer uw website niet kan worden geopend omdat er iets met de server is gebeurd, wordt dit website-downtime genoemd. Soms is downtime een gepland scenario, maar vaak zitten er ernstiger of sinistere implicaties achter de gebeurtenis. Hieronder volgt een lijst met erkende oorzaken van serveruitvaltijd;

 • Gepland – hostingbedrijven moeten softwaretoepassingen, besturingssystemen en hardwarecomponenten upgraden.
 • Componenten falen – er kunnen softwarefouten ontstaan, hardware-componenten kunnen defect raken, programmeerfouten kunnen optreden, samen met virussen en corruptie van bestanden.
 • Operatorfout – ongeschoolde operators kunnen onbedoeld bestanden verwijderen.
 • Serveroverbelasting – hetzij door onverwachte massale verkeersdruk of kwaadwillende bedoelingen.
 • Kwaadwillende gebruikers – opzettelijk verwijderen van bestanden en hacken om de server neer te halen.
 • Natuurrampen – zoals stormen, aardbevingen, overstromingen.

We hebben al gesproken over de impact die server-downtime kan hebben op uw website. Het volgende is een uitgebreidere lijst van wat u kunt verwachten wanneer dit gebeurt;

 • Langzaam laden – gebeurt meestal tijdens een periode van “zachte” downtime, wat betekent dat uw site online zichtbaar zal zijn, maar slecht zal presteren.
 • Niet zichtbaar – uw website wordt helemaal niet geladen en is niet beschikbaar voor gebruikers. Dit is het typische scenario tijdens periodes van “harde” stilstand.
 • Schadelijke inhoud – uw webpagina’s worden gekaapt en normale inhoud wordt verwijderd of vervangen.
 • HTTP-fouten – “time-out” -berichten als gevolg van trage verbinding met uw website.

Het is natuurlijk belangrijk dat eventuele downtime zonder vertraging wordt aangepakt, vooral als u op uw website vertrouwt om inkomsten te genereren. Lange afwezigheidsperioden online kunnen u geld kosten, klanten verliezen, potentiële adverteerders afstoten en uiteindelijk uw positie in de zoekmachines beïnvloeden.

Om de werkelijke kosten van downtime van websites in een beetje perspectief te plaatsen. Vorige maand hadden zowel Google als Amazon een storing. Amazon.com ging 40 minuten lang en het werd gemeld dat het Amazon $ 5 miljoen dollar aan verloren omzet kostte. Dat is een verbazingwekkende $ 120.000 per minuut.

Wanneer uw website onnodig wordt beïnvloed door downtime, zijn er een paar dingen die u op korte termijn kunt doen;

 • Controleer of de site echt niet werkt – test uw site vanuit een andere bron en laat deze bevestigen door een andere partij. Er zijn tal van sites zoals www.downforeveryoneorjustme.com dat u de controle kunt gebruiken als de site echt niet werkt.
 • Bepaal de oorzaak – onderzoek mogelijke directe oorzaken zoals een verlopen domein of programmeerfout. Dit bespaart u verdriet als u merkt dat het probleem niet bij de server zelf ligt.
 • Neem contact op met het hostingbedrijf – de meeste providers hebben 24/7/365 open ondersteuning en zij kunnen u adviseren over bekende problemen en vertragingen.
 • Breng gebruikers of klanten op de hoogte – als u sociale media-accounts op Twitter en Facebook heeft, plaats dan een statusupdate over het huidige probleem.

In het grotere geheel vormen servercrashes die website-downtime veroorzaken de uitzondering op de regel. Het feit dat we de kwestie aan de orde hebben gesteld, laat echter zien dat wat in cyberspace wordt opgestapeld, net zo goed weer naar beneden kan vallen. Met dit in gedachten zijn er verschillende dingen die u kunt doen om rampen te voorkomen als u dit overkomt.

Zorg ervoor dat u een betrouwbare webhost gebruikt met een bewezen trackrecord van solide uptime (hier is een vergelijking van twee van de beste hosts). Als u meer dan één website heeft, host deze dan bij een ander bedrijf, zodat u ervan kunt communiceren als een site uitvalt. Zorg ervoor dat je back-ups hebt van belangrijke e-mails en berichten.

Vermijd automatisch inschrijven in de goedkoopste hostingplannen en bespreek uw hostingvereisten met potentiële providers, inclusief hun ondersteuningsniveaus, zodat u zich zo comfortabel mogelijk voelt dat uw online aanwezigheid veilig wordt bediend.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map