Het verkennen van het Ghost Blogging Platform in 2015 – een gedetailleerd overzicht

Geest is een relatief nieuw blogplatform, dat pas een paar jaar geleden in 2013 uitkwam. Het begon als een Kickstarter-project gemaakt door oprichter John O’Nolan.


Het was duidelijk dat het project echt klonk in de gemeenschap voor webontwikkeling, omdat meer dan 5.000 donateurs uiteindelijk deelnamen aan de crowdfundingcampagne. Het doel van £ 25.000 werd volledig vernietigd, aangezien £ 196.362 in één maand werd opgehaald.

Ghost is een platform voor website-ontwikkeling dat is gericht op één ding, en maar één ding: bloggen. Geen extra functies, geen bellen & fluitjes, helemaal niets. Gewoon bloggen.

Het concept achter het platform is verre van een nieuw idee – WordPress zelf heeft vergelijkbare wortels, maar sindsdien is WP uitgegroeid tot een ongelooflijk veelzijdig contentbeheersysteem dat geschikt is voor allerlei doeleinden. Geest, belooft echter dat de belangrijkste focus altijd zal liggen op het publiceren van inhoud; eenvoud en gemakkelijk schrijven zijn de hoogste prioriteiten.

Kortom, als je verwacht dat Ghost alles kan doen wat WordPress doet, mis je het punt. In deze post ga ik uitgebreid in op wat Ghost is geworden in 2015 en of het trouw blijft aan de doelen die O’Nolan ervoor heeft gesteld bij aanvang.

Ik zal het hele publicatiesysteem doornemen, van de eerste aanmelding tot de uiteindelijke postuitvoer.

Je Ghost-account maken

De eerste stap om aan de slag te gaan met Ghost is aanmelden bij Ghost.org. Ik hou meteen van het minimale ontwerp van de website. Er is een hoop witte ruimte en dat is voor mij bijna altijd een goede zaak.

Aanmelden voor Ghost

Op de volgende pagina wordt u gevraagd hoe u uw blog wilt starten (vergeet ook niet uw e-mailadres te verifiëren). Je hebt twee opties:

Ghost-Start-opties

 • Ghost Pro – uw site wordt gehost op het Ghost-platform. Uw domein ziet eruit als uwdomein.ghost.io. Prijzen beginnen bij $ 8 / maand, maar u krijgt een gratis proefperiode van 14 dagen. Dit is de methode die ik zal gebruiken voor de beoordeling.
 • Zelf gehost – je kunt de code downloaden, uploaden naar je server en Ghost gebruiken op je eigen domein. Ik zal deze methode niet behandelen in dit bericht, maar Medium-gebruiker heeft gemeld niet zo gunstig over de installatie.

Nadat ik doorklikte naar Ghost Pro, kreeg ik dit scherm te zien. Hier vult u uw blogtitel en het adres ervoor in. Je hebt de mogelijkheid om beide later aan te passen voor het geval je van gedachten verandert.

Ghost-URL

Nadat ik mijn blognaam en URL had geselecteerd, werd ik doorgestuurd naar mijn Ghost-dashboard. Er was een welkomstbericht bovenaan (het kan niet worden afgewezen) dat me een beetje informatie gaf over het gebruik van het dashboard.

Het leidde me ook naar de blauwe knop ‘een bericht schrijven’, wat een uitstekende plek was om te beginnen.

Ghost-Dashboard

Een nieuw bericht maken

Zodra u op die blauwe knop klikt, moet u nu een nieuw gebruikersaccount instellen voor het domein dat u heeft gemaakt (u moet dit minstens één keer doen voor elk nieuw domein).

U kunt de blogtitel opnieuw invoeren (deze moet al automatisch zijn ingevuld vanuit uw eerdere invoer), uw naam intoetsen (deze verschijnt onderaan elk bericht dat u publiceert), het e-mailadres van de gebruiker invoeren en een wachtwoord selecteren.

Nieuwe-Ghost-blog

Ik klikte op de knop ‘OK, laten we dit doen’ en wachtte gespannen op het laden van de volgende pagina. Dit zou tenslotte waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van de beoordeling zijn.

Het hele punt van Ghost is een geweldige, ongelooflijke, eenvoudige schrijfervaring. Dus ik wist dat als ik niet zou houden van wat ik hierna zag, ik mijn gebruikerservaring waarschijnlijk niet als een succes zou beschouwen.

Dus ik wachtte … en wachtte … en wachtte (mijn verbinding kan soms traag zijn, grr!). Toen kwam eindelijk het volgende scherm.

Ghost-tutorial

Het was niet wat ik verwachtte, wat de berichteditor was. In plaats daarvan kreeg ik een korte tutorial te zien over hoe te schrijven met Ghost plus enkele Markdown-basisprincipes.

Opmerking: als je het nog niet wist, heeft Ghost geen visuele editor zoals WordPress. In plaats daarvan schrijf je in Markdown. Markdown is een tekst-naar-HTML-schrijfsyntaxis die in feite uw tekst vertaalt naar opgemaakte uitvoer.

Nadat ik het kort had gelezen, klikte ik op de “+ Nieuwe post” bovenaan het menu en mijn post-editor werd onmiddellijk geladen.

Ghost-Post-Editor

Mijn eerste gedachte: wat?

Er is niets. Helemaal niets. Geen TinyMCE, geen werkbalk, slechts enkele zeer vage regels die drie velden op het scherm verdeelden: berichttitel, editor (waar je je bericht in Markdown typt) en een voorbeeld van de opgemaakte uitvoer.

Ik wist uit de rapporten over Ghost dat ik had gelezen dat de redacteur zou worden uitgekleed, maar ik had niet verwacht dat het zo zou zijn uitgekleed. Ik wist niet precies waar ik moest beginnen of hoe.

Ik zag een heel klein pictogram in de rechterbovenhoek van het invoerveld, gemarkeerd met M. Het is amper merkbaar. Wanneer erop wordt geklikt, verschijnt er een kleine pop-up met enkele basale Markdown-syntaxisinformatie.

Markdown-Help

Hier is de pop-up.

Markdown-Basics

Gewapend met deze informatie begon ik te schrijven. Ik schreef, schreef, schreef en schreef nog wat meer. Eigenlijk alles wat in me opkwam. Ik heb alle opmaakopties geprobeerd, de snelkoppelingen geleerd en eigenlijk gewoon geblogd.

Ik nam de tijd en toetste elk personage uit, omdat ik wilde voelen hoe de overzichtelijke, uitgeklede interface mijn schrijven zou beïnvloeden.

Ten eerste: als je Markdown al niet kent (zoals ik), dan zullen de eerste minuten vervelend zijn omdat je meerdere keren op dat kleine ‘M’-pictogram moet klikken om te leren hoe je vetgedrukt, cursief of link maakt , opsommingsteken of anderszins uw tekst opmaken.

Maar de syntaxis is eigenlijk verrassend om te leren. Vooral de sneltoetsen waren een grote hulp. Ik kon vrij snel in een redelijk goede stroom komen.

Toen ik klaar was met testen, heb ik de pagina gewist en ben ik opnieuw begonnen met schrijven. Ik documenteerde ongeveer 200 woorden van mijn gedachten op het Ghost-platform. Ik deed toen een stap terug om na te denken over wat ik (tot nu toe) leuk vond en niet leuk vond aan de schrijfervaring. Hier zijn gedachten

Waar ik van hield:

 • Op het eerste gezicht ziet de instant preview er echt leuk uit. Het witruimte-gecentreerde ontwerp en de mooie, lichte typografie zorgen ervoor dat je ernaar wilt kijken.
 • Al die witte ruimte hielp mijn gedachten zeker beter te stromen zoals ik schreef. Ik heb me nooit gerealiseerd hoeveel beter je geest werkt als er geen onnodige pictogrammen, werkbalken, etc. zijn om je schrijfruimte te vervuilen.

Ghost-Input-Probleem

Wat ik niet leuk vond:

 • Wanneer u op CTRL + S klikt om op te slaan, verschijnt er een vervelende kleine groene melding in de hoek om u te laten weten dat de inhoud is opgeslagen. Ja, het blijft maar een paar seconden, maar toch; het constante uiterlijk ervan begon vrij snel op mijn zenuwen te werken.
 • Hoe mooi het voorbeeld ook is, het kan een beetje afleidend zijn om tekst aan twee kanten van het scherm te zien verschijnen. Ik weet niet helemaal zeker aan welke kant ik moet kijken.
 • Toen ik meer dan één pagina begon te vullen, merkte ik dat het voorbeeld en de invoer niet altijd op één lijn liggen. Dat betekent dat een deel van de inhoud die u in de editor ziet, niet zichtbaar is in het voorbeeld. Voor mij deed dit echt afbreuk aan de schrijfervaring, en ik kan zeker zien dat het een grote overlast wordt wanneer je inhoud met een lange vorm samenstelt.

Als je klaar bent met het schrijven van de post, kun je direct op de knop ‘publiceren’ klikken die verborgen is in de vervolgkeuzelijst ‘Concept opslaan’ of je kunt op het moersleutelpictogram naast de vervolgkeuzelijst klikken om een ​​aantal aanvullende instellingen te openen.

Ghost-instellingen

Met deze instellingen kunt u een afbeelding van een bericht toevoegen, de bericht-URL aanpassen, de publicatiedatum plannen, een volledige preview openen, het bericht aan een andere auteur toewijzen en metagegevens (titel + beschrijving) invoeren. U kunt de post ook vanuit die instellingen in een pagina veranderen of de post op uw website plaatsen.

Ik configureerde de instellingen naar eigen goeddunken en publiceerde vervolgens het bericht. Hier is de output. Deze keer laat ik je de rechter zijn. Vind je het leuk? Vind je het iets te minimaal? Haat je het? Laat me weten wat je denkt in de reacties.

Ghost-uitgang 1
Ghost-uitgang 2

Andere Ghost-functies & Instellingen

Er valt hier niet veel anders te zeggen. In Instellingen heb je een paar opties, zoals het toevoegen van een logo, het invoegen van een omslagafbeelding voor je blog, het wijzigen van een paar leesbaarheidsinstellingen, het aanpassen van navigatie, enz..

Ghost-instellingen 1

U kunt ook een nieuw thema aan uw site toevoegen. Je kunt een zip-bestand van een aangepast gecodeerd thema uploaden of er iets uit halen Ghost’s marktplaats (zowel gratis als premium zijn beschikbaar).

Om eerlijk te zijn, de thema’s op de markt leken niet zo indrukwekkend. De meeste van hen zien eruit als iteraties van 2-3 ontwerpsjablonen met een paar kleuren en hier en daar veranderde schermwidgets. Niets viel me echt op, zelfs niet onder de betaalde thema’s.

Aan de andere kant, aangezien Ghost relatief nieuw is, is de selectie zeer beperkt. Enige tijd later zien we misschien een bloeiende markt met veel functionele ontwerpen. Maar op dit moment is dat niet gebeurd.

Afsluiten

Ik sluit mijn review af met een laatste blik op de voor- en nadelen.

Voordelen:

 • een heel voor de hand liggende (en prijzenswaardige) poging om stressvrij en overzichtelijk te schrijven
 • Markdown-syntaxis kan in het begin pijnlijk zijn om te gebruiken, maar wordt snel gemakkelijk te leren en te gebruiken
 • het ontwerp van de achterkant is prachtig

Nadelen:

 • schrijfervaring heeft enige ruimte voor verbetering
 • live preview kan soms afleidend zijn omdat tekst tijdens het typen aan twee kanten van het scherm verschijnt
 • wanneer u handmatig opslaat, verschijnt er elke keer een afleidende kleine groene pop-up in de hoek
 • live preview en invoerveld zijn niet altijd op elkaar afgestemd
 • Ghost marketplace is zeer beperkt
 • dashboard is niet erg functioneel – een beetje te gestript om echt nuttig te zijn voor de gebruiker

Zal ik in de nabije toekomst overstappen van WordPress naar Ghost?

Absoluut niet. Hoewel ik absoluut geloof in en respecteer wat Ghost probeert te bereiken, denk ik persoonlijk niet dat het er nog is.

Maar weet je wat?

Dat is goed. Echt waar.

Ik vind het niet erg om een ​​tijdje te wachten tot Ghost zijn maximale potentieel bereikt. Ik zie Ghost nooit als iets dat WordPress zal vervangen – WP is op dit moment veel te geavanceerd en functioneel voor Ghost om zelfs maar te concurreren, en het heeft een ongelooflijk loyale gebruikersbasis. Maar ik zie wel dat Ghost een eigen plaats heeft in de wereld van website-ontwikkeling.

Een plek waar gebruikers zich kunnen concentreren op bloggen en alleen op bloggen.

Daarom houd ik Ghost de rest van 2015 en daarna in de gaten. Wat denk je?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map