Wat is RSS en hoe kan het bloggers ten goede komen?

Als bloggen nieuw voor je is, ben je waarschijnlijk de term tegengekomen RSS. Helemaal verbijsterd? Zelfs veel doorgewinterde bloggers weten niet hoe ze deze tool voor hen moeten laten werken. Maak je geen zorgen. Hier behandelen we wat RSS is en hoe u het kunt gebruiken om uw blog ten goede te komen. Laten we beginnen.


rss

Wat is RSS?

RSS is eigenlijk eenvoudiger dan het klinkt. Het staat voor Uitgebreide site-samenvatting – of zoals sommige mensen het kennen, Echt eenvoudige syndicatie.

Kortom, RSS is de technologie die de inhoud van uw blog in XML-formaat – een computertaal – produceert, zodat het aan abonnees kan worden geleverd.

Op die manier hoeven mensen die geïnteresseerd zijn in uw inhoud niet naar u toe te komen om te controleren of u nieuwe inhoud heeft.

Zie het op deze manier: U schrijft zich in op de krant en krijgt deze bij u thuis bezorgd. Je hoeft de redactie niet te bezoeken om te zien wat het laatste nieuws is.

Met uw RSS-feed kunnen lezers zich eenvoudig abonneren en die updates ontvangen zodra u een nieuw bericht publiceert.

Hoe wordt RSS gebruikt?

Zoals eerder vermeld, kunt u uw RSS-feed gebruiken om abonnees automatisch bij te werken over uw laatste berichten, maar het kan meer voor u betekenen als u dat wilt. U kunt uw RSS-feed bijvoorbeeld gebruiken om uw inhoud te syndiceren – of tegelijkertijd te publiceren – met een andere site.

Dat betekent dat de inhoud van je blog op die site wordt weergegeven wanneer je nieuwe berichten publiceert. Voor sommige mensen kan dit een gunstige manier zijn om de blootstelling zonder veel moeite te vergroten.

Gastheer, syndiceert bijvoorbeeld inhoud op Alltop.com in de categorie webhosting.

Als u geïnteresseerd bent in de individuele abonneekant van RSS-feeds, zijn er twee manieren om lezers bij te werken:

  1. Via e-mail.
  2. Via een RSS-lezer.

We zullen hieronder meer vertellen over hoe u uw feed kunt instellen met behulp van deze verschillende methoden.

Voordelen van RSS

Het idee om een ​​RSS-feed beschikbaar te maken, is dat het helpt om verkeer naar uw site te leiden. U kunt niet alleen een breder publiek bereiken door uw inhoud te syndiceren op sites met een hoge autoriteit, maar u zorgt er ook voor dat uw lezers terugkomen voor meer omdat ze uw URL niet hoeven te onthouden of moeite hoeven te doen om in te checken voor nieuwe inhoud – het allemaal wordt automatisch aan hen geleverd.

rss uitgelegd

Aan de andere kant is het een groot pluspunt om de RSS-feeds van andere sites voor u als blogger beschikbaar te hebben. Voeg uw favoriete blogs en nieuwssites toe aan uw RSS-lezer – zoals op Feedly, die tot de meest populaire behoort – en u kunt gemakkelijk op de hoogte blijven van nieuws in uw branche. Dit zal je helpen bij het onderzoeken van blogposts en het bedenken van ideeën.

Nadelen van RSS

Het belangrijkste nadeel van het aanbieden van een RSS-feed aan uw lezers is dat het komt mogelijk niet overeen met uw doelen. Als u bijvoorbeeld lezers wilt aanmoedigen om zich op uw nieuwsbrief te abonneren, wilt u dat dit de focus is van uw e-mailoptie in plaats van lezers hun e-mail te laten delen voor updates van blogposts.

Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen RSS-feed mag hebben. Als een lezer via zijn of haar RSS-lezer op de hoogte wil blijven van je laatste blogberichten, maak die dan beschikbaar. De actie is niet in directe concurrentie met uw nieuwsbrief, dus het kan geen kwaad.

Stel in dat geval uw feed in, maar laat feedabonnees u vinden via hun reader. Laat alle advertenties van uw RSS-feed buiten uw site zodat u zich kunt concentreren op uw nieuwsbrief.

Hoe u uw RSS-feed instelt

Het instellen van uw RSS-feed-URL is een stuk eenvoudiger dan u misschien denkt. Als u WordPress gebruikt, wordt dit automatisch voor u gedaan.

Ga gewoon naar www.uwdomein.com/feed om te controleren of uw feed werkt. In sommige gevallen is uw feed mogelijk aanwezig op www.uwdomein.com/blog/feed. Als je niet bekend bent met computertalen zoals XML, dan zal de pagina je een beetje verwarrend vinden, maar dat is prima. Als u deze pagina bezoekt, weet u alleen dat u een RSS-feed heeft en in veel gevallen is dit de URL die u gebruikt om uw inhoud op andere sites te publiceren.

Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Als u bijvoorbeeld WordPress gebruikt, zijn er talloze plug-ins die u kunt gebruiken om u eenvoudig te abonneren. Jetpack wordt bijvoorbeeld geleverd met een abonneerwidget die abonnees e-mails stuurt wanneer u een nieuw bericht publiceert. De Abonneer u 2 plug-in is een vergelijkbare optie waar veel mensen de voorkeur aan geven, of u kunt het proberen Schrijf u in via e-mail.

Zodra u een feed-URL heeft – die automatisch wordt gedaan via WordPress of kan worden gemaakt via verschillende online tools zoals Feedity – dan hoeven lezers niets meer te doen om uw feed in hun RSS-lezer te bekijken. Het enige wat ze hoeven te doen is hun RSS-lezeraccount bezoeken, naar uw site zoeken en zich abonneren.

Hoe u uw RSS-feedstatistieken kunt volgen

Nu u een feed-URL heeft, kunt u die link naar syndicatiesites sturen, uw plug-ins voor e-mailabonnementen toevoegen of lezers laten abonneren via hun eigen RSS-lezer.

Als je je abonnees niet wilt volgen, hoef je op dit moment eigenlijk niets meer te doen. Als u echter geïnteresseerd bent in abonneegegevens, zijn er tal van online tools waarmee u deze in de gaten kunt houden.

FeedBurner door Google was ooit de koning in het maken van RSS-links en het bijhouden van uw statistieken, maar sinds FeedBurner is het sinds 2012 niet meer bijgewerkt, experts stellen voor om een ​​alternatief te zoeken. Alternatieve RSS-trackingtools zijn onder meer:

 • Feedblitz: Dit zijn zowel e-mailmarketing- als RSS-beheerservices. Hiermee kunt u uw inhoud leveren via hun service en uw statistieken volgen. Als alles wat u zoekt een RSS-beheertool is, beginnen plannen vanaf slechts $ 1,49 per maand, maar u kunt e-mailmarketingservices toevoegen, die geprijsd zijn op basis van abonnees.
 • FeedCat: Deze service is gratis en biedt statistieken en hulpmiddelen voor het verbeteren van de feed.
 • RapidFeeds: Met een PRO-account voor slechts $ 6,95 per maand, kunt u uw blog- en podcast-feeds beheren en trackingstatistieken bekijken.

Nogmaals, u hoeft niet te betalen om uw feedstatistieken bij te houden als u dat niet wilt, en sommige van de hierboven genoemde WordPress-plug-ins zoals Abonneren2 bevatten al een deel van de trackinginformatie die u zult vinden bij andere services.

Het gebruik van de kracht van uw RSS-feed hoeft niet meer een gedoe te zijn dan andere functies op uw site. Hoe gaat u uw RSS-feed gebruiken om het verkeer naar uw blog te stimuleren?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map