Wat is een domeinnaam en hoe werken domeinen?

wat is een domeinnaam en hoe werken domeinen?


Het proces van het bouwen van een website begint bij het kiezen van een domeinnaam. Dit is waar de meeste beginners hun eerste obstakel tegenkomen op weg naar een succesvolle implementatie. Ze staan ​​met hun rug tegen de muur vanwege veel technische problemen en termen zoals webhosting, domeinregistratie, server, enz.

Aan de andere kant is het onmogelijk om een ​​website zonder domein te hebben. In deze gids zullen we proberen elk probleem te behandelen dat misschien een beetje te technisch klinkt voor nieuwkomers. We bespreken de noodzaak van domeinen, hun typen en snelle manieren om ze te kiezen en te kopen. De belangrijkste missie is om te verduidelijken hoe een goed domein in de toekomst geweldig zal werken voor uw site. Laten we beginnen.

Wat is eigenlijk een domeinnaam?

We gaan niet diep in op de term definitie. Om het eenvoudiger te maken, bevat een website twee fundamentele elementen. Ze bevatten:

 • Een webserver – Stel dat het een fysieke (digitale) opslag is voor de bestanden en inhoud van uw site. Het werkt als een mechanisme dat alle bestanden opslaat en elke keer dat hij of zij naar uw website gaat naar een bezoeker stuurt.
 • Een domeinnaam – Aangezien elk gebouw een fysiek adres heeft, is een domeinnaam het adres van de online website. Met andere woorden, de naam helpt mensen uw site te vinden door deze in de browser te typen.

Het wereldwijde web wordt geleverd als een enorm netwerk van miljoenen verbonden apparaten. Alle computers, laptops, tablets of smartphones communiceren met elkaar. Een IP-adres is de enige manier om elk specifiek apparaat binnen het netwerk te identificeren. Aan de andere kant ziet een typisch IP-adres eruit als een eindeloze lijst met cijfers die niet te onthouden zijn.

Domeinnamen zijn bedoeld om het proces van website-identificatie te vereenvoudigen in plaats van eindeloze getallen in te typen. Gebruikers hoeven alleen een korte naam te onthouden die niet alleen gemakkelijk te typen is, maar ook relevant is voor het concept van de hoofdwebsite.

Hoe werkt Domain?

Ondanks de onbekende termen ziet het proces er vrij eenvoudig uit. Het bestaat uit de volgende fasen.

 1. U typt de domeinnaam in uw browser in.
 2. Zodra u klaar bent, wordt er automatisch een verzoek naar verzonden DNS.
 3. Het netwerk identificeert naamservers die zijn gekoppeld aan het domein van de site.
 4. De specifieke naamserver ontvangt het eerste verzoek.
 5. Het stuurt de gegevens terug naar de browser van de gebruiker.

In dit circuit is de naamserver de machine die wordt ondersteund door uw specifieke hostingprovider. Met andere woorden, het DNS-verzoek wordt doorgestuurd naar de plaats waar uw website wordt gehost. Naamservers gebruiken speciale software om de site-inhoud en alle webpagina’s ervan op te halen.

Waarom is het nodig om een ​​domeinnaam te hebben?

Naast het toewijzen van een online adres aan uw website, kunnen domeinnamen een cruciale rol spelen als het gaat om de herkenning van de site door doelgebruikers. Tegelijkertijd kan het een essentiële promotie- en optimalisatietool lijken om uw project hoger in de zoekrangschikking te brengen.

 • Indruk van de eerste gebruiker. Een domeinnaam is het eerste dat uw bezoekers zien. Een domein is het gezicht van uw project. Het bepaalt of uw bezoekers een goede eerste indruk krijgen of niet. Laat ze uw websitenaam onthouden met een duidelijk en pakkend domein.
 • SEO Affect. Laten we eens kijken, u kent op zijn minst enkele basis SEO-tools. Het hebben van een focuszoekwoord in uw domein zal zeker een groot pluspunt zijn van website-optimalisatie. Zorg ervoor dat het sleutelwoord uw site-specialisatie of -veld weerspiegelt.
 • Promotiemogelijkheden. Een gedenkwaardig en scherp domein is een geweldig promotie-instrument. U kunt zich gemakkelijk onderscheiden van uw concurrenten in de niche en op de lange termijn voor succesvolle branding zorgen.

Domeinnaamtypen definiëren

Nadat u hebt geleerd over de manier waarop het domein werkt en wat het eigenlijk is, moeten we de belangrijkste domeintypen markeren. Ze bevatten verschillende extensies en niveaus die mogelijk ook een cruciale rol spelen bij de verdere ontwikkeling van websites.

De sleutel tot succes is om het type te kiezen, afhankelijk van het type website, of u nu een kortetermijnproject start of een solide kortetermijnbedrijf op internet creëert. Dit zijn dus de belangrijkste domeintypen die u mogelijk tegenkomt:

 • TLD – de afkorting staat voor Top Level Domains. Het betekent dat het de hoogste notering scoort onder andere domeintypen. De meest populaire TLD’s bevatten extensies zoals .com, .net, .org en enkele andere.
 • ccTLD – het type introduceert TOP LEVEL-domeinen met de landcode. Ze identificeren de specifieke website-regio, waardoor het voor de doelgroep gemakkelijker is om op de hoogte te blijven. De meesten van jullie hebben waarschijnlijk extensies gezien als .uk, .de, .in, enz.
 • sTLD – een ander TLD-type dat verwijst naar gesponsorde domeinnamen. Ze behoren voornamelijk tot gemeenschappen, non-profitorganisaties, sociale en educatieve hubs, enz. De meest populaire zijn .gov of .edu. Ze worden ook als de meest vertrouwde beschouwd.

TLD’s zijn niet de enige domeintypes die u tegen kunt komen. Hier zijn enkele andere categorieën die minder vaak voorkomen, hoewel ze nog steeds bepaalde doelen dienen.

Domeinen op het tweede niveau

Te oordelen naar de term wordt duidelijk dat deze domeinen direct onder TLD’s vallen. Dergelijke typen verwijzen in de regel naar overheids- of financiële instellingen, universiteiten, academische instellingen, enz. De meesten van jullie hebben waarschijnlijk extensies gezien als .gov.uk die bestaan ​​uit twee uitgangen in plaats van een enkele .com.

Subdomeinen

Sommige website-eigenaren gebruiken subdomeinen om verschillende bedrijfsdivisies te vertegenwoordigen. Een subdomein kan een bepaalde afdeling of directory aanwijzen zonder een afzonderlijke TLD te kopen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor afzonderlijke promotiecampagnes, bestemmingspagina’s, services, enz. Ze zijn echter niet altijd een goed idee, vooral als het gaat om gratis subdomeinen.

In sommige gevallen moet u mogelijk domeinen gebruiken voor omleidingsdoeleinden. Dit betekent dat wanneer een gebruiker uw oorspronkelijke website bezoekt, hij of zij automatisch wordt doorgestuurd naar een andere site. Het kan goed werken voor promotiecampagnes, tijdelijke pagina’s van microsites.

Redenen om gratis subdomeinen te vermijden

Zoals eerder vermeld, worden subdomeinen geregistreerd om versies van onderliggende websites te lanceren. Uw domeinnaam is bijvoorbeeld superblog.com. U moet een aparte onderliggende site maken voor een videogedeelte. In dit geval wordt video.superblog.com een ​​domeinnaam.

De redenen om een ​​subdomein te hebben, kunnen de volgende zijn:

 • Tijdelijke promoties.
 • Afzonderlijke bestemmingspagina’s.
 • Microsites voor de korte termijn.

Gebruikers wordt aangeraden alleen subdomeinen te gebruiken voor tijdelijke taken en webpagina’s die in de nabije toekomst geen nut zullen hebben. Subdomeinen zullen op de lange termijn niet werken voor een bedrijf op lange termijn. Terwijl u hard werkt aan het maken van hoogwaardige en SEO-vriendelijke inhoud voor uw grote project, zult u het nauwelijks waarderen om kwaliteitsverkeer naar een tijdelijke pagina van het hoofddomein te leiden.

Vanuit zowel marketing- als SEO-overwegingen is het een beter idee om uw doelgroep te concentreren op het grote project in plaats van het op te splitsen tussen twee verschillende websites. Voor grote bedrijven die groei nodig hebben, is het beter om meerdere TLD’s met verschillende extensies te kopen om in de toekomst extra kosten te vermijden.

Tips om een ​​domeinnaam te kiezen

Het wordt hoog tijd dat we beginnen met het selecteren van een geschikt domein voor onze website. De taak is tegenwoordig vrij eenvoudig, gezien tonnen domeingeneratoren en andere services die het project gemakkelijker maken. Maar, zoals we al eerder hebben gezegd, een domein is het gezicht van uw website. Het is een goed idee om een ​​pakkende merknaam te bedenken in plaats van te kiezen voor generieke alternatieven.

Zelfgemaakte domeinen

Als u besluit om zelf een domeinnaam te maken, richt u dan op de volgende zaken:

 • Maak het anders – zorg ervoor dat uw domein anders klinkt dan dat van concurrenten, maar nog steeds relevant is. Wees niet bang om je creativiteit te uiten en maak het zo memorabel en herkenbaar mogelijk.
 • Gebruik synoniemen – probeer uniek te zijn en vermijd traditionele woorden. Gebruik in plaats daarvan pakkende synoniemen met behulp van beschikbare online services zoals Thesaurus.
 • Hou het kort – vermijd lange domeinnamen. Probeer het zo kort mogelijk te houden. Het is een goed idee om ergens tussen de 7-14 tekens te blijven. Overschrijd die limieten niet.
 • Eenvoudig te typen en spellen – gebruikers zullen nauwelijks domeinnamen waarderen die moeilijk te typen zijn. Ze kiezen liever voor een eenvoudigere websitenaam. Zorg ervoor dat uw domein gemakkelijk te spellen is.

SEO-vriendelijke domeinen

Het domein is niet alleen bedoeld om uw website aan het publiek voor te stellen. Het lijkt misschien een effectief hulpmiddel vanuit het perspectief van SEO-optimalisatie. Een goed uitgevoerde websitenaam kan van invloed zijn op de verdere rangschikking van zoekmachines. Aan de andere kant mag u niet overdrijven met doelzoekwoorden. Hier is wat u eraan kunt doen:

 • Focussleutelzin invoegen – een goed idee is om een ​​domeinnaam te maken met daarin een focuszoekwoord. Het moet relevant zijn voor uw specifieke niche. Zo zien de meeste generieke namen er eigenlijk uit. Het enige probleem is dat ze vol zitten met sleutelzinnen waardoor de naam moeilijk te lezen en te herkennen is. Dit is wat u moet vermijden om spam te voorkomen.
 • Vermijd tijdelijke domeinen – sommige website-eigenaren veranderen na enige tijd van domein. Het is een slecht idee, vooral als u een bedrijf start voor verdere groei en uitbreiding. Als u de naam van de website wijzigt, heeft dit een negatieve invloed op de SEO- en zoekmachine-rank van het project.

Denk twee keer na voordat u met het registratieproces begint.

Generieke domeinen

Dat zijn de domeinen die automatisch worden gegenereerd door online services. Het enige dat u nodig hebt, is de naam of niche van het bedrijf in te typen en verschillende beschikbare opties met verschillende extensies te krijgen. Enerzijds zijn ze misschien een simpele oplossing voor wie op zoek is naar een snelle oplossing. We raden echter aan exclusieve, merkbare domeinen te gebruiken.

Waarom generieke domeinen niet zo goed zijn als merkbaar?

Het grootste probleem met generieke domeinen is dat ze grotendeels op elkaar lijken. Je mag niet veel creativiteit verwachten van de online service, vooral als deze gratis is. Merkbare websitenamen zien er uniek uit. Ze zijn gemakkelijker te onthouden en lijken herkenbaarder. Een goed idee om je te onderscheiden van de belangrijkste concurrenten.

Aan de andere kant kun je generieke domeinen gebruiken als inspiratiebron voor het geval je een eigen naam niet bedenkt. U moet echter typische namen vermijden die misleidend kunnen zijn voor de doelgroep. U zou uw verkeer nauwelijks waarderen als gedeelde websites met eigenlijk dezelfde generieke domeinnamen.

Welke domeinextensie u moet kiezen?

Zodra u een verbluffende en originele naam voor uw website heeft verzonnen, moet u een extensie kiezen. We hebben dit probleem al behandeld bij het bespreken van de domeintypes. Deze keer zullen we de beschikbare opties nader bekijken.

Een domeinextensie is een achtervoegsel dat we gebruiken na een punt. Het lijkt misschien een bepalende factor voor toekomstige promotie. Hoewel de meeste website-eigenaren hunkeren naar .com, is het niet goed voor sommige websitetypen die zich op een bepaald land of bepaalde regio richten. In deze situatie lijkt een ccTLD’s een betere optie.

Met andere woorden, de extensie is afhankelijk van het type website, doelen, doeleinden, enz. Bekijk enkele van de beschikbare alternatieven:

 • .info – goed voor blogs, infoprojecten en sites die niet gerelateerd zijn aan commerciële activiteiten.
 • .co – in tegenstelling tot het vorige achtervoegsel, wordt deze extensie gebruikt voor commerciële websites.
 • .org – goed voor onderwijsinstellingen, liefdadigheidsorganisaties of andere soorten niet-winstgevende projecten.
 • .net – goed voor technische blogs, online gidsen, handleidingen, hostingproviders, enz.

Naast de hierboven genoemde traditionele TLD’s, zijn er ook gesponsorde extensies. Ze kunnen een goede oplossing zijn voor een bepaalde niche, omdat ze de branche verduidelijken waarnaar uw project verwijst. Enkele van de meest populaire gesponsorde extensies zijn bijvoorbeeld:

 • .foto – perfect voor online galerijen en fotoprojecten. Ze zullen ook prima werken voor professionele fotografen.
 • .media – een domeinextensie voor projecten zoals videostreamingservices, platforms om mediabestanden op te slaan en te delen, enz.
 • .club – een TLD-extensie die wordt gebruikt door verschillende gemeenschappen en clubs die verband houden met sportteams, educatieve organisaties, muziekbijeenkomsten, enz.

Gesponsorde domeinen zijn duurder in vergelijking met typische TLD’s. Aan de andere kant zijn ze minder flexibel. Zo is het wisselen tussen verschillende niches met het .com-domein makkelijker dan met .club in een nieuw veld springen. U moet dus vooraf over het uitbreidingsplan nadenken.

Koopgids voor domeinnamen

In de huidige internetomgeving zijn er verschillende manieren om uw domeinnaam aan een website te koppelen. Sommigen van hen hebben geen apart registratieproces nodig. Sommige platforms bieden alles-in-één-oplossingen voor gebruikers. Je kunt in ieder geval kiezen uit drie grote varianten:

 • Domeinregistratiediensten – ze komen als tools die alleen worden gebruikt voor domeinregistratie. Het betekent dat u het proces helemaal zelf moet afhandelen en het vervolgens, afhankelijk van het platform, aan uw website moet koppelen. Het proces kost behoorlijk veel tijd, hoewel er een kans is om u een paar dollar te besparen.
 • Hostingproviders – een goede optie voor diegenen die hunkeren naar een oplossing met alle functies in het pakket. Toonaangevende platforms bied gratis domeinen aan binnen een betaald plan.
 • Website-bouwers – een andere manier om een ​​domein te krijgen dat al aan uw toekomstige website is gekoppeld. Je krijgt eigenlijk een bouwtool met een plan dat ook bevat een gratis domeinnaam. Aan de andere kant zul je het bij één instrument moeten houden.

Als u maximale vrijheid en flexibiliteit nodig heeft, is de eerste optie misschien een goed idee. U kunt een domein registreren dat u bevalt en vervolgens het meest geschikte platform kiezen dat aan uw sitebehoeften voldoet. In dit geval moet u 5 essentiële stappen doorlopen.

Stap # 1 – Controleer de domeinbeschikbaarheid

Uw pad begint bij de domeinchecker. U moet ervoor zorgen dat uw domein gratis te registreren is en niet wordt bezet door andere websites. Er zijn tal van beschikbare services zoals ICAAN WHOIS waarmee u de vacature met slechts enkele muisklikken online kunt bekijken.

Stap # 2 – Zoek naar het domein

Nadat u de registrar heeft gekozen, moet u de gewenste naam typen en controleren of deze beschikbaar is. Het systeem zal verschillende andere opties adviseren die verschillen in prijzen en uitbreidingen.

Stap # 3 – Selecteer een naam

Als er een naam is die u bevalt, kunt u deze aan het winkelwagentje toevoegen en het registratieproces voltooien.

Stap # 4 – Het registratieproces

In dit stadium moet u eenvoudige stappen volgen om de registratie te voltooien. Bereid je voor om de hiaten in te vullen en de vereiste gegevens op te geven in het configuratiescherm of de setup-box. Het is de bedoeling dat u echte gegevens aangeeft. gebruik nooit valse persoonlijke informatie, aangezien deze factor van vitaal belang kan zijn bij het oplossen van auteursrechtelijke problemen of problemen met de domeinautoriteit. Zodra u alle informatie heeft ingediend, is er nog maar één stap over.

Stap # 5 – Domeinverificatie

De laatste stap is om uw nieuwe domein te verifiëren en het eigendom te bewijzen. U krijgt een speciale verificatielink doorgestuurd naar uw e-mailadres dat u tijdens stap 4 heeft aangegeven.

5 dingen om op te letten

Zoals u kunt zien, is het aankoopproces van domeinen niet zo moeilijk als het lijkt. U moet zich echter nog steeds bewust zijn van enkele verborgen risico’s en bedreigingen waar u op moet letten tijdens het registratieproces.

 • Verborgen kosten – verborgen extra kosten en kosten zijn normaal voor sommige online services. U moet het prijsbeleid zorgvuldig lezen om nieuwe kosten in de toekomst te vermijden. Sommige bedrijven bieden het eerste jaar enorme kortingen met tweemaal hogere verlengingen. Zorg ervoor dat de prijs hetzelfde is en gedurende de gehele overeenkomst niet verandert. Bovendien moet u platforms vermijden die u dwingen hun add-ons te kopen die geen zin hebben.
 • Privacy bescherming – domeingegevens zijn meestal gratis voor het publiek. Dit feit kan spammers en hackers aanmoedigen. Het is een goed idee om te kiezen voor bedrijven die de privacy van gebruikers garanderen en daarvoor geen extra kosten in rekening brengen.
 • Persoonlijke gegevens – het verzorgen van uw persoonlijke gegevens is van vitaal belang omdat sommige services de informatie van gebruikers aan derden verkopen. Lees de voorwaarden van het privacybeleid om commerciële aanbiedingen van andere marketing- of promotiewebsites en organisaties te vermijden.
 • Zoek naar transparantie – een veel voorkomende situatie is wanneer een bedrijf betaalbare registratie- en vernieuwingskosten aanbiedt. Het prijsbeleid is duidelijk met uitzondering van annulerings- of transfersommen. In sommige gevallen kost het annuleren of overdragen van een domein u een fortuin. Zoek naar transparantie en vooraf prijzen om onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen.
 • Klantenservice – een essentieel kenmerk dat vaak wordt onderschat door beginners. Aarzel niet om voor het aankoopproces contact op te nemen met het ondersteuningsteam. Zorg ervoor dat het klaar is om problemen op te lossen en snel te reageren.

Domeinherstel en verlenging

Tegenwoordig heeft een gebruiker de kans om een ​​domein te registreren voor een periode van 10 jaar als de maximale looptijd. Het is echter een goed idee om te beginnen met een periode van minimaal 1 of 2 jaar. Zowel lange als korte termijn domeinaankopen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Redenen om op lange termijn te kopen:

 • er is geen risico dat uw domein bij concurrenten terechtkomt.
 • een goede prijs-kwaliteitverhouding, aangezien de meeste diensten kortingen bieden op aankopen op lange termijn.
 • constante vernieuwingen zijn niet nodig.

Redenen om op korte termijn te kopen:

 • gemakkelijker om alle domeinen te volgen en in contact te blijven met hun statussen.
 • minimale druk op domeinprijzen, omdat u zich niet hoeft te haasten voor kortingen.
 • minder risico op verval van het domein.

Zowel lange als korte termijn domeinen vereisen regelmatige verlengingen. Anders is uw website niet beschikbaar voor de gebruikers. Als een domeinnaam eenmaal is verlopen en u deze niet op tijd heeft verlengd, bestaat het risico dat u deze verliest. Concurrenten hebben de neiging om vervallen domeinen te gebruiken voor hun SEO-doeleinden en om wat geld te verdienen tijdens de veilingen.

Daarom moet u ervoor zorgen dat er voldoende tijd is tot de volgende verlenging. Vooraf betalen is een goed idee. In de regel sturen registrars meldingen enkele dagen / weken voor de vervaldatum. Het enige dat u nodig heeft, is om toegang te krijgen tot uw account en een van de beschikbare betalingsmethoden te gebruiken om het benodigde geld over te maken.

Sommige gebruikers kunnen de datum echter missen. Goed nieuws is dat ze nog steeds kunnen profiteren van de verlengingsperiode die tot 1 maand kan duren. Alleen de eerste eigenaar van het domein heeft het recht om het tijdens de respijtperiode te verlengen of te herstellen. Als u die periode eenmaal hebt gemist, kan elke gebruiker van het wereldwijde web de domeinnaam regelmatig registreren.

Het komt neer op

Een domeinnaam is de eerste fase van uw online bedrijfsimplementatie, ongeacht het niche- of websitetype. Het is uw kans om een ​​goede eerste indruk te maken en de SEO-rangen te verbeteren of bezoekers uit een bepaalde regio te targeten.

Met zoveel verschillende services moet u nog steeds het onderzoek doen en een aantal beste opties uitzoeken met duidelijke prijzen, geen verborgen kosten, goede klantenondersteuning en privacybescherming. Het helpt u om onverwachte financiële en technische valkuilen te vermijden in de manier om uw project te laten groeien. Zorg ervoor dat uw domeinnaam in goede handen is, zodat uw site jaren mee kan gaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map