Apa itu Nama Domain dan Bagaimana Domain Berfungsi?

apakah nama domain dan bagaimana domain berfungsi


Proses membina laman web bermula dari memilih nama domain. Di sinilah kebanyakan pemula menghadapi halangan pertama mereka dalam perjalanan ke penerapan yang berjaya. Mereka mendapat punggung di dinding kerana banyak masalah teknikal dan istilah seperti hosting web, pendaftaran domain, pelayan, dll.

Sebaliknya, mustahil untuk memiliki laman web tanpa domain. Dalam panduan ini, kami akan cuba membahas setiap masalah yang mungkin kelihatan terlalu teknikal untuk pemula. Kami akan membincangkan keperluan domain, jenisnya dan cara cepat untuk memilih dan membelinya. Misi utama adalah untuk menjelaskan bagaimana domain yang tepat akan berfungsi dengan baik untuk laman web anda pada masa akan datang. Mari kita mulakan.

Apa Sebenarnya Nama Domain?

Kami tidak akan menyelami definisi istilah. Untuk mempermudah sesuatu, laman web mengandungi dua elemen asas. Ia merangkumi:

 • Pelayan Web – Katakan, ini adalah simpanan fizikal (digital) untuk fail dan kandungan laman web anda. Ia berfungsi sebagai mekanisme yang menyimpan semua fail dan mengirimkannya kepada pelawat setiap kali dia pergi ke laman web anda.
 • Nama Domain – Oleh kerana setiap bangunan mempunyai alamat fizikal, nama domain adalah alamat laman web dalam talian. Dengan kata lain, nama itu membantu orang mencari laman web anda dengan menaipnya di penyemak imbas.

Web Global hadir sebagai rangkaian besar berjuta-juta peranti yang disambungkan. Semua komputer, komputer riba, tablet atau telefon pintar saling berinteraksi. Alamat IP adalah satu-satunya cara untuk mengenal pasti setiap peranti tertentu dalam rangkaian. Sebaliknya, alamat IP khas kelihatan seperti senarai angka yang tidak dapat diingat.

Nama domain adalah untuk mempermudah proses pengenalan laman web dan bukannya mengetik nombor yang tidak berkesudahan. Pengguna hanya perlu mengingat nama pendek yang bukan sahaja senang ditaip tetapi juga relevan dengan konsep laman web utama.

Bagaimana Domain Berfungsi?

Walaupun istilahnya tidak diketahui, prosesnya kelihatan cukup mudah. Ia terdiri daripada peringkat berikut.

 1. Anda menaip nama domain di penyemak imbas anda.
 2. Setelah anda selesai, ia secara automatik akan mengirimkan permintaan ke DNS.
 3. Rangkaian mengenal pasti pelayan nama yang dikaitkan dengan domain laman web.
 4. Pelayan nama tertentu menerima permintaan awal.
 5. Ia menghantar data kembali ke penyemak imbas pengguna.

Dalam litar ini, pelayan nama adalah mesin yang disokong oleh penyedia hosting tertentu anda. Dengan kata lain, permintaan DNS akan diteruskan ke tempat laman web anda dihoskan. Pelayan nama menggunakan perisian khas untuk mengambil kandungan laman web dan juga semua laman webnya.

Mengapa Perlu Memiliki Nama Domain?

Selain memberikan alamat dalam talian ke laman web anda, nama domain mungkin memainkan peranan penting ketika mengenali laman web ini di antara pengguna sasaran. Pada masa yang sama, ini mungkin merupakan alat promosi dan pengoptimuman penting untuk menjadikan projek anda lebih tinggi dalam peringkat carian.

 • Tayangan Pengguna Pertama. Nama domain adalah perkara pertama yang dilihat oleh pelawat anda. Domain adalah wajah projek anda. Ini menentukan sama ada pengunjung anda akan mendapat kesan pertama yang baik atau tidak. Buat mereka menghafal nama laman web anda dengan domain yang jelas dan menarik.
 • Mempengaruhi SEO. Mari kita pertimbangkan, anda tahu sekurang-kurangnya beberapa alat asas SEO. Memiliki kata kunci fokus dalam domain anda tentu akan menjadi syarat pengoptimuman laman web plus I yang besar. Pastikan kata kunci menggambarkan pengkhususan atau bidang laman web anda.
 • Keupayaan Promosi. Domain yang mudah dilupakan dan tajam adalah instrumen promosi yang hebat. Anda mungkin dengan mudah menonjol dari pesaing anda di tempat dan juga memastikan jenama yang berjaya dalam jangka masa panjang.

Menentukan Jenis Nama Domain

Setelah anda mengetahui cara domain berfungsi dan apa sebenarnya domain, kita perlu mengetengahkan jenis domain utama. Ini merangkumi pelbagai peluasan dan tahap yang mungkin juga memainkan peranan penting dalam pengembangan laman web selanjutnya.

Kunci kejayaan adalah memilih jenis bergantung pada jenis laman web sama ada anda melancarkan projek jangka pendek atau membuat perniagaan jangka pendek yang kukuh di Internet. Jadi, berikut adalah jenis domain utama yang mungkin anda temui:

 • TLD – singkatan bermaksud Domain Aras Atas. Ini bermaksud yang mempunyai penarafan penyenaraian tertinggi di antara jenis domain lain. TLD yang paling popular merangkumi sambungan seperti .com, .net, .org, dan beberapa yang lain.
 • ccTLD – jenisnya memperkenalkan TOP LEVEL Domain dengan kod negara. Mereka mengenal pasti kawasan laman web tertentu sehingga memudahkan audiens sasaran untuk terus mengikuti. Sebilangan besar daripada anda mungkin pernah melihat sambungan seperti .uk, .de, .in, dll.
 • sTLD – jenis TLD lain yang merujuk kepada nama domain yang ditaja. Mereka sebahagian besarnya tergolong dalam komuniti, organisasi bukan keuntungan, pusat sosial dan pendidikan, dll. Yang paling popular termasuk .gov atau .edu. Mereka juga dianggap paling dipercayai.

TLD bukan satu-satunya jenis domain yang mungkin anda temui. Berikut adalah beberapa kategori lain yang kurang kerap walaupun masih memenuhi tujuan tertentu.

Domain Tahap Kedua

Berdasarkan istilah, menjadi jelas bahawa domain ini ditetapkan secara langsung di bawah TLD. Sebagai peraturan, jenis tersebut merujuk kepada institusi kerajaan atau kewangan, universiti, institusi akademik, dan lain-lain. Sebilangan besar daripada anda mungkin pernah melihat peluasan seperti .gov.uk yang terdiri daripada dua hujung dan bukannya satu .com..

Subdomain

Beberapa pemilik laman web cenderung menggunakan subdomain untuk mewakili beberapa bahagian syarikat. Subdomain dapat menentukan jabatan atau direktori tertentu tanpa membeli TLD yang terpisah. Mereka digunakan terutamanya untuk kempen promosi yang berasingan, halaman arahan, perkhidmatan, dan lain-lain. Namun, ini bukan idea yang baik terutama ketika menggunakan subdomain percuma.

Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menggunakan domain untuk tujuan pengalihan. Ini bermaksud apabila pengguna mengunjungi laman web awal anda, dia akan dihantar secara automatik ke laman web lain. Ia mungkin berfungsi dengan baik untuk kempen promosi, halaman mikro sementara.

Sebab untuk mengelakkan Subdomain Percuma

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, subdomain didaftarkan untuk melancarkan versi laman web anak. Contohnya, nama domain anda adalah superblog.com. Anda perlu membuat laman web kanak-kanak yang berasingan untuk bahagian video. Dalam kes ini, video.superblog.com akan menjadi nama domain.

Sebab-sebab untuk memiliki subdomain mungkin seperti berikut:

 • Promosi sementara.
 • Halaman pendaratan yang berasingan.
 • Mikrosit jangka pendek.

Pengguna disyorkan menggunakan subdomain hanya untuk tugas sementara dan halaman web yang tidak akan dapat digunakan dalam waktu terdekat. Subdomain tidak akan berfungsi untuk perniagaan jangka panjang dalam jangka masa panjang. Walaupun anda bekerja keras untuk membuat kandungan berkualiti tinggi dan mesra SEO untuk projek utama anda, anda sukar menghargai lalu lintas berkualiti ke halaman sementara dari domain utama.

Dari aspek pemasaran dan SEO, adalah idea yang lebih baik untuk memusatkan khalayak sasaran anda di sekitar projek utama daripada membelahnya di antara dua laman web yang berbeza. Bagi syarikat besar yang memerlukan pertumbuhan adalah lebih baik membeli beberapa TLD dengan peluasan berbeza untuk mengelakkan kos tambahan pada masa akan datang.

Petua Memilih Nama Domain

Sudah tiba masanya kita mula memilih domain yang sesuai untuk laman web kita. Tugasnya cukup mudah hari ini memandangkan banyak penjana domain dan perkhidmatan lain yang memberi kemudahan pada projek ini. Tetapi, seperti yang telah kami katakan sebelumnya, domain adalah wajah laman web anda. Idea yang baik adalah dengan memberikan nama jenama yang menarik dan bukannya memilih alternatif generik.

Domain Buatan Sendiri

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat nama domain sendiri, fokuskan pada masalah berikut:

 • Jadikan Ia Berbeza – pastikan domain anda berbeza dengan pesaing walaupun masih relevan. Jangan takut untuk meluahkan kreativiti anda dan menjadikannya tidak dapat dilupakan dan dikenali.
 • Gunakan Sinonim – cuba menjadi unik dan mengelakkan kata-kata tradisional. Sebagai gantinya, gunakan sinonim yang menarik dengan bantuan perkhidmatan dalam talian yang tersedia seperti Thesaurus.
 • Jauhkan Ringkasnya – elakkan nama domain yang panjang. Cuba buat sesingkat yang anda boleh. Idea yang baik adalah tinggal di antara 7-14 watak. Jangan melebihi had tersebut.
 • Mudah untuk Menaip dan Mengeja – pengguna sukar menghargai nama domain yang sukar ditaip. Mereka lebih suka memilih nama laman web yang lebih mudah. Pastikan domain anda mudah dieja.

Domain Mesra SEO

Domain tersebut bukan hanya untuk memperkenalkan laman web anda kepada umum. Ini mungkin menjadi alat yang efektif dari perspektif pengoptimuman SEO. Nama laman web yang dikendalikan dengan betul dapat mempengaruhi kedudukan mesin pencari yang lebih jauh. Sebaliknya, anda tidak seharusnya berlebihan dengan kata kunci sasaran. Inilah yang boleh anda lakukan mengenainya:

 • Masukkan Frasa Utama Fokus – idea yang baik adalah membuat nama domain dengan kata kunci fokus di dalamnya. Ini harus relevan dengan niche tertentu anda. Inilah rupa sebilangan besar nama generik. Satu-satunya masalah ialah mereka dipenuhi dengan frasa kunci yang menjadikan namanya sukar dibaca dan dikenali. Inilah yang harus anda hindari daripada mencegah spam.
 • Elakkan Domain Sementara – beberapa pemilik laman web menukar domain setelah beberapa lama. Adalah idea yang tidak baik terutamanya jika anda melancarkan perniagaan untuk pengembangan dan pengembangannya yang lebih jauh. Sekiranya anda menukar nama laman web, ia akan memberi kesan negatif pada peringkat SEO dan mesin pencari projek.

Berfikir dua kali sebelum anda memulakan proses pendaftaran.

Domain Generik

Itulah domain yang dihasilkan secara automatik oleh perkhidmatan dalam talian. Yang anda perlukan hanyalah memasukkan nama atau niche syarikat dan mendapatkan beberapa pilihan yang tersedia dengan peluasan yang berbeza. Di satu pihak, mereka mungkin merupakan jalan penyelesaian yang mudah bagi mereka yang mencari penyelesaian yang cepat. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan menggunakan domain berjenama eksklusif.

Mengapa Domain Generik tidak sehebat Jenama?

Masalah utama mengenai domain generik adalah kebanyakan domain serupa. Anda tidak boleh mengharapkan banyak kreativiti dari perkhidmatan dalam talian terutamanya jika ia percuma. Nama laman web berjenama kelihatan unik. Mereka lebih mudah diingat dan kelihatan lebih dikenali. Idea yang bagus untuk menonjol daripada pesaing utama.

Sebaliknya, anda boleh menggunakan domain generik sebagai sumber inspirasi sekiranya anda gagal mengemukakan nama anda sendiri. Namun, anda harus mengelakkan nama khas yang mungkin menyesatkan khalayak sasaran. Anda tidak akan menghargai lalu lintas anda untuk dikongsi laman web dengan nama domain generik yang sama.

Pelanjutan Domain Apa yang Perlu Dipilih?

Setelah anda membuat nama yang menakjubkan dan asli untuk laman web anda, anda perlu memilih peluasan. Kami telah membincangkan masalah ini semasa membincangkan jenis domain. Kali ini, kita akan melihat lebih dekat pilihan yang ada.

Pelanjutan domain adalah akhiran yang kita gunakan selepas titik. Ini mungkin kelihatan sebagai faktor penentu untuk promosi masa depan. Walaupun kebanyakan pemilik laman web menginginkan .com, tidak bagus untuk beberapa jenis laman web yang difokuskan di sekitar negara atau wilayah tertentu. Dalam keadaan ini, ccTLD kelihatan seperti pilihan yang lebih baik.

Dengan kata lain, peluasan bergantung pada jenis laman web, tujuan, tujuan, dll. Lihatlah beberapa alternatif yang ada:

 • .info – bagus untuk blog, projek maklumat, dan laman web yang tidak berkaitan dengan aktiviti komersial.
 • .bersama – tidak seperti akhiran sebelumnya, peluasan ini digunakan untuk laman web komersial.
 • .org – baik untuk institusi pendidikan, organisasi amal atau jenis projek lain yang tidak menguntungkan.
 • .bersih – bagus untuk blog teknikal, panduan dalam talian, manual, penyedia hosting, dll.

Selain daripada TLD tradisional yang disebutkan di atas, terdapat juga sambungan yang ditaja. Mereka mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk niche tertentu, kerana mereka menjelaskan industri yang dimaksudkan oleh projek anda. Sebagai contoh, beberapa lanjutan tajaan yang paling popular termasuk:

 • .foto – sesuai untuk galeri dalam talian dan projek foto. Mereka juga akan berfungsi dengan baik untuk jurugambar profesional.
 • .media – peluasan domain untuk projek seperti perkhidmatan penstriman video, platform untuk menyimpan dan berkongsi fail media, dll.
 • .club – peluasan TLD yang digunakan oleh pelbagai komuniti dan kelab yang berkaitan dengan pasukan sukan, organisasi pendidikan, perhimpunan muzik, dll.

Domain yang ditaja lebih mahal jika dibandingkan dengan TLD biasa. Sebaliknya, mereka kurang fleksibel. Sebagai contoh, beralih antara pelbagai ceruk dengan domain .com lebih mudah daripada melompat ke bidang baru dengan .club. Oleh itu, anda perlu memikirkan rancangan pelanjutan terlebih dahulu.

Panduan Membeli Nama Domain

Dalam persekitaran Internet hari ini, terdapat beberapa cara untuk menghubungkan nama domain anda ke laman web. Sebahagian daripada mereka tidak memerlukan proses pendaftaran yang berasingan. Beberapa platform menawarkan penyelesaian all-in-one untuk pengguna. Bagaimanapun, anda boleh memilih antara tiga varian utama:

 • Perkhidmatan Pendaftaran Domain – mereka datang sebagai alat yang digunakan hanya untuk pendaftaran domain. Ini bermaksud anda harus mengendalikan proses anda sendiri dari awal dan kemudian menghubungkannya dengan laman web anda bergantung pada platform. Prosesnya cukup memakan masa walaupun ada peluang untuk menjimatkan beberapa dolar.
 • Penyedia Hosting – pilihan yang baik untuk mereka yang mahukan penyelesaian dengan semua ciri dalam pek. Platform terkemuka tawarkan domain percuma dalam pelan berbayar.
 • Pembina Laman Web – cara lain untuk mendapatkan domain yang sudah dipautkan ke laman web masa depan anda. Anda sebenarnya mendapat alat bangunan dengan rancangan yang juga merangkumi nama domain percuma. Sebaliknya, anda mesti berpegang pada satu instrumen.

Sekiranya anda memerlukan kebebasan dan fleksibiliti maksimum, pilihan pertama mungkin merupakan idea yang baik. Anda boleh mendaftarkan domain yang anda suka dan kemudian memilih platform yang paling sesuai untuk memenuhi keperluan laman web anda. Dalam kes ini, anda perlu menyelesaikan 5 langkah penting.

Langkah # 1 – Periksa Ketersediaan Domain

Jalan anda akan bermula dari pemeriksa domain. Anda perlu memastikan domain anda bebas untuk didaftarkan dan tidak dihuni oleh laman web lain. Terdapat banyak perkhidmatan seperti ICAAN WHOIS membiarkan anda memeriksa kekosongan dalam talian hanya dengan beberapa klik.

Langkah # 2 – Cari Domain

Setelah memilih pendaftar, anda perlu memasukkan nama yang disukai dan periksa apakah ia ada. Sistem ini akan memberi nasihat kepada beberapa pilihan lain yang berbeza dari segi harga dan pelanjutan.

Langkah # 3 – Pilih Nama

Sekiranya ada nama yang anda suka, anda boleh menambahkannya ke troli dan menyelesaikan proses pendaftaran.

Langkah # 4 – Proses Pendaftaran

Pada peringkat ini, anda perlu mengikuti langkah mudah untuk menyelesaikan pendaftaran. Bersedia untuk mengisi jurang dan berikan data yang diperlukan di panel kawalan atau kotak persediaan. Anda semestinya menunjukkan data sebenar. jangan sekali-kali menggunakan maklumat peribadi palsu, kerana faktor ini mungkin penting ketika menyelesaikan masalah hak cipta atau perjuangan pihak berkuasa domain. Setelah anda menghantar semua maklumat, tinggal satu langkah lagi.

Langkah # 5 – Pengesahan Domain

Langkah terakhir adalah mengesahkan domain baru anda dan membuktikan pemilikan. Anda akan mendapat pautan pengesahan khas yang diteruskan ke e-mel yang anda nyatakan semasa langkah # 4.

5 Perkara Yang Perlu Diperhatikan

Seperti yang anda lihat, proses pembelian domain tidak sesulit yang disangka. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui beberapa risiko dan ancaman tersembunyi yang perlu anda perhatikan semasa proses pendaftaran.

 • Caj Tersembunyi – bayaran dan kos tambahan yang tersembunyi adalah normal untuk beberapa perkhidmatan dalam talian. Anda perlu membaca polisi harga dengan teliti untuk mengelakkan kos baru pada masa akan datang. Beberapa syarikat menawarkan potongan besar untuk tahun pertama dengan pembaharuan dua kali lebih tinggi. Pastikan harganya sama dan tidak akan berubah sepanjang keseluruhan perjanjian. Lebih-lebih lagi, anda harus mengelakkan platform yang memaksa anda untuk membeli alat tambahnya yang tidak ada gunanya.
 • Perlindungan Privasi – Perincian domain biasanya percuma untuk orang ramai. Fakta ini mungkin mendorong para spammer dan penggodam. Idea yang baik adalah memilih syarikat yang menjamin privasi pengguna dan tidak mengenakan bayaran tambahan untuk itu.
 • Data peribadi – menjaga data peribadi anda sangat penting kerana beberapa perkhidmatan menjual maklumat pengguna kepada pihak ketiga. Baca syarat dasar privasi untuk mengelakkan tawaran komersial dari laman web dan organisasi pemasaran atau promosi lain.
 • Cari Ketelusan – keadaan biasa adalah apabila syarikat menawarkan yuran pendaftaran dan pembaharuan yang berpatutan. Dasar harga jelas dengan pengecualian yuran pembatalan atau pemindahan. Dalam beberapa kes, pembatalan atau pemindahan domain mungkin memerlukan banyak perbelanjaan. Cari ketelusan dan harga awal untuk mengelakkan kejutan yang tidak menyenangkan pada masa akan datang.
 • Sokongan pengguna – ciri penting yang sering diremehkan oleh pemula. Jangan ragu untuk menghubungi pasukan sokongan sebelum proses pembelian. Pastikan ia siap untuk menyelesaikan masalah dan segera bertindak balas.

Pemulihan dan Pemanjangan Domain

Hari ini, pengguna berpeluang mendaftarkan domain selama 10 tahun sebagai jangka masa maksimum. Walau bagaimanapun, idea yang baik adalah bermula dengan tempoh sekurang-kurangnya 1 atau 2 tahun. Kedua-dua pembelian domain jangka panjang dan pendek mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri.

Sebab untuk membeli jangka panjang:

 • tidak ada risiko domain anda sampai ke pesaing.
 • nilai wang yang baik, kerana kebanyakan perkhidmatan memberikan potongan harga untuk pembelian jangka panjang.
 • tidak ada keperluan dalam pembaharuan berterusan.

Sebab untuk membeli jangka pendek:

 • lebih mudah untuk mengesan semua domain dan terus berhubung dengan statusnya.
 • tekanan minimum pada harga domain, kerana anda tidak perlu tergesa-gesa untuk mendapatkan potongan harga.
 • kurang risiko tamat tempoh domain.

Kedua-dua domain jangka panjang dan jangka pendek memerlukan pembaharuan berkala. Jika tidak, laman web anda tidak akan tersedia untuk pengguna. Setelah nama domain tamat dan anda gagal memperbaruinya tepat pada waktunya, ada risiko kehilangannya. Pesaing cenderung menggunakan domain yang digugurkan untuk tujuan SEO mereka dan juga untuk menghasilkan sejumlah wang semasa lelongan.

Atas sebab ini, anda perlu memastikan ada cukup masa sehingga pembaharuan seterusnya. Idea yang baik adalah membayar terlebih dahulu. Sebagai peraturan, pendaftar menghantar pemberitahuan beberapa hari / minggu sebelum tarikh luput. Yang anda perlukan hanyalah masuk ke akaun anda dan menggunakan kaedah pembayaran yang ada untuk memindahkan dana yang diperlukan.

Namun, sebilangan pengguna mungkin ketinggalan tarikhnya. Berita baik adalah bahawa mereka masih dapat memanfaatkan tempoh rahmat pembaharuan yang mungkin berlangsung hingga 1 bulan. Hanya pemilik awal domain yang berhak memperbaharui atau memulihkannya selama tempoh rahmat. Setelah anda melewatkan tempoh tersebut, setiap pengguna dari web global dapat mendaftarkan nama domain secara berkala.

Garisan bawah

Nama domain adalah peringkat pertama penyebaran perniagaan dalam talian anda walaupun terdapat jenis atau laman web yang khusus. Ini adalah peluang anda untuk membuat kesan pertama yang baik serta meningkatkan peringkat SEO atau menargetkan pengunjung dari wilayah tertentu.

Dengan begitu banyak perkhidmatan yang berbeza, anda masih perlu melakukan penyelidikan dan menyelesaikan beberapa pilihan terbaik dengan harga yang jelas, tanpa bayaran tersembunyi, sokongan pelanggan yang baik, dan perlindungan privasi. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan perangkap kewangan dan teknikal yang tidak dijangka dalam usaha mengembangkan projek anda. Pastikan nama domain anda berada di tangan yang baik, sehingga laman web anda dapat bertahan selama bertahun-tahun.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map