Apa yang Saya Perlu Buat Laman Web? Perisian yang Perlu Membuat Laman Web

Apa yang Saya Perlu Buat Laman Web?


Jadi, anda sudah mengetahui bagaimana Internet berfungsi. Anda memahami perbezaan antara laman web dan penyemak imbas web. Sudah tiba masanya untuk membina laman web dari awal anda sendiri. Walaupun proses pembinaan tidak lagi menyakitkan di leher, pengguna yang tidak mempunyai kemahiran teknikal mempunyai peluang besar untuk menjalani projek dalam talian mereka yang baru. Perisian dan alat web canggih membawa peluang tersebut.

Mereka sebenarnya menjadikannya mudah dan cepat untuk membuat, menyesuaikan, dan menggunakan. Dalam kebanyakan kes, anda memerlukan borang 6 minit hingga beberapa jam untuk menyediakan laman web yang berfungsi sepenuhnya tanpa pengalaman pengkodan sifar. Jadi, apakah alat-alat itu dan bagaimana ia dapat membantu? Terus membaca artikel untuk mengetahui perisian yang diperlukan untuk membuat laman web dari awal.

Komponen Laman Web Teras

Walaupun pengguna mungkin tidak mempunyai teknik khas untuk membuat laman web dari nol, sangat penting untuk memahami beberapa istilah yang berkaitan dengan industri web. Lebih-lebih lagi, ada baiknya kita menyedari bagaimana laman web itu benar-benar berfungsi dan komponen-komponennya. Anda telah mendengar beberapa ungkapan walaupun anda mungkin tidak mempunyai idea yang kabur mengenai maksudnya. Kami akan menjelaskan syarat tersebut untuk anda.

Komponen utama untuk mewujudkan kehadiran web anda merangkumi:

 1. Halaman Web – adalah dokumen web yang dapat diakses melalui penyemak imbas web dengan mengetik alamat web.
 2. Laman web menghoskan dan menguruskan pilihan laman web serta menyatukannya atau membahagikan kepada kumpulan atau bahagian tertentu.
 3. Nama Domain – adalah alamat laman web anda yang mungkin anda lihat di bar carian penyemak imbas.
 4. Pelayan Web – adalah komputer yang menghoskan fail dan kandungan laman web anda serta memastikan kebolehaksesannya untuk pengguna akhir.
 5. Enjin carian – adalah instrumen web untuk membantu pengguna mencari laman web yang mereka perlukan. Ia hadir sebagai sistem navigasi mudah untuk melayari jaring dan melayari laman web yang anda perlukan.

Sekarang, satukan semua komponen tersebut dan anda akan mendapat apa yang disebut sebagai Web Global dengan berjuta-juta laman web langsung dan pemiliknya. Untuk menjadikan laman web berfungsi, anda memerlukan pakej asas perisian dan teknologi web.

Instrumen Web Diperlukan untuk Membuat Laman Web

Internet penuh dengan pelbagai alat untuk membina laman web. Sebilangan daripadanya cukup asas sementara yang lain lebih maju dan terkini. Beberapa alat tersedia percuma sementara yang lain dilengkapi dengan kos tambahan. Teknologi yang berbeza memerlukan pendekatan yang berbeza ketika anda mula menggunakannya (perisian dalam talian atau boleh dimuat turun, dll.).

Terpulang kepada anda, mana yang harus dipilih. Walau bagaimanapun, anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor penting yang mungkin termasuk:

 • Kemudahan penggunaan – adakah alat-alat itu cukup mudah digunakan? Oleh kerana anda bukan juruteknik, anda harus memilih yang mempunyai antara muka termudah dan keluk pembelajaran minimum
 • Set Ciri – pastikan instrumen yang dipilih membolehkan anda menangani tugas sebelumnya. Pada masa yang sama, cari fungsi yang dipertingkatkan. Penyunting Imej bukan hanya untuk memotong dan memotong. Pertimbangkan perubahan ukuran gambar, penghapusan elemen, pelbagai lapisan, dll.
 • Jangkaan Belanjawan – beberapa alat percuma sementara yang lain dilengkapi dengan kos tambahan, pelanjutan berbayar atau versi premium. Pastikan alat yang dipilih memenuhi jangkaan anggaran anda.

Untuk memberi kemudahan kepada anda, kami telah menyoroti beberapa kategori yang merangkumi semua instrumen yang diperlukan untuk membina laman web. Ia merangkumi sumber dalaman (PC dengan OS dan penyemak imbas yang telah dipasang sebelumnya), alat pereka web (pembangun laman web dan templat), dan perisian tambahan yang tidak wajib tetapi pasti akan menjadikan hidup anda lebih mudah (penyunting grafik dan teks). Mari kita perhatikan lebih dekat setiap kategori.

1. PC dengan Sistem Operasi Pra-Pemasangan (OS)

Memiliki komputer tidak cukup untuk mula mengendalikannya. Anda perlu memasang sistem operasi untuk meneruskannya. OS sebenarnya adalah jiwa PC anda. Ia melancarkan semua fungsi utama dan juga komputer itu sendiri. Ia juga dapat memberikan beberapa ciri tambahan, alat penyesuaian, dan fitur yang sudah ada. Anda harus memutuskan, mana yang harus dipilih.

Walaupun anda mungkin sudah memasangnya, kami hanya akan menonjolkan 3 pilihan teratas yang tersedia untuk pengguna.

OS Windows

OS Windows

Tingkap – adalah sistem operasi popular yang memegang lebih daripada separuh bahagian pasaran OS. Sistem ini sangat mesra pengguna menjadikannya mudah untuk mengaturnya, log masuk dan memulakannya. Windows hadir dalam pelbagai versi yang dikemas kini secara berkala. Setiap versi membawa pilihan ciri asas, yang menjadikannya pilihan perkakasan # 1 hari ini.

Ciri Windows utama:

 • Kemudahan penggunaan – kebanyakan anda sudah menangani versi OS yang lebih awal termasuk Windows XP atau Windows 7. Semuanya mudah dan biasa.
 • Pemilihan Perisian – Microsoft telah berkembang menjadi kekuatan yang dominan di pasar perkakasan yang memberikan banyak aplikasi, ekstensi, dan tambahan untuk OS. Mari kita menghadapinya. Kami semua gemar bermain permainan kad koleksi Microsoft Solitaire.
 • Kemas kini Sistem dan Ciri – Windows memudahkan PC anda berjalan dengan lancar. Ia memberitahu setiap kemas kini baru yang tersedia serta memastikan sandaran automatik dengan bantuan titik pemulihan sistem.

OS Windows mungkin merupakan pilihan yang baik sama ada anda pengguna rumah biasa, pemain permainan, atau pekerja korporat.

OS Linux

OS Linux

Linux berbeza dengan jenis OS tradisional, kerana ia adalah sistem operasi sumber terbuka. Dilancarkan pada tahun 1991, sistem ini dapat dipenuhi bukan hanya pada perangkat desktop tetapi juga pada telefon pintar dan tablet, konsol permainan, pembaca buku elektronik, perakam digital atau peranti penyimpanan.

Ciri OS Linux utama:

 • OS Sumber Terbuka – Ini bermaksud bahawa pengguna boleh mengedit dan menyesuaikan sistem dengan mengakses kod sumbernya. Sudah tentu, ia hanya merujuk kepada pengguna yang mempunyai latar belakang teknikal yang mencukupi.
 • Pelesenan Fleksibel – untuk pengguna Linux berlesen GPL, sistem ini mempunyai cukup ruang untuk pengubahsuaian perisian, pengedaran atau penggunaan semula tanpa had.
 • Kerumitan – OS agak sukar untuk disiapkan dan dipasang f berbanding dengan Windows atau Mac. Sebaliknya, pengguna boleh bergantung pada sokongan lanjutan melalui pelbagai forum Linux.

OS Mac

OS Mac

OS utama – adalah sistem operasi proprietari yang direka khusus untuk barisan peranti Apple. Dengan kata lain, ia hanya digunakan pada tablet, komputer riba, dan telefon pintar Apple termasuk beberapa yang boleh dipakai. Perisian dilancarkan untuk menentang Microsoft. Ini memberikan kemudahan penggunaan serta pelbagai aplikasi bawaan.

Ciri-ciri utama Mac OS:

 • Aplikasi Bersepadu – dari perakam suara dan komander ke penyemak imbas web, kalendar, kalkulator, utusan, dan banyak lagi.
 • Keserasian – pengguna bebas mengintegrasikan pelbagai aplikasi pihak ketiga. OS ini serasi dengan perisian yang berbeza untuk kegunaan perniagaan dan rumah.
 • Penyesuaian Antaramuka – anda boleh mengubah ukuran item skrin, mengganti latar belakang desktop, mendapat keuntungan dari sokongan monitor dan juga palam & ciri main.

Beralih antara versi OS yang berbeza mungkin merupakan mimpi buruk. Jadi, jika anda terbiasa dengan Windows, bekerja dengan Mac akan seperti memegang jerami dengan semua elemen diletakkan dengan cara yang berbeza dan menjengkelkan, dan sebaliknya. Sebaiknya anda tetap menggunakan satu perisian.

2. Penyemak Imbas Web

Penyemak imbas web – adalah aplikasi perisian yang nampaknya menjadi panduan anda untuk dunia dalam Web Global. Perisian ini membantu bukan sahaja mengakses laman web tetapi juga menggunakan beberapa instrumen, alat, atau pelanjutan web. Mempunyai penyemak imbas sangat penting sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pembangun laman web dalam talian SaaS atau penyelesaian CMS yang popular. Jika tidak, anda tidak dapat mengakses alat reka bentuk dan penyesuaian web.

Walaupun sistem operasi biasanya dilengkapi dengan penyemak imbas yang sudah terintegrasi (Windows dilengkapi dengan Internet Explorer sementara Mac mempunyai penyemak imbas Safari yang dipasang secara lalai), anda mungkin memerlukan perisian yang lebih baik, ringan, dan berfungsi untuk melayari laman web.

Berikut adalah 3 pilihan pengguna teratas dengan beberapa ciri teras yang dijelaskan:

Google Chrome

Google Chrome

Google Chrome – adalah penyemak imbas paling popular dengan lebih daripada 81% pengguna pada tahun 2019. Selain alat prestasi dan privasi yang baik, penyemak imbas dilengkapi dengan pilihan sambungan dan aplikasi bersepadu. Ia merangkumi alat kawalan ibu bapa, perkhidmatan CPN, dan lain-lain. Sebaliknya, Chrome adalah salah satu penyemak imbas yang kekurangan sumber.

Ciri-ciri utama adalah:

 • Prestasi yang dipertingkatkan.
 • Sokongan untuk pelbagai sambungan dan aplikasi.
 • Penyemak imbas kelas berat yang memerlukan banyak sumber OS

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Mozilla – adalah penyemak imbas popular yang baru-baru ini menerima baik pulih terbesar dalam dekad yang lalu. Perisian ini sangat mudah digunakan dan fleksibel. Lebih-lebih lagi, ia menawarkan sokongan lanjutan dan kaedah untuk melindungi privasi pengguna.

Ciri-ciri utama adalah:

 • Aplikasi Bukan Untung tanpa caj atau perkongsian pihak ketiga.
 • Sumber OS yang sedikit diperlukan.
 • Alat perlindungan privasi lanjutan.

Opera

Opera

Opera telah diremehkan selama bertahun-tahun. Penyemak imbas web menawarkan fungsi hebat dan alat bersepadu yang sangat penting untuk penyemakan imbas web yang berkesan. Sebagai contoh, pengguna mungkin mendapat keuntungan daripada penyekat iklan terbina dalam selain fungsi Opera Turbo. Ini digunakan untuk menekan lalu lintas dan memastikan akses lebih cepat ke laman web popular. Di samping itu, aplikasi ini menawarkan pelbagai alat dan peluasan penyesuaian untuk diaktifkan.

Ciri-ciri utama adalah:

 • Pemuatan halaman pantas terima kasih kepada Opera Turbo.
 • Penyekat iklan terbina dalam.
 • Sokongan untuk peluasan lebih sedikit jika dibandingkan dengan pesaing.

4. Pembina Laman Web Dalam Talian

Idea untuk menggunakan pembangun laman web dalam talian adalah membiarkan pengguna mengaksesnya melalui penyemak imbas tanpa perisian tambahan atau muat turun tambahan. Anda hanya log masuk dan memulakan proses penyuntingan. Kami telah menekankan beberapa pilihan yang baik dari segi kemudahan penggunaan, set ciri, dan kemampuan:

WixWix – adalah platform pembinaan laman web terkemuka yang bagus untuk membuat pelbagai jenis laman web. Ia menawarkan rangkaian fitur kaya untuk projek perniagaan kecil, portfolio, kedai digital, dll. Perisian ini menggunakan teknologi terkini untuk membiarkan pemula membina laman web dalam beberapa minit menggunakan alat Kecerdasan buatan Wix ADI. Tidak ada kemahiran pengekodan yang diperlukan sementara rancangan dengan domain, hosting dan widget percuma bermula dari $ 13 sebulan. Wix.com

uKituKit – adalah salah satu pembangun laman web termudah dan paling berpatutan yang direka untuk laman web, portfolio, dan perwakilan perniagaan kecil berasaskan kandungan. Perisian ini mempunyai penyunting WYSIWYG yang intuitif selain pilihan templat adaptif, integrasi pihak ketiga dan sokongan segera bermula dari $ 4 sebulan. uKit.comuKit – adalah salah satu pembangun laman web termudah dan paling berpatutan yang direka untuk laman web, portfolio, dan perwakilan perniagaan kecil berasaskan kandungan. Perisian ini mempunyai penyunting WYSIWYG yang intuitif selain pilihan templat adaptif, integrasi pihak ketiga dan sokongan segera bermula dari $ 4 sebulan.

Manfaat utama menggunakan pembangun laman web dalam talian adalah anda boleh mengaksesnya bila-bila masa yang anda mahukan. Pengguna hanya memerlukan peranti yang disambungkan ke Internet dan data untuk log masuk. Tidak perlu memuat turun beberapa versi untuk dipasang pada pelbagai peranti. Semua instrumen pembinaan laman web boleh diakses dengan satu klik.

Penyuntingan sebaris menjadi kelebihan penting di sini. Ini bermaksud bahawa semua perubahan disimpan secara automatik tanpa perlu menerbitkan semula setiap usia sepanjang masa setelah anda melakukan sedikit pembaruan kandungan. Lebih-lebih lagi, anda boleh melihat perubahan tersebut dalam masa nyata, yang mustahil apabila menggunakan pembina laman web luar talian.

5. Pembina Laman Web Luar Talian

Beberapa aplikasi pembinaan web tidak memerlukan sambungan Internet. Pengguna boleh memilih perisian yang boleh dimuat turun dan menggunakannya tidak kira sama ada terdapat rangkaian Wi-Fi atau tidak. Manfaat utama platform tersebut ialah anda boleh membuat laman web bila-bila masa anda memerlukan walaupun berada di lokasi. Cukup pasangkan aplikasi dan akses ciri-cirinya setiap saat.

Kelemahan utama di sini ialah anda mungkin perlu membayar untuk pelbagai versi sekiranya anda menggunakan perisian tersebut pada beberapa peranti. Jika tidak, anda akan dapat mengakses program dari satu komputer, yang tidak begitu selesa. Kelemahan lain ialah anda masih memerlukan sambungan Internet untuk mengimport templat yang sudah dirancang atau memasangnya di pelayan anda.

Berita baiknya ialah terdapat platform berbayar dan percuma yang menawarkan akses tanpa had ke ciri mereka tanpa kos. Mari kita lihat beberapa contoh:

Adobe DreamweaverAdobe Dreamweaver – aplikasi berbayar yang dilancarkan di bawah panji Adobe. Alat ini memudahkan untuk membuat reka bentuk web yang dinamik walaupun cukup kompleks dan mahal. Pengguna yang tidak mempunyai kemahiran pengkodan atau reka bentuk laman web mungkin melekap di dinding. Adobe DreamweaverAdobe Dreamweaver – aplikasi berbayar yang dilancarkan di bawah panji Adobe. Alat ini memudahkan untuk membuat reka bentuk web yang dinamik walaupun cukup kompleks dan mahal. Pengguna yang tidak mempunyai kemahiran pengkodan atau reka bentuk laman web mungkin melekap di dinding.

MobiriseMobirise – perisian muat turun luar talian yang serasi dengan Windows dan Mac os untuk fleksibiliti maksimum. Platform ini bebas digunakan dan menampilkan susun atur kedai digital siap pakai selain reka bentuk web responsif, mod pratonton mudah alih, dll. MobiriseMobirise – perisian muat turun luar talian yang serasi dengan Windows dan Mac os untuk fleksibiliti maksimum. Platform ini bebas digunakan dan menampilkan susun atur kedai digital siap pakai selain reka bentuk web responsif, mod pratonton mudah alih, dll.

Berita buruk mengenai semua yang disebutkan di atas adalah bahawa mereka tidak baik untuk pemula. Mereka memerlukan sekurang-kurangnya sedikit keluk pembelajaran asas atau pengalaman pengekodan. Atas sebab ini, memilih untuk pembangun laman web dalam talian dengan fungsi drag-and-drop serta semua ciri yang disertakan dalam pek mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

6. Alat Bukan Mandatori Tambahan

Kami telah membincangkan beberapa aset wajib yang diperlukan untuk membuat laman web dari awal. Di samping itu, anda mungkin memanfaatkan alat tambahan. Itu tidak wajib tetapi mungkin masih menjadikan proses pembangunan lebih cepat dan mudah. Tidak menganggap mereka akan ketinggalan.

Apabila kita mengatakan instrumen tambahan, kita bermaksud editor teks dan grafik untuk bekerja dengan kandungan format dan jenis yang berbeza. Anda mungkin perlu menulis dan menyimpan banyak teks serta potongan kod sumber di satu tempat. Selalu lebih baik menyalin dan menampalnya daripada menulis dari awal setiap masa.

Lebih-lebih lagi, pemilik laman web perlu memproses banyak gambar dan gambar untuk menjadikan projek mereka lebih menarik. Di sinilah pentingnya penyunting grafik. Mereka membantu bukan sahaja mengubah ukuran dan memotong gambar anda tetapi juga memampatkannya, menyesuaikan, menambah kesan, lapisan baru, dll.

Penyunting Teks

Pengguna boleh mendapat manfaat daripada beberapa jenis penyunting teks. Kategori pertama merangkumi penyunting terbina dalam yang disertakan dengan setiap sistem operasi. Pengguna Windows mungkin mendapati Notepad sudah terintegrasi ke dalam OS. Mac OS telah memasang TextEdit sementara Linux dilengkapi dengan Kate, LeafPad, dan beberapa yang lain.

Di satu pihak, mempunyai penyunting bersepadu adalah baik. Sebaliknya, penggunaannya mungkin sukar. Contohnya, Notepad sangat sesuai untuk menyimpan potongan teks atau kod sumber. Namun, ia tidak mempunyai banyak alat pemformatan atau penyesuaian.

Di sinilah anda mungkin memilih pakej Microsoft Office yang serasi dengan semua versi OS. Ini merangkumi bukan sahaja penyunting teks, tetapi juga Excel, PowerPoint, dan beberapa instrumen hebat lain yang mungkin berguna.

Menggunakan editor dalam talian adalah alternatif lain. Mereka berfungsi dengan cara yang sama dengan penyunting tradisional dengan satu-satunya perbezaan: mereka boleh diakses melalui penyemak imbas anda dan memerlukan sambungan Internet. Sebilangan besar daripada anda telah menggunakan pakej dalam talian berasaskan cloud pejabat Google dengan semua ciri yang sama seperti dalam kit pejabat desktop tradisional. Semua maklumat disimpan secara automatik di awan dengan peluang untuk kerja sama. Anda boleh mengedit dokumen yang sama, persembahan PowerPoint atau jadual Excel bersama rakan sepasukan dari jauh.

Penyunting Grafik

Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, penyunting grafik tidak hanya memotong dan memotong gambar. Jenis penyunting bergantung kepada keperluan projek dan juga latar belakang teknikal anda. Beberapa aplikasi mudah digunakan sementara yang lain memerlukan latar belakang reka bentuk.

Sekali lagi, pemilik laman web harus mempertimbangkan peluang kewangan mereka, kerana beberapa perisian percuma sedangkan program lain tersedia dengan model berdasarkan langganan atau dilengkapi dengan akaun premium untuk mendapatkan akses ke semua fitur.

Juga, tentukan bagaimana anda akan menggunakan suntingan. Adakah ia akan menjadi aplikasi dalam talian seperti Canva? Di sana anda mungkin menggunakan templat siap pakai untuk sepanduk, persembahan, catatan Facebook atau Instagram atau membuat reka bentuk unik anda sendiri. Perisian ini memerlukan pendaftaran mudah dengan akaun sosial kami. Pelan percuma disediakan melalui ciri-ciri terhad.

Photoshop Elements – mungkin merupakan contoh terbaik penyunting grafik yang boleh dimuat turun. Ia dilengkapi dengan pelbagai pilihan instrumen bentuk penyuntingan lapisan dan pemampatan gambar untuk bekerja dengan banyak elemen reka bentuk. Penyunting yang kuat tidak mudah bagi pemula. Tetapi setelah anda mengatasinya, mengedit gambar, menukar dan mengoptimumkannya akan menjadi sebilangan kek.

Garisan bawah

Untuk membina laman web, anda mungkin memerlukan sekumpulan aset dan alat. Sebilangan instrumen sudah diintegrasikan ke dalam sistem operasi anda sementara yang lain memerlukan muat turun tambahan atau akses dalam talian. Tidak kira apa yang anda pilih, senarai perisian yang diperlukan untuk membuat laman web merangkumi PC operasi dengan OS yang sudah dipasang, penyemak imbas web yang boleh dipercayai, platform pembinaan laman web dalam talian atau muat turun serta editor teks dan gambar.

Dengan begitu banyak pilihan di web, anda akan menemui alat yang paling sesuai dengan anda dari segi pengalaman teknikal, keserasian perisian, dan jangkaan anggaran.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map