Augmented Reality (AR) dalam Pembangunan Web

augmented reality dalam pembangunan web


Augmented Reality (AR) – adalah teknologi yang memungkinkan penambahan elemen yang tidak ada pada kenyataan di sekitarnya. Salah satu contohnya ialah penyiaran pertandingan sukan, ketika video yang disertakan dengan koordinat tertentu di udara dibekalkan dengan lintasan penerbangan bola, gerai atau garis yang berfungsi sebagai titik permulaan tertentu. Dengan kata lain, penyatuan objek nyata dan khayalan berlaku. Kesan ini juga sering digunakan dalam filem dan iklan.

Sebenarnya, tanggapan mengenai Augmented Reality telah diperkenalkan agak lama dahulu, iaitu pada tahun 1990. Ia ditawarkan oleh penyelidik Boeing Corporation. Artinya, idea menggunakan perkara-perkara tambahan yang sebenarnya berlaku dan perkara-perkara yang tidak nyata untuk membuat gambar dalam mod masa nyata atau semasa memotong silang bukanlah perkara baru. Sukar untuk memanggil teknologi dalam format seperti itu “digunakan”: orang biasa pernah menggunakan kandungan siap pakai yang digunakan. Orang itu tidak dapat mempengaruhi apa-apa atau mengubah cara atau cara lain menggunakan teknologi tersebut. Mulai sekarang, keadaan telah berubah selama-lamanya.

Apa itu Augmented Reality (AR)?

Oleh kerana pengembangan rangkaian koneksi, peranti mudah alih, kamera dan perisian, Augmented Reality telah menjadi bahagian yang sangat diperlukan dalam kehidupan orang biasa. Lebih-lebih lagi, kini dipilih secara meluas sebagai teknologi yang tersedia dan meluas untuk digunakan untuk menyelesaikan tugas-tugas yang diterapkan. Anda tidak perlu lagi menjadi pengguna tanpa kebebasan memilih lagi. Sebagai gantinya, anda sendiri boleh memutuskan sama ada anda ingin menggunakan AR untuk menyelesaikan tugas harian anda atau tidak. Yang paling penting ialah bilangan bidang aplikasi cukup luas dan terus bertambah (hiburan, pembinaan, reka bentuk, seni bina, industri automobil, pendidikan, logistik, pemetaan, eCommerce dan apa yang tidak).

Syarikat terkenal seperti Apple atau Google secara meluas menerapkan dan mempopularkan teknologi Augmented Reality dalam sistem eko ​​mereka. Sebagai contoh, versi mudah alih Safari menyokong pratonton kandungan berasaskan AR tanpa perlu memasang aplikasi tambahan (ia berfungsi berdasarkan iOS12 – alat AR Quick Look yang terintegrasi). ARCore dan ARKit menyediakan persekitaran untuk pengembangan aplikasi dan kandungan Augmented Reality. Google telah mengumumkan Android Q berasaskan I / O, yang dapat memindahkan objek 3D ke lingkungan pengguna langsung dari bidang pencarian penyemak imbas dengan hanya menggunakan kamera mudah alih. Bagaimanapun, kecenderungannya jelas. Hanya dalam beberapa tahun, Augmented Reality akan menjadi arus perdana. Masa depan sudah tiba.

Bagaimana Kenaikan Realiti Berfungsi

Intinya jelas: bukannya menonton gambar rata, pengguna mendapat peluang untuk mencuba produk atau objek dalaman dalam mod masa nyata. Model 3D pakaian, kasut, perabot, peralatan teknikal, bunga, barang hiasan dan elemen lain dapat digunakan dengan menggunakan kamera peranti mudah alih anda pada objek sebenar dalam rejim skala penuh masa nyata untuk melihat bagaimana tepatnya sesuai dengan anda.

Fakta bahawa koordinat dan lebar atau skala dipertimbangkan dan dihitung secara terperinci menjadikan maklumat itu cukup sahih dan dipercayai. Bagaimanapun, ini sangat dekat dengan hasil yang akan anda peroleh ketika membuat pesanan.

Jumlah orang yang ada sekarang mempunyai telefon pintar, yang menjadikan teknologi ini sangat tersedia untuk khalayak ramai. Ini semua mengenai realisasinya kerana penyatuan AR ke dalam eCommerce adalah proses yang cukup mahal, yang hanya boleh dilakukan oleh syarikat kaya dan menguntungkan.

Realiti tambahan dalam eCommerce

Pengembangan aplikasi AR terutama merupakan hak istimewa studio khusus dengan peralatan dan perisian yang kompleks. Proses ini difokuskan pada penciptaan model 3D dan penggunaannya selanjutnya. Kos penyatuan teknologi secara beransur-ansur akan menurun. Inilah sebab utama mengapa pembangun laman web eCommerce cenderung mengintegrasikan teknologi Augmented Reality ke dalam pengembangan produk mereka.

Pada masa ini, Shopify adalah satu-satunya perisian eCommerce yang mampu memperkenalkan AR. Ini cukup bermanfaat bagi pengguna biasa kerana mereka mendapat peluang untuk menggunakan kelebihan yang dinyatakan di atas tanpa melabur apa-apa dalam prosesnya. Pemilik kedai web akan dapat meningkatkan jumlah penjualan mereka, sementara pelanggan mereka akan lebih yakin untuk membeli barang yang mereka perlukan.

Pendekatan seperti itu tidak hanya meningkatkan kadar penukaran, tetapi juga menurunkan jumlah produk yang dikembalikan ke kedai web dan juga meningkatkan tingkat kepuasan pelanggan. Harapan mereka mengenai pilihan produk dibenarkan. Integrasi AR adalah revolusi dalam niche eCommerce.

Realisasi AR di Shopify

Platform ini menyokong penyampaian model 3D kepada pelanggan, tetapi anda mesti mendapatkannya sebelum ini. Untuk melakukannya, anda perlu menyelesaikan beberapa langkah:

 1. Pasang aplikasi Gudang Gambar 3D ke kedai web anda.
 2. Akses papan pemuka pengurusan kedai web, pilih menu akaun dan pilihan «Hire a Shopify Expert».
 3. Pilih pilihan “Tambah Fungsi Baru”.
 4. Pilih “Buat Model Produk 3D untuk AR”. Kos perkhidmatan bermula dengan $ 100.
 5. Jawab semua soalan yang diperlukan dan hantarkan pertanyaan.

Sebaik sahaja pertanyaan anda disemak, anda akan mendapat tawaran dari pakar dengan semua syarat penyelesaian projek. Anda juga harus memberikan foto yang diperlukan untuk pembuatan model produk 3D. Masing-masing memerlukan foto yang dibuat dari sudut yang berbeza (depan, kedua-dua sisi, belakang, bahagian atas dan bawah).

Shopify AR Sumber: https://www.shopify.com/ar

Untuk membuat gambar berkualiti tinggi dari objek besar, lensa kamera 50 mm akan mencukupi. Untuk produk bersaiz sederhana dan kecil, masuk akal untuk menggunakan lensa 70 mm dan 100 mm. Sekiranya objek mempunyai tekstur yang kompleks dan tidak simetri, anda mungkin memerlukan lebih banyak foto. Jelas, kualiti gambar memberi kesan langsung kepada kualiti model 3D. Memiliki kamera profesional adalah suatu keharusan dalam hal ini.

Untuk membuat model objek yang tepat, spesifikasi ukurannya dalam milimeter akan diperlukan. Sekiranya anda mempunyai draf atau lakaran produk dengan spesifikasi dimensinya, ia pasti akan berguna.

Sebaik sahaja anda selesai dengan kompleks ukuran ini, anda hanya akan menghantar foto dan segera mendapatkan model 3D yang sudah siap. Anda harus memeriksa kualiti mereka secara menyeluruh – pandangan realistik, perkadaran, ketepatan sendi, tekstur, tanda atau tanda tangan dan apa yang tidak. Model-model ini dirancang dengan memperhatikan standard kualiti tertentu yang ditentukan di sini.

Sekiranya semuanya baik-baik saja, sudah tiba masanya untuk menambahkan model ke kedai web dengan menggunakan Aplikasi Gudang 3D. Akses untuk menambahkan model setiap produk (muat naik fail dalam format .usdz dan .gtlf / .glb berdasarkan data yang akan anda dapatkan dari pakar), dengan menyatakan tajuk dan pautan produk yang akan mereka sampaikan. Jenis fail yang berbeza berfungsi dengan baik untuk situasi yang berbeza. Sebagai contoh, versi .usdz akan digunakan semasa melihat produk melalui penyemak imbas Safari.

Langkah seterusnya adalah mengaktifkan fungsi AR Quick Look dan tanda yang membolehkan anda mengaktifkan pratonton objek dalam mod 3D. Ini juga memerlukan pelaksanaan pengeditan kod templat sederhana tertentu. Arahan terperinci mengenai cara membuat perubahan tersedia di sini.

Adakah AR Masa Depan Reka Bentuk Web?

The Trend AR menjadi bahagian kehidupan yang penting bagi pembangun web dan pengguna biasa. Sebelumnya, hanya sebilangan kecil pengguna yang memiliki akses ke aplikasi teknologi ini. Hari ini, walaupun perniagaan kecil mampu memberikan persembahan produk mereka dalam mod 3D. Kos perkhidmatan tidak tinggi, sementara majoriti pelanggan mempunyai asas teknikal yang diperlukan untuk pratonton jenis kandungan tersebut – ini adalah telefon pintar dan tablet berasaskan iOS dan Android.

Shopify telah menjadi platform berskala penuh pertama yang mengintegrasikan eCommerce AR. Jelas sekali, pemilik kedai web mendapati proses penyiapan AR agak mencabar, tetapi ia pasti bernilai, memandangkan kemungkinan kesan yang mungkin mereka dapat dalam jangka masa panjang (kadar penukaran mungkin meningkat dua kali ganda). Ketersediaan kemahiran dan perisian khusus memungkinkan untuk membuat model 3D secara bebas. Walau bagaimanapun, jumlah pengguna yang ada akan merasa lebih mudah untuk membayar hasil kualiti siap pakai.

Anda boleh memesan pengembangan penyelesaian AR yang diprogramkan secara individu dari studio web, tetapi ini sama sekali tidak bermanfaat – cukup mahal. Adalah lebih masuk akal untuk menggunakan penyelesaian siap pakai, yang kebanyakannya akan muncul dalam masa terdekat. Shopify adalah pencari jalan dan kemungkinan akan diikuti Komersial Besar, Kad 3d, Wix, WooCommerce dan jenama lain yang lengkap dan terkenal tidak lama lagi.

Banyak syarikat IT yang besar meneroka teknologi AR, yang pantas kesinambungan idea VR (realiti maya), setelah menjadi cabang yang terpisah. Teknologi ini pasti akan menjadi trend masa depan utama kerana ia mendapat makna yang lebih luas. Google, Apple, Facebook, Amazon dan syarikat terkenal lain sedang berusaha untuk mengembangkan dan mempromosikan standard dan cara penggunaan AR dalam kehidupan nyata. Inilah landasan kejayaan dan pengembangannya yang luas. Hanya dalam masa 2-3 tahun, semua orang akan menggunakan teknologi ini untuk pelbagai tujuan. Mengapa anda tidak mulakan sekarang?

Cuba Shopify AR Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map