Bagaimana Membangun Laman Web CMS dari Scratch

Bagaimana Membangun Laman Web CMS dari Scratch


Di antara pelbagai pilihan pembinaan web yang dapat anda temui dalam niche reka bentuk web kontemporari, penggunaan CMS akan tetap objektif yang dapat memenuhi keperluan pelbagai kategori pengguna. Sistem Pengurusan Kandungan adalah program hebat yang menyediakan banyak pilihan alat reka bentuk web yang diperlukan untuk memulakan dan menguruskan projek apa pun dengan berkesan. Sistem ini berbeza dalam objektif dan fungsi dan semuanya tidak mudah dikuasai sejak awal.

Pengetahuan mengenai asas reka bentuk web sangat diperlukan di sini, sementara hasilnya selalu memerlukan pelaburan masa dan usaha. Laman web yang dibuat dengan CMS umumnya menonjol dari orang ramai kerana reka bentuk kontemporari yang unik, prestasi lanjutan dan kemampuan untuk memenuhi beberapa tugas dalam satu masa. Oleh itu, apa yang diperlukan untuk memulakan laman web CMS dan apakah langkah-langkah yang mesti dilakukan oleh proses ini? Sudah tiba masanya untuk mengetahuinya sekarang.

Cara Membuat Laman Web CMS

Sekiranya anda betul-betul memilih CMS untuk projek reka bentuk web anda, ingat langkah-langkah berikut yang harus anda lakukan untuk menjayakannya.

 1. Pilih Platform. Sebelum melancarkan laman web, pilih CMS yang lebih sesuai dengan keperluan pengembangan web dan harapan akhir anda. Terdapat banyak sistem yang mungkin anda minati, tetapi timbulkan semua kelebihan dan kekurangan masing-masing untuk membuat pilihan yang tidak akan anda sesali selepas itu.
 2. Fikirkan Tentang Nama Domain. Domain laman web anda mestilah mudah dilupakan, ringkas dan mesra pengguna. Tidak boleh terlalu lama – syarat utama adalah menjadikannya berkaitan dengan jenama, relevan dengan niche dan mesra SEO. Luangkan masa anda untuk memilih anda.
 3. Baca juga: Apa itu Nama Domain dan Bagaimana Domain Berfungsi?.

 4. Pilih Hosting. Sebelum memasang sistem, berhati-hati juga dengan pilihan hosting. Perlu diingat bahawa tidak semua CMS dilengkapi dengan penyelesaian hosting bersepadu. Sebilangan dari mereka membenarkan kebebasan memilih kerana pemilihan penyedia hosting sangat mengagumkan. Salah satu pilihan terbaik adalah Bluehost. Ia dilengkapi dengan kadar uptime yang kuat, kelajuan memuat halaman web yang cepat, alat keselamatan yang boleh dipercayai, pilihan integrasi yang pelbagai serta harga yang berpatutan. Oleh itu, Pelan Asas sistem yang disertakan dengan pilihan pilihan nama domain, akan dikenakan biaya $ 2.95 / bln sahaja – hampir mustahil untuk mencari tawaran yang berpatutan di tempat lain.
 5. Baca juga: Penarafan Penyedia Web Hosting Terbaik.

 6. Pasang CMS. Langkah seterusnya adalah memasang platform yang telah anda pilih. Secara amnya, proses pemasangannya mudah, cepat, intuitif dan hanya memerlukan beberapa minit sahaja. Cukup selesaikan langkah-langkah yang ditawarkan sistem dan salin fail ke host anda.
 7. Pilih dan Pasang Pemalam. Sejauh hampir semua CMS yang terkenal memerlukan pemasangan plugin, masuk akal untuk melakukannya sejak awal. Plugin menambah fungsi pada projek anda. Namun, jika anda tidak merancang untuk melancarkan projek rumit dengan ciri lengkap, anda boleh melakukannya tanpa mereka. Perlu diingat bahawa pemalam adalah percuma dan berbayar – yang terakhir lebih selamat dan boleh dipercayai, yang menjadikannya bernilai pelaburan.
 8. Sesuaikan Reka Bentuk. Sebaik sahaja anda selesai dengan pemasangan plugin, sudah tiba masanya untuk memilih tema yang sesuai dan menyesuaikan reka bentuk laman web anda. Hampir semua CMS dilengkapi dengan templat bersepadu, tetapi anda juga dapat menemui pelbagai varian di web. Sama seperti pemalam, templat juga dapat percuma dan berbayar, yang juga dapat memberi kesan langsung kepada kualiti dan keselamatannya. Setiap CMS dilengkapi dengan alat penyesuaian reka bentuknya yang memungkinkan untuk membuat dan mengedit laman web, menambah logo dan menu, merancang susun atur laman web dll..
 9. Muat Naik Kandungan. Apabila anda selesai dengan penyesuaian reka bentuk web, anda boleh mula memuat naik kandungannya. Sebilangan besar templat mengandungi kandungan pra-reka, yang merangkumi niche yang menjadi miliknya. Anda boleh mengganti kandungan dengan maklumat anda sendiri (gambar, teks, fail media dll) untuk mendapatkan projek yang diperibadikan yang unik.
 10. Pergi dalam talian. Langkah terakhir menunjukkan penerbitan laman web. Namun, jangan lupa untuk mengisi tetapan SEO dan menghubungkan sistem analisis untuk mengesan prestasi laman web anda selepas itu.

Pembangun Laman Web CMS Terbaik

Ketika memilih pilihan pembangun laman web CMS terbaik, anda harus sedar bahawa terdapat banyak dari mereka di luar sana. Walau bagaimanapun, hanya beberapa perkhidmatan yang benar-benar patut diberi perhatian, jika anda ingin memperoleh hasil yang setimpal untuk memenuhi keperluan, keperluan dan anggaran anda. Ini adalah WordPress, Joomla, Drupal dan Concrete5. Sudah tiba masanya untuk mengkaji masing-masing sekarang.

1. WordPress

WordPress

WordPress – adalah CMS, yang tidak memerlukan persembahan, walaupun ini adalah kali pertama anda memutuskan untuk melancarkan laman web dengan perkhidmatan seperti ini. Sejauh ini adalah Sistem Pengurusan Kandungan yang paling popular dan banyak digunakan, yang telah menggerakkan berjuta-juta laman web di seluruh dunia. Platform ini menonjol dari orang ramai kerana pilihan penyatuan yang luas, komuniti pengguna yang luas, banyak templat dan alat penyesuaian reka bentuk. Sistemnya fleksibel dan cukup mudah dikuasai, walaupun anda bukan profesional reka bentuk web. Walau bagaimanapun, bersiaplah untuk meneroka asas-asas reka bentuk web, ketika bekerja dengannya kerana WordPress benar-benar menunjukkan pengalaman dan kemahiran pengaturcaraan.

ciri-ciri

Penyunting WordPress

WordPress pada mulanya dilancarkan untuk memulakan dan menguruskan blog. Oleh itu, ia tetap menjadi CMS blogging terbaik, yang menawarkan pelbagai alat dan kemampuan blog terkemuka. Apa yang boleh anda lakukan untuk memulakan blog di sini ialah menambahkan, menyunting, menjadwalkan dan mengemas kini catatan, menyiapkan RSS dan feed langganan e-mel, mengaktifkan ciri komen pengguna, mengintegrasikan fail media, memilih dan menyesuaikan reka bentuk blog dll..

WordPress memberikan kebebasan kreatif dan pelbagai pilihan penyesuaian reka bentuk. Cukup lihat panel kawalannya untuk melihat pelbagai alat yang boleh anda gunakan untuk membuat reka bentuk laman web yang unik. Integrasi Plugin adalah salah satu sorotan perkhidmatan, yang memungkinkan untuk memperoleh daya tarikan laman web yang unik dengan menggunakan ciri-ciri yang kekurangan sistem pada masa ini. Pada masa yang sama, penyatuan plugin memerlukan perhatian dan pemahaman maksimum mengenai perkara tersebut. Ini diperlukan untuk mengelakkan perisian hasad yang berpotensi dikaitkan dengan pemalam pihak ketiga.

Selain integrasi plugin, CMS juga terkenal dengan ciri penyisipan media sosialnya. Anda tidak perlu mendaftar dengan rangkaian sosial yang popular secara berasingan kerana mereka sudah terintegrasi ke dalam sistem secara lalai.

Reka Bentuk

CMS dilengkapi dengan pelbagai templat yang menakjubkan, yang terdapat di web. Koleksinya sendiri tidak begitu kaya, jadi, masuk akal untuk memilih dan menyatukan templat pihak ketiga, yang memenuhi keperluan reka bentuk web individu anda. Reka bentuk WordPress boleh didapati dalam varian percuma dan berbayar. Reka bentuk berbayar mempunyai kualiti yang lebih baik dan tidak berisiko, ketika berkaitan dengan ancaman malware dan spam.

Kos

Secara amnya, WordPress adalah CMS percuma untuk semua kategori pengguna. Anda boleh memuat turun, memasang dan menggunakan set ciri asas perkhidmatan tanpa sebarang kos. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan bahawa anda perlu meningkatkan prestasi laman web anda dan menambahkan fungsinya, anda tidak akan perlu membeli templat dan pemalam tambahan di web. Selain itu, anda perlu mendapatkan hosting dan nama domain untuk online dan menjadikan projek anda dapat diakses oleh khalayak sasaran.

Baca juga: Ulasan WordPress.

Cuba WordPress Sekarang

2. Joomla

Joomla

Joomla – adalah platform popular lain, yang berada di kedudukan kedua setelah WordPress dalam senarai Sistem Pengurusan Kandungan kontemporari. Ini adalah perisian sumber terbuka, yang memungkinkan untuk melancarkan dan menguruskan projek, yang berbeza dalam kerumitan dan tahap penguasaannya. Sekiranya anda tidak pernah bekerja dengan platform jenis ini, anda harus tahu bahawa Joomla sedikit lebih rumit daripada WordPress dan, oleh itu, memerlukan lebih banyak usaha, masa dan kemahiran untuk menguasainya dan menggunakannya. Walaupun WordPress pada mulanya adalah perkhidmatan yang berfokus pada blog, Joomla dapat digunakan untuk memulakan jenis laman web yang berbeza, termasuk projek perniagaan dan halaman arahan. Ini adalah pilihan yang baik untuk freelancer, perusahaan kecil hingga besar dan profesional reka bentuk web.

ciri-ciri

Papan Pemuka Joomla

Sama seperti WordPress, Joomla tidak dapat difikirkan tanpa integrasi pemalam. Terdapat banyak plugin percuma dan berbayar yang direka khas untuk Joomla. Terserah anda untuk memilih dari beberapa varian percuma dan berbayar, tetapi, sekali lagi, ingat aspek keselamatan. Walau bagaimanapun, pilihan pemalam yang betul akan menjadikan laman web anda ke tahap yang baru dalam jangka masa panjang.

Integrasi dengan aplikasi dan perkhidmatan pihak ketiga yang berguna dan berfungsi juga boleh dilakukan di sini. Joomla membolehkan anda menambahkan aplikasi berikut: LiceChat, Zendesk, Campaign Monitor, Active Campaign, Constant Contact, Bitium, LiveAgent, ZohoSalesIQ, Post-Affiliate Pro, Bookeo Appointments, Kayako dan Vision Helpdesk untuk menyebutkan beberapa.

CMS merangkumi spektrum keperluan pembinaan laman web yang luas. Untuk membolehkan anda mengekspresikan kebebasan kreatif, sistem memberi anda tanggungjawab dalam proses reka bentuk web. Apa yang boleh anda lakukan di sini ialah mengawal pilihan pengurusan kandungan projek anda serta ciri sepanduk dan prestasi pengguna. Pengurus Bahasa perkhidmatan akan menjadi kelebihan besar bagi pengguna tersebut, yang mempunyai niat untuk membuat laman web pelbagai bahasa. Dengan menggunakan alat bersepadu, anda dapat menyesuaikan tetapan bahasa yang diperlukan untuk melancarkan versi bahasa dari laman web anda.

Reka Bentuk

Koleksi templat bersepadu platform tidak cukup kaya, walaupun kualiti reka bentuknya agak tinggi. Nasib baik, web terdapat dalam templat Joomla profesional yang boleh anda gunakan, jika anda tidak berjaya mencarinya di dalam sistem. Dibangunkan oleh pereka web pihak ketiga dan ahli komuniti, reka bentuk Joomla adalah percuma dan berbayar. Kualiti mereka juga berbeza. Fakta bahawa templat percuma tidak cukup selamat untuk projek berskala besar agak meyakinkan bagi pengguna, yang berhasrat untuk mendapatkan projek dengan ciri lengkap yang berkualiti.

Kos

Sebagai CMS sumber terbuka, Joomla adalah percuma untuk semua orang. Anda dialu-alukan untuk memuat turun, memasang dan menggunakannya tanpa sebarang kos. Oleh itu, masa yang anda boleh habiskan untuk meneroka set ciri perkhidmatan adalah tidak terhad. Perlu diingat bahawa jumlah alat dan ciri sistem bersepadu yang ada mempunyai fungsi yang terhad. Untuk melancarkan laman web profesional yang lengkap dengan Joomla, perlu mendapat templat, plugin dan aplikasi pihak ketiga berbayar. Perkara yang sama adalah mengenai nama domain dan hosting.

Baca juga: Ulasan Joomla.

Cuba Joomla Sekarang

3. Drupal

Drupal

Drupal – adalah Sistem Pengurusan Kandungan sumber terbuka, yang menyediakan pilihan penyesuaian reka bentuk yang luas. Sistem ini berfungsi dengan baik untuk pembangunan projek perniagaan kecil, sederhana dan besar. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk membuat laman web jenis lain dengan platform. Drupal sering digunakan oleh studio reka bentuk web profesional dan freelancer, yang memfokuskan pada pembuatan laman web khusus untuk pelanggan.

ciri-ciri

Papan Pemuka Drupal

Sama seperti CMS lain yang popular, Drupal memastikan pilihan integrasi plugin yang mendalam dan fleksibel. Sistem tidak dapat menawarkan pilihan plugin dan aplikasi yang mencukupi secara lalai. Sebaliknya, pengguna boleh menemui banyak varian dalam talian. Perkhidmatan ini juga membolehkan memilih dan menambah modul dan reka bentuk, yang merangkumi pengkhususan laman web anda. Mengenai integrasi CMS dengan sistem dan aplikasi pihak ketiga, Drupal menawarkan pelbagai pilihan perkhidmatan yang dapat anda pilih untuk meningkatkan prestasi laman web anda. Ini termasuk Zendesk, Bitium, Google Analytics, LinkedIn, Zapier, HubSpot, MailChimp, ShoutEm, iPaper, Magento, Salesforce, Twitter dan beberapa sistem lain yang terkenal.

Drupal dilengkapi dengan pilihan pengurusan pengguna yang mudah dan berguna yang menyumbang kepada muat naik kandungan yang selamat dan cepat dan penyuntingan selanjutnya. Menu lanjutan sistem akan mempermudah proses penambahan pelbagai jenis kandungan (gambar, video, fail media, catatan blog, tinjauan pendapat dll). Selain itu, Drupal memberikan pengurusan kandungan dan grafik yang luar biasa.

Reka Bentuk

Sebagai Sistem Pengurusan Kandungan, Drupal tidak dapat menawarkan pilihan templat bersepadu seperti pembangun laman web kontemporari, misalnya. Tema terbina dalam berfungsi dengan baik untuk pengembangan projek peribadi atau untuk penerokaan sistem. Itu sahaja. Sekiranya anda menyasarkan khalayak yang ramai, anda pasti perlu mencari templat pihak ketiga di web. Nasib baik, terdapat banyak tema berkualiti tinggi yang direka khas untuk Drupal oleh pemaju profesional, studio web dan pengguna komuniti. Reka bentuk Drupal percuma dan berbayar. Yang terakhir lebih selamat dan profesional. Oleh itu, mereka bernilai pelaburan, jika anda mengharapkan untuk mendapatkan laman web yang lengkap untuk memenuhi keperluan dan objektif perniagaan anda.

Kos

Drupal adalah perisian CMS percuma yang disertakan dengan kod sumber terbuka. Anda boleh memuat turun dan memasang sistem tanpa sebarang kos, tetapi ada banyak yang mungkin anda perlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsinya. Sebagai permulaan, anda mesti dapatkan nama domain dan pilih penyedia hosting serta salah satu rancangan yang ditawarkannya. Kos rancangan akan berbeza berkenaan dengan syarat dan perkhidmatan yang disertakan. Kedua, anda harus melabur dalam templat berkualiti tinggi, pemalam dan aplikasi pihak ketiga yang akan menyumbang kepada prestasi laman web anda.

Baca juga: Kajian Drupal.

Cuba Drupal Sekarang

4. Konkrit5

Konkrit5

Konkrit5 – adalah CMS sumber terbuka yang kuat dan inovatif, yang memungkinkan untuk melancarkan dan mengurus laman web dengan cara yang komprehensif dan mudah. Sebenarnya, ini adalah salah satu sistem yang menyediakan fungsi canggih tanpa sebarang kos tanpa menjejaskan hasilnya. Laman web yang dibina dengan Concrete5 kelihatan moden dan berfungsi. Walau bagaimanapun, CMS lebih rumit daripada pesaingnya dan, dengan demikian, menunjukkan keluk pembelajaran mendalam. Apabila anda terbiasa dengan ciri-cirinya, anda akan dapat membuat pelbagai jenis projek.

ciri-ciri

Papan Pemuka Konkrit5

CMS menawarkan ciri penyesuaian reka bentuk yang layak untuk memenuhi pelbagai pilihan dan keperluan. Terdapat banyak plugin dan tambahan yang disokong teras yang boleh anda temui dalam talian dan bergabung ke dalam projek anda untuk memperluas fungsinya. Banyak tambahan ini dikemas kini secara automatik secara berkala. CMS juga dilengkapi dengan pembentuk borang bersepadu, yang dengan mudah membolehkan anda membuat, mengedit dan mengemas kini borang dalam talian yang tersedia di laman web anda.

Selain itu, sistem ini memastikan pemasangan cepat, pilihan integrasi plugin yang luas, kemas kini satu klik, hak izin pengguna, sistem pelaporan bersepadu dll. CMS memastikan penyuntingan laman web yang intuitif, sementara projek yang dibuat dengannya dioptimumkan dengan baik untuk mesin pencari.

Reka Bentuk

Platform ini mempunyai koleksi templat terpadu sendiri, yang mempunyai kualiti yang baik dan dapat disesuaikan. Walau bagaimanapun, jumlah tema yang tersedia mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan reka bentuk web semua pengguna sistem. Dalam kes ini, perkhidmatan memungkinkan untuk mengintegrasikan tema pihak ketiga yang terdapat di web. Mereka direka oleh pembangun web khas untuk Concrete5 dan terdapat dalam dua varian yang mungkin – percuma dan berbayar. Templat percuma juga mempunyai kualiti yang baik, tetapi tidak begitu selamat daripada reka bentuk berbayar kerana kemungkinan ancaman malware.

Kos

Sama seperti pesaing utamanya yang dikaji di atas, Concrete5 adalah percuma. Anda tidak perlu membayar apa-apa untuk memuat turun, memasang dan menggunakan perkhidmatan tersebut. Pada masa yang sama, mustahil untuk memanggil sistem secara percuma. Untuk mendapatkan hasil maksimal dari set fiturnya, Anda harus membayar nama domain, penyedia hosting, plugin tambahan, templat, add-on dan aplikasi. Kos akhirnya projek akan bergantung pada jumlah ciri tambahan yang ingin anda gabungkan ke dalam laman web anda serta pada rancangan dan rancangan hosting (jika ada) yang akhirnya akan anda pilih.

Cuba Concrete5 Sekarang

Cara Memilih Sistem Pengurusan Kandungan yang Tepat

Memilih Sistem Pengurusan Kandungan yang betul sering kali menjadi cabaran. Ini terutama menyangkut pengguna, yang tidak pernah bekerja dengan platform ini sebelumnya dan, oleh itu, tidak menyedari parameter dan ciri utama mereka.

Sebenarnya, keputusan akhir harus bergantung kepada pelbagai faktor. Ini termasuk kemahiran reka bentuk web anda, jenis projek yang anda perlukan, matlamat yang anda capai, anggaran yang anda siap untuk melabur untuk pengembangannya dan ciri-ciri platform itu sendiri. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk menentukan ciri dan keperluan umum yang serupa untuk semua jenis CMS yang anda temui semasa membuat carian anda:

 • Kemudahan dan kemudahan pengurusan laman web;
 • sifat semula jadi;
 • Pilihan integrasi;
 • Kos (termasuk hosting dan nama domain)
 • Keselamatan;
 • Pilihan menaik taraf;
 • Ciri penyesuaian reka bentuk termasuk;
 • Keramahan SEO;
 • Skalabiliti;
 • Ciri pengurusan kandungan.

Ini adalah aspek yang mesti anda perhatikan ketika memilih CMS terbaik. Perkara penting yang selebihnya bergantung pada parameter individu dari setiap sistem yang anda minati. Bagaimanapun, jika anda berjaya menemui CMS yang memenuhi syarat yang disenaraikan di atas, ia pasti mendapat perhatian anda.

Pokoknya

Ketersediaan dan pilihan jenis perisian yang banyak dapat menjadikan pilihan CMS akhirnya menjadi cabaran sebenar, terutama untuk pemula. Yang harus anda fikirkan semasa meneroka perkhidmatan yang paling popular adalah pelbagai ciri, pilihan integrasi dan alat khas yang disediakan. Bukan begitu. Sebilangan besar CMS memerlukan hosting dan pilihan domain, yang merupakan aspek lain yang harus anda atasi, ketika membandingkan platform.

WordPress, Joomla, Drupal dan Concrete5 kini merupakan CMS yang paling terkenal, penuh dengan ciri dan dipercayai. Mereka memungkinkan untuk melancarkan dan menguruskan pelbagai jenis projek dengan berkesan, memberikan akses ke aplikasi, plugin, templat dan alat tambahan.

Sebelum anda benar-benar membuat pilihan terakhir, pastikan untuk menganalisis, meneroka dan membandingkan perkhidmatan ini. Adakah mereka memenuhi kehendak anda? Adakah mereka cukup kaya untuk membolehkan anda membuat projek dengan mudah? Adakah anda dapat menyelesaikan tugas dengan jayanya atau ada pemimpin yang pasti dalam senarai anda? Jawapan untuk soalan-soalan ini akan membantu anda memilih perkhidmatan yang sesuai dengan projek dan keperluan reka bentuk web individu anda dengan cara yang terbaik.

Buat Laman Web CMS

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map