Bagaimana Membuat Laman Web dan Menghoskannya?

Bolehkah anda bayangkan dunia di mana membuat dan mengehos laman web adalah sebilangan kek? Platform pembinaan laman web menghidupkan idea mudah ini. Walaupun World Wide Web dapat menyembunyikan beberapa halangan untuk blogger, syarikat, freelancer dan pemilik laman web lain, perisian pembinaan web moden bertujuan untuk memudahkan proses membuat, menerbitkan dan menayangkan langsung.


Pembangun laman web telah menjadikan jaring global menjadi persekitaran yang lebih demokratik sama ada anda ingin mencipta profesional portfolio, blog, laman web korporat atau kedai digital. Yang anda perlukan hanyalah memilih platform yang memenuhi jangkaan anda mengenai harga, kebolehpercayaan, lebar jalur dan aspek penting lain. Dalam artikel ini, kami akan mengkaji semua langkah dan masalah yang berkaitan dengan membina dan menghoskan laman web menggunakan alat pembinaan web terkemuka.

Bagaimana Mendapatkan Laman Web yang Sedia untuk Di Hoskan?

Proses asal mengehoskan laman web memerlukan beberapa langkah penting. Selain merancang laman web, anda juga perlu mendaftarkan nama domain yang unik. Maka anda harus mencari penyedia hosting yang boleh dipercayai dengan rancangan dan harga yang memenuhi keperluan anda. Peringkat terakhir adalah menghubungkan nama domain dan memasukkannya ke hosting anda.

Tanpa pembangun laman web, anda seharusnya menangani semua langkah tersebut secara berasingan. Ini bermaksud berjam-jam mencari syarikat hosting yang dipercayai. Lebih-lebih lagi, beberapa pemula akan berupaya menyelesaikan laman web di hosting baru. Ia memerlukan beberapa kemahiran dan pengetahuan. Pembangun laman web hadir sebagai penyelesaian all-in-one. Mereka membiarkan anda:

 • Bina Laman Web Dari Awal – antara muka yang mudah dan ciri drag-n-drop memudahkan untuk membuat laman web baru dalam beberapa jam;
 • Sambungkan Nama Domain – sebahagian besar pembangun laman web merangkumi nama domain tahap ketiga percuma dalam rancangan mereka. Penyelesaian sementara sekiranya anda tidak mempunyai domain berdaftar sendiri;
 • Terbitkan dan Hoskan Laman Web Anda – setelah anda selesai merancang laman web anda, anda boleh menerbitkannya hanya dengan satu klik. Platform ini menyediakan hosting percuma serta penyelenggaraan dan sokongannya.

Akibatnya, tidak perlu melakukan penyelenggaraan. Tidak perlu melayari internet untuk mencari syarikat hosting di web. Anda mendapat semua perkhidmatan dan alat di satu tempat. Ia menjimatkan masa dan wang.

Baca juga:
Cara Membuat Laman Web Tanpa Host

Pembangun Laman Web Terbaik untuk Menjadi Laman Web

Pembina laman web datang sebagai penyelesaian utama untuk pemula. Yang anda perlukan hanyalah memilih platform yang sesuai dengan keperluan anda. Kami telah mengkaji banyak tawaran di web dan menyusun dua alat terbaik. Mari kita perhatikan dengan lebih dekat fitur hosting mereka.

Wix – Pembangun Laman Web dengan Hosting Laman Web Percuma

Laman utama Wix

Wix memberikan kemudahan hosting web sendiri kepada penggunanya. Pembina laman web berjalan di penyemak imbas anda. Atas sebab ini, anda tidak perlu memuat turun atau memasang perisian tambahan. Cukup log masuk, reka bentuk laman web anda dan siarkan secara langsung dengannya. Platform ini mempunyai rancangan percuma yang merangkumi penyimpanan 500MB selain lebar jalur 1GB. Laman web anda akan berjalan pada nama domain Wix tahap ketiga sekiranya anda tidak memilikinya.

Wix - Penyunting Laman

Masalahnya dapat diselesaikan dengan mana-mana rancangan Wix yang dibayar. Mereka menyediakan domain percuma selama satu tahun dengan pemanjangan berbayar lebih lanjut. Harganya tetap untuk semua rancangan walaupun ada rancangan yang anda pilih. Pelan tanpa had, E-Dagang dan VIP menawarkan lebar jalur dan storan yang tidak terhad dari 10 hingga 20GB. Kedengarannya hebat untuk laman web dengan struktur yang kompleks dan banyak fail yang akan dimuat turun pada masa akan datang. Pelan Kombo kelihatan seperti penyelesaian fleksibel bagi mereka yang tidak memerlukan storan dan lebar jalur yang besar (masing-masing 2 dan 3GB).

Cuba Wix Sekarang

uKit – Pembangun Laman Web Perniagaan dengan Ruang Cakera Tanpa Had

laman utama uKit

Ruang simpanan yang tidak terhad mungkin merupakan kelebihan utama uKit ketika mengehos laman web. Setiap rancangan menawarkan jumlah halaman, penyimpanan, dan lebar jalur yang tidak terhad. Lebih-lebih lagi, platform ini mempunyai algoritma khusus yang secara automatik mengoptimumkan fail media pengguna seperti foto dan gambar.

Penyunting uKit

Fungsi ini menghasilkan kelajuan pemuatan yang lebih cepat dan prestasi laman web yang lebih lancar tanpa merosakkan prestasi halaman web sementara ciri dan tetapan umum tetap sama. Kelajuan pemuatan yang lebih baik mungkin memberi kesan positif pada faktor kedudukan mesin pencari.

Lebih-lebih lagi, uKit mempunyai ciri pemenang anugerah yang membolehkan pemilik laman web meningkatkan pengalaman bergerak. Anda kini boleh menyemak penampilan laman web anda di telefon pintar dan tablet. Anda boleh mengedit penampilan mudah alihnya, membuang atau menyembunyikan blok yang tidak perlu, mengubah latar belakang dan banyak lagi untuk perwakilan mudah alih yang luar biasa.

Cuba uKit Sekarang

Bagaimana Saya Mengehoskan Laman Web yang Saya Buat?

Akhirnya, anda selesai dengan reka bentuk laman web. Sudah tiba masanya anda menerbitkannya untuk membolehkan orang melihatnya dalam talian. Di sinilah anda perlu memilih rancangan yang tepat dengan kemudahan hosting yang sesuai. Pilihannya bergantung pada jenis laman web yang anda miliki, kerumitan, ciri, struktur dan jumlah fail yang akan anda muat turun.

Contohnya, laman web e-dagang memerlukan fungsi yang lebih fleksibel sementara blogger lebih fokus pada kandungan dan fail media. Atas sebab ini, pertimbangkan langkah-langkah berikut untuk menghoskan laman web yang anda buat:

 1. Tentukan jenis laman web mempunyai visi yang jelas mengenai fungsi masa depannya. Ini akan membolehkan anda menentukan ruang penyimpanan dan lebar jalur yang diperlukan. Blog dan portfolio tidak memerlukan kemudahan hosting yang besar. Ini bermaksud anda tidak akan memerlukan rancangan premium dengan simpanan yang tidak terhad melainkan anda akan menerbitkan laman web yang lebih kompleks.
 2. Fahami sumber yang anda perlukan. Bayangkan bahawa anda menjalankan kedai digital. Anda mungkin ingin memasukkan beberapa ciri tambahan dalam rancangan anda seperti alat e-dagang, akaun e-mel dan lebar jalur tanpa had untuk kelajuan memuat turun laman web yang lebih pantas. Sebagai peraturan, semua ciri tersebut termasuk dalam rancangan E-commerce atau VIP yang berasingan.
 3. Keselamatan dan Sokongan. Beberapa platform menawarkan sokongan pelanggan secara individu ketika datang ke rancangan VIP. Sebaliknya, pembangun laman web sangat mudah digunakan melainkan laman web anda mempunyai struktur yang rumit. Sebaliknya, percubaan dan rancangan percuma akan membolehkan anda memahami sama ada anda dapat menangani proses pembinaan atau tidak.
 4. Impian besar. Tidak seperti penyedia hosting tradisional, pembangun laman web mempunyai cukup ruang untuk pertumbuhan laman web. Mereka tidak hanya tertumpu pada hosting bersama dan memberikan pilihan perisian yang fleksibel di luar kotak.

Bagaimana Laman Web Saya Akan Seperti di Web?

Pembangun laman web nampaknya menjadi alat penjimat masa untuk pemula. Anda tidak perlu mencari nama domain yang tidak dihuni dan menghubungkannya dengan laman web anda. Platform pembinaan laman web menawarkan nama domain 3 tingkat percuma jika anda tidak mempunyai nama sendiri. Tetapi ini adalah penyelesaian sementara.

Sebaliknya, anda pasti mahu laman web anda kelihatan lebih profesional dan boleh dipercayai, bukan? Terutama ketika datang ke laman web syarikat. Kedai digital dan portfolio profesional.

Atas sebab ini, memilih SLD (domain tahap kedua) kelihatan seperti idea yang lebih baik. Ini akan membolehkan anda membina reputasi yang lebih baik untuk laman web dan menonjol dari laman web palsu sehari-hari yang khusus dalam spam dan penipuan. SLD akan mewujudkan perwakilan yang baik dan tampilan laman web di web global. Selain itu, anda boleh berhubung dengan laman web semasa anda pada bila-bila masa.

Baca juga:
Cara Membuat Laman Web Dengan Nama Domain Sendiri

Pokoknya

Pembangun laman web tentunya jalan yang lebih mudah untuk membuat laman web dari awal dan mengehosnya. Mereka menghalang anda membuang masa mencari penyedia hosting yang dipercayai. Anda tidak perlu mengeluarkan wang tambahan untuk nama domain walaupun anda mungkin ingin menggunakan TLD pada masa akan datang untuk perwakilan laman web yang lebih baik.

Pengguna boleh memilih dari pelbagai ciri serta lebar jalur dan ruang penyimpanan bergantung pada keperluan laman web mereka. Mereka tidak perlu menangani penyelenggaraan dan sokongan hosting. Pembangun laman web nampaknya merupakan penyelesaian all-in-one untuk disiarkan dengan hanya dengan satu klik butang.

Mulakan Laman Web Anda Sendiri

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map