Berapa Kos Mengehos Laman Web

Berapa Kos Mengehos Laman Web


Setiap laman web memerlukan tempat untuk “hidup” serta menyimpan semua fail, kandungan, dan lain-lain. Di sinilah diperlukan hosting. Dengan begitu banyak tawaran dan penyedia hosting yang berbeza, memilih yang sesuai mungkin agak sukar. Anda perlu mempertimbangkan sekumpulan faktor utama termasuk jenis laman web, teknologi bangunan, saiz, isi kandungan, dan banyak lagi untuk memastikan kelancaran operasi dan kestabilan walaupun di puncak lalu lintas.

Setiap jenis projek memerlukan pendekatan khusus dari segi web hosting. Syarikat menawarkan penyelesaian pelayan tanpa henti untuk pelbagai keperluan sementara pembangun laman web hadir sebagai pakej all-in-one termasuk nama domain, hosting, dan ciri lain tanpa perlu menguruskannya secara manual. Dalam ulasan ini, kami akan membincangkan beberapa pilihan hosting yang tersedia, kos dan ciri yang mempengaruhi harganya.

1. Jenis Web Hosting

Sebelum kita mula mengkaji semua kemampuan hosting yang ada, kita perlu mengetahui apa itu hosting dan bagaimana teknologi berfungsi.

Semasa dihoskan, laman web menggunakan pelayan dengan semua failnya, kod sumber, dan kandungannya.

laman web menggunakan pelayan

Pelayan adalah komputer yang kuat yang menghantar halaman web kepada pengguna lain dan peranti mereka ketika mereka menghantar permintaan.

pelayan

Permintaan itu dihantar setiap pengunjung menggunakan penyemak imbasnya untuk memasukkan alamat URL atau mengikuti pautan ke halaman tertentu di laman web anda.

Pelayan menerima permintaan dan menghantar kembali maklumat

Pelayan menerima permintaan itu dan menghantar kembali maklumat dengan penampilan akhir laman web kepada pengguna akhir. Masa antara permintaan dan halaman yang dihantar kepada pengguna mentakrifkan kelajuan memuatkan laman web itu, yang merupakan faktor penting yang menentukan kepuasan pengguna, lalu lintas, kadar penukaran, kedudukan SEO, dan faktor utama lain.

Ini bermaksud bahawa anda perlu memilih hosting yang sesuai dengan keperluan projek anda. Setiap tawaran dilengkapi dengan spesifikasi, kapasiti, dan kadar prestasi tertentu yang akan menentukan operasi projek anda. Laman web yang kurang rumit seperti blog atau portfolio tidak memerlukan kemudahan supersonik. Sebaliknya, laman web yang lebih berfungsi dan rumit seperti kedai digital memerlukan peningkatan fleksibiliti hosting.

Apa yang Harus Anda Pertimbangkan semasa Menjamu Laman Web

Dengan mempertimbangkan perkara di atas, anda perlu memerhatikan perkara berikut, ketika memilih hosting:

 • Persembahan – titik paling penting yang menentukan kestabilan laman web walaupun berlaku lalulintas. Ia terdiri daripada dua kadar utama: waktu operasi (tempoh ketika hosting beroperasi) dan kelajuan muat halaman (masa yang diperlukan untuk pelayan menghantar kembali URL kepada pengguna atas permintaan).
 • Kelenturan – ciri ini mempunyai sedikit ruang untuk kebebasan penyesuaian. Penyelesaian pelayan mungkin disatukan dengan beberapa platform CMS yang popular, menyediakan ruang yang cukup untuk menguruskan beberapa laman web sekaligus, menawarkan domain percuma, cara keselamatan, dll..
 • Sokongan pengguna – mempunyai pasukan sokongan yang boleh dipercayai sangat penting. Anda perlu mempunyai pakar untuk menyelesaikan masalah teknikal dengan cepat, masalah dengan proses pembayaran, penyatuan atau penyiapan. Laman web anda mungkin tidak tersedia untuk pengguna dengan alasan yang berbeza. Sokongan pelanggan profesional mesti membantu mengatasi halangan tersebut.
 • Harga – anda perlu tahu apa yang anda bayar. Sekiranya hosting anda berharga $ 1 sebulan, anda tidak boleh mengharapkan banyak faedah percuma. Pada masa yang sama, beberapa penyelesaian pelayan lebih mahal. Kos akan bergantung pada kerumitan dan sumber daya projek yang anda harapkan dari penyedia hosting.

Penyedia Hosting vs Pembangun Laman Web

Teknologi pembinaan laman web moden telah berkembang. Pengguna kini mempunyai beberapa alternatif bergantung pada keperluan dan latar belakang teknikal. Yang pertama adalah memilih platform hosting tradisional yang menawarkan beberapa penyelesaian pelayan untuk pelbagai jenis laman web termasuk blog kecil, portfolio atau projek eCommerce yang sedang berkembang. Mereka membawa banyak ciri dan faedah di luar kotak. Sebaliknya, pengguna masih terpaksa menangani sendiri beberapa masalah persediaan dan teknikal.

Kelebihan Penyedia Hosting:
Kekurangan Pembekal Hosting:
&# x2714; Keserbagunaan – pilih dari pelbagai rancangan dan jenis hosting untuk memenuhi keperluan mereka.
&# x2714; Harga – memisahkan hosting biasanya merupakan pilihan yang lebih murah jika dibandingkan dengan pembangun laman web.
&# x2714; Keserasian – berfungsi hebat dengan platform CMS teratas termasuk WordPress.
&# x2714; Kelenturan – pilih rancangan mudah untuk memulakan. Kemudian beralih ke yang lebih besar kemudian.
&# x2714; Sumber – manfaatkan penyimpanan, lebar jalur, dan ciri penting lain yang tidak terhad.
Penyediaan Manual – anda perlu mendaftarkan domain, memasang CMS, dan memuat naik tema secara manual.
Kerumitan – ketika ditemui di papan pemuka, beberapa pengguna mungkin merasa sedikit bingung. Mereka mungkin memerlukan sedikit masa untuk mengetahui cara kerjanya.

Jalan kedua adalah memilih penyelesaian all-in-one yang diberikan oleh anda pembangun laman web moden. Berita baiknya ialah anda tidak perlu mengambil berat tentang apa-apa. Sistem ini memastikan prestasi dan kestabilan yang mencukupi. Anda membayar untuk rancangan yang dipilih dan mendapatkan semua ciri hosting yang diperlukan dalam satu kit. Berita buruknya adalah bahawa pembangun laman web tidak menawarkan banyak fleksibiliti dari segi penyediaan atau memilih rancangan hosting yang berbeza bergantung pada ukuran laman web.

Kelebihan Pembina Laman Web
Kelebihan Pembina Laman Web:
&# x2714; Semua dalam Satu – tiada persediaan manual. Masuk dalam talian dengan satu klik.
&# x2714; Pengurusan Automatik – tidak perlu mengurus host secara berasingan dari laman web.
&# x2714; Kemudahan penggunaan – bagus untuk pemula yang ingin bersiaran dalam beberapa minit.
&# x2714; Ciri Termasuk – sistem mengambil berat tentang kemas kini, peningkatan platform dan teknologi, keselamatan, dll.
Fleksibiliti Terhad – beberapa peluang untuk mengembangkan laman web anda atau berhijrah ke platform lain.
Harga Tetap – sukar untuk menjimatkan beberapa dolar, kerana anda membeli semua ciri dalam pek.
Kekurangan keupayaan pengoptimuman – sebagai platform yang dihoskan, pembangun laman web tidak membiarkan anda melakukan banyak pengoptimuman teknikal untuk meningkatkan masa muat halaman, misalnya. Anda hanya boleh menggunakan pilihan bersepadu.

Sekarang, mari kita lihat dengan lebih dekat ciri-ciri apa yang menentukan kos akhir untuk menjadi tuan rumah laman web.

2. Kos Pengehosan Laman Web

Kos akhir bergantung terutamanya pada kerumitan laman web. Projek yang lebih besar anda ingin melancarkan penyelesaian pelayan yang lebih kuat yang anda perlukan. Pada masa yang sama, kita juga harus mempertimbangkan jangkaan lalu lintas dan juga jenis laman web.

Contohnya, hosting a laman web perniagaan kecil sederhana lebih murah jika dibandingkan dengan kedai dalam talian yang besar. Nasib baik untuk pengguna, penyedia perkhidmatan terkemuka mempunyai pelbagai pilihan hosting yang sesuai dengan pelbagai keperluan dan juga dilengkapi dengan tanda harga yang berbeza:

Kos Hosting Berkongsi

Tahap permulaan untuk laman web berasaskan kandungan kecil. Tawaran itu adalah yang termurah di pasaran. Anda akan dikenakan bayaran sekitar $ 2- $ 5 sebulan. Pada masa yang sama, anda tidak boleh mengharapkannya sangat mantap. Ia dilengkapi dengan sebilangan ciri asas dan kadang-kadang termasuk SSL dan nama domain percuma, yang bagus.

Hosting bersama akan berfungsi untuk blog kecil yang dibina WordPress atau CMS lain. Kapasiti cukup untuk menjadi tuan rumah portfolio profesional atau laman web perniagaan kecil. Istilah “dikongsi” bermaksud bahawa anda mungkin akan berkongsi sumber dengan pengguna lain dari satu pelayan.

Kos Hosting VPS

VPS bermaksud pelayan peribadi maya. Ia satu tahap lebih tinggi jika dibandingkan dengan hosting bersama. Perbezaan utama adalah bahawa laman web anda akan berkongsi hosting yang sama dengan hanya beberapa projek lain. Ini bermaksud bahawa anda mendapat banyak sumber dan kemudahan.

VPS biasanya merupakan tawaran yang lebih mahal. Harganya berbeza antara $ 25 dan $ 50 sebulan bergantung pada jumlah alamat IP khusus, lebar jalur, penyimpanan, bilangan teras, dll. Penyelesaian pelayan seperti itu baik untuk tujuan dan jenis laman web.

Kos Hosting yang Dedikasi

Ini sebenarnya sama dengan VPS walaupun anda satu-satunya yang menggunakan sumber pelayan tanpa membaginya dengan laman web lain. Atas sebab ini, rancangan khusus biasanya lebih mahal dan boleh mencecah $ 150- $ 200 sebulan. Untuk harga itu, anda mendapat terabyte simpanan, beberapa alamat IP khusus, dan kemudahan lain.

Kos Cloud Hosting

Tidak seperti semua jenis yang disebutkan di atas, hosting awan mewakili beberapa pelayan yang beroperasi secara serentak untuk memastikan operasi laman web yang lancar dan stabil. Sekiranya satu pelayan hancur kerana sebab apa pun, yang lain dari kluster akan menggantikannya dengan serta-merta menjadikan laman web anda tersedia untuk pelawat.

Harganya bergantung pada jumlah CPU dan core yang digunakan serta dari ruang cakera dan memori yang diperlukan. Pengguna secara amnya membayar sekitar $ 70- $ 150 untuk penyelesaian berasaskan awan.

Untuk setiap jenis hosting, harganya juga dapat berubah bergantung pada set fitur yang anda dapat dengan rencana. Sebagai contoh, rancangan dengan kaedah SSL, domain atau keselamatan percuma biasanya lebih mahal. Lihat jadual dengan penyedia hosting teratas, harga dan ciri mereka.

Bluehost
Bluehost ($ / bln)
Tapak Tapak
Tapak Tapak ($ / bln)
HostGator
HostGator ($ / bln)
Hosting BerkongsiDari $ 2.68 hingga $ 12.69 (laman web, storan dan lebar jalur tanpa had. SSL percuma)Dari $ 3.95 hingga $ 11.95 (laman web tanpa had dengan Ruang Web sehingga 30GB)Dari $ 2.75 hingga $ 5.95 (SSL percuma, IP khusus percuma, domain percuma)
VPSDari $ 17.28 hingga $ 54.69 (2 alamat IP, lebar jalur 3TB, 4 teras)Tanpa VPS. Menawarkan Penjual semula dan hosting Enterprise sebagai gantinyaDari $ 29.95 hingga $ 49.95 (8 teras, RAM 4GB, lebar jalur 3 TB)
Hosting KhususDari $ 72.78 hingga $ 109.618 (sehingga 5 alamat IP dengan lebar jalur 15 TB)Dari $ 219 hingga $ 599 (lebar jalur sehingga 10TB untuk 2 teras)Dari $ 118.99 hingga $ 148.98 (lebar jalur tidak bermeter, untuk Windows dan Linux)
Cloud HostingDari $ 9.99 hingga $ 29.99 (sehingga storan, lebar jalur dan laman web tanpa had)Dari $ 64 hingga $ 192 (sehingga 8 teras dan ruang SSD 125 GB)Dari $ 4.95 hingga $ 9.95 (peningkatan percuma, alat SEO, SSL, dan domain)

3. Pilihan Terbaik untuk Menghoskan Laman Web

Hasilnya, kita sebenarnya mempunyai dua pilihan utama untuk menjadi tuan rumah laman web. Penyelesaian pertama hadir dalam bentuk pembangun laman web all-in-one yang menawarkan kemudahan dan domain hosting dalam pakej. Jalan kedua adalah membeli penyelesaian pelayan dari penyedia hosting. Mari kita lihat proses dan kos yang menonjolkan platform teratas untuk tujuan yang berbeza.

Wix – Platform Diri Sendiri Terbaik

Pembangun laman web Wix

Wix – adalah platform yang dihoskan sendiri, instrumen pembinaan laman web terpantas dan paling mudah. Ini bermaksud pengguna tidak dipaksa mengendalikan pendaftaran domain dan hosting secara berasingan. Anda hanya perlu memilih rancangan dan mendapatkan semua ciri dalam pek. Prosesnya seperti yang berlaku:

 1. Anda log masuk.
 2. Pilih rancangan bergantung pada jenis laman web.
 3. Edit templat siap pakai.
 4. Pautkan domain.
 5. Siarkan secara langsung.

Sistem ini akan menguruskan selebihnya dari peningkatan sistem hingga prestasi hosting, keselamatan, kemas kini, dll. Wix menawarkan pelbagai rancangan untuk projek yang berbeza termasuk laman web berasaskan kandungan sederhana, pakej untuk keperluan perniagaan kecil, dan eCommerce.

Berapa Kos Mengehos Laman Web Wix?

Harganya hanya bergantung pada rancangan yang anda pilih. Platform menawarkan tiga rancangan utama yang sebenarnya sama dengan penyelesaian pelayan bersama. Ia merangkumi:

 • Pelan kombo bermula pada $ 13 sebulan untuk laman web ringan.
 • Tanpa had bermula pada $ 17 sebulan dan dilengkapi dengan lebar jalur yang tidak terhad.
 • Pro bermula pada $ 22 sebulan untuk laman web perniagaan kecil.
 • VIP bermula pada $ 39 termasuk perkhidmatan pelanggan VIP dan ciri tambahan.

Walaupun projek eCommerce lebih rumit dan memerlukan lebih banyak sumber daya, Wix telah membuat rancangan khas untuk kedai digital dengan harga bulanan antara $ 23 hingga $ 500 bergantung pada toolkit promosi, jumlah produk, dll..

WordPress – CMS Terurus sepenuhnya

Pembina laman web WordPress

WordPress – diuruskan sepenuhnya platform CMS sumber terbuka dengan peluang penyesuaian yang tidak berkesudahan. Seorang pengguna bukan sahaja perlu memasang dan menyiapkan CMS itu sendiri tetapi juga mempunyai laman web yang digabungkan sepenuhnya dengan platform hosting. Di sini anda perlu menguruskan setiap proses secara berasingan mendaftarkan domain untuk memilih pilihan pelayan yang betul.

Berita baiknya ialah Tawaran yang dioptimumkan untuk Bluehost WP datang sebagai penyelesaian utama untuk semua cabaran. Ia menawarkan beberapa rancangan WordPress yang memastikan penyatuan dengan WP anda. Selain itu, anda tidak perlu mengemas kini semua versi plugin dan tema anda secara manual. Pengguna mendapat akses penuh ke pasar plugin, tema, SSL percuma, dan ciri lain.

Berapa Kos Mengehos Laman Web WordPress?

Ketiga-tiga pilihan merujuk kepada hosting bersama. Berita baiknya ialah anda mungkin selalu beralih ke pilihan yang lebih bijak pada bila-bila masa. Pelan WP adalah seperti berikut:

 • Asas – $ 2.68 / bulan dengan SSL percuma, storan 5 GB dan domain percuma.
 • Tambahan – $ 4.96 / bulan dengan semua ciri percuma serta domain parkir tanpa had.
 • Pilihan Plus – $ 4.96 / bulan dengan ciri percuma dan tanpa had sandaran CodeGuard yang mewah.

Shopify – Platform eCommerce Terunggul

Halaman Utama Shopify

Shopify – juga merupakan penyelesaian all-in-one dengan pelayannya sendiri. Ini bermaksud anda mungkin tetap fokus untuk mengembangkan projek anda daripada menangani objektif sekunder. Shopify dirancang untuk membuat kedai dalam talian penuh dan menjual barang dalam talian. Ini menyediakan kemudahan hosting yang baik untuk memastikan berjalan lancar walaupun ukuran dan kerumitan kedai.

Berapa Kos Mengehos Laman Web Shopify?

Platform ini terdapat dalam 4 pakej berbeza yang juga merangkumi penyelesaian pelayan yang dihoskan sepenuhnya untuk keperluan utama. Rancangannya adalah seperti berikut:

 • Kos Asas Shopify $ 29 sebulan untuk 2 akaun kakitangan.
 • Kos pelan umum Shopify $ 79 sebulan untuk 5 akaun kakitangan.
 • Kos Shopify Lanjutan $ 299 sebulan untuk 15 akaun kakitangan.
 • Shopify Plus bermula pada $ 2,000 untuk akaun kakitangan tanpa had.

Semua rancangan merangkumi laman web tanpa had (blog eCommerce +), produk tanpa had untuk dijual dalam talian, SSL percuma, dan alat pemulihan troli terbengkalai.

Garisan bawah

Hari ini, pengguna boleh memilih dari pelbagai tawaran hosting. Pilihannya harus bergantung pada keperluan laman web, jenis, dan kerumitan. Ideanya adalah memilih penyelesaian pelayan yang akan memastikan kelancaran operasi laman web dan memberikan sumber yang mencukupi untuk prestasi yang baik.

Atas sebab ini, anda perlu mengenal pasti lalu lintas yang diharapkan pada puncaknya, sekumpulan fitur, widget, dan aplikasi di laman web, struktur halaman, animasi, isi kandungan, dan banyak lagi. Semua perkara kecil penting tetapi harganya adalah masalah utama.

Ringkasnya, lihat harga awal untuk menjadi tuan rumah laman web anda menggunakan penyelesaian yang dijelaskan:

 • Penyedia hosting menawarkan pelbagai rancangan untuk dipilih bergantung pada keperluan. Hosting bersama bermula dari $ 2 untuk laman web dengan sedikit lalu lintas. VPS dan hosting khusus masing-masing bermula pada $ 17 dan $ 70. Mereka bagus untuk trafik intensif dan banyak projek. Tanda harga hosting awan bermula dari $ 5 untuk laman web yang memerlukan keselamatan dan kestabilan maksimum.
 • Wix hosting akan dikenakan bayaran dari $ 13 sebulan. Anda tidak hanya mendapat tempat untuk menjadi tuan rumah laman web, tetapi juga sekumpulan fitur tambahan yang meliputi akses ke App Market, Wix ADI dan editor, templat, dll..
 • Hosting WordPress mempertimbangkan untuk memilih mana-mana rancangan Bluehost, kerana platform ini mempunyai penyelesaian pelayan yang dioptimumkan WP terbaik. Harga kemasukan adalah $ 2.68 sebulan dengan SSL dan domain percuma termasuk dalam rancangan.
 • Hosting Shopify dikembangkan untuk memenuhi keperluan eCommerce walaupun saiz projeknya. Pelan asas akan dikenakan biaya $ 29 dengan semua ciri kedai digital bersepadu dan 2 akaun kakitangan. Rancangan yang baik untuk mula menjual dalam talian.

Seperti yang anda lihat, menentukan jenis projek sangat penting sebelum memilih platform hosting. Jelaskan struktur, ciri, fail untuk dihoskan, dan pilih tawaran yang paling sesuai dengan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map