Berapa lama masa yang diperlukan untuk membina laman web

Berapa lama masa yang diperlukan untuk membina laman web


Masa minggu dan bulan yang diperlukan untuk membina laman web dari awal sudah habis. Pasukan pengembangan khusus tidak lagi diperlukan untuk melaksanakan projek dalam talian dengan kerumitan yang berbeza. Pemilik laman web masa depan mungkin memanfaatkan beberapa instrumen web untuk membuat dan menggunakan projek mereka dalam beberapa jam atau sedikit lagi. Itu bergantung pada teknologi dan kaedah pembinaan yang dipilih.

Sudah tentu, membuat laman web yang kompleks dengan berbilang halaman mungkin kelihatan menakutkan terutama bagi orang yang tidak mempunyai kemahiran teknikal. Anda mungkin perlu melakukan sedikit pengekodan serta menangani penyediaan hosting, pendaftaran domain, dll. Tetapi bagaimana jika kita katakan, proses pembinaan mungkin memakan waktu kurang dari satu jam? Anda mungkin tidak akan mempercayainya. Baiklah, teruskan membaca untuk mengetahui berapa lama masa yang diperlukan untuk membuat laman web menggunakan kaedah dan teknologi bangunan yang berbeza bergantung pada latar belakang teknikal, matlamat projek, kerumitan, dan ciri utama anda yang lain.

Ciri-ciri yang Mempengaruhi Masa Yang Diperlukan untuk Membuat Laman Web

Keseluruhan proses ini mungkin memakan masa yang sangat besar terutama jika anda memutuskan untuk menangani semua peringkat sendiri. Tidak menjadi masalah jika anda menggunakan perisian laman web all-in-one dengan Kecerdasan Buatan bersepadu atau membina laman web berkod sendiri dari awal, anda perlu mempertimbangkan beberapa isu utama yang menentukan struktur laman web, kerumitan serta masa yang diperlukan untuk penyebaran.

 1. Jenis Projek – adakah ini akan menjadi blog mudah atau laman web perniagaan kecil? Adakah anda perlu membuat kedai digital dengan berbilang halaman item dan sistem pengurusan produk? Jenis laman web menentukan tujuan masa depan projek anda. Fikirkan apa ciri yang harus ada atau bagaimana anda akan berinteraksi dengan pengunjung.
 2. Volume Halaman dan Kandungan – adakah laman satu halaman atau majalah dalam talian yang besar dengan banyak halaman yang sentiasa dikemas kini? Berapa banyak kandungan yang akan anda muat naik? Adakah anda perlu menambah banyak fail media termasuk video dan gambar beresolusi tinggi?
 3. Latar Belakang Teknikal – adakah anda seorang pemula atau profesional yang berdedikasi? Adakah anda mempunyai sekurang-kurangnya pengalaman pengkodan asas atau tidak mempunyai idea foggiest tentang bagaimana kod sumber kelihatan?
 4. Kaedah Pembinaan – hasil daripada faktor-faktor yang disebutkan di atas, anda perlu memilih instrumen web yang paling sesuai untuk membuat dan menggunakan projek. Adakah ia akan menjadi pembangun laman web untuk pemula atau CMS sumber terbuka dengan akses HTML / CSS? Rancang perkara-perkara itu di hadapan.
 5. Belanjawan – wang tidak mempengaruhi masa dari segi masalah teknikal. Sebaliknya, anda mungkin memerlukan penyesuaian canggih dan ciri reka bentuk yang terutama terdapat dengan rancangan atau pakej yang lebih mahal. Itu juga bergantung pada jenis dan fungsi laman web anda yang diperlukan.

Kami telah mengetengahkan beberapa masalah penting dengan mempertimbangkan bahawa anda sudah mempunyai kandungan yang relevan, mudah dibaca, pengguna dan mesra SEO untuk laman web anda, yang merupakan faktor utama kejayaan projek. Oleh itu, anda telah menentukan jenis laman web, menyusun struktur halaman, menyediakan kandungan dan fail media yang berkaitan. Yang tinggal adalah memilih kaedah bangunan yang sesuai.

Teknologi Pembinaan Laman Web untuk dipilih

Memilih kaedah bangunan yang sesuai biasanya bergantung pada latar belakang teknikal anda atau kekurangan kemahiran pengekodan dan pengaturcaraan. Pengguna secara amnya boleh memilih dari tiga pilihan utama. Ia merangkumi:

 • Pembangun Laman Web All-In-One – bagus untuk pemula dan tidak memerlukan keluk pembelajaran, pengaturcaraan, atau pengekodan.
 • Platform CMS – instrumen web yang sedikit lebih baik yang mungkin memerlukan sedikit pengetahuan HTML / CSS pada satu ketika walaupun pengetahuan teknikal di sini tidak wajib.
 • Laman Web Berkod Diri – memerlukan pengetahuan pengaturcaraan yang mendalam, kerana anda harus berurusan dengan kod sumber serta mengedit, mengubah atau mengganti beberapa bahagiannya.

Kaedah yang dipilih akan memberi kesan langsung pada masa yang diperlukan untuk membina laman web. Mari kita perhatikan lebih dekat setiap teknologi dan juga berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan semua peringkat dari mula hingga ke siaran langsung. Tetapi pertama, kami akan memberikan pengenalan ringkas mengenai setiap kaedah untuk memberi tahu anda apa yang akan anda hadapi.

Kaedah # 1 – Pembangun Laman Web All-In-One

Wix

Mari kita mulakan dengan kaedah paling mudah dan tersebar luas dalam menghadapi perisian pembinaan laman web all-in-one. Juga dikenali sebagai perisian dalam talian SaaS, platform ini memberikan fungsi yang lebih luas serta sekumpulan instrumen untuk menyunting dan menyesuaikan projek masa depan anda.

Pembina laman web dalam talian sangat sesuai untuk pemula. Mereka membiarkan pengguna membuat secara literal mana-mana masa laman web dengan keluk pembelajaran sifar. Anda mungkin hadir dengan a portfolio profesional atau kedai digital yang kompleks dengan banyak halaman produk tanpa menjadi profesional teknikal. Cukup salin dan tampal kandungan yang disiapkan, tambahkan beberapa gambar atau foto, dan siarkan secara langsung dengan satu klik.

Bunyi terlalu bagus untuk menjadi kenyataan? Nah, ini semua disebabkan oleh teknologi penyuntingan drag-and-drop di samping ciri-ciri lain yang menjadikan kaedah khusus ini sesuai untuk pemula. Ciri-cirinya adalah seperti berikut:

 • Kemudahan penggunaan – antara muka intuitif dan fungsi WYSIWYG mengubah proses pembinaan menjadi permainan yang mungkin ditangani oleh kanak-kanak. Pengguna hanya perlu log masuk, memilih templat siap pakai, menampal kandungan yang berkaitan, dan menerbitkan laman web.
 • Semua Ciri dalam Pek – dengan rancangan yang dibeli, anda mendapat semua ciri yang diperlukan untuk tidak hanya mengedit atau menyesuaikan halaman tetapi juga menjadi tuan rumah laman web anda. Dalam beberapa kes, domain percuma juga disediakan. Fakta ini akan menjimatkan banyak masa daripada menguruskan domain dan hosting secara berasingan.
 • Templat Sedia – sebagai peraturan, pembangun laman web menawarkan pilihan templat yang berkaitan dengan ceruk tertentu. Katakan, anda mahu membina portfolio. Yang anda perlukan adalah memilih susun atur yang sudah mempunyai bahagian yang diperlukan (galeri gambar, Bahagian Tentang Saya dan Kenalan, tajuk lebar penuh, dll.). Tidak perlu menambahkan widget tambahan, yang juga menjimatkan masa.

Walaupun sebilangan orang tidak menghargai ciri penyesuaian yang terhad dan kurangnya kebebasan reka bentuk web, pembangun laman web dalam talian pastinya merupakan kaedah terpantas untuk membuat laman web baru dari awal. Anda akan melihat keputusan masa akhir sedikit lebih jauh berbanding kaedah pembinaan yang lain.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk membina laman web dengan Pembina laman web?

Keseluruhan proses pembinaan terdiri daripada beberapa langkah mudah. Ia adalah seperti berikut:

 1. Pilih platform. Masa akan bergantung pada pilihan dan keperluan projek anda. Idea yang baik adalah memilih Wix, yang merupakan perisian utama yang memungkinkan untuk membuat laman web dari awal dalam beberapa minit.
 2. Log masuk. Sebagai peraturan, pembangun laman web menawarkan cara pantas untuk masuk melalui akaun sosial atau Google anda. Proses pendaftaran akan membawa anda 1 minit atau kurang jika tidak perlu mengesahkan kata laluan.
 3. Pilih templat. Anda akan memerlukan 5 minit untuk melayari platform yang berkaitan dengan niche anda. Untuk menjimatkan lebih banyak masa, anda mungkin membayangkan reka bentuk yang diinginkan terlebih dahulu atau melihat pesaing utama untuk mempertimbangkan fungsi dan ciri asas untuk disertakan.
 4. Templat Wix

 5. Sesuaikan laman web. Walaupun kebanyakan pembangun laman web menggunakan fungsi drag-and-drop, yang anda perlukan hanyalah menyalin dan menampal kandungan yang disiapkan serta menambahkan beberapa gambar. Anda juga mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan papan pemuka dan mengetahui cara kerja alat tersebut. Mengingat kemudahan penggunaan, tutorial video, dan panduan, anda hampir tidak memerlukan lebih dari 1 jam.
 6. Penyunting laman web Wix

 7. Pilih Pelan. Melihat beberapa rancangan asas dengan harga dan ciri akan membawa anda 5 minit, 10 minit sekiranya kajian mendalam membandingkan dan berbeza.
 8. Pratonton dan Sebarkan. Peringkat terakhir adalah untuk memeriksa bagaimana laman web kelihatan dan disiarkan secara langsung. Pembangun laman web mempunyai mod pratonton untuk versi desktop dan mudah alih. Sekiranya hasilnya memuaskan anda, tekan butang “terbitkan” untuk disiarkan secara langsung (lebih kurang 5 minit termasuk mod pratonton).

Masa terakhir yang diperlukan untuk membuat laman web dengan pembangun laman web adalah 1 jam 20 minit. Teknologi moden memungkinkan untuk mengurangkan walaupun masa itu Sebagai contoh, Wix menawarkan penyelesaian berasaskan AI yang mencipta laman web yang siap digunakan di 6 minit. Yang anda perlukan hanyalah menjawab beberapa soalan yang menerangkan projek tersebut. Sistem ini secara automatik akan menawarkan beberapa templat dengan widget dan ciri bersepadu serta dengan isi yang relevan.

Lihat jadual terakhir:

BermulaPenyesuaian dan PenyuntinganBerlangsungMasa Akhir
Masa Diperlukan5-15 mHingga 1 jamHingga 6 m1 h 20 m

Cuba Wix secara Percuma

Kaedah # 2 – Platform CMS

Perkataan

Platform CMS masih menjadi kekuatan dominan dalam niche web dengan beratus-ratus juta laman web mewakili semua kemungkinan yang mungkin. CMS bermaksud sistem pengurusan kandungan, yang bermaksud anda mendapat akses ke penyunting kandungan yang hebat untuk mengedit, menyesuaikan format, dan mengatur kandungan anda dengan cara apa pun.

Terlepas dari kaedah sebelumnya, Platform CMS tidak begitu mudah digunakan walaupun mereka tidak memerlukan pengetahuan teknikal yang mendalam melainkan anda perlu mengedit keseluruhan kod sumber laman web. Pada kesempatan yang lain, anda mungkin hanya memerlukan sedikit pengetahuan HTML asas untuk membuat sedikit pembetulan. Untuk memahami berapa banyak masa yang anda perlukan untuk membuat laman web dengan CMS, anda perlu menentukan tahap penyuntingan:

 • Penyuntingan Peringkat Am – cara kebanyakan pemilik laman web menggunakan CMS. Anda memanfaatkan sepenuhnya editor dari segi pemformatan kandungan, menambahkan teks, memuat naik fail media, membuat halaman, kategori atau bahagian laman web baru, dan lain-lain. Sekiranya anda belum pernah bekerja dengan CMS sebelumnya, anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakannya . Tetapi keseluruhan prosesnya cukup mudah dan intuitif.
 • Penyuntingan Tahap Pro – CMS adalah platform sumber terbuka yang menjadikan kod sumber dapat diakses oleh pengguna. Dengan kata lain, anda boleh memasuki mod Editor dan mengubah penampilan templat serta menambahkan fungsi, skrip, butang atau ikon baru dengan mengedit kod HTML atau CSS awal. Prosesnya tidak hanya memerlukan pengetahuan tetapi juga masa untuk menyunting dan menguji pengubahsuaian baru.

Apa yang nampaknya menjadi nanah besar dari segi fleksibiliti mungkin mengakibatkan lebih banyak masa diperlukan untuk menyelesaikan proses pembinaan. Sebagai contoh, banyak pengguna menghargai pemilihan pemalam. Di satu pihak, mempunyai beribu-ribu widget dan aplikasi pihak ketiga yang tersedia untuk integrasi sangat bagus. Sebaliknya, dengan CMS, anda perlu menyiapkannya, memasang, mengaktifkan, dan mengemas kini secara manual.

Di samping itu, anda perlu mencari penyelesaian pelayan yang sesuai serta mendaftarkan domain. Tindakan sedemikian memerlukan masa tambahan. Gabungkan dengan masa yang diperlukan untuk mengetahui bagaimana sistem ini berfungsi, dan anda akan menyedari bahawa menggunakan CMS akan memerlukan sedikit lebih banyak masa untuk membuat laman web dari awal jika dibandingkan dengan pembangun laman web all-in-one.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk membina laman web dengan CMS?

Katakan, anda akan gunakan WordPress untuk membuat laman web. Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, waktu yang diperlukan bergantung pada jumlah halaman, kerumitan struktur halaman, kemahiran teknikal, dll. Untuk membuat pengguna merasa selesa, bayangkan bahawa kami sedang membina portfolio profesional dengan beberapa halaman yang menampilkan kenalan, karya , Bahagian Tentang Saya, dll.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Bermula. Langkah pertama ialah daftar domain dan cari hosting. Dalam situasi dengan WordPress, penyelesaian terbaik adalah memilih pek pelayan yang dioptimumkan WP. Mereka dilengkapi dengan ciri tambahan yang akan membolehkan anda menjimatkan banyak masa. Untuk menyelesaikan pentas, anda mungkin memerlukan sekitar 30 minit atau anda boleh memilihnya Bluehost.
 2. Muat turun temanya. Sekarang anda perlu memilih templat untuk portfolio masa depan anda dan memuat turunnya dalam fail zip untuk beralih ke peringkat seterusnya. Memilih dan memuat turunnya akan memakan masa sekitar 5-10 minit melainkan.
 3. Pasang WordPress. Sekarang anda perlu memasang CMS pada hosting terpilih. Beberapa persediaan mungkin diperlukan. Biasanya memerlukan masa sekitar 30-40 minit melainkan anda memilih Bluehost yang disertakan dengan integrasi WP yang lancar.
 4. Penyuntingan Kandungan. Templat hanya akan merangkumi bahagian yang diperlukan. Anda perlu melakukan selebihnya dari memasukkan teks yang diperlukan dan memuat naik fail media hingga memasang dan mengemas kini pemalam yang diperlukan. Tahap ini biasanya memakan masa sekitar 3-4 jam.
 5. Berlangsung. Laman web anda tersedia dalam talian setelah anda menghubungkan domain anda dengan hosting.

Menggunakan penyelesaian pelayan yang dioptimumkan WP adalah pilihan yang baik. Mereka menawarkan pemasangan WP automatik dan juga pengurusan pemalam. Beberapa rancangan dilengkapi dengan domain percuma yang termasuk dalam harga hosting. Dengan kata lain, anda sebenarnya mendapat penyelesaian pembinaan laman web semua dalam satu yang direka untuk CMS yang dipilih.

Hasilnya adalah seperti berikut:

BermulaPenyesuaian dan PenyuntinganBerlangsungMasa Akhir
Masa DiperlukanDari 40 m hingga 1 jamLebih kurang 4 hTidak memerlukan masa5 jam 40 m

Cuba WordPress Sekarang

Kaedah # 3 – Laman Web Berkod Diri

Kaedah ini sangat sesuai dengan para profesional yang berminat untuk memanfaatkan sepenuhnya reka bentuk web dan kebebasan pembangunan. Istilah “pengekodan diri” bermaksud bahawa anda sebenarnya bertanggungjawab untuk membuat, melaksanakan, dan menguji setiap fitur, bahagian halaman, blog, bahagian menu, kategori, dll. Pemilik laman web semestinya mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang mendalam.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman teknikal, satu-satunya penyelesaian adalah dengan menyewa pasukan pengembangan khusus. Pilihannya hampir tidak baik dari segi penyelesaian penjimatan masa. Prosesnya mungkin berlangsung selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan bergantung pada kerumitan laman web. Sebagai peraturan, ini melibatkan stereotaip, pelaksanaan fitur, penyebaran, pengujian, debugging, dll. Selain itu, beberapa syarikat mampu menyewa pasukan pengembangan mempertimbangkan untuk membina dan menyelenggara kos.

Sekiranya anda seorang profesional pengekodan berpengalaman yang ingin membina laman web yang mudah tetapi berfungsi, anda mungkin tidak memerlukan lebih dari itu 10-15 jam untuk ditayangkan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk membina laman web berkod diri?

Apabila memilih laman web berkod sendiri, masa utama anda diperlukan untuk memprogram dan menulis potongan kod sumber. Pengguna bertanggungjawab untuk pelaksanaan setiap fitur, bahagian, blok, dan bentuk yang akhirnya dapat diakses oleh pengguna akhir.

Masa yang diperlukan untuk membuat kod laman web siap bergantung kepada kemahiran. Sekiranya kita mempertimbangkan portfolio sederhana dengan beberapa bahagian, blok teks, galeri gambar, dan maklumat hubungan, keseluruhan proses mungkin memakan masa sekitar 10 jam. Adalah baik jika anda sudah mempunyai beberapa kod yang ditulis. Anda hanya perlu:

 1. Salin kod dari teks atau editor HTML anda.
 2. Tampalkannya di halaman baru.
 3. Simpan perubahan dan uji laman web.

Pengujian dan penyahpepijatan mungkin juga sangat memakan masa, kerana anda perlu memastikan semuanya berjalan dengan lancar. Hasil akhir kelihatan seperti berikut:

Bermula (menulis kod)Penyesuaian dan PenyuntinganUjian ABMasa Akhir
Masa DiperlukanLebih kurang 10 jam untuk laman web sederhanaPenyuntingan dikendalikan
bersama dengan pengekodan
Lebih kurang 3-5 jamSehingga 15 jam

5 Jam – Waktu Purata untuk Membuat Laman Web

Seperti yang anda lihat, waktunya bergantung pada kaedah pembinaan yang disukai dengan semua perkara lain sama (struktur laman web yang disediakan, kandungan bertulis, dll.).

Pembangun laman web dalam talian hadir sebagai kaedah terpantas dan termudah untuk pemula atau pengguna tanpa kemahiran teknikal. Purata masa yang diperlukan di sini untuk membuat laman web yang berfungsi sepenuhnya tidak melebihi 2 jam. Beberapa platform memungkinkan untuk membuat laman web dalam beberapa minit menggunakan teknologi canggih. Kelemahan di sini adalah kurangnya kebebasan penyesuaian. Anda sebenarnya terpaksa menggunakan apa yang ditawarkan.

Platform CMS hadir sebagai penyelesaian utama yang menampilkan keseimbangan yang baik antara reka bentuk web dan kebebasan penyesuaian dan kemudahan penggunaan. Apa yang kelihatan rumit pada mulanya akhirnya akan berubah menjadi proses penyuntingan sederhana dengan peluang untuk menambahkan beberapa ciri unik serta mengoptimumkan anggaran dengan memilih pilihan hosting dan domain yang berpatutan. Dengan keluk pembelajaran yang diperlukan, pemasangan plugin, dan penyuntingan kandungan, anda hampir tidak memerlukan lebih dari 6 jam untuk membuat laman web mudah yang siap digunakan.

Laman web berkod sendiri adalah yang paling sukar dan memakan masa. Pengaturcaraan dan penulisan kod adalah cabaran utama di sini selain pengujian dan penyahpepijatan. Lebih-lebih lagi, pilihan ini tidak akan berjaya untuk pemula sementara profesional yang berdedikasi mungkin juga menghadapi beberapa kesukaran. Masa purata untuk laman web sederhana adalah sekitar 15 jam.

Harap maklum bahawa waktu rata-rata yang dijelaskan lebih awal merujuk kepada aspek teknikal proses pembinaan laman web. Dengan kata lain, anda seharusnya mempunyai yang berikut sebelumnya:

 • Kandungan yang disiapkan untuk bahagian laman web dan laman web (gunakan penyunting teks untuk menyalin dan menampalnya untuk menjimatkan masa semasa menyesuaikan halaman anda).
 • Fail media (gambar, foto atau video yang anda rancangkan untuk dipaparkan di laman web anda).
 • Struktur Tapak Sedia (anda telah berusaha bagaimana dan di mana bahagian anda harus berada, blok apa yang akan dimiliki oleh halaman, dan bagaimana bahagian tersebut akan dihubungkan bersama).

Oleh itu, setelah anda menyediakan Blueprint itu, anda boleh memilih pilihan yang paling sesuai dan meneruskan projek anda.

Garisan bawah

Idea utama di sini adalah untuk tidak tergesa-gesa dengan kaedah termudah ketika membina laman web. Laluan terpendek mungkin merupakan jalan yang paling mencabar. Pastikan anda mempunyai pemahaman yang jelas tentang bagaimana rupa laman web anda, ciri asas apa yang akan dimiliki, dan pengetahuan dan teknik apa yang anda miliki untuk menghidupkan idea tersebut.

Kekurangan kemahiran pengekodan memerlukan kaedah yang lebih mudah tetapi lebih pantas dalam menghadapi pembangun laman web dalam talian. CMS akan berfungsi dengan baik untuk pemilik laman web yang lebih berdedikasi yang memerlukan lebih banyak kebebasan dan ruang. Sekiranya anda seorang pakar teknikal dengan pengetahuan dan kemahiran pengekodan yang luas, laman web berkod sendiri mungkin merupakan penyelesaian yang baik. Tidak kira apa yang anda pilih, pembangun laman web dalam talian memerlukan lebih sedikit masa untuk membuat laman web dari awal.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map