Cara Membina Laman Web Komuniti

Terdapat banyak pembangun laman web yang membolehkan membuat blog dengan pelbagai keberkesanan. Malangnya, hanya ada beberapa perkhidmatan yang berfungsi dengan baik untuk pembangunan forum. Ketika datang ke sistem, yang dapat digunakan dengan baik untuk kedua tujuan sekaligus, mereka dapat dihitung dengan jari.


Kejayaan membina laman web komuniti banyak bergantung pada pilihan yang tepat dari pembangun laman web, kemahiran dan tugas yang telah anda tetapkan. Dengan kata lain, anda harus memahami seberapa baik anda membayangkan laman web masa depan dan sama ada kadar kepakaran anda cukup untuk menyelesaikan tugas tersebut.

Oleh itu, prosesnya dapat dipermudahkan dengan dua cara – dengan memilih yang betul pembina laman web komuniti dan dengan memahami apa yang anda harapkan dari laman web anda sehingga dapat menarik dan mengekalkan penonton.

Kami telah menulis mengenai perkhidmatan yang paling sesuai untuk dibuat blog dan forum. Sudah tiba masanya sekarang untuk membincangkan masalah ini dari sudut pandangan idea dan keperluan teknikal. Anda perlu menentukan apa yang harus anda mulakan, bagaimana terus bekerja di laman web dan bagaimana meningkatkan keberkesanan projek siap pakai.

Mari kita bahagikan prosesnya kepada 3 peringkat. Ini adalah pilihan templat dan reka bentuk, penyusunan blog / forum, strategi promosi.

1. Penciptaan Reka Bentuk

Perkhidmatan khusus dilengkapi dengan set templat tematik. Secara amnya, tidak cukup wajib untuk memilih reka bentuk yang sesuai untuk pembuatan blog atau forum. Ini agak konvensional kerana anda akan selalu dapat menambahkan forum atau blog ke laman web dan menyusun reka bentuknya, yang sesuai dengan suasana niche anda.

Blog dan forum adalah laman web, yang berkaitan dengan membaca catatan. Itulah sebabnya, yang paling penting adalah mewujudkan persekitaran membaca yang selesa.

Reka bentuknya mestilah menyenangkan, tetapi ini adalah faktor sekunder jika dibandingkan dengan bahagian isi. Tidak ada warna psychedelic, banyak fon, eksperimen dengan struktur dan masalah serupa seperti itu yang boleh diterima di sini.

Reka bentuk menenangkan yang digabungkan dengan warna biru, putih, kelabu, coklat, hitam dan, mungkin, warna hijau dan oren akan memungkinkan untuk membuat latar belakang yang tepat. Bilangan warna yang anda gunakan tidak boleh melebihi 3 atau 4. Elemen utamanya adalah fon – pilih saja 2 varian yang sesuai untuk tajuk dan perenggan, tidak lebih.

Reka bentuk catatan juga penting kerana ini adalah elemen laman web yang penting.

Lebih baik menggunakan latar belakang putih atau kelabu muda untuk teks dan huruf hitam atau biru tua. Ini adalah gabungan yang disahkan.

 • Huruf tidak boleh kecil, sementara perenggan tidak boleh panjang.
 • Tambahkan gambar atau video ke blok teks, jika diperlukan.

Reka bentuk dan kebolehbacaan catatan adalah kad lawatan blog anda.

Penyunting Blog Wix

Ketika datang ke forum, reka bentuk sangat penting kerana hampir tidak dapat dilihat di sana. Sebaliknya, sangat penting untuk memilih warna yang menggembirakan digabungkan dengan elemen reka bentuk yang jarang dan paparan bahagian perbincangan yang mudah. Anda tidak memerlukan hiasan tambahan kerana kebanyakan orang mengunjungi forum untuk tujuan komunikasi dan membaca. Yang anda perlukan hanyalah 2 warna, 2 fon, latar belakang terang dan struktur cawangan yang bermaklumat.

Walau bagaimanapun, adalah lebih mudah untuk menggunakan a templat siap dengan palet warna yang tepat, gabungan blok, fon dan elemen lain yang sesuai untuk idea anda. Sebagai peraturan, pereka khusus mengejar tujuan yang hampir sama yang baru saja kita sebutkan. Jadi, tidak perlu repot banyak mengenai proses pembinaan web di sini – hanya dapatkan varian siap pakai dan mulakan penerbitan catatan.

2. Persediaan Blog dan Forum

Yang paling penting di sini ialah struktur dan susunan suapan.

 • Bilangan bahan yang dipaparkan di halaman juga mempengaruhi kemudahan persepsi pengguna. 8-10 jawatan akan mencukupi.
 • Pilihan penapis carian juga merupakan ciri yang mesti dimiliki.
 • Setiap siaran harus mempunyai gambar tajuk yang sesuai dengan topik.
 • Gunakan penilaian, jumlah paparan catatan dan kaunter lain.

Ramai pengguna umumnya berminat dengan mereka kerana ia adalah petunjuk utama populariti siaran. Atribut standard seperti tarikh, nama pengarang dan lain-lain juga harus diaktifkan. Ini mungkin berguna bagi banyak pembaca, yang ingin melihat tarikh penerbitan catatan, mencari catatan lain dengan nama pengarang dll.

Tidak masuk akal untuk memuatkan umpan blog dengan banyak set pautan di bar sisi, menyukarkan reka bentuk dengan susun atur yang rumit dan kedudukan tidak simetri blok pratonton pasca, tajuk besar dengan pertunjukan slaid, butang dan elemen lain, yang mempengaruhi persepsi pengguna laman web.

Senang tidak dapat diramalkan di sini dalam erti kata positif ini. Seorang pengguna hanya perlu mengunjungi blog, memilih entri yang menarik dengan mudah dan mula membacanya. Itu sahaja.

Persediaan Forum Wix

Ketika datang ke forum, semuanya lebih mudah. Ia semestinya tersedia. Sebagai peraturan, laman web seperti itu muncul sebagai penambahan blog kerana jumlah orang yang membuat forum berasingan secara beransur-ansur berkurang hari ini.

 • Tambahkan bilangan bahagian dan kategori khusus yang diperlukan.
 • Sediakan hak akses, pilihan paparan subkategori dan pemberitahuan jawapan pos.

Ia juga diinginkan untuk membawa tema popular ke senarai teratas, menambah petunjuk paparan pos, status pengguna dan kaunter lain untuk memastikan kejelasan maklumat yang lebih baik.

3. Promosi

Selain kaedah yang jelas seperti mengisi tag meta laman web, halaman dan bahan yang berasingan, penyediaan analisis, penyesuaian URL yang mesra manusia dan 404 halaman, anda harus menjaga integrasi kualiti laman web komuniti anda dengan perkhidmatan sosial yang lain.

Butang kongsi / suka mesti ada di mana-mana sahaja, di mana ada keperluan seperti itu. Buat akaun rangkaian sosial dan sambungkannya ke laman web anda. Semakin banyak pautan ke laman web anda yang anda dapat, semakin baik.

Kualiti, kuantiti dan jumlah purata catatan sangat penting. Semasa menerbitkan siaran menarik seterusnya, jangan lupa mengisinya dengan kata kunci, tetapi jangan terlalu obsesif mengenai perkara itu. Cubalah usaha terbaik anda untuk menambahkan gambar yang lebih sesuai dan jangan lupa tentang kebolehbacaan dan jumlah artikel – catatan yang mengandungi 800+ perkataan akan berfungsi paling baik untuk enjin carian. Anda bahkan boleh menyewa pengarang untuk promosi projek lebih cepat, jika anda merancang untuk mengewangkannya selepas itu.

Kadang-kadang masuk akal untuk membiarkan pengunjung menerbitkan catatan mereka. Kandungan niche tambahan (yang juga percuma, akan berguna untuk forum anda. Jangan lupa untuk menyederhanakan artikel seperti itu, kerana catatan yang mengerikan dan tidak masuk akal pasti dapat dielakkan. Adalah lebih mudah untuk mempromosikan blog berpasukan, tetapi anda harus melibatkan pengarang dengan entah bagaimana. Tidak mungkin seseorang bersetuju untuk menulis untuk anda sejak awal lagi.

Pokoknya

Faktor kejayaan utama laman web komuniti adalah penglibatan anda sendiri dalam pengurusannya. Tidak ada akal untuk melancarkan blog mengenai pengambilan minyak di Alaska hanya kerana ceruk ini nampaknya perspektif.

Hobi anda sendiri harus menjadi asas bagi sesuatu projek, sama ada memancing, mengumpulkan, seni, ceruk undang-undang, perjalanan, membaiki kereta vintaj, pemodelan tanah liat dan apa yang tidak. Anda harus menjadi kompeten wajib dalam bidang ini.

Topik, kualiti kandungan dan jumlah pengguna yang berpotensi tertarik dengan projek anda sangat penting untuk laman web komuniti. Pembuatan blog atau forum dengan pembangun laman web adalah tugas yang mudah secara teknikal. Ini betul, apabila anda tidak seharusnya fokus pada reka bentuk atau mengejutkan pengguna dengan strategi pemasaran, cuba menjual sesuatu sejak awal.

Penglibatan peribadi anda dalam proses dan rangkaian sosial adalah faktor kejayaan utama di sini. Inilah yang anda buat untuk orang dan untuk kesenangan anda sendiri. Anda hanya menulis catatan dan berkongsi di web. Itu sahaja.

Mulakan Laman Web Komuniti

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map