Cara Membuat Laman Web Acara

Cara Membuat Laman Web Acara


Oleh itu, anda merancang untuk mengadakan pesta dan ingin mendapatkan seramai mungkin orang ke sana. Atau anda mungkin hanya perlu mempromosikan acara yang berbeza dan membuat pengunjung mendaftar. Bergantung pada tujuan akhir anda, anda mungkin perlu membuat laman web acara dari awal. Tugasnya lebih mudah daripada yang diperhatikan memandangkan berpuluh-puluh pembangun laman web dan platform khusus yang tidak memerlukan kemahiran pengekodan atau mengupah pembangun sumber luar yang biasanya berharga ribuan dolar.

Laman acara khusus adalah alat yang baik untuk menangani penjenamaan yang berkesan dan memperkenalkan ciri-ciri penting untuk memastikan pengunjung anda terus terlibat. Ini akan membolehkan anda membuat kandungan dan perincian terkini, perihalan acara baru, penjualan tiket, tawaran istimewa, dan lain-lain. Yang anda perlukan adalah memastikan bahawa platform yang dipilih memberikan alat penyesuaian yang mencukupi.

Dan sebelum kita menyelami tahap-tahap proses penciptaan, kita perlu mengetahui apakah anda benar-benar memerlukan laman acara atau ada alat yang lebih mudah untuk menangani tugas tersebut. Semuanya bergantung pada tujuan, jenis acara, dan tujuan mengapa anda perlu mempromosikannya.

Cara Membuat Laman Web Acara (Panduan Langkah-demi-Langkah Terbaik):

 1. Sebelum Anda Memulakan: Sekiranya Setiap Acara Mempunyai Laman Web?
 2. Pilih Platform untuk Membuat Laman Web Acara
 3. Dapatkan Nama Domain & Web Hosting
 4. Menyiapkan Templat dan Sesuaikan Laman Web Anda
 5. Berapa Kos Laman Web Peristiwa
 6. Inspirasi: Contoh Laman Web Acara Hebat

1. Sebelum Anda Mula: Sekiranya Setiap Acara Mempunyai Laman Web?

Jawapannya adalah “YA” tetapi hanya jika anda merancang untuk menganjurkan acara besar yang berlangsung secara berkala. Tidak menjadi masalah sama ada kita bercakap mengenai rancangan komersial yang menampilkan penjualan tiket atau perjumpaan bukan keuntungan (gereja, organisasi kebajikan, kesatuan pelajar, dll.). Laman web akan berfungsi sekiranya berlaku peristiwa besar.

Seseorang tidak akan menghargai berurusan dengan proses membina laman web untuk pesta bujang satu malam, latihan perkahwinan atau perjumpaan bekas pelajar. Untuk masalah yang lebih kecil, anda boleh memanfaatkan sepenuhnya Aplikasi Facebook Acara yang percuma dan senang digunakan. Ini membantu rakan untuk mencari acara yang berlaku di kawasan mereka dan juga membuat sedikit pengaturan.

Sekiranya anda memerlukan fungsi yang dipertingkatkan, cari platform yang membolehkan melakukan perkara berikut.

Urus Penjenamaan Berkesan

Laman web acara yang kuat mesti dilengkapi dengan penjenamaan yang berkesan. Anda mungkin mahu pelawat anda tidak hanya membaca beberapa maklumat umum tetapi juga melibatkan diri dengan cara apa pun:

 • Beli tiket.
 • Log masuk ke acara tersebut.
 • Langgan untuk terus berhubung dengan kemas kini.
 • Ikuti perbincangan.
 • Lihat melalui kandungan media, dll.

Idea utama adalah untuk menyampaikan kandungan yang tidak dapat dilupakan. Biarkan pelawat mengingati acara tersebut dan buat mereka ingin kembali. Satu-satunya cara untuk mencapainya adalah dengan membuat laman web yang bergaya dengan reka bentuk dan ciri yang bergaya untuk berinteraksi dengan pengguna. Di sinilah timbulnya isu kedua.

Alat Penyesuaian

Laman web anda memerlukan sekumpulan ciri khas bergantung pada jenis acara. Fungsi yang paling biasa termasuk:

 • Kalendar untuk mengulang acara yang berlaku secara berkala.
 • Ciri pembayaran sekiranya anda merancang untuk menjual dan mempromosikan tiket.
 • Borang pendaftaran yang mudah sekiranya terdapat proses masuk untuk mengambil bahagian dalam acara tersebut.
 • Alat pemasaran dan promosi e-mel untuk menghantar kemas kini maklumat, jadual baru, tawaran khas, kod promo, dan banyak lagi.
 • Integrasi Media Sosial untuk jangkauan pengguna maksimum melalui semua saluran dan platform yang ada.

Sekali lagi, fungsi laman web terutamanya bergantung pada jenis acara yang ingin anda promosikan.

Reka bentuk responsif

Ciri penting untuk laman web acara, kerana kebanyakan pengguna berpotensi anda, cenderung mengaksesnya melalui peranti mudah alih. Oleh itu, anda memerlukan platform yang akan membantu anda membuat halaman mesra mudah alih dengan mudah. Ini akan membolehkan anda menghasilkan lalu lintas yang lebih tinggi dan meningkatkan kadar kepuasan pengguna.

Setelah kami menentukan fungsi dan ciri laman web yang akan dicari, mari kita lihat pilihan pembinaan laman web.

2. Pilih Platform untuk Membuat Laman Web Acara

Setiap platform mempunyai pengkhususan yang unik. Beberapa pembina laman web dirancang untuk memenuhi keperluan eCommerce sementara yang lain berfungsi lebih baik untuk laman web berasaskan kandungan. Satu perkara yang jelas, mereka telah menjadi sangat popular selama bertahun-tahun kerana kemudahan penggunaan dan fleksibiliti yang diberikan kepada berjuta-juta pelanggan aktif.

Pada masa yang sama, beberapa teknologi terbukti lebih fleksibel daripada yang lain. Mereka membantu membuat projek dari pelbagai jenis berkat fungsi yang diperluas. Semasa mempertimbangkan laman web acara, Wix dan WordPress adalah pemimpin yang tidak diragukan.

Wix – adalah cadangan # 1 kami dan inilah sebabnya:

Kemudahan penggunaan. Orang yang tidak mempunyai pengekodan dapat membuat laman web siap sedia secara harfiah dalam beberapa minit. Sistem ini menggunakan algoritma AI yang dilaksanakan mengikut kebiasaan sistem Penyelesaian Wix ADI. Ia menggunakan maklumat mengenai laman web dan niche masa depan anda untuk menawarkan susun atur pra-binaan dengan widget yang diperlukan yang sudah dipasang.

Acara Wix

Platform Semua dalam Satu. Dengan Wix, anda tidak perlu mengurus hosting dan domain secara berasingan. Setiap rancangan langganan dilengkapi dengan semua aset dan fasilitas yang diperlukan untuk merancang, membuat, menyesuaikan, dan menggunakan laman web ini.

Acara Wix. Aplikasi pemenang anugerah yang direka untuk mengadakan pesta, mengadakan konvensyen, menjual tiket ke konsert dan pertunjukan, dan lain-lain. Anda sebenarnya mendapat banyak alat untuk membuat usia yang khusus, mengubahnya, mengintegrasikan perkhidmatan pembayaran, membuat dan mengurus senarai tetamu, dan banyak lagi.

Acara Aplikasi Wix

3. Dapatkan Nama Domain & Web Hosting

Mereka yang telah melangkau perenggan pertama harus tahu bahawa kami secara peribadi mengesyorkan Wix sebagai penyelesaian terbaik untuk membuat laman web acara dan WordPress sebagai CMS terbaik kedua untuk tujuan anda. Setiap platform dilengkapi dengan domain dan hosting walaupun dengan cara yang sedikit berbeza.

Domain dan Hosting untuk Laman Wix

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, Wix adalah platform all-in-one. Ini bermaksud sistem mempunyai rancangan untuk keperluan yang berbeza dengan semua ciri sudah disertakan. Dengan harga tetap, anda mendapat hosting dan domain percuma. Setiap ciri akan diaktifkan sebaik sahaja anda masuk dan membeli rancangan.

Domain dan Hosting untuk Laman WordPress

Keadaan dengan WP CMS sedikit berbeza. Sistem itu sendiri tidak menawarkan kemudahan hosting atau pendaftaran domain. Namun, kerana anda masih perlu mencari penyedia hosting yang boleh dipercayai, idea yang baik adalah memilih Bluehost.

Papan pemuka WordPress

Platform yang disyorkan WP secara rasmi menjadikannya mudah untuk menggunakan CMS berkat integrasi yang lancar, pemalam automatik dan kemas kini sistem, cara keselamatan, akses ke pemalam dan tema, dll. Senarai ciri tersebut merangkumi domain 1 tahun setelah pendaftaran selain kemudahan hosting. Ini adalah pilihan terbaik untuk sebarang jenis laman web WordPress.

4. Menyiapkan Templat dan Sesuaikan Laman Web Anda

Sekarang anda sudah bersedia untuk merancang laman web masa depan anda dan juga mengisinya dengan kandungan, fail media, widget, dll. Jika anda memilih Wix, anda akan mendapat keuntungan dari proses penyuntingan yang mudah berkat alat seret dan lepas. Tidak memerlukan kemahiran pengekodan atau pengaturcaraan. Kami telah menyebutkan mengenai alat Wix ADI berasaskan AI yang menawarkan susun atur laman web siap sedia.

Tema Wix ADI

Varian kedua adalah memilih dari lebih dari 500 templat bergaya dan responsif yang merujuk kepada ceruk perniagaan yang berbeza. Projek acara tidak terkecuali. Anda bahkan tidak perlu menyesuaikan halaman. Setiap tema dilengkapi dengan add-on pra-set selain aplikasi Wix Event yang tersedia di Pasaran Widget. Perkara terakhir adalah menambahkan kandungan yang relevan, beberapa gambar atau video, melihat pratonton laman web anda di desktop dan peranti mudah alih yang berbeza, menyambungkan domain, dan menerbitkannya.

Bermula dengan WordPress sedikit lebih sukar walaupun penyuntingnya sendiri sangat mudah juga. CMS mempunyai banyak pilihan plugin dan tema. Satu-satunya perbezaan dari Wix ialah di sini anda harus mencari dan memasangnya secara manual. Pada masa yang sama, tema percuma tersuai kelihatan sama.

Tema WordPress

Walaupun anda pasti mahukan beberapa susun atur eksklusif, memilih tema berbayar Premium adalah idea yang lebih baik. Mereka juga responsif dan mempunyai reka bentuk yang lebih bergaya. Kelemahan lain ialah dengan WordPress anda perlu membeli dan memuat turun templat secara berasingan sementara Wix menawarkan semua alat yang diperlukan dalam pek yang membolehkan anda menjimatkan masa.

5. Berapa Kos Laman Web Peristiwa

Tidak perlu menyewa pemaju atau cuba membuat jenis laman web ini dari awal. Cabarannya hampir mustahil memandangkan fungsi dan ciri templat siap pakai yang sudah ada oleh Wix dan WordPress. Pengguna berpeluang untuk menggunakan semuanya dengan harga yang agak rendah. Mari kita lihat kos akhir setiap projek sepanjang tahun yang dibuat di Wix dan WP.

Kos Pembinaan Laman Web Wix

Pelan Harga bulanan bermula pada $ 8.50. Kami mempertimbangkan rancangan kombo dengan domain 1 tahun percuma selain storan 2 GB dan lebar jalur 3 GB untuk menjadi tuan rumah laman acara anda. Akibatnya, kos laman web akhir adalah $ 102 per tahun dengan semua ciri, tambahan, dan templat yang diperlukan termasuk dalam pakej.

Harga Laman Web Wix

Kos Pembinaan Laman Web WordPess

CMS adalah percuma. Walau bagaimanapun, kami telah mengetahui mengenai hosting dan templat Premium. Harganya dari $ 30 hingga $ 290 bergantung pada reka bentuknya. Berita baik di sini adalah bahawa mereka datang dengan pembayaran sekali sahaja.

Harga Bluehost

Di samping itu, beberapa plugin dan perkhidmatan juga dibayar sementara langganan percuma menawarkan pilihan instrumen terhad. Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya adalah pengoptimuman WP yang disediakan oleh Bluehost. Dengan hanya $ 2.95 sebulan, anda mendapat set lengkap alat termasuk domain, integrasi WordPress, sandaran sistem, dan lain-lain. Pada akhirnya, anda perlu membayar sekitar $ 110 setahun (plugin dan hosting) + $ 30- $ 200 sekali untuk tema WordPress premium.

6. Inspirasi: Contoh Laman Web Acara Hebat

Untuk membuktikan cadangan kami mengenai platform yang dipilih dan menjadikannya lebih jelas, kami telah menjalankan senarai contoh laman web acara terbaik yang dibina dengan Wix dan WordPress:

Web Design Pro Innovations Conference - Contoh laman web acara Wix
TechConfEkspo Florikultur Antarabangsa - contoh laman web acara WordPress
FloriExpoPersidangan Pelaburan Dunia - contoh laman web acara WordPress
WorldInvestConf

Anda juga boleh melihat laman web Wix yang lebih nyata dengan melayari penyusunan ini.

Kesimpulannya

Proses membina laman web acara adalah mudah sekiranya anda tahu, jenis acara yang ingin anda promosikan. Ideanya adalah untuk menentukan tujuan dan tujuan utama siaran langsung. Adakah anda merancang untuk menjual tiket ke konsert, mengadakan konvensyen atau perjumpaan pelajar, mempromosikan acara kebudayaan atau bukan keuntungan? Mana-mana yang disebutkan di atas memerlukan platform yang fleksibel, menjimatkan kos, dan mudah digunakan.

Wix dan WordPress akan menjadi pertaruhan terbaik. Walaupun Wix adalah pemimpin yang jelas dengan semua ciri yang diperlukan termasuk dalam setiap rancangan, aplikasi Acara tersuai, harga yang lebih rendah yang sudah termasuk hosting dan domain. WordPress juga mungkin menjadi pilihan yang baik walaupun memerlukan manipulasi tambahan yang mungkin agak sukar bagi bukan juruteknik dari awal.

Buat Laman Web Acara secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map