Cara Membuat Laman Web Belanja Dalam Talian

Cara Membuat Laman Web Belanja Dalam Talian


Sekiranya anda merancang untuk menjual produk dalam talian, perkara pertama yang anda perlukan adalah membuat laman web membeli-belah dalam talian. Sebuah kedai digital membuka cakerawala baru kepada pemiliknya. Selain jangkauan global dan kemampuan untuk menjual perkhidmatan atau produk di seluruh dunia sepanjang masa tanpa batasan, anda juga mendapat akses ke sekumpulan instrumen pemasaran dan promosi yang maju.

Sebelum menyelami dunia promosi eCommerce, program kesetiaan, dan pemasaran produk, anda harus memiliki kedai dalam talian yang lengkap. Kaedah pembinaan laman web moden biarkan pengguna membuat projek eCommerce dari awal tanpa kemahiran khas. Sebaliknya, masa dan sumber daya yang diperlukan untuk menggunakan kedai bergantung pada teknologi yang anda pilih.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dua cara utama untuk membuat laman web membeli-belah dalam talian dari awal, Tetapi pertama, kami perlu mengenal pasti beberapa ciri teras yang seharusnya ada.

10 Ciri-ciri Laman Web Beli-belah Dalam Talian yang Penting

Tidak kira apa platform atau perisian yang anda gunakan untuk membina kedai digital masa depan anda, anda perlu memastikan bahawa ia akan mempunyai semua ciri berikut:

1. Sistem Pengurusan Produk

Walaupun blog memerlukan penyunting kandungan yang kuat untuk menguruskan banyak artikel, catatan blog, dan kategori, dengan kedai dalam talian, anda harus menguruskan setiap produk anda. Pastikan platform yang dipilih membolehkan anda menambahkan item baru, mengedit deskripsi dan tajuk, menetapkan harga, menyusun produk mengikut kategori, model, saiz, dll..

Sistem Pengurusan Produk

Ciri ini penting untuk bukan sahaja pemilik laman web, tetapi juga pelanggan. Mereka berpeluang mencari barang yang mereka perlukan lebih cepat, yang menghasilkan kadar penukaran yang lebih tinggi. Ideanya adalah untuk memudahkan mereka mengenal pasti produk yang memenuhi harapan mereka.

2. Pilihan Pembayaran

Oleh kerana niche eCommerce mempertimbangkan pemprosesan transaksi, anda perlu memikirkan gerbang pembayaran yang paling popular untuk pengunjung anda. Semakin banyak alternatif yang lebih baik di kedai anda. Jangan hadkan pembeli masa depan anda dengan satu atau dua kaedah pembayaran. Gunakan platform fleksibel yang memberikan keupayaan integrasi pihak ketiga.

Pilihan pembayaran

3. Imej Berkualiti Tinggi

Foto produk berkualiti tinggi menghasilkan perwakilan produk yang kuat. Gunakan gambar beresolusi tinggi dan pamerkan item anda dari pelbagai sudut. Ideanya adalah untuk memastikan pengalaman produk sebenar bagi pengguna yang membeli-belah dalam talian.

Biarkan mereka memanfaatkan rasa kehadiran di sini sekarang. Kaedah yang baik untuk mendorong mereka menyelesaikan pembelian. Di sinilah gambaran umum dan promosi produk video mungkin juga berguna.

4. Prestasi dan Responsif Yang Baik

Membangun dan menyelenggara kedai digital memerlukan banyak aset terutamanya jika anda berencana untuk menambah ratusan produk baru diikuti dengan foto, video atau keterangan. Pastikan platform bangunan anda mempunyai enjin yang kuat semasa hosting akan menangani lonjakan lalu lintas semasa tawaran, potongan harga dan lain-lain.

Prestasi Kelajuan Kedai dalam talian

Pastikan kelajuan laman web cukup cepat, kerana ini merupakan kadar penting yang mencerminkan kepuasan dan penukaran pelanggan. Lebih-lebih lagi, kedai digital anda mestilah mesra telefon bimbit. Hampir separuh daripada semua pengguna membeli-belah dalam talian melalui tablet dan telefon pintar mereka. Adalah salah bagi anda untuk kehilangan khalayak sasaran tersebut.

5. Keselamatan Laman Web

Pembeli mencari kaedah yang selamat untuk membeli produk secara dalam talian. Untuk memenuhi harapan mereka, anda boleh melaksanakan sesuatu yang lebih daripada sekadar sijil SSL. Idea yang baik adalah menggunakan Firewall dan melindungi laman web anda dari lalu lintas berbahaya sementara pengesahan dua faktor akan kelihatan sebagai lapisan keselamatan tambahan.

6. Sokongan Pelanggan

Dengan tujuan mewujudkan pengalaman membeli-belah dalam talian yang sempurna, anda perlu menyelesaikan pelbagai masalah dari semasa ke semasa. Sebilangan pelanggan mungkin tidak berpuas hati dengan kualiti produk, yang lain mungkin meminta wang dikembalikan atau diganti. Pastikan anda menyediakan alat yang mencukupi untuk menghubungi dan memastikan bantuan pelanggan segera.

7. Maklumat Perhubungan

Selain sokongan pelanggan, kedai dalam talian memerlukan bahagian hubungan yang jelas. Ia mesti mengandungi semua kemungkinan cara untuk berhubung. Ini membuka peluang baru untuk bukan hanya khalayak sasaran anda tetapi juga rakan niaga, pelabur, dll.

Maklumat Perhubungan

8. Testimoni

Tingkatkan kebolehpercayaan kedai digital anda dengan ulasan dan testimoni pelanggan sebenar. Minta pembeli terdahulu untuk berkongsi pendapat mereka mengenai produk yang telah mereka beli. Ini akan menjadikan laman web anda kelihatan lebih dipercayai dan boleh dipercayai.

Testimoni

9. SEO, Analitis, dan Alat Promosi

Oleh kerana anda perlu mempromosikan kedai anda, pastikan anda mempunyai alat pemasaran yang mencukupi. Mereka mungkin termasuk program kesetiaan, kupon, kod promo, dan instrumen lain untuk meningkatkan penjualan.

Analisis Shopify

Dengan pertumbuhan lalu lintas, anda juga memerlukan beberapa perkhidmatan pengukuran serta untuk mengesan pembeli, demografi mereka, dan metrik penting lain. Tetapan SEO akan membolehkan anda mengoptimumkan halaman produk serta menjadikan kedai digital anda lebih mesra SEO. Promosikan item, kategori, dan halaman yang berasingan menggunakan kata kunci, tag meta, dll.

10. Ciri Tambahan yang Perlu Dicari di Laman Web Beli-belah Dalam Talian

Tambahan berikut mungkin dilaksanakan dengan menuntut pada jenis produk yang anda jual. Sama ada anda mempunyai kedai kecil atau pasar dalam talian yang besar, anda mungkin juga ingin mempunyai:

 • Dasar Privasi bahagian yang menerangkan cara menuntut bayaran balik, pemulangan atau pertukaran.
 • Kaedah penghantaran dan terma dijelaskan.
 • Butang Media Sosial untuk membiarkan pengguna berkongsi pendapat atau halaman produk di Facebook atau Instagram.
 • Pilihan Produk Berkaitan untuk menawarkan lebih banyak item yang merujuk kepada kategori produk tertentu.

Sekarang anda perlu mencari platform utama yang menawarkan alat yang mencukupi untuk melaksanakan semua yang disebutkan di atas. Projek eCommerce nampaknya yang paling sukar dari segi pelaksanaan dan penyesuaian.

Mereka memerlukan kemahiran teknikal yang maju kecuali anda memilih penyelesaian yang siap digunakan seperti Shopify. Cara lain adalah menggunakan WordPress CMS yang dipasangkan dengan plugin WooCommerce dan fungsi eCommerce yang diberikannya. Mari kita lihat kedua-dua pilihan dan bagaimana ia boleh membantu.

Cara Membuat Laman Belanja Dalam Talian Menggunakan Shopify

Shopify

Shopify – adalah platform pembinaan laman web yang direka khas untuk keperluan eCommerce. Manfaat utama perisian adalah memberikan semua yang anda perlukan untuk melaksanakan ciri-ciri yang telah kita bincangkan sebelumnya. Dari program kesetiaan dan tetapan SEO hingga panel kawalan yang berguna dan sistem pengurusan produk – anda mendapat semua fungsi yang diperlukan dalam pakej yang dipilih.

Platformnya cukup mudah digunakan. Menambah kandungan dan produk baru adalah mudah di samping mengubah tajuk dan keterangan, membuat koleksi item, membuat halaman dan kategori produk baru, menetapkan harga, dll. Sistem ini menawarkan beberapa templat belanja asas dengan widget yang telah dipasang sebelumnya, yang bermaksud anda tidak memerlukan untuk kod sama sekali. Shopify menggunakan kemudahan hostingnya dan memastikan kelancaran operasi kedai selain SSL percuma dan cara keselamatan lain.

Secara keseluruhan, kami mempunyai alat membina laman web eCommerce yang hebat yang memerlukan keluk pembelajaran minimum. Sekarang, mari kita pergi ke proses pembinaan laman web.

 1. Log masuk dan pilih rancangan. Proses pendaftaran sangat pantas. Walau bagaimanapun, anda perlu memilih pakej sekaligus dengan peluang untuk menukar antara rancangan. Berita baiknya ialah setiap rancangan mempunyai percubaan percuma 14 hari untuk menguji ciri perisian.
 2. Pilih templat. Walaupun Shopify tidak membanjiri anda dengan pelbagai tema, anda masih boleh memilih dari senarai 10 susun atur yang bergaya dan responsif. Teknikal teknikal akan menghargai akses HTML / CSS untuk melaksanakan ciri eksklusif, skrip, dan lain-lain. Mereka yang menginginkan reka bentuk eksklusif boleh memilih templat premium tingkatan 60 berharga $ 190.
 3. Tema Shopify

 4. Sediakan kedai anda. Menyunting kedai anda mungkin agak sukar untuk memulakannya. Walau bagaimanapun, panel kawalannya cukup intuitif. Setelah beberapa lama, anda akan belajar bagaimana menambahkan produk, gambar, mengedit blok di halaman, membuat koleksi produk, menetapkan harga, menunjukkan barang yang berkaitan, dll..
 5. Persediaan Kedai Shopify

 6. Shopify App Store mengandungi widget tambahan untuk menjadikan kedai anda bersinar dalam talian. Di sini anda mungkin dapati dari alat promosi dan pemasaran hingga instrumen pemulihan troli, galeri gambar produk, dll.
 7. Shopify App Store

 8. Sambungkan domain dan siarkan. Shopify membolehkan anda menghubungkan domain anda dan juga mendaftarkan domain dalam platform. Sekarang anda hanya perlu menerbitkan semua halaman laman web dan disiarkan secara langsung di kedai anda.

Proses keseluruhan agak mudah kerana anda mempunyai semua alat yang diperlukan bergantung pada rancangan yang dipilih. Harganya bergantung pada bungkusan dan jumlah produk yang ingin anda jual. Ia berkisar antara $ 29 / bulan untuk sebuah kedai kecil dan $ 299 untuk pasaran digital yang berkembang.

Cuba Shopify secara percuma

Cara Membuat Laman Belanja Dalam Talian Menggunakan WooCommerce

WooCommerce

Apabila kita menyebut “WooCommerce”, kita bermaksud plugin eCommerce yang akan digunakan dengan WordPress. Apabila kita menyebut “WordPress”, kita bermaksud CMS sumber terbuka digunakan bersama dengan Bluehost (penyedia hosting yang dioptimumkan WP terbaik).

Plugin itu sendiri adalah penyelesaian yang baik untuk mana-mana kedai. Ia hadir dalam versi asas percuma untuk projek mudah. Laman web yang semakin meningkat mungkin mendapat manfaat daripada pelanjutan berbayar dan ciri tambahan yang dirancang untuk digunakan bersama dengan pemalam.

Untuk membina kedai dalam talian berskala penuh dengan WooCommerce, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Daftarkan Domain dan Cari penyedia Hosting. Pertimbangkan masalah yang diselesaikan terima kasih Bluehost. Rancangannya yang dioptimumkan untuk WP termasuk integrasi WordPress, akses ke templat dan widget, kemas kini sistem dan pemalam, domain percuma 1 tahun, dll. Manipulasi tambahan tidak diperlukan.
 2. Papan Pemuka Bluehost

 3. Pilih Tema WP. WordPress mempunyai ribuan tema eCommerce. Sebilangan besar dari mereka mudah alih. Gunakan mod pratonton untuk memeriksa bagaimana rupanya. Pengguna boleh memanfaatkan templat percuma atau membeli susun atur premium bergantung pada keperluan reka bentuk.
 4. Tema eCommerce WordPress

 5. Pasang WooCommerce. Sekarang anda perlu memasang dan mengaktifkan pemalam. Pergi ke tetapan pemalam untuk menyesuaikan kedai masa depan anda. Untuk melengkapkan panggung, ikuti 5 langkah mudah dan nyatakan maklumat penting agar plugin penyediaan berfungsi.
 6. Penyunting Produk WooCommerce

 7. Tambahkan produk dan edit kandungan. Sekarang anda boleh menambahkan produk baru, menetapkan keterangan, dan tajuk, bekerja dengan halaman produk SEO, dll.

Kelemahan utama di sini ialah pengguna harus melakukan sebahagian besar kerja secara manual. Sebaliknya, tahap kemahiran teknikal yang mantap akan sangat berguna dalam merujuk kepada pengoptimuman laman web. Lebih-lebih lagi, pengguna boleh menggabungkan beribu-ribu perkhidmatan pihak ketiga dari pintu masuk pembayaran ke kaedah penghantaran.

Pada masa yang sama, menggunakan kaedah ini lebih murah walaupun beberapa sambungan mungkin menelan belanja ratusan dolar, serta tema WordPress premium.

Cuba WooCommerce Sekarang

Garisan bawah

Memilih antara Shopify dan WooCommerce bergantung pada saiz kedai digital, jumlah produk yang ingin anda jual, dan ciri tambahan yang anda cari.

Shopify adalah penyelesaian e-commerce all-in-one dengan semua yang anda perlukan dalam rancangannya. Walaupun proses penyuntingan tidak semudah yang disangka oleh beberapa orang, sistem ini membolehkan anda membina laman web membeli-belah dalam talian yang berfungsi sepenuhnya dalam beberapa jam tanpa kos atau manipulasi tambahan.

WooCommerce lebih seperti plugin dan bukannya penyelesaian eCommerce automatik. Ini bermaksud anda memerlukan kaedah lain untuk menghidupkan projek anda. Kemahiran teknikal tambahan mungkin berguna. Walau bagaimanapun, perkara menjadi lebih mudah apabila menggunakan WooCommerce yang dipasangkan dengan WordPress dan Bluehost. Anda harus memutuskan, cara mana yang harus dipilih.

Buat Kedai Dalam Talian Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map