Cara Membuat Laman Web .com Baru

Cara Membuat Laman Web .com Baru


Jadi, anda mempunyai idea untuk laman web .com baru. Anda telah menyelesaikan strukturnya, menentukan jenisnya dan juga ciri yang diperlukan. Dengan kata lain, anda mempunyai maket siap pakai di atas kertas. Walau bagaimanapun, idea cemerlang hanya 50% kejayaan. Tahap seterusnya adalah menghidupkannya. Di sinilah anda perlu memilih kaedah membina laman web yang sesuai.

Pilihannya bergantung sepenuhnya pada latar belakang teknikal dan pendekatan yang ingin anda buat. Adakah anda memerlukan penyelesaian yang mudah dan cepat dengan semua ciri yang disertakan? Atau adakah anda memerlukan platform pembinaan laman web yang mempunyai kebebasan penyesuaian maksimum untuk menangani sebahagian besar proses secara manual? Pilihannya bukanlah jalan-jalan di taman, kerana terdapat banyak masalah yang harus dicari sebelum memulakannya.

Teknologi Pembinaan Laman Web untuk dipilih

Walaupun anda bukan pakar teknikal yang tidak mempunyai peluang untuk membina laman web berkod sendiri, kami akan mengkaji dua pilihan utama yang tersedia untuk pemula. Mereka termasuk pembangun laman web dalam talian dan platform CMS. Kedua-duanya sangat popular di kalangan pengguna dan melayani keperluan pembinaan laman web yang asas walaupun dengan cara yang berbeza.

Pembangun Laman Web Dalam Talian

Pembangun laman web dalam talian direka untuk menjadikan pengguna tidak mempunyai kemahiran teknikal. Mereka sangat mudah digunakan. Proses pembinaan biasanya tidak lebih dari 2 jam. Perisian ini tersedia sebagai perkhidmatan langganan. Ini bermaksud bahawa anda hanya perlu membayar secara bulanan atau tahunan dan menggunakan sebungkus alat yang disediakan.

Tidak menjadi masalah sama ada anda ingin membina laman .com baru atau menggunakan sebarang peluasan domain lain. Proses pembangunan akan tetap sama seperti teknologi dan kaedah pembinaan yang dilaksanakan.

Ciri utama yang menentukan pembangun laman web dalam talian merangkumi:

 • Kesederhanaan – kebanyakan platform disertakan editor drag-and-drop. Anda boleh mengubah struktur laman web dengan mudah atau menambah elemen atau blok baru dengan satu klik. Penyuntingan sebaris adalah satu lagi ciri hebat yang membolehkan anda menyimpan dan melihat pratonton semua perubahan yang dibuat secara automatik.
 • Penyesuaian Mudah – untuk membuat laman web yang siap digunakan, anda hanya perlu memilih templat dan menambahkan kandungan. Sebagai peraturan, susun atur mempunyai widget dan fitur pra-pemasangan yang relevan yang merujuk pada jenis laman web tertentu. Anda tidak perlu memasangnya secara berasingan.
 • Penyelesaian All-in-One. Sebagai model berasaskan langganan, pembangun laman web tidak memerlukan manipulasi tambahan dengan domain dan hosting. Anda mendapat semua aset dan kemudahan yang diperlukan dalam rancangan yang dipilih.

Akibatnya, pembangun laman web nampaknya menjadi alat utama tanpa pengekodan, tidak memerlukan kurva pembelajaran dan pengendalian manual minimum.

Platform CMS

Anda telah menjumpai laman web CMS berjuta-juta kali semasa melayari internet. Mereka sangat popular dengan pemula dan profesional membiarkan mereka buat secara literal apa sahaja jenis laman web membentuk blog mudah dan projek perniagaan kecil ke kedai digital.

Kelemahan utama di sini adalah bahawa semakin kompleks laman web yang ingin anda buat, semakin banyak proses yang anda perlukan untuk menangani sendiri. CMS terutamanya merupakan mesin penyuntingan yang memerlukan penyesuaian tambahan dari segi ciri, plugin, reka bentuk, dan lain-lain. Berita baiknya ialah ia memberikan akses ke kod sumber untuk pengguna dengan latar belakang teknikal untuk mengedit dan mengubah templat standard. Berita buruknya ialah pemula akan memerlukan sedikit masa untuk mengetahui bagaimana semuanya berfungsi.

Tidak seperti pembangun laman web dalam talian, platform CMS bukan penyelesaian all-in-one. Ini bermaksud bahawa anda perlu mendaftarkan domain serta mencari platform untuk menghoskan laman web. Untuk mempermudah pengguna, beberapa penyedia hosting yang terbukti menawarkan cara mudah untuk mengintegrasikan, menyiapkan, dan menyesuaikan projek berasaskan CMS.

Ciri utama, yang menentukan platform CMS adalah seperti berikut:

 • Pilihan Penyuntingan Lanjutan. Dengan akses ke kod sumber templat, anda boleh mengedit atau, mengubah secara harfiah setiap elemen laman web masa depan anda, tetapi sekiranya anda mempunyai kemahiran memprogram. Sebagai contoh, 90% templat WordPress dibina berdasarkan PHP. Untuk menyesuaikannya, anda perlu mempunyai pengalaman pengkodan PHP.
 • Kawalan Belanjawan. CMS adalah percuma. Anda tidak perlu membayarnya. Walau bagaimanapun, pendaftaran domain, hosting, peluasan pemalam, dan platform premium dibayar. Berita baik di sini ialah anda boleh memilih aset yang sesuai dengan anggaran anda. Lebih-lebih lagi, sebilangan penyedia hosting menawarkan keserasian CMS dengan ciri asas yang anda perlukan sudah termasuk dalam rancangan ini.
 • Pemilihan Plugin yang tidak berkesudahan. Pembina laman web dalam talian mungkin terhad dengan tambahan dan ciri. Platform CMS menawarkan keupayaan integrasi tanpa henti dengan ribuan pemalam yang ada. Walau bagaimanapun, anda perlu mencari, memasang, menyesuaikan dan mengemas kini secara manual.

Platform CMS tentunya pilihan yang baik, terutamanya apabila digunakan dengan a penyedia hosting yang serasi. Contohnya, anda memutuskan untuk membina laman web menggunakan WordPress. Pelbagai laman web hosting menawarkan rancangan yang dioptimumkan untuk WP yang menjadikan proses pembinaan lebih mudah walaupun untuk pemula.

Walaupun begitu, prosesnya tidak sepenuhnya automatik tidak seperti dalam pembangun laman web dalam talian. Sekarang, sudah tiba masanya kita menerangkan proses menggunakan kedua kaedah pembinaan yang dijelaskan.

Membuat Laman Web .com Baru dengan Pembangun Laman Web

Sebilangan besar pembangun laman web memerlukan tidak lebih dari beberapa jam untuk membuat dan menggunakan laman web yang siap digunakan. Anda mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa untuk membandingkan dan membezakan platform yang ada. Walau bagaimanapun, proses pembinaan hampir sama sementara teknologi yang dilaksanakan serupa.

Langkah 1 – Log masuk

Pembangun laman web Wix - log masuk

Tidak perlu manipulasi khas. Proses log masuk adalah sama seperti anda memasukkan akaun e-mel anda. Sistem akan meminta anda menggunakan Gmail atau profil sosial untuk log atau taip nama pengguna dan kata laluan. Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin diminta untuk mengesahkan kata laluan anda, yang juga memerlukan beberapa saat.

Langkah 2 – Pilih Templat

Sebagai peraturan, semua templat dibahagikan kepada kategori tertentu untuk membuat pilihan lebih mudah bagi pengguna. Sebagai contoh, jika anda ingin membuat kedai digital, anda hampir tidak akan melihat susun atur di bahagian Portofolio. Semua templat bergerak pantas dengan mod pratonton untuk memeriksa bagaimana rupanya.

Wix - Pilih templat

Pembangun laman web maju yang gunakan teknologi berasaskan AI dan alat pembelajaran mesin, menawarkan beberapa templat yang relevan berdasarkan beberapa soalan umum untuk menerangkan projek masa depan. Sistem akan meminta anda menunjukkan ciri yang ingin anda lihat, niche, nama laman web, dan maklumat lain untuk mendapatkan contoh laman web siap pakai. Kaedah yang baik untuk menjimatkan masa untuk pemula, kerana mereka tidak perlu mengedit.

Sekiranya anda masih mahu membuat laman web baru dari tempat kosong atau menggunakan templat yang anda suka dari senarai yang disediakan, anda perlu melengkapkan peringkat seterusnya.

Langkah 3 – Edit dan Sesuaikan Templat

Anda mungkin telah membuat struktur untuk laman web masa depan anda. Sekarang, anda hanya perlu menambahkan elemen dan blok yang sesuai dengannya. Pembangun laman web menjadikannya mudah untuk menambah, mengubah saiz, membuang atau mengubah elemen serta menambah yang baru dengan penyeret dan lepas penyunting yang ringkas dan intuitif.

Penyunting laman web Wix

Muat naik gambar, tambahkan teks yang berkaitan, isi maklumat hubungan, dan beralih ke peringkat seterusnya.

Langkah 4 – Pilih Rancangan

Walaupun tahap sebelumnya tidak memerlukan pelaburan, anda perlu membeli rancangan untuk disiarkan secara langsung dengan laman web anda. Lebih-lebih lagi, rancangan itu akan menentukan sekumpulan ciri dan pilihan tambahan yang akan anda perolehi. Contohnya, kemasukan atau rancangan percuma hanya bagus untuk ujian, kerana mereka jarang memberikan fungsi lanjutan atau domain percuma. Sekiranya anda memilih rancangan sedemikian, anda perlu mendaftarkan domain secara berasingan atau menggunakan subdomain lalai.

Pelan premium dilengkapi dengan pilihan pilihan yang lebih luas termasuk eCommerce, sokongan premium, domain percuma dengan lebar jalur yang mencukupi dan ruang penyimpanan untuk projek yang sedang berkembang. Sebagai peraturan, pakej seperti itu cukup berpatutan dan bermula pada sekitar $ 10- $ 15 sebulan.

Langkah 5 – Sambungkan Domain

Sekali lagi, rancangan tersebut merangkumi domain percuma, anda hanya perlu memasukkannya menggunakan tetapan laman web yang berkaitan. Sekiranya anda memutuskan untuk mendaftarkannya secara berasingan, anda perlu pergi ke pendaftar lain, membayar domain, kembali ke papan pemuka, tetapkan IP, dan perbaharui secara berasingan. Menggunakan rancangan dengan domain percuma termasuk kelihatan lebih senang, ringkas, pantas, dan menjimatkan.

Langkah 6 – Pratonton dan Langsung

Setelah anda menyelesaikan semua langkah sebelumnya, anda boleh menggunakan mod pratonton untuk memeriksa bagaimana projek tersebut akan dijalankan pada versi desktop dan mudah alih. Sekiranya hasilnya memuaskan, tekan butang “terbitkan” dan siarkan.

Kelebihan lain di sini ialah anda boleh menukar templat kapan saja serta memasukkan pembangun laman web dalam perjalanan dengan aplikasi mudah alih dan mengubahnya bila perlu.

Cuba Dengan Pembangun Laman Web Sekarang

Membuat Laman Web .com Baru dengan CMS + Hosting

Untuk masuk dalam talian dengan laman web siap pakai, anda memerlukan tempat untuk menjadi tuan rumahnya. Walaupun pembangun laman web sudah termasuk kemudahan hosting, keadaan dengan CMS sedikit berbeza. Satu-satunya cara untuk menggunakan adalah menggunakan platform bersama dengan hosting.

Pilihan bergantung pada jenis CMS yang anda pilih serta jenis laman web, isi kandungan, jumlah halaman, dan kerumitan umum. Beberapa rancangan hosting dilengkapi dengan domain percuma yang disertakan dan pembaharuan berbayarnya yang lain, yang lain menawarkan integrasi yang lancar dengan CMS yang dipilih. Langkah-langkah umum untuk membuat laman web adalah seperti berikut:

Langkah 1 – Domain dan Hosting

Anda boleh mendaftarkan domain secara berasingan atau memasukkannya ke dalam rancangan hosting anda. Beberapa platform menawarkan TLD percuma selama 1 tahun (domain peringkat atasan) sekiranya membeli pakej premium dengan lebar jalur dan storan yang diperpanjang. Ini adalah pilihan yang lebih baik daripada beralih antara laman web yang berbeza apabila pembaharuan diperlukan.

Langkah 2 – Pilih CMS

Untuk memulakan, anda perlu memilih platform dan mendaftar. Ideanya adalah untuk membuat satu akaun yang akan memberikan akses di dalam CMS di mana semua alat berada bersama dengan penyunting kandungan. Proses pendaftarannya cukup mudah. Buat log masuk dan kata laluan anda untuk memasukkan papan pemuka bila diperlukan.

Langkah 3 – Pilih dan Pasang Templat

Sekarang anda perlu memilih tema untuk laman web masa depan anda dan memasang failnya di hosting anda. Untuk mempermudah proses, lebih baik menggunakan rancangan hosting yang dioptimumkan CMS dengan integrasi CMS satu klik dan penyediaan yang mudah.

Langkah 4 – Edit Laman Web Anda

Masukkan papan pemuka CMS untuk menambah kandungan baru, membuat halaman, kategori, dan lain-lain. Di sini anda juga boleh memasang pemalam yang diperlukan. Semua proses harus dilakukan secara manual. Tema itu sendiri hanyalah cetak biru. Anda perlu menguruskan semua bahagian laman web anda sendiri serta mencari, memasang, menyesuaikan, dan mengemas kini pemalam kecuali automasi proses disertakan dalam rancangan hosting.

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan penyedia perkhidmatan menawarkan penyelesaian yang dioptimumkan untuk CMS. Sebagai contoh, Bluehost menawarkan rancangan berorientasikan WPnya. Ini bermaksud, bahawa anda mendapat keuntungan dari fungsi WordPress penuh di samping ciri tambahan dalam menghadapi kemas kini automatik, cara keselamatan, sokongan teknikal, dll..

Isu terakhir mungkin penting terutama bagi pemula, kerana kebanyakan CMS tidak mempunyai sokongan segera kecuali Pusat Bantuan, tutorial atau panduan yang mungkin terdapat di Internet. Mempunyai sokongan profesional di belakang anda mungkin memainkan peranan besar.

Cuba Dengan CMS Sekarang

Garisan bawah

Kedua-dua pilihan ini bagus untuk membuat laman web baru dari awal. Satu-satunya cara mereka berbeza adalah pendekatan yang dilaksanakan. Menggunakan pembangun laman web nampaknya lebih mudah dan tidak memakan masa sedangkan CMS masih memerlukan keluk pembelajaran serta perbelanjaan tambahan yang mungkin melebihi harga rancangan hosting awal.

Sekiranya anda mencari cara yang cepat tetapi cekap untuk menghasilkan laman web berskala dan profesional tanpa kemahiran teknikal, pembangun laman web akan menjadi pilihan yang baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map