Cara Membuat Laman Web dari Scratch

Cara Membuat Laman Web dari Scratch


Adakah saya benar-benar memerlukan laman web? Soalan ini timbul sama ada anda merancang untuk memperkenalkan perniagaan kecil anda atau melancarkan kempen besar-besaran untuk jangkauan global. Jawapannya ialah YA.

Memiliki laman web sangat penting bagi individu, pekerja bebas, syarikat, syarikat antarabangsa, dan perniagaan dengan pelbagai ukuran. Soalan kedua ialah bagaimana membina laman web baru dari awal.

Di sinilah kebanyakan pemula melabuhkan punggung di dinding. Dengan begitu banyak yang berkembang teknologi pembinaan laman web untuk dipilih, mungkin ada yang membingungkan untuk memilih yang paling sesuai. Pilihannya bergantung terutamanya pada kerumitan projek, tujuan utama, jenis laman web, anggaran dan latar belakang teknikal.

Dalam panduan utama ini, kami akan mengkaji semua alat dan teknologi pembinaan laman web yang tersedia untuk menyoroti kebaikan dan keburukan, ciri utama, dan faedah yang mereka berikan. Jadi, nantikan!

Contents

Perkhidmatan Terbaik Untuk Membuat Laman Web Dari Awal:

 1. Wix – Pembina Laman Web Terbaik untuk Membuat Laman Web dari Awal
 2. WordPress – Platform Percuma (CMS) untuk Membangun Laman Web Mana-mana
 3. uKit – Pembangun Laman Web Paling Mudah untuk Laman Web Perniagaan Kecil
 4. Shopify – Platform E-commerce All-in-one untuk Jual Dalam Talian
 5. Squarespace – Pembina Laman Web Sejagat untuk Pemula
 6. Weebly – Cara Mudah Membuat Laman Web dari Scratch
 7. Aliran Web – Salah satu Perisian Pembangun Laman Web Terbaik

Wix – Pembina Laman Web Terbaik untuk Membuat Laman Web dari Awal

Nama Produk:WIX
Laman web rasmi:wix.com
Kerumitan:Sangat mudah
Pelan Percuma:Tanpa had
Pelan Premium:dari $ 13 / bln
Ditubuhkan:2006
Ibu pejabat:Israel
Cubalah Secara Percuma

Wix – adalah pembangun laman web terbaik, yang membolehkan anda membuat laman web yang penuh dengan ciri dari awal. Platform ini telah wujud selama lebih dari 14 tahun, telah menjadi destinasi terunggul untuk berjuta-juta pengguna di seluruh dunia. Sistem ini berfungsi dengan baik untuk pembangunan pelbagai jenis projek, tanpa mengira tahap kerumitan, fungsi dan aspek reka bentuk khas mereka. Lebih-lebih lagi, sistem ini tidak memerlukan kemahiran pengekodan kerana benar-benar intuitif, senang dan senang digunakan untuk pemula dan profesional reka bentuk web.

Ciri-ciri utama

Wix adalah salah satu yang paling dikenali drag-and-drop pembangun laman web, yang menonjol dari orang ramai kerana rangkaian ciri yang luas. Mereka memenuhi pelbagai keperluan pembangunan laman web. Lihatlah sorotan utama pembangun laman web sekarang:

Kebaikan dan keburukan

Untuk pembangunan laman web, Wix memungkinkan untuk memilih dari dua pilihan penyuntingan. Ini adalah Wix ADI dan Penyunting Piawai. Penyelesaian pertama kebanyakannya berfungsi dengan baik untuk orang bukan berteknologi, yang tidak mempunyai masa atau tidak mahu bersusah payah mengenai nuansa reka bentuk web yang kompleks. Alternatif kedua adalah pilihan yang lebih baik untuk pereka yang mahir. Pembangun laman web juga menawarkan beratus-ratus templat siap pakai, alat penyesuaian reka bentuk canggih, blogging dan mesin eCommerce bersepadu, App Market yang kaya dengan banyak pilihan widget dan peluasan yang dapat disatukan.

Bercakap mengenai keburukan, Wix tidak mempunyai kekurangan. Antaramuka sistem agak jenuh dengan ciri, widget dan alat, yang mungkin agak membingungkan bagi pemula. Pembina laman web tidak membenarkan anda beralih antara templat dan tidak ada pilihan penyuntingan kod di sini. Walaupun, Wix App Market banyak menggunakan widget, tidak semuanya mempunyai kualiti yang layak. Kerugian ini, bagaimanapun, tidak memberi kesan serius terhadap fungsi sistem.

Kos

Dasar harga Wix adalah berpatutan untuk semua orang. Sistem ini mempunyai rancangan percuma yang cukup bagus. Ia tidak akan luput dan, dengan demikian, dapat digunakan untuk menguji keseluruhan fungsi platform sebelum menaik taraf ke salah satu rancangan berbayarnya.

Pelan Wix Piawai

 • Kombo ($ 13 / bln) – ketiadaan sepanduk iklan sistem, hosting percuma dan sambungan domain;
 • Tidak terhad ($ 17 / bln) – Ruang storan 10GB, lebar jalur tidak terhad;
 • Pro ($ 22 / bln) – alat pengumpulan statistik bersepadu dan Analitis Google, ruang penyimpanan video selama 2 jam;
 • VIP ($ 39 / bln) – logo profesional, sokongan keutamaan pertama dll.

Rancangan Perniagaan / eCommerce

 • Asas Perniagaan ($ 23 / bln) – penerimaan pembayaran dalam talian;
 • Perniagaan Tanpa Had ($ 27 / bln) – Platform eCommerce, alat pengembangan perniagaan, aplikasi untuk usahawan;
 • VIP Perniagaan ($ 49 / bln) – lebar jalur dan ruang simpanan video tanpa had, Wix Suite lengkap;
 • Perusahaan ($ 500 / bln) – penyelesaian perniagaan end-to-end yang menyediakan fungsi tertinggi dan jumlah alat maksimum.

Pembangun laman web sering menawarkan potongan dan tawaran istimewa untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan dan mendorong pengguna baru untuk bergabung dengan sistem ini. Terdapat juga jaminan wang dikembalikan selama 14 hari sekiranya anda tidak berpuas hati dengan salah satu rancangan berbayar atas sebab tertentu.

Cuba Wix secara Percuma

WordPress – Platform Percuma (CMS) Membina Laman Web Mana-mana

Nama Produk:WordPress
Laman web rasmi:wordpress.org
Kerumitan:Di atas purata
Pelan Percuma:Tanpa had
Pelan Premium:dari $ 2.95 / bln
Ditubuhkan:2003
Ibu pejabat:Di seluruh dunia
Cubalah Secara Percuma

WordPress – adalah CMS percuma yang paling popular di dunia yang boleh digunakan untuk membina sebarang jenis laman web. Sistem ini mempunyai lebih daripada 25 juta laman web langsung dan banyak lagi sedang dalam pembinaan. Pada mulanya dilancarkan sebagai platform blog berasaskan kandungan, WordPress telah berkembang menjadi alat pembangunan laman web pelbagai guna dengan banyak ciri hebat dan kebebasan penyesuaian maksimum.

Ciri-ciri utama

WordPress menyediakan senarai ciri yang luas yang memungkinkan untuk melakukannya mulakan pelbagai jenis laman web, termasuk blog, portfolio, laman web perniagaan, kedai web dan banyak lagi. Sifat serba guna CMS menyumbang kepada fungsi sistem, tetapi ini juga menyiratkan pelaburan usaha / masa yang diperlukan untuk memanfaatkan sistem secara maksimal. Lihatlah ciri utama WordPress sekarang:

 • Sifat sumber terbuka yang memberikan akses penuh ke kod sumber projek;
 • Enjin blog yang kuat;
 • Pemasangan CMS yang lancar dan bebas gangguan yang memastikan kemudahan penggunaan untuk pemula dan profesional reka bentuk web;
 • Beratus-ratus pemalam yang boleh disatukan berkaitan dengan pelbagai ceruk;
 • 100% kebebasan penyesuaian reka bentuk yang memastikan penampilan dan prestasi laman web mewah.

Kebaikan dan keburukan

WordPress telah membezakan dirinya sebagai Sistem Pengurusan Kandungan dengan ciri penuh, yang membolehkan pelbagai keupayaan integrasi. Sistem ini dilengkapi dengan sekumpulan templat, widget, sambungan, aplikasi dan plugin bawaan, tetapi ada juga ratusan dari mereka yang tersedia di luar sana. Plugin / tema yang boleh anda pilih dan gabungkan dalam projek anda menangani pelbagai industri, yang memungkinkan untuk pilihan yang sangat luas.

Mengenai keburukannya, aspek pertama dan terpenting berkaitan dengan kerumitan CMS untuk pemula. Keperluan untuk integrasi plugin / templat menunjukkan kesedaran tentang kemahiran pengekodan. Ia juga memerlukan masa dan usaha untuk meneroka dan menguasai platform dan seluruh rangkaian fiturnya. Ini bukan tugas mudah untuk pemula.

Kos

WordPress adalah percuma untuk dimuat turun dan dipasang. Setelah memasang sistem, anda akan dapat menguji set ciri dan memulakan projek mudah dengannya untuk mempraktikkan dan meningkatkan kemahiran reka bentuk web anda. Semasa anda memutuskan untuk melancarkan projek dengan ciri penuh dan disiarkan secara langsung, anda tidak akan memerlukan integrasi pemalam dan penyesuaian laman web selanjutnya. Akhirnya, untuk menerbitkan projek anda di web, anda harus memilih hosting yang boleh dipercayai dan menghubungkan nama domain. Disana ada banyak syarikat hosting untuk dipilih. Walau bagaimanapun, penyelesaian terbaik adalah Bluehost – penyedia hosting yang dipercayai, yang secara rasmi disarankan oleh WordPress. Semasa bekerja dengan Bluehost, anda akan ditawarkan untuk memilih salah satu rancangan yang disediakannya. Ini termasuk:

 • Asas ($ 2.95 / bln) – satu hosting laman web, lalu lintas dan lebar jalur tanpa had, kemas kini WordPress percuma, sambungan SSL percuma, ruang storan 50GB;
 • Tambahan ($ 5.95 / bln) – bilangan laman web yang dihoskan tanpa had, akaun dan domain e-mel tanpa had, ruang storan dan lebar jalur yang tidak diukur, $ 200 untuk pilihan pemasaran lanjutan;
 • Pilihan ($ 5.45 / bln) – sandaran laman web, perlindungan anti-spam, privasi domain dll.

Apa sahaja langganan yang anda mahukan, Bluehost akan menawarkan bonus hebat – peluang untuk sambung dan gunakan nama domain percuma secara percuma selama satu tahun. Sebaik sahaja istilah ini berakhir, kos domain akan menjadi $ 12- $ 14 setiap tahun.

Cuba WordPress secara Percuma

uKit – Pembangun Laman Web Paling Mudah untuk Laman Web Perniagaan Kecil

Nama Produk:uKit
Laman web rasmi:ukit.com
Kerumitan:Sangat mudah
Pelan Percuma:Percubaan 14 hari
Pelan Premium:dari $ 4 / bln
Ditubuhkan:2015
Ibu pejabat:Persekutuan Russia
Cubalah Secara Percuma

uKit – adalah pembangun laman web termudah untuk laman web perniagaan kecil. Ini juga merupakan salah satu sistem yang paling berpatutan yang dapat dijumpai di pasaran reka bentuk web moden. uKit mempunyai ciri lengkap, fleksibel, mudah, intuitif dan ringkas untuk semua kategori pengguna, tanpa mengira kecekapan dan kepakaran reka bentuk web mereka. Tidak perlu memiliki pengetahuan pengekodan untuk memulakan dan menguruskan projek dengan sistem – jadi dilengkapi ciri dan difahami untuk semua orang.

Ciri-ciri utama

uKit pada mulanya meletakkan dirinya sebagai pembangun laman web perniagaan kecil, tetapi juga mungkin untuk melancarkan jenis projek lain dengan sistem. Ini termasuk blog, kedai web bersaiz kecil hingga pertengahan, portfolio, halaman arahan dan lain-lain. Pembangun laman web dilengkapi dengan editor seret dan lepas yang berguna yang menyumbang kepada kemudahan penggunaan dan kemudahan perkhidmatan, sementara pratonton yang berguna pilihan membolehkan anda melihat hasilnya sebelum masuk ke dalam talian. Ciri utama sistem disenaraikan di bawah:

 • Ratusan templat khusus industri responsif, yang dapat disesuaikan sepenuhnya;
 • Kemudahan penggunaan dan kemampuan yang menakjubkan;
 • Pilihan penyatuan widget yang luas;
 • Sambungan Sijil SSL percuma;
 • Integrasi CRM;
 • Hak akses pengurusan laman web sementara.

Kebaikan dan keburukan

Pembangun laman web menonjol dari orang ramai kerana kesederhanaannya yang mengagumkan yang tidak berkompromi dengan fungsi. uKit dilengkapi dengan editor WYSIWYG yang berguna dan intuitif yang membolehkan anda mengawal proses reka bentuk web. Terdapat juga akses ke banyak templat responsif dan dapat disesuaikan sepenuhnya, pilihan integrasi widget dan mesin blog. Ciri eCommerce direalisasikan dalam dua cara – sama ada melalui Pemalam Ecwid penyatuan atau penyesuaian widget eCommerce. Peluang untuk memberikan hak akses laman web sementara kepada ahli pasukan lain memungkinkan pengurusan dan penyesuaian laman web bersama yang lebih berkesan.

uKit tidak mempunyai kekurangan yang ketara – mudah, intuitif dan senang untuk semua orang. Namun, agak kekurangan pilihan penyuntingan kod yang dapat memungkinkan pengguna memanfaatkan sepenuhnya penyesuaian laman web. Lebih-lebih lagi, percubaan percuma 14 hari yang disertakan sistem tidak cukup untuk merealisasikan dan menguji keseluruhan fungsi platform.

Kos

uKit adalah salah satu pembangun laman web yang paling berpatutan dan menjimatkan. Sistem ini tidak mempunyai rancangan percuma, tetapi masih mungkin untuk menguji set fiturnya selama tempoh percubaan percuma yang berlangsung selama 14 hari. Sebaik sahaja anda memutuskan untuk memulakan laman web yang penuh dengan platform, bersiaplah untuk menaik taraf ke salah satu rancangan premiumnya:

 • Yang minimum ($ 4 / bln) – lebih daripada 200 templat profesional, sandaran, ruang penyimpanan cakera dan nombor halaman tanpa had, sambungan nama domain tersuai, sokongan 24/7, pemberitahuan SMS;
 • Asas ($ 8 / bln) – tidak ada tanda hak cipta, alat penjejakan statistik yang kuat, Analitis Google, sokongan sembang langsung, reka bentuk premium;
 • e-dagang ($ 9.60 / bln) – alat eCommerce bersepadu, pilihan pembayaran / penghantaran, penerimaan pembayaran dalam talian, tetapan keranjang belanja, pilihan mata wang;
 • Pro ($ 12 / bln) – fungsi eCommerce, penyatuan kod tersuai, aplikasi skema warna tersuai dll.

Sekiranya anda memutuskan untuk terus bekerja dengan sistem, masuk akal untuk membayar selama 3, 6, 12 atau 24 bulan dengan satu pembayaran untuk menjimatkan anggaran. Semakin lama jangka masa langganan – semakin besar potongannya.

Cuba uKit secara percuma

Shopify – Platform e-commerce All-In-One untuk Jual Dalam Talian

Nama Produk:Shopify
Laman web rasmi:shopify.com
Kerumitan:Rata-rata
Pelan Percuma:Percubaan 14 hari
Pelan Premium:dari $ 29 / bln
Ditubuhkan:2004
Ibu pejabat:Kanada
Cubalah Secara Percuma

Shopify – adalah semua-dalam-satu platform eCommerce untuk menjual secara dalam talian dengan mudah dan berkesan. Perisian ini pada mulanya dirancang untuk membina kedai dalam talian dari awal. Oleh itu, ia dilengkapi dengan ciri-ciri bersepadu yang kuat yang disesuaikan khusus dengan keperluan pemilik kedai web. Perisian ini merupakan salah satu penyelesaian eCommerce yang paling popular di dunia, yang memberi kuasa kepada ratusan kedai web yang dilengkapi dengan ciri.

Ciri-ciri utama

Shopify adalah destinasi teratas yang harus dicari, ketika memulakan dan mengurus kedai web yang mempunyai ciri. Ini telah berkembang selama bertahun-tahun membawa fungsi eCommerce yang maju seperti pengiraan PPN EU automatik, kaedah pembayaran bersepadu dan keranjang belanja di samping beberapa pilihan pentingnya yang lain, seperti:

 • Ciri Augmented Reality;
 • Sokongan berbilang bahasa;
 • Tempat jualan (POS) perisian untuk penjualan produk dalam talian dan luar talian yang berkesan;
 • Ciri pemasaran, pengurusan produk dan penyesuaian kedai web yang meluas;
 • Pasar Aplikasi Shopify Bersepadu;
 • Pilihan integrasi dan penyegerakan mewah.

Kebaikan dan keburukan

Shopify pada mulanya menonjol dari orang ramai kerana ciri eCommerce yang kuat, yang membolehkan memulakan dan menguruskan semua jenis kedai dalam talian. Perisian ini memberi akses kepada pelbagai pengurusan produk, pemasaran, penyesuaian kedai web dan ciri promosi, sokongan pelbagai bahasa. Ia dilengkapi dengan troli beli-belah bersepadu, pembuatan galeri produk serba boleh dan ciri pengubahsuaian. Sistem ini membolehkan anda menyegerakkan akaun kedai web anda dengan perkhidmatan luaran, pasar dan perisian perakaunan. Ia juga memastikan keselamatan projek anda melalui sambungan Sijil SSL, alat anti-penipuan dan pilihan keselamatan lain.

Di antara ciri negatif perisian, masuk akal untuk menyebutkan banyak ciri eCommerce yang rumit, yang mana tidak semestinya diperlukan ketika datang ke pembuatan kedai web standard. Sebaliknya, mereka berfungsi dengan baik untuk pengembangan pasar raya besar. Kos langganan Shopify juga harus disebutkan di sini kerana perisian adalah penyelesaian yang cukup mahal.

Kos

Shopify bukan pembangun laman web yang murah, tetapi dasar penentuan harga bergantung kepada fungsi sistem. Sistem ini tidak menawarkan rancangan percuma, namun mungkin untuk menguji fungsinya dengan menggunakan percubaan 14 hari percuma. Sebaik sahaja anda memutuskan untuk melancarkan kedai dalam talian yang dilengkapi dengan ciri dan disiarkan secara langsung, bersiaplah untuk menaik taraf ke salah satu rancangan berikut:

 • Shopify Asas ($ 29 / bln) – sambungan blog, 2 akaun kakitangan, analisis penipuan, Sijil SSL percuma, pembuatan pesanan manual, aplikasi Shopify POS, pemulihan troli terbengkalai, saluran penjualan;
 • Shopify ($ 79 / bln) – kad hadiah, 5 akaun kakitangan, laporan profesional, 1-5 lokasi kedai;
 • Shopify Lanjutan ($ 299 / bln) – pembangun laporan lanjutan, sehingga 8 lokasi kedai, penghantaran pembawa masa nyata, 15 akaun kakitangan dll.

Perisian tidak menetapkan bayaran untuk transaksi kad kredit yang dibuat semasa menggunakan perkhidmatan. Namun, bersiaplah untuk membayar lebih banyak semasa membuat pembayaran dengan kad kredit.

Cuba Shopify secara percuma

Squarespace – Pembina Laman Web Sejagat untuk Pemula

Nama Produk:Ruang Squarespace
Laman web rasmi:squarespace.com
Kerumitan:Rata-rata
Pelan Percuma:Percubaan 14 hari
Pelan Premium:Dari $ 29 / bln
Ditubuhkan:2012
Ibu pejabat:USA
Cubalah Secara Percuma

Squarespace – adalah pembina laman web sejagat untuk pemula dan profesional reka bentuk web. Sistem ini cukup mudah digunakan untuk semua orang dan dilengkapi dengan fungsi bersepadu yang tersendiri yang menjadikannya menonjol dari orang ramai. Pembina laman web membolehkan membuat laman web yang menarik secara visual dengan kos yang berpatutan. Kemahiran pengekodan bukanlah suatu keharusan di sini, tetapi perkhidmatan ini tetap menunjukkan pilihan penyuntingan projek HTML / CSS untuk memberikan hasil yang lebih baik.

Ciri-ciri utama

Squarespace meletakkan dirinya sebagai sistem all-in-one yang digunakan untuk memulakan semua jenis laman web. Walau bagaimanapun, fungsi bersepadunya berfungsi paling baik untuk pengembangan blog, kedai web, portfolio dan laman web perniagaan yang berkualiti. Editor WYSIWYGnya menyumbang kepada kemudahan pembangunan laman web, sementara editor gaya halaman lanjutan membolehkan anda membuat reka bentuk halaman web yang mengagumkan. Senarai ciri Squarespace yang paling luar biasa adalah seperti berikut:

 • Pelbagai add-on dan widget yang boleh disatukan;
 • Enjin e-dagang dan blog yang hebat;
 • Pilihan integrasi sosial yang luas;
 • Penyematan Peta Google dan Analitis Google bersepadu;
 • Pensijilan SSL dan pemasaran e-mel.

Kebaikan dan keburukan

Squarespace terkenal dengan pilihan penyuntingan gambar yang luas, banyaknya alat penyesuaian reka bentuk dan Pembuat Logo. Ketersediaan templat disesuaikan yang responsif menyumbang kepada keberkesanan proses. Pembangun laman web juga memastikan pilihan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai dan hebat serta alat pemasaran mewah yang menyumbang kepada promosi laman web yang lebih baik. Sorotan platform juga termasuk alat penceritaan Unfold, integrasi Penjadualan Acuity, eCommerce yang kuat dan sokongan blog.

Mengenai kerugian pembangun laman web, masuk akal untuk menyebut kos rancangan eCommerce yang agak mahal untuk pengguna standard. Penyunting Gaya sistem memerlukan masa untuk diterokai dan diuji kerana tidak begitu mudah digunakan untuk pemula. Akhirnya, Squarespace tidak menawarkan mod pratonton laman web. Ini tidak begitu selesa kerana pengguna harus kembali ke proses penyuntingan setelah projek diterbitkan, jika ada bug yang memerlukan penambahbaikan.

Kos

Squarespace adalah harga sederhana. Tidak ada rancangan yang benar-benar percuma di sini, tetapi platform ini membolehkan anda menguji ciri-cirinya semasa percubaan 14 hari, yang percuma. Untuk melancarkan projek yang penuh dengan fitur, pastikan untuk menaik taraf ke salah satu rancangan premium yang ditawarkan oleh sistem:

 • Peribadi ($ 12 / bln) – 20 halaman laman web. Bayaran transaksi 3%, sambungan domain khusus percuma dan lain-lain;
 • Perniagaan ($ 18 / bln) – bilangan halaman web yang tidak terhad, yuran transaksi penjualan 2%, kredit AdWords dan lain-lain;
 • Asas ($ 26 / bln) – ciri perakaunan bersepadu, nombor produk tanpa had, lebar jalur dan ruang penyimpanan cakera dll;
 • Lanjutan ($ 40 / bln) – penghantaran pembawa masa nyata, pencetakan label, pemulihan autorecout dll.

Apa sahaja rancangan premium yang anda mahukan, ia termasuk hosting dan nama domain percuma. Sekiranya anda sudah memiliki domain, sistem memungkinkan anda melantiknya ke laman web baru Squarespace anda.

Cuba Squarespace secara percuma

Weebly – Cara Mudah Membuat Laman Web dari Scratch

Nama Produk:Weebly
Laman web rasmi:weebly.com
Kerumitan:Rata-rata
Pelan Percuma:Ya
Pelan Premium:Dari $ 4 / bln
Ditubuhkan:2006
Ibu pejabat:USA
Cubalah Secara Percuma

Weebly – adalah salah satu cara mudah untuk membuat laman web dari awal. Pembina laman web memungkinkan untuk memulakan projek yang kelihatan hebat tanpa satu pun kod. Editor seret dan lepas yang digabungkan dengan fungsi canggih memungkinkan kebebasan kreatif yang akhirnya memastikan hasil yang berkualiti.

Ciri-ciri utama

Weebly pada mulanya dibuat untuk tujuan blog, tetapi kemudian memperoleh fokus e-commerce yang kuat. Anda juga boleh memulakan jenis projek lain dengan perkhidmatan tanpa kemahiran pengekodan dan latar belakang reka bentuk web sama sekali. Antara sorotan utama pembangun laman web, yang berikut harus menjadi yang pertama menyebut:

 • Pengkhususan e-dagang dan blog yang hebat;
 • Penyisipan kod dibenarkan;
 • Alat pemasaran dan promosi lanjutan (Promosi Weebly);
 • Hosting video bersepadu dan pilihan penyuntingan gambar yang mengagumkan;
 • Integrasi IFTTT;
 • Pusat Aplikasi dan Pembina Borang.

Kebaikan dan keburukan

Weebly cukup mudah digunakan baik untuk pakar bukan teknisi dan reka bentuk laman web. Sistem ini membolehkan anda membuat URL laman web yang diperibadikan secara percuma dan memberikan akses ke perpustakaan luas templat yang dapat disesuaikan. Perhatian khusus harus diberikan kepada fungsi eCommerce, yang membolehkan pengguna memulakan dan menguruskan kedai dalam talian yang lengkap. Sorotan Weebly yang lain termasuk ciri Weebly for Education dan Edisi Kampus Weebly yang merangkumi pelbagai ciri dan alat untuk pembangunan laman web yang berfokus pada pendidikan.

Kekurangan Weebly tidak banyak. Salah satu nuansa utama adalah ketiadaan ciri sandaran laman web yang tidak membiarkan pengguna menyimpan versi laman web secara automatik semasa proses pengembangannya. Begitu juga, sistem ini tidak menyiratkan pembatalan / pengeditan semula yang diperlukan untuk membatalkan beberapa langkah reka bentuk web yang tidak diperlukan. Sebagai sistem yang berfokus pada eCommerce, Weebly mengenakan bayaran transaksi 3% untuk semua penjualan yang dilakukan dalam sistem.

Kos

Weebly mempunyai dasar penetapan harga yang telus untuk pengembangan dua jenis laman web – Standard dan eCommerce. Terdapat rancangan percuma, yang menunjukkan ketersediaan ruang penyimpanan cakera 500MB, sambungan subdomain dan Sijil SSL untuk keselamatan projek yang dipertingkatkan. Untuk mendapatkan akses ke rangkaian ciri lanjutan, anda perlu meningkatkan ke salah satu langganan berbayar:

 • Sambungkan ($ 4 / bln) – sambungan domain, paparan sepanduk iklan, Sijil SSL dll;
 • Pemula ($ 8 / bln) – editor drag-and-drop bersepadu, ruang cakera tanpa had, ketiadaan iklan sistem, keupayaan untuk menyambungkan domain anda sendiri, keselamatan SSL dan statistik laman web lanjutan, 10 produk, bayaran komisen 3% untuk semua transaksi yang dibuat;
 • Pro ($ 12 / bln) – pilihan carian, perlindungan kata laluan, 25 produk, latar belakang video, video HD dan audio dan peluang untuk melibatkan sehingga 100 ahli;
 • Perniagaan ($ 25 / bln) – bilangan ahli yang tidak terhad, ciri pendaftaran, jumlah produk yang tidak terhad, peluang untuk menerima pembayaran di domain individu, ketiadaan bayaran transaksi, kemungkinan untuk menjual produk digital;
 • Pelan Prestasi ($ 38 / bln) – dimaksudkan untuk projek eCommerce, pemberitahuan keranjang belanja yang ditinggalkan, sijil hadiah, harga penghantaran masa nyata, dll.

Rancangan Weebly memungkinkan untuk menghubungkan nama domain dengan harga $ 19, memberikan akses ke perkhidmatan Google Ads dengan bonus $ 100 dan memungkinkan untuk menggunakan sembang langsung, komuniti forum dan sokongan e-mel.

Cuba Weebly secara Percuma

Aliran Web – Salah satu Perisian Pembangun Laman Web Terbaik

Nama Produk:Aliran Web
Laman web rasmi:aliran web.com
Kerumitan:Kompleks
Pelan Percuma:Ya
Pelan Premium:Dari $ 12 / bln
Ditubuhkan:2013
Ibu pejabat:USA
Cubalah Secara Percuma

Webflow – adalah salah satu perisian pembangun laman web terbaik, yang juga terkenal dengan pendekatan reka bentuk web profesional dan tahap kerumitan yang tinggi berbanding dengan kebanyakan pembangun laman web standard. Untuk tahap tertentu, platform boleh berbanding CMS dari segi fleksibiliti dan kerumitan penyesuaian reka bentuk.

Ciri-ciri utama

Fungsi aliran web jauh melebihi purata. Ia memerlukan kesedaran pengekodan, latar belakang reka bentuk web dan kesediaan untuk meluangkan masa, usaha dan pengetahuan untuk menjayakan sesuatu projek. Oleh itu, pembangun laman web lebih baik datang ke keperluan pembangun laman web yang mahir, yang berhasrat untuk menyatakan kreativiti mereka dengan memulakan projek mewah. Senarai ciri khasnya merangkumi:

 • Pilihan pengurusan gaya dan kelas;
 • Penyuntingan HTML / CSS lanjutan;
 • Peluang membuat kandungan dinamik;
 • Enjin e-dagang yang kuat;
 • Galeri Lightbox, After Effects dan Lottie integrasi;
 • Lebih daripada 200 templat percuma dan berbayar profesional.

Kebaikan dan keburukan

Aliran web memungkinkan untuk memilih dan menyesuaikan templat yang menakjubkan, yang responsif dan serba boleh untuk membiarkan pengguna menyatakan kreativiti mereka. Sistem ini membolehkan penyatuan pelbagai bentuk, pangkalan data dan elemen untuk memberikan realisasi menarik dari reka bentuk web. Ia menawarkan koleksi CMS yang menakjubkan dengan pelbagai pilihan kandungan. Semasa mengerjakan pembangunan laman web anda, mungkin menggunakan dua mod kawasan, iaitu pereka dan penyunting. Ini membolehkan anda mengawal semua peringkat pembangunan laman web yang sedang berjalan. Akhirnya, Webflow dilengkapi dengan enjin eCommerce yang kuat dan berdaya saing yang membolehkan mewujudkan kedai dalam talian dengan pelbagai saiz dan prestasi.

Memandangkan kerumitan sistem dan banyaknya ciri-ciri yang tidak jelas, jelas bahawa Aliran Web bukanlah pilihan terbaik untuk pemula. Ada banyak yang harus dikuasai di sini, sementara proses pembangunan laman web menunjukkan kemahiran pengaturcaraan. Terlebih lagi, Webflow adalah pembangun laman web yang cukup mahal, terutama bagi mereka yang tidak merancang untuk memulakan beberapa projek dengannya.

Kos

Webflow mempunyai salah satu penyelesaian harga yang paling luas dan serba boleh di pasaran reka bentuk web. Sistem ini mempunyai rancangan percuma yang berlanjutan untuk jangka waktu yang tidak terbatas namun dilengkapi dengan sekumpulan batasan yang tidak memungkinkan anda memanfaatkan sepenuhnya proses reka bentuk laman web. Mengenai rancangan premium, kepelbagaian pilihan sangat mengagumkan di sini. Lihat jadual harga Webflow sekarang.

Pelan Laman merangkumi rancangan Laman Web dan eCommerce. Pelan Laman Web adalah seperti berikut:

 • Asas ($ 12 / bln) – Termasuk CDN, sambungan domain, 500 penghantaran borang dalam talian, sijil SSL percuma;
 • CMS ($ 16 / bln) – 1000 penyerahan borang dalam talian, CMS API terhad, 3 editor kandungan, 2000 item CMS, carian laman web;
 • Perniagaan ($ 36 / bln) – jumlah penyerahan borang dalam talian tanpa had, CDN global maju, CMS API penuh, 10 penyunting kandungan dan lain-lain.

Rancangan eCommerce, pada gilirannya, merangkumi:

 • Standard ($ 29) – semua ciri pelan CMS ditambah pembayaran dan troli belanja tersuai, CMS bersepadu untuk blog, penyesuaian e-mel, bayaran transaksi 2%;
 • Tambahan ($ 74) – semua ciri rancangan Perniagaan ditambah kos transaksi sifar, e-mel tanpa jenama, 10 akaun kakitangan.
 • Lanjutan ($ 212) – semua ciri rancangan Perniagaan ditambah 15 akaun kakitangan, jumlah penjualan tahunan tanpa had dan banyak lagi.

Pelan akaun juga dibahagikan kepada dua jenis langganan. Ini adalah rancangan Individu dan Pasukan. Pelan individu merangkumi:

 • Percuma ($ 0) – 2 projek, penagihan pelanggan, pementasan percuma;
 • Ringan ($ 16) – 10 projek, eksport kod, penambahbaikan peringkat, pemindahan projek tanpa had;
 • Pro ($ 35) – Pelabelan Putih, projek tanpa had, perlindungan kata laluan laman web.

Bagi Pelan Pasukan, ini adalah seperti berikut:

 • Pasukan ($ 35 seorang) – semua ciri rancangan Pro ditambah dengan penagihan pelanggan, peringkat yang dipertingkatkan, eksport kod, papan pemuka pasukan dll .;
 • Perusahaan (kosnya dibincangkan dengan pakar Webflow secara individu) – semua ciri rancangan Pasukan ditambah Pelabelan Putih, projek tanpa had, perlindungan kata laluan laman web, papan pemuka pasukan dll.

Aliran Web juga menawarkan peluang penagihan pelanggan lanjutan untuk para freelancer, yang berencana untuk menggunakan pembangun laman web secara percuma berkenaan dengan keperluan reka bentuk web mereka.

Cubalah Aliran Web secara Percuma

Kaedah Pembinaan Laman Web Dijelaskan

Sebelum kita menyelami kaedah pembinaan, kita perlu mengetahui apa sebenarnya laman web. Menurut statistik terkini, lebih dari 1,77 bilion laman web tersedia di web global pada tahun 2020. Pengguna mungkin menemui pelbagai projek dalam talian tanpa henti yang dibahagikan kepada beberapa kategori bergantung pada jenis, teknologi, fungsi, dan kriteria lain.

Langkah 1: Kaedah Pembinaan Laman Web Dijelaskan

sumber: https://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/

Namun, mereka semua mempunyai satu persamaan. Setiap laman web datang sebagai satu set laman web yang dapat diakses secara global yang disatukan dengan satu nama domain. Tujuan utamanya adalah untuk membiarkan individu atau sekumpulan pengguna membangun kehadiran web mereka dengan membuat dan menerbitkan kandungan, halaman web atau bahagian yang dihoskan pada satu pelayan.

Halaman web boleh didapati dalam dua jenis paparan yang berbeza:

 1. Yang pertama adalah cara pengguna melihat halaman ketika mereka melayari laman web anda (paparan yang diberikan).
 2. Yang kedua membawa pengguna di belakang tirai dan memaparkan kod sumber. Ia mungkin dipratonton dengan bantuan editor teks, misalnya, Notepad.

Dengan kata lain, laman web adalah gabungan kod markup dan kandungan termasuk fail media, teks, reka bentuk, elemen, widget, dll. Semua laman web mungkin dibahagikan kepada dua kategori utama: statik dan dinamik.

Apa itu Laman Web Statik?

Istilah “statik” bermaksud bahawa jenis laman web ini tersedia dalam bentuk dokumen HTML statik yang mewakili kandungan yang diperlukan. Setiap dokumen dihoskan di pelayan web dengan URL tersendiri. Halaman kelihatan sama dengan pelawat seperti di pelayan.

Ciri utamanya ialah pemilik laman web perlu menangani proses pembangunan secara manual setiap kali dia ingin membuat perubahan atau mengubah halaman. Pendekatan sedemikian memerlukan pengetahuan pengkodan dan pengaturcaraan yang mendalam.

Kelebihan Laman Web Statik: Kekurangan Laman Web Statik:
&# x2714; Bagus untuk perwakilan kandungan abadi.
&# x2714; Lebih murah untuk menjadi tuan rumah, mengendalikan, dan menyelenggara.
&# x2714; Kelajuan laman web yang lebih pantas.
&# x2714; Tidak diperlukan CMS.
✘ Setiap kemas kini kandungan atau pengubahsuaian di halaman harus dilakukan secara manual.
✘ Memerlukan kemahiran pengaturcaraan dan pengekodan yang dipertingkatkan.
✘ Kurang fleksibel dari segi penyesuaian laman web.

Apa itu Laman Web Dinamik?

Jenis laman web ini berbeza dengan status, kerana pelayan web menghasilkan projek secara automatik setiap kali pelawat baru cuba mengaksesnya. Dengan kata lain, pengguna tidak perlu menangani perubahan atau pengubahsuaian di halaman secara manual. Dia mendapat akses ke susun atur atau templat laman web yang telah dirancang sebelumnya yang sudah merangkumi ciri, elemen atau kandungan yang relevan.

Laman web dinamik lebih popular di kalangan bukan juruteknik dan pemula, kerana mereka tidak memerlukan banyak keluk pembelajaran dan memberikan fleksibiliti yang cukup digabungkan dengan kemudahan penggunaan.

Kelebihan Laman Web Statik: Kekurangan Laman Web Statik:
&# x2714; Tidak ada kemahiran teknikal yang diperlukan.
&# x2714; Kemas kini kandungan lebih cepat dan pengubahsuaian laman web.
&# x2714; Susun atur dan templat siap pakai.
&# x2714; Memerlukan lebih sedikit masa untuk membina laman web dari awal.
✘ Memerlukan sistem pengurusan kandungan.
Background Beberapa latar belakang teknikal mungkin masih diperlukan.
✘ Laman web dinamik memerlukan pelayan yang lebih berkuasa dari segi sumber.

Untuk memulakan laman web baru dari awal, anda perlu membuat keputusan mengenai jenis projek. Pilihannya bergantung pada teknologi yang akan anda gunakan untuk proses pembinaan. Anda harus mempertimbangkan beberapa fakta penting sebelum memilih instrumen. Faktor-faktor tersebut merangkumi jenis dan ukuran laman web, struktur dan kerumitan projek, jumlah halaman dan jumlah kandungan, dll.

Kami telah menekankan 4 instrumen dan teknologi utama untuk membina laman web dari awal. Ia adalah seperti berikut:

 1. Laman web berasaskan HTML yang dikodkan sendiri.
 2. Pembangun Laman Web All-in-One.
 3. Projek berasaskan CMS.
 4. Kerangka kerja untuk membuat laman web.

Mari lihat, mana yang akan menjadi penyelesaian utama untuk memenuhi matlamat projek anda.

# 1. Kod Diri Laman Web HTML

Kaedah ini adalah pilihan yang lebih baik untuk keinginan pengguna untuk penyesuaian maksimum dan kebebasan reka bentuk web. Laman web berkod sendiri merujuk kepada jenis statik. Kelebihan utamanya ialah anda yang sebenarnya menulis kod sumber halaman HTML atau bahkan merancang CMS anda sendiri untuk menguruskan kandungan.

Berita buruknya adalah bahawa proses ini sangat mencabar dari segi kemahiran teknikal. Anda perlu menjadi pakar dalam pengekodan dan pengaturcaraan. Jika tidak, projek itu tidak akan berjaya. Mereka yang tidak mempunyai kemahiran seperti itu, memilih pasukan pengembangan web atau freelancer penyumberan luar, yang bukan alternatif terbaik memandangkan kos pembinaan laman web, jangka masa, dan aspek lain. Beberapa syarikat mungkin benar-benar mampu melakukan penyumberan luar.

Penyuntingan kod teks

Sekiranya anda memutuskan untuk menyelesaikan proses pembinaan sendiri, anda perlu membuat setiap halaman atau bahagian baru dari awal secara manual. Walaupun anda perlu membina struktur yang sama untuk halaman baru, bersiaplah untuk menyalin dan menampal kod sumber dari yang awal. Dengan kata lain, sedikit pengubahsuaian atau kemas kini memerlukan kemahiran teknikal yang baik dan banyak masa.

Keseluruhan prosesnya nampaknya agak mudah dari awal:

 1. Dapatkan penyunting HTML atau teks.
 2. Buka halaman baru.
 3. Salin dan tampal kod dari penyunting.
 4. Simpan perubahan.

Pengaturcaraan adalah cabaran utama di sini. Anda perlu menulis sekeping kod baru untuk setiap butang, elemen, widget atau ciri baru yang ingin anda lihat di laman web. Sekiranya projek ini mempunyai banyak halaman dengan borang hubungan, kalendar, alat pemerolehan pengguna atau fungsi lain, mungkin anda memerlukan masa bertahun-tahun untuk membina laman web dari awal.

Walaupun anda melakukan semuanya dengan betul, tidak ada yang akan menjamin kelancaran operasi laman web serta pengurusan kandungan yang betul terutama jika anda merancang platform CMS anda sendiri. Lebih-lebih lagi, anda perlu menjaga hosting untuk laman web anda. Sebagai peraturan, laman web berkod diri tidak terlalu menuntut dari segi sumber pelayan. Sebaliknya, anda masih perlu mendaftarkan nama domain secara berasingan.

Baca juga: Cara Menukar Laman Web HTML Statik ke WordPress.

Kos Pembinaan Laman Web HTML: kos akan bergantung kepada sama ada anda merancang untuk membuat kod sendiri atau memilih pasukan pengembangan web penyumberan luar atau khusus. Sekiranya anda lebih suka seseorang melakukan pekerjaan untuk anda, harganya juga akan berbeza-beza bergantung pada kerumitan, struktur, dan ciri projek yang perlu anda laksanakan. Selain itu, anda perlu membayar setiap kemas kini baru. Harga akhir berkisar antara $ 5,000- $ 10,000 untuk laman web sederhana hingga $ 25,000- $ 3,000 untuk kedai digital.

Kelebihan Laman Web Berkod Sendiri:
Kekurangan Laman Web Berkod Sendiri:
&# x2714; Penyesuaian dan fleksibiliti reka bentuk Web.
&# x2714; Baik untuk syarikat besar yang memerlukan perwakilan eksklusif.
Build Proses pembuatan web yang memakan masa.
Skills Kemahiran pengaturcaraan dan pengekodan yang dipertingkatkan diperlukan.
✘ Penyesuaian dan kemas kini secara manual.
✘ Menimbulkan kos yang besar sekiranya berlaku penyumberan luar.
Hosting Pengehosan dan pengurusan domain yang berasingan.
✘ Tiada sokongan pelanggan. Anda bersendirian.

# 2. Pembina Laman Web

Pembangun laman web dirancang untuk membuat proses pembinaan semudah mungkin. Mereka nampaknya satu-satunya cara bagi pemula untuk mewujudkan perwakilan web mereka tanpa kemahiran teknikal. Lebih-lebih lagi, perisian baru terbukti menjadi cara yang lebih cepat dan kadang-kadang lebih murah untuk memulakan projek dalam talian yang baru. Kami telah mengetengahkan beberapa ciri utama yang menjadikan pembangun laman web begitu popular di kalangan pengguna di seluruh dunia.

Kemudahan penggunaan

Kelebihan pertama dan utama pembangun laman web adalah kemudahan penggunaan. Seperti yang telah kita sebutkan, mereka tidak memerlukan kemahiran teknikal dalam kebanyakan kes. Sebilangan besar platform menawarkan penyunting intuitif dengan fungsi drag-and-drop yang disebut. Ini menjadikan proses penyuntingan dan penyesuaian sangat mudah. Biasanya terdiri daripada beberapa langkah mudah:

 1. Dapatkan susun atur atau templat siap pakai.
 2. Reka semula struktur yang ada dengan menggerakkan objek, blok atau elemen di halaman.
 3. Buat struktur baru dari tempat kosong dengan menambahkan elemen baru dari senarai yang disediakan.
 4. Sesuaikan halaman menggunakan tetapan lanjutan untuk mengubah ukuran, mengatur ulang atau mengubah gaya tata letak yang ada.

Semua langkah yang dinyatakan di atas dapat dilakukan dengan beberapa klik berkat teknologi WYSIWYG. Sama seperti bermain dengan blok LEGO yang telah dirancang sebelumnya. Proses pengurusan dan penerbitan kandungan juga sangat pantas.

Antaramuka Pembangun Laman Web Wix

Lebih-lebih lagi, pembangun laman web moden mengikuti trend teknologi terkini dan melaksanakan AI dan Instrumen berasaskan AR untuk membiarkan pengguna membina laman web dalam beberapa minit. Beberapa nama industri terbesar gunakan kecerdasan buatan yang sebenarnya membina laman web untuk pengguna menggunakan maklumat yang disediakan (jenis laman web, niche, ciri yang diperlukan, dll.). Dengan kata lain, anda mendapat laman web yang siap digunakan dengan kandungan, widget, dan aplikasi yang berkaitan.

Pakej All-in-One

Selain dari laman web yang dikodkan sendiri, pembangun laman web bukan hanya pembina laman web. Mereka hadir sebagai kit kitaran penuh bukan sahaja untuk membina tetapi juga menjadi tuan rumah laman web baru anda. Lebih-lebih lagi, pengguna mendapat domain percuma dalam kebanyakan kes. Dengan kata lain, anda boleh mengendalikan semua aset web anda dari satu platform tanpa perlu mengurusnya secara berasingan. Anda membayar untuk rancangan itu dan mendapatkan semua yang anda perlukan dalam pek tersebut.

Pasaran aplikasi Wix

Perkara yang sama adalah dengan ciri. Sebagai peraturan, pengguna mendapat akses penuh ke semua ciri bergantung pada tangan yang mereka beli. Kumpulan fitur terdiri daripada templat percuma untuk pelbagai jenis laman web, cara keselamatan bersepadu, aplikasi percuma, sokongan khusus, dll.

Fleksibiliti dan Kawalan

Pembina laman web membolehkan pengguna menangani proses dari mana sahaja. Yang anda perlukan hanyalah peranti yang disambungkan ke internet. Log masuk dalam beberapa saat dan dapatkan akses penuh ke semua alat bangunan. Beberapa platform dilengkapi dengan versi dan aplikasi mudah alih untuk memudahkan pengguna mengedit laman web dalam perjalanan.

Walaupun perisian seperti itu tidak memberikan kebebasan reka bentuk dan penyesuaian seperti laman kod sendiri, anda mungkin masih mendapat manfaat daripada susun atur responsif yang berfungsi dengan baik pada peranti yang berbeza, memilih tetapan lanjutan untuk menyesuaikan halaman, dll. Beberapa pembangun laman web terkenal mempunyai editor maju dan akses pemaju untuk pengguna berpengalaman yang masih ingin membuat beberapa ciri sendiri.

Sebilangan pengguna mungkin tidak menyukai kenyataan bahawa jika mereka memilih pembangun laman web mereka cenderung berpegang kepadanya. Beberapa platform benar-benar mempunyai ciri import / eksport laman web. Sebaliknya, adakah anda benar-benar perlu menukar platform dengan mempertimbangkan ciri yang disebutkan di atas? Sekiranya ya, terdapat beberapa alternatif penghijrahan laman web yang tersedia.

Baca juga: Cara Beralih dari Wix ke WordPress.

Kos pembinaan laman web: kebanyakan platform menawarkan rancangan untuk sebarang anggaran. Harga rata-rata untuk laman web yang mempunyai ciri lengkap, domain, hosting, dan set alat tambahan adalah sekitar $ 15- $ 20 sebulan (kadang-kadang lebih murah).

Kelebihan Pembina Laman Web:
Kelebihan Pembina Laman Web:
&# x2714; Mudah untuk digunakan.
&# x2714; Semua ciri dalam satu.
&# x2714; Hebat untuk pemula.
&# x2714; Dunia untuk pelbagai jenis laman web.
&# x2714; Susun atur dan penyuntingan responsif semasa dalam perjalanan.
&# x2714; Kebolehcapaian di seluruh dunia.
&# x2714; Teknologi maju.
&# x2714; Laman web siap sedia dalam beberapa minit.
✘ Kurang penyesuaian dan kebebasan reka bentuk web.
Plans Beberapa rancangan terlalu mahal.
Capabilities Keupayaan migrasi terhad.

# 3. CMS-Laman Web berasaskan

Kaedah pembinaan laman web kami yang seterusnya menggabungkan beberapa teknologi. CMS atau sistem pengurusan kandungan adalah ciri utama kaedah ini. Ia mesti dipasang di pelayan laman web yang membolehkan pengguna mengurus atau mengubah kandungan tanpa “menyentuh” templat laman web itu sendiri.

Kemudahan penggunaan bergantung pada pendekatan yang anda laksanakan ketika membina laman web dari awal:

 • Penyuntingan Ringkas – dengan pendekatan ini, anda dapat menggunakan platform CMS untuk menambahkan atau mengedit kandungan, memuat naik fail media, gambar, dll. Sistem memastikan beberapa ciri penyesuaian asas seperti mengaktifkan aplikasi, integrasi, dan pemalam pihak ketiga. Pendekatan sedemikian tidak memerlukan kemahiran pengekodan khas. Yang anda perlukan hanyalah memuat turun platform CMS, memasang templat, dan mengedit kandungan untuk disiarkan secara langsung dengan laman web.
 • Penyuntingan Lanjutan – seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, teknologi berasaskan CMS menggabungkan pelbagai kaedah pembinaan laman web. Di sini anda sebenarnya mempunyai akses penuh ke kod sumber templat dengan kemampuan untuk mengeditnya atau mengubah suai sesuai dengan keperluan anda. Pengguna bebas untuk melaksanakan reka bentuk web mereka sendiri, membuat fungsi atau ciri baru.

Pendekatan pertama baik untuk pemula tanpa kemahiran teknikal. Kita mungkin menemui ribuan projek yang berjaya dibina dengan beberapa projek platform CMS yang paling popular di dunia seperti WordPress, Drupal, Joomla, dan banyak lagi.

Sebaliknya, yang kedua hanya akan berfungsi sekiranya terdapat pengetahuan mendalam mengenai HTML, PHP atau CSS. Lebih-lebih lagi, projek sedemikian memerlukan pengawasan yang berterusan, kerana anda harus menjaga kemas kini plugin dan kemas kini templat, sandaran, dll. Pada satu ketika, anda mungkin masih memerlukan tahap kemahiran pengaturcaraan yang layak.

Mari kita lihat beberapa ciri utama yang merujuk kepada teknologi pembinaan laman web berasaskan CMS.

Kawalan manual

Semasa memilih teknologi khusus ini, bersiaplah untuk menangani semua operasi secara manual. Sebagai contoh, pengguna adalah satu-satunya yang bertanggungjawab untuk mendaftarkan domain serta mencari hosting yang sesuai untuk laman web. Tidak seperti pembangun laman web, CMS tidak hadir sebagai penyelesaian all-in-one.

Antara Muka CMS WordPress

Sebaliknya, sebilangan penyedia hosting yang mempunyai reputasi baik suka Bluehost tawarkan pakej yang dioptimumkan CMS untuk pelbagai platform dengan integrasi yang lancar, kemas kini automatik, dan set lengkap ciri tambahan untuk memudahkan proses pembinaan.

Kelenturan

Berita baiknya ialah anda dapat menerapkan idea reka bentuk secara literal, sementara CMS memberikan akses penuh ke editor kod mockup. Adalah mungkin untuk membuat sedikit pengubahsuaian walaupun tanpa pengetahuan pengaturcaraan yang mendalam. Untuk tugas peluk, diperlukan beberapa keluk pembelajaran.

Dengan teknologi CMS, pengguna mendapat ciri penyesuaian tanpa henti dari segi fungsi laman web. Beribu-ribu plugin tersedia untuk dimuat turun dan diaktifkan. Anda mungkin mendapat tambahan untuk sebarang jenis integrasi dan kaedah kaedah pembayaran bentuk projek kepada penggalak SEO, alat pemasaran, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, anda perlu bersedia untuk menangani penyediaan dan pemasangan anda sendiri serta meneruskan kemas kini pemalam secara manual.

Pemalam WordPress

Kos pembinaan laman web: CMS itu sendiri percuma. Anda hanya perlu membayar domain dan hosting (kira-kira $ 5 sebulan). Kadang kala anda mungkin perlu membayar plugin premium, templat, dan akaun premium perkhidmatan pihak ketiga.

Kelebihan Tapak Berasaskan CMS:
Kekurangan Tapak Berasaskan CMS:
&# x2714; Fleksibiliti maksimum.
&# x2714; Ciri penyesuaian yang tidak berkesudahan.
&# x2714; Mudah digunakan.
&# x2714; Akses ke penyunting kod.
&# x2714; Kesanggupan.
✘ Kawalan manual.
Skills Kemahiran teknikal diperlukan.
✘ Pengaktifan dan penyediaan pemalam.

# 4. Reka Bentuk Web Kerangka kerja

Kerangka kerja sebenarnya adalah templat siap pakai. Inilah sebabnya mengapa sesetengah pengguna sering dikelirukan dengan berfikir bahawa menggunakan kerangka kerja sangat mudah. Bukan begitu. Mereka dirancang untuk membiarkan pereka yang berpengalaman dan pembangun web tetap fokus untuk membuat fungsi laman web yang unik daripada memprogramkan ciri umum yang dapat ditemui di tempat lain.

Antara muka kerangka

Dengan kata lain, anda sebenarnya mendapat cetak biru laman web tanpa sistem pengurusan kandungan di mana anda perlu melakukan pengekodan intensif untuk menghidupkan idea anda. Dalam kebanyakan kes, kerangka kerja tidak mempunyai papan pemuka atau panel kawalan khas.

Jadi, apa yang menjadikan mereka begitu popular di kalangan pengguna?

Platform Sumber Terbuka

Sebilangan besar kerangka boleh didapati sebagai mockup sumber terbuka. Ini bermaksud anda boleh mengakses, mengedit, mengubah atau mengubah kod templat dengan mudah. Lebih-lebih lagi, pengguna mungkin menemui pelbagai kerangka yang tersedia dalam pelbagai bahasa pengaturcaraan untuk memilih varian yang paling sesuai.

Kelenturan

Walaupun begitu, kerangka kerja memerlukan beberapa pengekodan; mereka lebih cekap jika dibandingkan dengan laman web yang dikodkan sendiri. Beberapa templat dilengkapi dengan fungsi yang sudah ada. Sebagai contoh, anda mungkin mendapat templat dengan sistem bersepadu untuk komen pengguna di blog anda atau galeri gambar yang disambungkan untuk portfolio anda. Pada masa yang sama, kerangka kerja memudahkan komunikasi dengan pangkalan data serta mengintegrasikan perkhidmatan pihak ketiga.

Keselamatan

Sebelum kerangka digunakan, pembangun meneruskan ujian AB untuk memastikan kelancarannya. Ia memastikan laman web yang stabil berjalan walaupun. Berita buruk di sini adalah bahawa laman web berasaskan kerangka kerja umumnya lebih lambat. Mereka hampir tidak akan menjadi idea yang baik untuk perniagaan yang berkembang yang memerlukan struktur laman web yang kompleks dengan banyak fail media dan kandungan untuk dimuat naik.

Kos pembinaan laman web: kerangka kerja mungkin terdapat dalam pelbagai pakej dan rancangan dengan harga bulanan antara $ 50 hingga $ 1,5000 sebulan untuk projek dalam talian yang sangat besar.

Kelebihan Rangka Kerja Laman Web:
Kekurangan Rangka Kerja Laman Web:
&# x2714; Templat siap pakai.
&# x2714; Ciri terbina dalam.
Cur Keluk pembelajaran masih diperlukan.
✘ Tidak baik untuk projek yang sedang berkembang.
✘ Kos yang tinggi.
✘ Tahap prestasi rendah.

Kaedah Pembinaan Laman Web Dijelaskan

Lihat jadual di bawah, untuk meringkaskan, semua maklumat mengenai kaedah dan teknologi pembinaan laman web yang telah kita bincangkan.

Kaedah pembinaan laman webKod sendiriPembina Laman WebCMSKerangka
Kemudahan penggunaanMemerlukan kemahiran teknikal, pengekodan, dan pengaturcaraan yang mendalam. Meminta sistem pengurusan kandungan yang berasingan.Bagus untuk pemula dan bukan juruteknik. Editor dan papan pemuka yang intuitif.Bagus untuk pemula walaupun beberapa kemahiran teknikal masih diperlukan. Memerlukan tetapan, pengurusan domain / hosting.Direka untuk kebaikan. Kemahiran merancang dan pengaturcaraan laman web diperlukan.
ciri-ciriJumlah kebebasan merancang laman web. Tidak ada CMS bersepadu. Keupayaan untuk membuat kod semuanya dari awal.Penyelesaian semua dalam satu. Semua ciri dalam satu rancangan.Akses ke kod sumber, banyak pemalam, kawalan manual terhadap ciri-ciri.Templat yang dirancang sebelumnya, beberapa ciri terbina dalam, prestasi rendah, dan operasi yang stabil.
Baik untukMana-mana projek. Semakin rumit laman web anda, semakin banyak masa dan wang yang anda perlukan.Semua jenis laman web dengan banyak templat untuk sebarang niche dan jenis projek.Bagus untuk laman web berasaskan kandungan, projek eCommerce memerlukan penyesuaian tambahan.Baik untuk laman web dan portfolio perniagaan kecil, Tidak bagus untuk projek yang sedang berkembang.
HargaDari $ 0 ke $ 100,000 sekiranya mengambil pekerja pemaju pihak ketiga.Dari $ 0 ke $ 40 untuk laman web kitaran penuh termasuk ciri eCommerce.Dari $ 5 ke $ 300 sekiranya templat berbayar dan ciri premium.Dari $ 10 ke $ 2,000 bergantung pada rancangannya.

Membuat Laman Web dari Awal – Apa Yang Perlu Dimulakan?

Sekiranya anda ingin mengelakkan laman web anda cacat sebelum anda membuat satu halaman, perancangan terperinci diperlukan. Projek ini akan gagal tanpa tujuan ringkas, jelas, objektif projek utama serta keperluan yang akan dilayaninya.

Anda harus mempunyai pemahaman yang jelas tentang bagaimana laman web anda dapat membantu calon pengguna. Adakah ia kedai digital, blog, portfolio atau laman web perniagaan kecil? Apa jenis maklumat yang harus ditunjukkan dan dengan cara apa? Apakah persona pembeli anda? Struktur apa yang harus dimiliki oleh projek dan ciri apa yang diperlukan untuk memenuhi tujuan? Sekiranya anda mempunyai jawapan untuk soalan-soalan tersebut, anda berada di jalan yang betul.

Menentukan Jenis Laman Web

Ini adalah langkah yang paling penting, kerana jenis projek akan menentukan fungsi dan ciri laman web anda yang anda perlukan. Adakah anda akan melancarkan blog untuk berkongsi idea anda dengan orang lain atau mengewangkan laman web? Adakah anda ingin menjual produk dalam talian dan terlibat dalam niche eCommerce? Adakah anda ingin mewakili perkhidmatan anda dan kecekapan dengan portfolio profesional?

Setiap jenis laman web memerlukan pendekatan yang berbeza. Proses pembinaan akan berbeza hanya dengan beberapa perkara biasa. Ideanya adalah dengan jelas mewujudkan ciri-ciri utama yang menentukan jenis laman web tertentu.

Ciri Laman Web Portfolio

Jenis ini merujuk kepada laman web perniagaan kecil yang digunakan oleh freelancer, penyedia perkhidmatan bebas dan juga syarikat kecil dan sederhana. Idea utama adalah untuk mewakili perkhidmatan dan perniagaan itu sendiri dengan cara yang paling menarik. Katakan, anda adalah jurugambar profesional yang ingin membina laman web dari awal untuk pengiktirafan yang lebih baik. Berikut adalah beberapa ciri asas yang harus mengandungi portfolio:

 • Bahagian Anda – anda perlu memperkenalkan diri kepada orang ramai yang menunjukkan pengalaman dan kecekapan kerja anda.
 • Portfolio – yang ini untuk menonjolkan beberapa karya dan foto terbaik anda. Koleksi gambar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Anda boleh mencuba beberapa galeri dan widget gelangsar untuk menjadikan halaman lebih interaktif.
 • Bahagian kenalan – pelanggan anda harus mempunyai cara yang mudah dan cepat untuk berhubung. Sebilangan besar pelanggan berpotensi meninggalkan laman web kerana borang atau navigasi yang rumit. Ini bermaksud anda tidak boleh memuatkan laman web anda dengan kandungan yang tidak berguna dan menekankan aspek yang paling bermanfaat dari perkhidmatan yang diberikan.

Pembangun laman web fotografi Wix

Pembangun laman web dan platform CMS mungkin memberikan kelegaan, kerana mereka memberikan pilihan templat portfolio dengan borang hubungan yang sudah bersepadu, bahagian Tentang Kami, galeri dinamik, dan ciri hebat lain yang mungkin anda perlukan. Memilih kerangka kerja mungkin juga merupakan idea yang baik. Laman web yang dikodkan sendiri memerlukan pengaturcaraan setiap ciri dari awal, yang mustahil tanpa kemahiran teknikal khas.

Ciri Laman Web Berasaskan Blog dan Kandungan

Adakah anda ingin berkongsi pengetahuan anda dengan pembaca yang berpotensi, menulis panduan berguna, berkongsi catatan blog, berita, dan artikel? Kemudian anda perlu membuat laman web atau blog berasaskan kandungan. Jenis ini digunakan terutamanya oleh penulis dan blogger yang ingin berkongsi beberapa maklumat yang berguna. Mereka juga dapat sejumlah wang berkat pengewangan dalam talian.

WordPress Gutenberg

Blog boleh merangkumi banyak topik dari sudut memancing dan membaiki kereta hingga beberapa masalah profesional seperti membina kedai dalam talian dari awal atau mengembangkan aplikasi mudah alih. Semuanya bergantung pada imaginasi anda sendiri. Sebilangan orang menganggap jenis ini sebagai yang paling senang dibuat. Walau bagaimanapun, ia juga harus mempunyai beberapa ciri penting. Jika tidak, ia akan ditakdirkan untuk gagal. Blog yang berjaya memerlukan yang berikut:

 • Reka Bentuk Menarik – walaupun kita membincangkan laman web berdasarkan kandungan di mana kandungannya penting, laman web ini tetap mempunyai reka bentuk yang menarik. Pengguna boleh memilih banyak tema dan susun atur siap dengan animasi, kesan paralaks, dan faedah lain untuk menjadikan laman web ini sedikit lebih interaktif.
 • Penyuntingan Platform – anda mesti banyak bekerjasama dengan kandungan. Dengan kata lain, anda memerlukan platform dengan alat pengurusan kandungan yang kuat untuk menangani teks, skrip, fail media, tipografi untuk menjadikan teks anda lebih menarik bagi pembaca, dll..
 • Navigasi Ringkas – anda perlu memastikan akses cepat dan mudah ke semua bahagian laman web anda. Semakin banyak artikel yang dibaca oleh pengguna, semakin baik blog anda. Bukan hanya bermaksud menu atau sistem carian yang jelas tetapi juga pautan dalaman yang relevan.
 • Perkongsian Sosial – ini adalah salah satu ciri terpenting untuk blog. Pengguna harus berpeluang untuk berkongsi artikel anda melalui platform sosial terbesar.
 • Borang Langganan dan Komen – borang langganan mungkin merupakan kaedah terbaik untuk meningkatkan khalayak anda dan membuat mereka mengetahui tentang siaran baru yang diterbitkan. Borang komen akan membuatkan penonton anda terus terlibat.

Itu hanya beberapa ciri yang harus dimiliki oleh blog profesional. Seperti yang anda lihat, ini lebih rumit dari segi proses pembinaan jika dibandingkan dengan portfolio. Berita baiknya ialah sebilangan pembangun laman web mempunyai ciri blog dengan pelbagai susun atur, tipografi, dan tetapan SEO.

Walau bagaimanapun, memilih CMS mungkin merupakan penyelesaian terbaik. Ia mempunyai sistem pengurusan kandungan yang kuat di samping banyak ciri penyesuaian dan templat blog.

Ciri-ciri Kedai Digital

Projek eCommerce adalah yang paling sukar dari segi pelaksanaan teknikal. Mereka biasanya mempunyai aplikasi dan tambahan yang berbeza, perkhidmatan pihak ketiga, dan teknologi yang memerlukan berjalan lancar dan stabil. Jika tidak, pembeli anda mungkin akan pergi.

e-dagang

Kedai dalam talian yang berjaya bukan hanya menjual barang. Ini juga mengenai kempen pemasaran dan promosi, program kesetiaan, pemerolehan pengguna, dan banyak lagi. Berikut adalah beberapa ciri asas yang mesti dimiliki kedai digital:

 • Pilihan Navigasi dan Carian Ringkas – memastikan akses cepat ke pelbagai kategori produk untuk pelanggan anda. Permudahkan mereka mencari kebaikan yang mereka perlukan. Terapkan penapis dan pilihan khas untuk menyusun produk mengikut harga, saiz, jenis, dll.
 • Proses Pemeriksaan Mudah – banyak pembeli pergi kerana proses pembayaran yang rumit. Anda perlu menjadikannya cepat dan ringkas. Di sinilah anda mungkin memerlukan integrasi keranjang belanja dan kaedah pembayaran untuk memastikan fleksibiliti pembelian bagi pelanggan.
 • Pilihan Penghantaran – agak sukar untuk menonjol daripada pesaing di ceruk eCommerce. Anda perlu menawarkan beberapa ciri unik. Pilihan penghantaran percuma mungkin berjaya.
 • Pengurusan produk – platform yang anda pilih untuk membina laman web dari awal harus mempunyai sistem pengurusan produk yang canggih untuk menunjukkan harga, mengemas kini keterangan, menambah gambar dan video produk yang indah, bekerja dengan tetapan SEO asas, dll..
 • Bahagian Ulasan Pelanggan – cara yang baik agar kedai dalam talian anda lebih dipercayai. Biarkan pelanggan anda berkongsi pengalaman membeli serta komen mengenai kualiti produk anda.
 • Pemasaran dan Promosi – menarik pelanggan dengan tawaran istimewa, promosi, kupon, kod promo, potongan harga, dan program lain untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan.

Kaedah terbaik untuk membina kedai dalam talian kitaran penuh adalah memilih pembangun laman web yang direka khas untuk keperluan eCommerce. Mereka dilengkapi dengan paket lengkap produk, pemasaran, dan alat promosi, sementara templatnya sudah termasuk semua fitur yang diperlukan oleh kedai web.

Soalan Lazim

Menentukan jenis laman web dan ciri yang diperlukan sangat penting sebelum memulakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah asas lain yang perlu diteliti. Mereka merangkumi pelbagai masalah untuk dipertimbangkan, kerana mereka juga dapat menentukan kejayaan projek masa depan. Berikut adalah beberapa soalan yang paling kerap ditanya semasa memulakan laman web dari awal.

Soalan: Bolehkah saya membuat laman web tanpa pengekodan?

Jawapan: Ya, anda boleh, tetapi hanya apabila memilih pembangun laman web all-in-one. Menggunakan CMS mungkin masih memerlukan sedikit pengetahuan pengekodan sementara laman web berkod sendiri memerlukan pengalaman pengaturcaraan yang mendalam.

Soalan: Berapakah kos untuk memulakan laman web?

Jawapan: Harganya bergantung pada kerumitan dan kaedah pembinaan laman web yang anda pilih. Laman web berkod sendiri mungkin memerlukan anda ribuan dolar sekiranya berlaku penyumberan luar. Pelan pembangunan laman web berbeza antara $ 10 dan $ 50 setiap bulan sementara CMS percuma walaupun anda perlu membayar domain dan kekurangan ($ 5- $ 10 sebulan).

Soalan: Bagaimana saya menjadikan laman web saya lebih pantas dan selamat?

Jawapan: Anda perlu memilih hosting yang sesuai dengan kapasiti, lebar jalur, kuasa, dan cara keselamatan yang mencukupi yang memenuhi keperluan laman web anda. Anda juga perlu memperhatikan prestasi hosting dari segi kelajuan, kadar waktu operasi, dan masalah teknikal lain. Lebih-lebih lagi, anda mungkin mengendalikan pengoptimuman gambar dan kod untuk menjadikan laman web anda lebih ringan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan beberapa alat dan pengetahuan tambahan untuk itu.

Soalan: Cara membuat laman web yang dicari oleh Google?

Jawapan: Anda perlu menjadikan laman web anda mesra SEO ketika mengedit tetapan SEO yang tersedia serta membuat kandungan yang dioptimumkan yang selalu dikemas kini. Pada masa yang sama, laman web anda semestinya mesra pengguna dengan navigasi yang jelas dan struktur yang sederhana. Sambungkan laman web anda ke Search Console dan Google Analytics, tambahkan fail robots.txt dan peta laman untuk pengindeksan yang lebih baik.

Garisan bawah

Pengguna mempunyai banyak pilihan kaedah dan teknologi yang membolehkan mereka membina laman web dari awal. Yang anda perlukan hanyalah memilih teknologi yang paling sesuai bergantung pada keperluan, latar belakang teknikal, dan harapan anda. Adalah sangat penting untuk menetapkan matlamat yang jelas dan menentukan jenis laman web sebelum anda menyelami proses penciptaan. Lebih-lebih lagi, anda harus memahami dengan jelas kemampuan anda sendiri untuk tidak meletakkan punggung di dinding.

Pemula harus memilih pembangun laman web dengan pakej lengkap dalam satu platform. Teknologi pembinaan laman web sedemikian mempunyai semua yang anda perlukan untuk menangani laman web apa pun dan keluk pembelajaran sifar. Pengguna yang sedikit lebih maju akan menghargai kebebasan penyesuaian yang disampaikan oleh CMS dipasangkan dengan hosting yang dipercayai. Pengaturcara dan pengekod yang berpengalaman akan menghargai kemampuan merancang setiap ciri mereka sendiri.

Apa sahaja yang anda pilih, mulakan dengan taklimat, bandingkan dan bertentangan dengan pelbagai metodologi dan pilih yang paling dipercayai dan bereputasi baik untuk memastikan kestabilan dan kejayaan projek.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map