Cara Membuat Laman Web Dengan Domain Anda Sendiri Secara Percuma

Cara Membuat Laman Web Dengan Domain Anda Sendiri Secara Percuma


Oleh itu, anda telah memutuskan untuk membuat laman web dengan nama domain sendiri secara percuma. Seseorang mungkin mengatakan bahawa ini mustahil kerana laman web berkualiti memerlukan kepakaran reka bentuk web yang mendalam dan penggunaan alat pembinaan web profesional. Namun, itu tidak begitu.

Membuat laman web peribadi atau perniagaan tanpa sebarang kos atau menggunakan domain anda sendiri adalah mungkin, jika anda mengetahui pilihan reka bentuk web yang paling popular dan perisian pembinaan web profesional yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan tugas.

Mengenai pembangunan laman web percuma, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Sebagai permulaan, anda harus memilih alat bina web yang tepat, yang kebanyakannya dilengkapi dengan subdomain percuma atau menawarkan pilihan sambungan domain percuma bersepadu.

Sekiranya anda sudah memiliki domain dan ingin melampirkannya ke laman web anda, anda harus mengurusnya semasa penyediaan laman web. Perlu diingat bahawa kos domain berbeza serta syarat yang disiratkan oleh penyedia mereka. Oleh itu, proses pembangunan laman web percuma tidak semudah itu dan pastinya memerlukan latar belakang reka bentuk web tertentu atau kesedaran mengenai nuansa pengekodan.

Baca juga: Apa itu Nama Domain dan Bagaimana Domain Berfungsi?

Untuk mempermudah tugas, kami telah memilih beberapa perkara yang mesti ada yang akan membantu anda mengatasi semua peringkat proses reka bentuk web dengan jayanya dan dengan keuntungan maksimum.

Cara Membuat Laman Web Dengan Nama Domain Anda Sendiri Secara Percuma

 1. Laman Web Percuma dengan Domain Sendiri – Adakah Mungkin?
 2. Dua pilihan yang dijelaskan: Pembina Laman Web berbanding Hosting
 3. Cara Mendapatkan Nama Domain untuk Laman Web Anda Secara Percuma
 4. Cara Membuat Laman Web Percuma dengan Domain Anda Sendiri
 5. Petua Membuat Laman Web Anda Sendiri dengan Domain Khusus

Sekiranya anda betul-betul memulakan laman web dengan nama domain anda sendiri secara percuma, tetapi tidak tahu apa yang harus dimulakan dan masalah apa yang perlu diingat, sudah tiba masanya untuk membincangkan perkara yang disenaraikan di atas secara terperinci sekarang.

Laman Web Percuma dengan Domain Sendiri – Adakah Mungkin?

Sekiranya anda pernah bertanya mengenai pilihan pembangunan web yang ada, anda pasti tahu bahawa terdapat banyak sistem yang memungkinkan setiap orang untuk memulakan laman web yang lengkap tanpa sebarang kos. Sudah berlalu ketika pembuatan laman web hanya layak untuk pakar web profesional sahaja.

Pada masa kini, walaupun seorang pemula dengan sedikit atau tanpa pengalaman reka bentuk web dapat melancarkan projek yang dilengkapi dengan ciri secara bebas untuk mencapai tujuan peribadi / perniagaan. Apa yang anda perlukan hanyalah mengetahui alat reka bentuk web yang boleh dipilih dengan tujuan ini.

Dengan pelbagai jenis perisian pembinaan web yang tersedia pada masa ini, pilihan sistem yang tepat mungkin menjadi cabaran. Oleh itu, adalah mustahak untuk meneroka dan mempelajari secara mendalam masalahnya untuk mendapatkan laman web percuma bersama dengan nama domain percuma.

Jelas sekali, alat reka bentuk web berbeza serta syarat, pilihan harga dan ciri yang termasuk dalam rancangan yang disediakan. Ini bermaksud bahawa platform pembinaan laman web profesional seperti pembangun laman web membenarkan penyediaan akaun percuma dan sering menawarkan subdomain percuma yang bertindak sebagai alamat laman web sementara, sementara projek sedang dalam pembinaan.

Baca juga:Pembina Laman Web Paling Popular.

Sebaik sahaja laman web anda siap untuk diterbitkan, anda perlu melampirkan domain yang telah dibeli sebelumnya ke akaun atau menaik taraf ke salah satu rancangan berbayar yang disediakan oleh sistem. Langganan berbayar menawarkan peluang sambungan nama domain tersuai. Hasilnya, anda mendapat laman web sepenuhnya percuma dengan hosting berbayar yang membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya fungsinya.

Kadang-kadang pembangun laman web membolehkan anda menggunakan nama domain percuma dengan syarat yang anda beli rancangan tahunan, misalnya, atau menggunakan alat / syarat berbayar lain yang disiratkan oleh sistem sebagai ganti nama domain percuma.

Dua Pilihan Dijelaskan: Pembina Laman Web vs Hosting

Rangkaian alat pengembangan web benar-benar luas dan serba boleh, tetapi masih ada dua pilihan pengembangan web yang dipercayai. Anda boleh menggunakan pembangun laman web atau memilih hosting yang boleh dipercayai yang menyediakan ciri sambungan domain percuma.

Mari kita lihat dua platform, yang merupakan wakil yang paling popular dan boleh dipercayai dari kedua-dua jenis sistem. Ini adalah Wix dan Bluehost.

Wix – Pembina Laman Web dan Nama Domain Percuma Di Satu Tempat

Wix.com

Wix – adalah platform pembinaan laman web teratas yang menempati kedudukan tertinggi dalam senarai pembangun laman web DIY kontemporari. Saat ini memperkuat jutaan laman web di seluruh dunia, memberikan banyak kelebihan seperti mesin bogging dan eCommerce, templat responsif percuma yang sangat disesuaikan, alat penyesuaian reka bentuk profesional, pendekatan serba boleh untuk proses pembangunan web dan dasar harga.

Wix memungkinkan untuk memulakan dan mengurus laman web secara percuma dan, dengan itu, ia menawarkan rancangan tanpa henti percuma yang membolehkan anda melancarkan projek tanpa caj tersembunyi.

Semua laman web yang dibuat dengan rancangan percuma pada mulanya dibuat di subdomain berjenama Wix. Ini cukup untuk menguji ciri perkhidmatan dan mempraktikkan kemahiran reka bentuk web anda. Walau bagaimanapun, subdomain Wix pastinya tidak mencukupi untuk menerbitkan dan mempromosikan laman web anda.

Untuk dapat meningkatkan populariti, pengiktirafan dan kedudukan mesin pencari laman web anda, Wix memungkinkan untuk meningkatkan ke salah satu rancangan berbayarnya. Masing-masing dilengkapi dengan peluang sambungan nama domain anda sendiri. Domain seperti itu disediakan tanpa kos untuk pengguna tersebut, yang memutuskan untuk mendapatkan rancangan tahunan.

Baca juga:
Kajian Wix.
Cara menggunakan Pembangun Laman Web Wix.

Cuba Wix Secara Percuma

Bluehost – Nama Domain dan Hosting Percuma untuk WordPress

bluehost.com

Bluehost – adalah peneraju utama yang dikenali dan penyedia hosting nombor satu yang secara rasmi disyorkan oleh WordPress. Platform ini dilengkapi dengan banyak kelebihan yang membezakannya daripada pesaing. Ini termasuk pemasangan WordPress satu klik, banyak skrip dan pemalam yang dapat diintegrasikan, kadar waktu operasi yang kuat, kelajuan muat halaman yang pantas, harga yang berpatutan, ciri eCommerce, pilihan pemasaran dan kandungan SEO, widget dan aplikasi tempatan untuk laman web perniagaan dan banyak lagi.

Bluehost menyediakan pilihan sambungan nama domain percuma yang luas termasuk dalam langganannya. Pilihan pelan yang paling sesuai harus bergantung pada jenis laman web anda, kerumitan, struktur dan beberapa aspek penting lain seperti ruang penyimpanan, lebar jalur, pilihan sambungan SSL tambahan, akaun e-mel, pilihan keselamatan dan lain-lain. Apa sahaja rancangan yang anda pilih, anda akan mendapat nama domain sebagai bonus tanpa perlu membayarnya.

Terserah anda untuk memilih penyelesaian yang paling sesuai untuk projek anda dan memenuhi keperluan reka bentuk web individu anda. Apa sahaja pilihan yang akhirnya anda pilih, anda akan mendapat kemungkinan untuk mendapatkan nama domain secara percuma.

Baca juga: Kajian Bluehost.

Cuba Bluehost Sekarang

Cara Mendapatkan Nama Domain untuk Laman Web Anda Secara Percuma

Setelah mengetahui dua pilihan paling popular untuk membuat laman web dengan nama domain anda sendiri secara percuma, masuk akal untuk memberikan garis panduan yang lebih terperinci mengenai aplikasinya. Ini akan membantu anda mengetahui langkah-langkah utama yang diperlukan untuk memulakan dan mengurus laman web dengan Wix dan Bluehost serta memberi tumpuan kepada cara mendapatkan domain percuma dari setiap sistem ini.

Sekiranya anda memutuskan untuk memilih menggunakan pembangun laman web dan memilih Wix untuk tujuan ini, ingat senarai langkah berikut yang akan anda lalui untuk melancarkan laman web dari awal:

 1. Mendaftar untuk pembangun laman web, memberikan bukti masuk anda. Anda boleh menggunakan e-mel atau akaun rangkaian sosial anda untuk mendaftar dengan sistem.
 2. Pilih Templat. Pembangun laman web akan menawarkan senarai templat khusus untuk dipilih. Kesemuanya responsif, percuma dan disesuaikan. Sebaik sahaja anda membuat pilihan templat anda dan meneruskan penyuntingannya, sistem secara automatik akan menawarkan anda untuk membuat subdomain percuma untuk laman web anda. Ini akan mencukupi untuk merancang laman web dan menguji set ciri sistem sebelum menerbitkannya.
 3. Edit Tema. Tidak perlu memiliki kepakaran pengekodan untuk mengembangkan dan mengedit laman web dengan sistem. Cukup tambahkan kandungan yang diperlukan, muat naik fail media, edit tetapan SEO, satukan widget dan aplikasi untuk memberikan reka bentuk yang diperlukan kepada projek anda.
 4. Pilih Pilihan Langganan dan Terbitkan Projek. Sebelum ditayangkan, anda perlu memilih rancangan untuk ditingkatkan menjadi. Wix menawarkan beberapa pilihan harga untuk dipilih dan semuanya memungkinkan untuk melampirkan nama domain, yang akan percuma pada tahun pertama penggunaan dengan syarat anda membuat pembayaran tahunan sekali sahaja.

Itu semua tentang mendapatkan domain percuma dari pembangun laman web Wix. Tidak ada yang rumit mengenai perkara itu. Lebih-lebih lagi, pembangun laman web memungkinkan untuk memanfaatkan sepenuhnya nama domain dan prestasi laman web umum tanpa caj tersembunyi sama sekali.

Cuba Wix Secara Percuma

Ketika melancarkan laman web dengan WordPress dan memilih Bluehost sebagai penyedia hosting yang paling sesuai, proses pembangunan laman web sama sekali tidak akan menjadi rumit. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda laksanakan untuk menyelesaikan tugas:

 1. Daftar untuk Akaun Hosting. Seperti disebutkan di atas, Bluehost terbukti menjadi pilihan terbaik untuk tujuan ini kerana ia secara rasmi disarankan oleh CMS. Lihat rancangan Bluehost yang menawarkan untuk mengehos laman web anda. Perlu diingat bahawa masing-masing dilengkapi dengan pilihan sambungan nama domain percuma, yang juga memungkinkan untuk pengembangan laman web percuma dan pengurusan selanjutnya.
 2. Pasang WordPress. Sebaik sahaja anda selesai dengan pilihan domain dan hosting, teruskan memasang WordPress. Ini hanya memerlukan beberapa minit, sementara sistem menghasilkan arahan dan panduan bagaimana menyelesaikan tugas dengan keberkesanan maksimum dan tanpa kesalahan.
 3. Laraskan Tetapan. Sebelum anda memilih templat dan membuat catatan pertama anda, adalah wajar untuk menetapkan parameter asas WordPress. Ini harus dilakukan di bahagian “Tetapan” panel admin yang sesuai.
 4. Pilih dan Sesuaikan Templat. WordPress dilengkapi dengan templat dalaman dan luaran yang boleh anda pilih dan integrasikan ke dalam laman web anda untuk penyesuaian lebih lanjut. Reka bentuk adalah percuma dan berbayar, jadi ingatlah pilihan anda semasa melihatnya. WordPress juga menawarkan pilihan dan alat penyesuaian templat yang luas yang membolehkan anda membuat reka bentuk laman web yang luar biasa.
 5. Pasang Pemalam. Pilih dan pasang widget / plugin yang paling sesuai dengan pengkhususan laman web anda. Plugin WordPress banyak dan tersedia dalam varian percuma dan berbayar agar sesuai dengan anggaran.
 6. Sediakan Analisis Laman Web. Analisis laman web WordPress membantu mengesan prestasi dan perspektif promosi. Anda boleh mengatur widget dan plugin yang akan membantu anda melacak parameter ini agar dapat membuat tetapan yang diperlukan tepat pada waktunya.

Setelah melengkapkan peringkat, anda boleh menambahkan catatan sekaligus atau menjadualkan penerbitannya. Akhirnya, anda boleh menyiarkan secara langsung dengan nama domain percuma anda.

Pasang WordPress secara Percuma

Cara Membuat Laman Web Percuma dengan Domain Anda Sendiri

Selain membeli nama domain baru dari pembangun laman web atau penyedia hosting, ada kemungkinan untuk menghubungkan yang anda miliki sebelumnya. Tidak kira di mana anda mendapatkannya – anda boleh melampirkan atau memindahkannya ke akaun baru anda, mengikuti garis panduan yang dihasilkan oleh sistem.

Pelan tindakan standard kelihatan serupa dengan yang disenaraikan di bahagian artikel sebelumnya. Namun, terdapat juga beberapa nuansa yang perlu anda pertimbangkan untuk menjayakan proses penyambungan nama domain.

 • Pertama, tidak perlu membeli domain baru dari sistem yang anda gunakan. Ini akhirnya menjimatkan usaha, masa dan wang anda.
 • Kedua, anda jangan lupa mengubah suai tetapan DNS untuk menjadikan domain layak untuk dipindahkan, jika diperlukan.

Biasanya, anda harus log masuk ke panel kawalan nama domain anda dan mengubah rekod NS untuk domain anda mengikut arahan yang diberikan oleh pembangun laman web atau penyedia hosting yang dipilih. Keseluruhan prosedur tidak memerlukan masa yang lama dan dapat diselesaikan walaupun oleh pemula.

Petua Membuat Laman Web Anda Sendiri dengan Domain Khusus

Adakah anda betul untuk memulakan laman web dengan domain khusus? Untuk menjayakan pembangunan dan promosi laman web lebih lanjut, anda harus mengetahui peraturan yang mesti ada. Berikut adalah beberapa petua untuk anda ikuti untuk mencapai hasil yang diinginkan:

 • Elakkan Menggunakan Subdomain. Walaupun kebanyakan pembangun laman web menawarkan subdomain sejak awal, tidak boleh terus menggunakannya setelah penerbitan laman web anda. Subdomain berfungsi dengan baik untuk menguji perisian pembinaan web dan meneroka set fiturnya, tetapi mereka tidak akan menjadi pilihan yang baik untuk pengembangan dan promosi laman web selanjutnya;
 • Gunakan Sambungan Nama Domain yang Sesuai. Sambungan nama domain boleh mempunyai kegunaan tertentu, jadi pastikan untuk memilih yang menggambarkan intipati perniagaan anda. Dot-com kebanyakannya disukai kerana kebanyakan pengguna menaip .com tanpa memikirkannya. Berikut adalah beberapa sambungan utama lain: co, info, net, org, biz, me. Sekiranya laman web anda berkaitan dengan organisasi, maka .org boleh menjadi pilihan yang bagus. Sekiranya ia adalah laman web maklumat, mendapatkan pelanjutan .info juga tidak akan merugikan anda.
 • Fikirkan Dua Kali Semasa Memilih Nama Domain. Nama domain pada mulanya harus menggambarkan pengkhususan perniagaan dan nama jenama anda. Adalah wajar untuk menjadikannya ringkas, tidak dapat dilupakan dan pendek. Domain yang baik juga harus mengandungi sebahagian daripada nama syarikat anda untuk menentukan perkaitannya atau kata kunci / istilah / frasa yang menggambarkan perniagaan anda untuk keuntungan. Pastikan domain anda unik sehingga pengguna tidak akan mengelirukannya dengan yang dimiliki oleh pesaing anda.
 • Jangan Berurusan dengan Perkhidmatan Domain Percuma. Masalahnya ialah kebanyakan pendaftar domain percuma sering menawarkan domain dengan .tk, .ml, dan pelanjutan lain. Ini tidak baik untuk projek bercirikan penuh yang boleh dipercayai yang dibuat dengan objektif jangka panjang. Lebih-lebih lagi, anda tidak mempunyai kawalan penuh atas nama domain kerana pendaftar (bukan anda), yang sebenarnya memilikinya. Begitu juga, anda boleh bertindak sebagai pengguna domain sahaja, tetapi bukan pemilik berlesen, yang bermaksud bahawa anda tidak akan mempunyai hak pemindahan. Akhirnya, spammer sering menggunakan peluasan domain percuma untuk menyebarkan kod jahat.

F.A.Q

 1. Bolehkah Saya Menggunakan Nama Domain yang Dibeli Sebelumnya untuk Laman Web Baru Saya?

  Sebenarnya ya. Sekiranya anda sudah memiliki nama domain dan ingin membuat laman web baru, anda boleh menyambungkan / memindahkannya ke akaun baru. Gunakan garis panduan yang dihasilkan oleh sistem yang anda gunakan dan yang telah anda gunakan untuk melancarkan laman web baru. Untuk menyelesaikan prosesnya, biasanya anda harus log masuk ke panel kawalan nama domain anda dan mengubah catatan NS untuk domain anda mengikut arahan yang diberikan oleh pembangun laman web yang dipilih.

 2. Adakah Pembina Laman Web Membolehkan Menghubungkan Domain Saya Sendiri Secara Percuma?

  Ya, ada pembangun laman web yang membenarkan sambungan nama domain percuma. Anda boleh membeli domain baru melalui sistem atau menggunakan domain yang ada. Satu-satunya kelemahan akaun percuma adalah iklan yang cukup ketara yang akan diletakkan di laman web anda. Anda boleh menyingkirkannya dengan menaik taraf akaun anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan pembangun laman web menunjukkan bahawa anda harus meningkatkan ke salah satu rancangan berbayar mereka untuk jangka masa tahunan dan membuat pembayaran sekali sahaja.

 3. Bagaimana saya boleh mendapatkan nama domain percuma?

  Pencinta freebie bergembira! Banyak pembina laman web menawarkan satu tahun pendaftaran nama domain percuma jika anda memilih untuk pergi dengan rancangan tahunan. Harap maklum bahawa apabila tahun pertama anda tamat, anda perlu membayar pembaharuan nama domain tahunan anda. Anda boleh mendapatkan domain percuma sebagai bonus dari Wix pembina laman web apabila membayar 12 bulan lebih awal (digunakan untuk semua rancangan).

 4. Mengapa Anda Perlu Meningkatkan?

  Pembangun laman web dalam talian membolehkan anda membina laman web tanpa membayar satu sen pun, tidak ada keraguan tentang hal itu. Tetapi anda harus sedar bahawa tidak ada yang percuma, terutamanya pembangun laman web. Web hosting berharga wang, menyewa tempat untuk meletakkan pelayan menelan belanja wang, perkakasan kos wang, sokongan pelanggan berharga wang.

Oleh itu, adalah wajar jika sesiapa yang menjalankan perkhidmatan web percuma perlu membayar balik kos mereka dan mungkin juga ingin menjana keuntungan. Sudah tentu mereka ingin menjana keuntungan – mengapa lagi mereka memberikan perkhidmatan mereka secara percuma? Berikut adalah beberapa sebab mengapa mereka menawarkan perkhidmatan percuma:

 • Untuk menjana wang dari iklan dipaparkan di laman web anda dan / atau panel kawalan anda.
 • Untuk mempromosikan jenama mereka sendiri dengan subdomain dan hak cipta di bahagian bawah laman web anda.
 • Mereka menawarkan rancangan permulaan percuma dengan harapan dapat menarik minat pelanggan beralih ke pakej berbayar.

Intinya adalah bahawa anda tidak akan pernah mendapat perkhidmatan web yang lengkap dengan akaun percuma. Walaupun kami menggunakan begitu banyak sistem perisian percuma setiap hari termasuk penyemak imbas, pelanggan e-mel dan utusan seperti Skype, ketika membuat laman web, tidak ada barang percuma.

Dengan pembina laman web biasa, anda boleh meningkatkan akaun percuma anda ke laman web tanpa iklan dengan nama domain khusus dengan harga hanya beberapa dolar sebulan sahaja! Kami sangat menyarankan agar anda membeli akaun premium jika anda ingin meningkatkan kredibiliti dan profesionalisme.

Buat Laman Web PERCUMA & Domain

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map