Cara Membuat Laman Web dengan WordPress

Cara Membuat Laman Web dengan WordPress


WordPress adalah salah satu Sistem Pengurusan Kandungan yang paling mudah dan berfungsi secara serentak. Banyak pereka web yang tidak berpengalaman lebih mengutamakan platform ini. Setelah mengkaji tutorial pembuatan laman web kami, anda akan memahami bahawa ini adalah penyelesaian yang wajar.

Sama seperti CMS lain, WordPress memerlukan sekumpulan kemahiran tertentu dari pengguna. Untuk memasang dan mengatur sistem, master web sekurang-kurangnya harus menangani hosting, membuat pangkalan data dan belajar bagaimana menggunakan FTP. Ini tidak berlaku, apabila anda mendaftar dengan sistem dan memahami cara kerjanya sekaligus. Itulah sebabnya, pembantu utama pemula adalah panduan yang menerangkan bagaimana tidak tersesat dalam tetapan WordPress.

1. Pilihan Hosting dan Pendaftaran Domain

Sebelum membuat laman web dengan WordPress, anda harus memilih hosting yang akan disimpan. Pilihan percuma sama sekali tidak akan berfungsi – mereka menawarkan ruang yang terhad atau tidak menyediakan fungsi yang baik. Untuk melancarkan blog, ciri-ciri rancangan minimum Tapak Tapak atau Bluehost hosting akan mencukupi. Kos ini biasanya bermula dengan $ 3.95 sebulan. Sekiranya anda memutuskan untuk membuat pembayaran tahunan, anda akan mengurangkan perbelanjaan.

Beberapa platform menawarkan rancangan khas untuk laman web WordPress. Mereka biasanya dilengkapi dengan CMS yang telah dipasang sebelumnya, sementara parameter kerja pelayan dioptimumkan untuk spesifikasi platform. Namun, jangan mengharapkan keajaiban dari rancangan ini: tidak ada alat unik untuk memenuhi keperluan WordPress sahaja.

Pengoptimuman laman web boleh memberi kesan serius, tetapi anda juga boleh mengatasinya sendiri. Sekiranya rancangan khas dilengkapi dengan kos yang sama dengan hosting maya standard, teruskan untuk mendapatkannya. Sekiranya harganya terlalu mahal, masuk akal untuk mengutamakan tawaran umum. Ini tidak akan merosakkan hasilnya.

Tepat setelah anda mendaftar ke hosting, anda akan menerima e-mel dengan data akaun untuk mendapatkan akses ke panel pentadbiran. Log masuk di konsol untuk meneruskan pembuatan laman web.

Langkah seterusnya adalah pendaftaran domain. Anda perlu buat nama domain untuk laman web anda, pastikan ia ada dan buat pembayaran tahunan untuk penggunaannya. Berikut adalah beberapa cadangan bagaimana berjaya dengan pilihan anda:

 • Adalah wajar untuk menentukan nama laman web andae atau implikasinya dalam domain.
 • Semakin pendek namanya, semakin senang untuk pengguna menghafal dan mengingatnya.
 • Nama domain tidak boleh mempunyai makna lain atau bunyi yang tidak menyenangkan.
 • Pilihan zon domain bergantung pada sasaran pengguna yang anda buat untuk laman web. Zon domain yang paling popular adalah kawasan tempatan, tetapi kadang-kadang berguna untuk menggunakan domain khusus seperti *. Kedai untuk kedai web, misalnya.

Sebilangan besar penyedia hosting juga menawarkan pilihan pendaftaran domain percuma. Sekiranya ada peluang seperti itu, silakan menggunakannya – ini sangat mudah kerana nama domain akan dilampirkan secara automatik ke hosting anda.

Petua: Anda boleh mendaftarkan nama domain di platform lain, tetapi anda harus menyambungkannya secara manual ke hosting, menentukan alamat pelayan DNS dalam tetapan. Pendaftar biasanya menghantar arahan tentang cara melakukannya dalam e-mel yang anda terima setelah anda membeli domain tersebut. Untuk mendaftarkannya, anda memerlukan data pasport anda – mustahil untuk mendapatkan nama domain tanpa maklumat ini.

Lihat juga: Ulasan WordPress.

2. Pemasangan WordPress

Jumlah penyedia hosting yang ada menawarkan pemasangan CMS yang popular secara automatik. Sekiranya anda telah membeli rancangan khas untuk WordPress, maka sistem akan segera siap untuk bekerja. Namun, lebih kerap anda perlu membuat beberapa langkah minimum – cari bahagian dengan enjin di panel pentadbiran dan pasang CMS yang diperlukan.

Pemasangan WordPress selesai mengikut skema yang sama di semua penyedia hosting. Biasanya terdapat bahagian “Pemasangan Aplikasi” di menu konsol. Tepat setelah anda mengkliknya, anda mendapat akses ke senarai platform yang anda boleh sediakan secara automatik pada hosting terpilih – WordPress hampir selalu menduduki tempat pertama kerana popularitinya.

Pemasangan WordPress

Untuk memasang sistem, anda harus memilih laman web (berdasarkan domain yang telah anda sambungkan ke hosting) dan tekan “Pasang WordPress”. Sistem akan dipasang secara lalai di direktori laman web root – sitename.com. Sekiranya anda perlu menyimpannya di bahagian lain – misalnya, yang mempunyai alamat sitename / blog.com, tekan “Tentukan Katalog” dan tambahkan jalan yang diperlukan.

Butiran Pemasangan WordPress

Pangkalan data laman web akan dibuat bersama dengan pemasangan sistem. Semua data kebenaran yang diperlukan akan dihantar ke e-mel yang telah anda nyatakan semasa mendaftar ke hosting. Anda tidak perlu melakukan apa-apa lagi – cukup gunakan nama domain untuk membuat tetapan WordPress awal.

Lihat juga: Alternatif WordPress.

Pemasangan Manual

Sekiranya tidak ada pemasangan automatik pada hosting anda atau anda ingin memasang WordPress sendiri, ini tidak akan menjadi masalah juga. Apa yang anda perlukan adalah:

 • Kit pengedaran WordPress anda perlu muat turun dari laman web CMS rasmi.
 • Pengurus muat naik fail FTP untuk menambah fail ke hosting. Contohnya, anda boleh menggunakan Pelanggan FileZilla FTP.

Langkah untuk Pemasangan WordPress Manual:

 1. Muat turun arkib dengan set edaran dan bongkar di komputer anda. Kemudian kembali ke panel pentadbiran hosting, akses bahagian dengan pangkalan data dan buat yang baru.
 2. Tetapkan log masuk dan kata laluan untuknya dan pastikan menyimpan data ini kerana anda memerlukannya, semasa memasang WordPress. Setelah membuat pangkalan data, kembali ke fail set edaran yang telah anda bongkar di desktop anda.
 3. Cari wp-config-sample.php dan namakan semula ke dalam wp-config.php.
 4. Buka fail dengan mana-mana penyunting teks.
 5. Cari Bahagian “Parameter MySQL” dan nyatakan data akaun pangkalan data yang baru anda buat di hosting anda. Ini akan menjadi langkah terakhir peringkat persiapan. Sekarang, anda boleh terus menambah fail ke pelayan.
 6. Lancarkan pengurus fail Pelanggan FileZIlla FTP.
 7. Untuk menyambung ke laman web, anda mesti mengisi bidang “Host”, “Login” dan “Password” di bahagian atas program. Host adalah nama domain yang anda lampirkan pada hosting. Log masuk dan kata laluan adalah data yang diemailkan kepada anda oleh penyedia hosting untuk mendapatkan akses ke papan pemuka.
 8. Nyatakan data ini dan aktifkan butang “Sambungan Pantas”.
 9. Anda akan melihat hosting fail dan folder di bahagian kanan pengurus. Anda memerlukan katalog public.html. Anda boleh menemuinya di folder, namanya serupa dengan nama domain laman web.
 10. Apa yang harus anda lakukan ialah memindahkan fail WordPress ke public.html – anda boleh memilihnya di tetingkap kiri pengurus atau hanya seret dari komputer anda. Keseluruhan proses menyalin fail akan memakan masa sekitar 5-10 minit.

Untuk menyelesaikan proses pemasangan, akses laman web anda dari penyemak imbas mana pun. Anda akan melihat tetingkap induk penyediaan 5 minit. Tentukan nama laman web, log masuk dan kata laluan di dalamnya untuk mendapatkan akses ke panel pentadbiran WordPress.

Perlu diingat bahawa mereka wajib wajib berbeza dari hosting data masuk akaun. Buat kelayakan baru dan simpan dalam fail yang sama, di mana log masuk dan kata laluan pangkalan data sudah disimpan. Anda harus melakukan ini untuk tidak kehilangan data.

Masukkan e-mel, tempat sistem akan menghantar e-mel untuk pentadbir dan menutupnya dari pengindeksan – laman web anda belum siap dilayari oleh enjin carian. Dayakan pengindeksan setelah anda menyiapkan semuanya dan menerbitkan catatan pertama anda.

Sekiranya anda belum menambahkan log masuk dan kata laluan pangkalan data ke fail konfigurasi WordPress, maka anda akan melihat tetingkap lain yang memberikan pilihan ini sebelum tetapan 5 minit. Tidak banyak masalah cara memuat naik pangkalan data yang anda pilih. Bagaimanapun, ia akan disambungkan ke laman web kerana tidak akan berfungsi sama sekali.

Urutan pembuatan pangkalan data dan pemasangan WordPress manual mungkin sedikit berbeza bergantung pada hosting. Secara amnya, penyedia hosting menawarkan arahan terperinci, tetapi, dalam kebanyakan kes, tidak diperlukan sama sekali kerana pemasangan CMS automatik disokong dalam satu klik. Pemasangan manual sudah usang, tetapi berguna untuk menyelesaikan tugas untuk memahami cara sistem berfungsi.

3. Persediaan Awal

Pada dasarnya, anda boleh menerbitkan catatan pertama anda dengan WordPress sebaik sahaja anda memasang sistem, tetapi ia tidak akan berguna. Untuk menjadikan laman web anda berfungsi dengan baik, adalah mustahak untuk menyelesaikan sekurang-kurangnya penyusunan minimum parameternya. Anda boleh melakukannya di bahagian “Tetapan” panel pentadbiran, yang merangkumi beberapa subkategori. Mari tinjau masing-masing untuk kemudahan tambahan agar tidak mengabaikan nuansa penting.

Am

Nyatakan nama dan keterangan laman web anda. Berikan alamatnya dua kali, tambahkan e-mel yang akan anda gunakan untuk tujuan pentadbiran. Di sinilah anda akan mendapat pemberitahuan mengenai ketersediaan kemas kini dan acara laman web.

Tetapan Umum WordPress

Pilih zon waktu, waktu dan tarikh serta bahasa. Melarang pendaftaran untuk mana-mana pengguna – sama sekali tidak ada keperluan dalam hal ini.

Penulisan

Di sinilah anda boleh meninggalkan tetapan pemformatan standard. Sekiranya anda ingin menerbitkan catatan melalui e-mel, tambahkan data e-mel anda, surat yang akan dihantar secara automatik ke suapan laman web. Namun, lebih baik tidak menggunakan pilihan ini dan menerbitkan catatan melalui panel pentadbiran, sekurang-kurangnya untuk pertama kalinya.

Tetapan Penulisan WordPress

Tambahkan satu atau beberapa alamat perkhidmatan kemas kini – mereka akan memberitahu mesin pencari mengenai catatan baru yang diterbitkan di laman web. Sebagai contoh, anda boleh menambah perkhidmatan rpc.pingomatic.com. Ia ditentukan secara lalai, jadi, biarkan di baris.

Membaca

Tentukan apa yang sebenarnya akan dilihat oleh pengguna di laman utama laman web: entri blog terkini atau halaman statik. Siapkan jumlah catatan di halaman blog, jumlah elemen yang dipaparkan dalam RSS feed dan juga reka bentuknya: teks penuh atau hanya iklan.

Tetapan Membaca WordPress

Sekiranya anda mahu mesin pencari tidak mengindeks laman web untuk jangka masa tertentu, tutup dari pengindeksan.

Perbincangan

Anda boleh menggunakan tetapan standard. Sekiranya ada keperluan tersebut, tambahkan kata kunci dengan mencari mana, sistem akan menghantar komen untuk dimoderasi atau menandakannya sebagai spam. Parameter yang ditentukan dalam bahagian “Perbincangan” hanya akan berfungsi sekiranya laman web menggunakan komen WordPress standard. Sekiranya anda menghubungkan aplikasi tambahan untuk memberi komen, anda harus menyediakannya secara berasingan.

Tetapan Perbincangan WordPress

Fail Media

Biarkan parameter secara lalai. Dalam versi WordPress lama, parameter foto yang diterbitkan dalam artikel, disiapkan di bahagian ini. Walau bagaimanapun, ini sudah ketinggalan zaman.

Tetapan Media WordPress

Pautan Permalink

Pilih tampilan alamat halaman web dan catatan anda. Contohnya, anda boleh menetapkan makna «Tajuk Pos». Sekiranya anda ingin pautan bahan untuk menentukan kategori yang akan dimasukkan, maka tandakan titik «Default» dan masukkan /% kategori% /% nama pos% / pembinaan.

Tetapan Permalinks WordPress

4. Pilihan Templat

Laman web menetapkan templat standard secara lalai, tetapi ia tidak akan berfungsi dengan baik untuk anda. Anda boleh menemui templat lain dengan pelbagai cara:

 • Lihat katalog WordPress rasmi. Anda boleh mendapatkannya terus dari panel pentadbiran laman web baru. Terdapat bahagian “Tema” dalam kategori “Penampilan”.
 • Terokai pelbagai laman web dengan templat yang direka oleh pembangun pihak ketiga. Anda akan mudah mencarinya dengan menaip frasa “muat turun templat WordPress” di mesin carian. Terdapat versi percuma dan berbayar yang terdapat di sana. Bahaya utama pilihan ini adalah ancaman keselamatan yang mungkin anda hadapi dengan memuat turun tema dari tuan web yang tidak diketahui.
 • Susun templat dari pereka web profesional.

Anda boleh memasang templat yang dipilih dengan dua cara, pilihan antara mana bergantung pada sumber yang anda temukan. Sekiranya anda telah menemui templat itu dalam katalog WordPress rasmi dari panel pentadbiran, anda boleh memilihnya dan mengaktifkan ” Butang Pasang ”.

Anda akan ditawarkan untuk melihat tema sebelum pemasangan. Ini berguna untuk memastikan anda membuat pilihan yang tepat. Selepas pemasangan, tema akan muncul dalam senarai templat umum. Untuk mendapatkannya, tekan sahaja butang “Aktifkan”.

Pilih Tema WordPress

Sekiranya anda telah memuat turun templat dari laman web luaran atau anda mendapatkannya dari pembangun sebagai arkib, proses pemasangannya agak berbeza:

 1. Terdapat butang “Tambah Baru” di panel pentadbiran dengan templat.
 2. Aktifkan dan kemudian klik butang “Muat turun Templat” dan pilih fail. Tepat setelah anda menambahkan arkib, tekan butang “Pasang”.

Jangan lupa untuk mengaktifkan templat untuk memaparkannya di laman web.

Penyesuaian Templat

Jumlah tetapan mungkin berbeza berkenaan dengan templat, tetapi ada sekumpulan pilihan tertentu di setiap tema – sekurang-kurangnya Anda dapat mengubah skema warna dan membentuk menu laman web utama.

Untuk mulai menyesuaikan templat yang telah Anda pasang, pilih kategori “Penampilan” dan tekan butang “Sesuaikan”.

Penyesuaian Tema WordPress

Apa yang anda boleh lakukan ialah:

 • Muat naik logo, tambahkan tajuk dan keterangan ringkas, ikon laman web untuk membuatnya dipaparkan di tetingkap penyemak imbas, penanda buku dan mesin carian.
 • Pilih skema warna templat.
 • Buat dan siapkan menu, tambahkan pautan ke laman web ke dalamnya.
 • Tambahkan widget.

Ini adalah tetapan utama yang terdapat di setiap templat. Tema premium mungkin mempunyai parameter tambahan seperti yang bertanggungjawab untuk paparan slaid, misalnya, atau pengaktifan / penonaktifan editor visual.

5. Pemasangan Plugin dan Penyediaan Analitis

Salah satu godaan utama menggunakan WordPress adalah tambahan plugin yang tidak terkawal untuk memperluas fungsi laman web. Jangan bimbang, jika anda tiba-tiba melayari katalog sambungan dan membaca perihalan salah satu ciri menarik. Hampir semua master web, yang mula menggunakan WordPress, menghadapi situasi ini.

Persediaan Pemalam WordPress

Itu mungkin baik, tetapi ada satu perkara yang harus anda pertimbangkan. Semakin banyak plugin yang anda pasang, semakin tinggi pemuatan pelayan dan kelajuan pemuatan laman web semakin rendah. Terlebih lagi, beberapa sambungan tidak berguna sama sekali dan ditawarkan hanya untuk bersenang-senang. Pada masa yang sama, mustahil untuk menggunakan tanpa pemalam sama sekali – terdapat beberapa sambungan, tanpa laman web anda tidak akan berfungsi dengan baik. Senarai add-on yang mesti ada termasuk:

 • Semua dalam Satu Pek SEO – untuk ditambahkan ke blok dengan tetapan SEO: tajuk, keterangan, kata kunci.
 • Akismet – untuk melindungi dari spam dalam komen.
 • Peta Laman Google XML – untuk membuat peta laman.
 • Penyunting Klasik – ini adalah editor WordPress klasik, yang mempermudah proses bekerja dengan catatan.

Setiap plugin yang disebutkan di atas mempunyai alternatifnya – kami telah memasukkan sambungan yang paling terkenal. Anda boleh memasang alat tambah lain – pastikan anda telah menambahkan semua fungsi yang diperlukan.

Untuk mencari dan memasang plugin anda harus:

 1. Jangkau bahagian yang sesuai di panel pentadbiran.
 2. Dengan menggunakan pilihan carian, cari alat tambah yang diperlukan.
 3. Tepat setelah anda menekan butang “Pasang”, pemalam akan ditambahkan ke senarai sambungan yang dipasang.
 4. Untuk mengaktifkannya, anda harus menekan butang “Aktifkan”.

Selain itu, pemalam boleh dipasang dengan cara yang sama seperti tema – dengan memuat turun arkib dengan fail.

Langkah seterusnya adalah menambahkan kaunter analitik. Mereka akan membantu anda melacak lalu lintas laman web, melihat reaksi pengguna terhadap kandungan untuk memahami arah, di mana anda harus mengembangkan lagi projek.

Persediaan Analitis Google

Untuk menambahkan kaunter Analitis Google, pada mulanya anda harus mendaftar dengan sistem. Sekiranya anda mempunyai akaun Google, gunakannya untuk mendapatkan kebenaran. Tambahkan tajuk dan alamat laman web, niche kepunyaannya dan zon waktu. Sekiranya pendaftaran anda berjaya, anda akan mendapat kod yang perlu anda tambahkan ke laman web untuk mula mengumpulkan statistik.

Anda boleh menambah pembilang dengan pelbagai cara. Yang paling mudah ialah memasang pemalam analisis Google dan memasukkan kod yang dihasilkan ke dalamnya. Ini adalah varian hebat untuk pemula, yang tidak mahu menangani fail laman web yang mungkin kelihatan menakutkan kerana kerumitannya.

Sekiranya anda tidak mahu memasang pemalam lain, tambahkan kod ke tajuk atau pengaki, menggunakan editor templat WordPress bersepadu. Untuk melakukan ini, anda harus menyelesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Buka bahagian “Reka Bentuk” di panel pentadbiran.
 2. Pilih “Editor”.
 3. Cari fail header.php, jika anda ingin memasang kaunter ke bahagian atas setiap halaman laman web atau footer.php, jika anda berhasrat untuk menambahkannya ke footer.

Pikiran: sebelum membuat perubahan, buat salinan fail sandaran. Sambungkan ke laman web melalui FTP – kami telah menerangkan cara melakukannya, ketika menerangkan prosedur pemasangan WordPress manual. Muat turun fail yang ingin anda edit. Sekiranya kesalahan muncul setelah melakukan pengeditan, anda dapat memulihkan konfigurasi fail awal dengan cepat.

 • Masukkan kod ke header.php sebelum tag.
 • Masukkan kod ke footer.php sebelum tag.

Setelah menambahkan kaunter ke laman web, pastikan ia berfungsi tanpa kesalahan. Anda boleh menonton statistik di akaun Analitis Google peribadi.

Fikiran: anda mesti memasukkan kaunter setiap kali anda mengemas kini atau menukar templat kerana failnya akan diganti.

7. Penyuntingan Kod Laman Web

Menambah kaunter ke laman web adalah tugas paling mudah yang dapat anda lakukan melalui penyuntingan kod. Ia dilengkapi dengan semua fail templat yang boleh anda ubah mengikut pilihan anda. Dengan mengedit bahagian templat yang berbeza, anda boleh menambah dan menghapus elemen antara muka, menukar skema warna dan kedudukan widget. Untuk melakukannya, anda memerlukan kemahiran pengaturcaraan, sekurang-kurangnya pengetahuan PHP dan CSS.

Penyunting Kod WordPress

Pembangun web yang berpengalaman mengesyorkan menukar kod dalam editor di komputer anda, dan bukannya menggunakan alat sistem bersepadu. Sebelum melakukan itu, anda harus membuat salinan fail sandaran. Ini akan membolehkan anda memulihkan versi fail awal, ketika mencari kesilapan. Mengenai editor bersepadu, lebih mudah menggunakannya untuk membuat perubahan kecil seperti menambahkan kaunter atau widget komen pihak ketiga, misalnya. Untuk menerapkan suntingan, Anda harus menekan butang “Update File”.

Selepas penyediaan laman web awal, anda boleh meneruskan proses yang paling menarik – mengisi laman web dengan kandungan.

Adakah Mungkin Pergi Tanpa Penyunting Kod?

Sebenarnya, sangat mungkin dilakukan tanpa menggunakan penyunting kod bersepadu, ketika bekerja di WordPress. Sistem ini membolehkan membuat laman web dengan menyesuaikan tema dan plugin yang tersedia. Perlu diingat bahawa, dalam kes ini, anda tidak akan dapat memanfaatkan sepenuhnya proses pengembangan web anda kerana pilihan penyesuaian laman web yang terhad.

Bukan rahsia lagi bahawa salah satu sorotan WordPress yang tidak dapat dinafikan adalah peluang integrasi pemalam dan templat luaran, yang memungkinkan untuk membuat projek yang unik dan unik. Jika tidak, mustahil untuk menyatakan kebebasan kreatif anda dengan kelebihan dan memperoleh hasil yang menakjubkan dalam jangka masa panjang. Oleh itu, jika anda tidak menggunakan editor kod WordPress, maka apa arti menggunakan CMS ini? Sebaliknya, sangat digalakkan untuk beralih dari wordpress ke wix atau pembangun laman web lain yang membolehkan mencapai hasil yang luar biasa tanpa memerlukan pengeditan kod sama sekali.

8. Pembuatan Halaman Statik

Halaman statik berbeza dari halaman lain dengan kandungan – ia mengandungi maklumat tertentu dan bukannya feed post. Bahagian “Tentang Kami” atau “Perkhidmatan” adalah contoh halaman statik. Untuk mengubah kandungan yang terdapat di dalamnya, anda harus mengedit halaman.

Selain daripada editor HTML dan teks, versi WordPress terkini juga dilengkapi dengan editor Gutenberg visual. Dengan menggunakannya, anda dapat memasukkan widget dan fail multimedia, menambahkan blok kandungan dan mengubah kedudukannya. Sejajar dengan itu, master web kini mempunyai lebih banyak pilihan untuk membuat pelbagai halaman statik.

Penyunting Halaman WordPress

WordPress dilengkapi dengan laman utama lalai, yang mengandungi catatan blog terkini. Untuk menambahkan bahagian lain ke laman web, buka bahagian “Halaman” di panel pentadbiran dan aktifkan butang “Tambah Baru”.

Tentukan tajuk laman web – ia akan dipaparkan di bahagian dan menu laman web. Tulis teks atau gunakan Gutenberg untuk menambahkan blok kandungan. Dengan menggunakan penyunting visual, sesuaikan semua elemen yang diperlukan pada halaman. Setelah membuat pengeditan, tekan butang “Terbitkan”.

Pastikan blok yang ditambahkan ke halaman ditampilkan dengan betul di semua peranti. Sekiranya terdapat masalah atau anda hanya ingin menggunakan elemen lain, pilih halaman dalam senarai umum dan edit kandungannya.

9. Post Publication

Catatan ditambahkan mengikut rancangan yang sama seperti laman web. Perbezaannya adalah bahawa catatan diterbitkan pada satu halaman, iaitu umpan blog. Untuk membuat catatan, anda juga boleh menggunakan editor Gutenberg, tetapi lebih senang untuk merancangnya dalam editor WordPress klasik, yang ditambahkan sebagai pemalam dalam versi sistem terbaru.

 1. Buka bahagian “Posts” dan tekan butang “Add New”. Jangkau tetapan catatan untuk memilih templat. Sekiranya anda tidak bermaksud menggunakan format yang tidak biasa, tinggalkan yang asas. Beberapa tema dalam templat pos mungkin disertakan dengan kad, video dan format lain.
  Penyunting Post WordPress
 2. Pilih kategori di mana siaran akan diterbitkan. Sekiranya belum ada kategori, buat betul-betul di editor dengan mengklik pautan. Anda boleh membuat bahagian laman web dari kategori, menambah pautan ke menu utama. Ini membolehkan anda membentuk beberapa halaman dengan catatan tematik di laman web, yang merangkumi kategori tertentu.
  Kategori Baru Posting WordPress
 3. Tambahkan tajuk catatan dan masukkan teks ke dalam editor. Anda boleh menggunakan mod visual atau memformat pos dengan menggunakan tag HTML. Isi parameter SEO untuk siaran: tajuk, keterangan, kata kunci. Tekan butang “Terbitkan” untuk menghantar catatan ke dalam umpan blog. Sama seperti laman web, catatan boleh diedit setelah penerbitan. Untuk menyimpan suntingan, anda perlu menerbitkan catatan sekali lagi.
  Penyunting Kod Baru Pasca WordPress
 4. Sekiranya anda ingin siaran itu muncul dalam umpan blog pada waktu yang ditentukan, gunakan pilihan penerbitan yang dijadualkan. Terdapat pautan “Tukar” di dekat butang “Terbitkan”. Tekan untuk menentukan tarikh dan masa penerbitan pasca untuk akses umum.
  Jadual Pos WordPress

Namun, jangan lupa untuk memeriksa masa laman web yang ditentukan dalam tetapan WordPress umum – semestinya terdapat zon waktu yang sama dengan anda tinggal.

10. Pindahkan Laman Web Anda yang Ada ke WordPress

Adakah anda sudah mempunyai laman web yang dibuat di platform lain? Kemudian anda mungkin mempertimbangkan untuk berpindah ke WordPress untuk memperluas fungsinya dan memberikannya penampilan yang lebih profesional digabungkan dengan set ciri unggul. Tidak begitu sukar untuk melakukannya kerana kelihatan dari pandangan pertama. Anda boleh memilih antara dua kaedah pemindahan laman web yang popular – pengambilan profesional dan migrasi DIY.

Terdapat juga perkhidmatan khas seperti CMS2CMS, sebagai contoh, yang dibuat dengan tujuan ini. Mereka dapat menyelesaikan proses pemindahan laman web anda dalam mod automatik, tetapi kemungkinan anda menghadapi masalah dengan ketidakcocokan elemen laman web atau ancaman perisian hasad cukup tinggi dalam hal ini. Lebih-lebih lagi, perkhidmatan penghijrahan laman web kebanyakannya dibayar. Jadi, bagaimana rasanya menggunakannya, jika anda tidak pasti akan hasilnya?

Mengambil pakar reka bentuk web adalah idea yang jauh lebih baik kerana anda akan dapat berunding dengan orang-orang ini selepas itu. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mencuba memindahkan laman web anda ke WordPress sendiri, walaupun anda seorang pemula dan ini adalah pengalaman pertama anda. Anda harus menjaga pilihan hosting yang betul (cadangan WordPress Bluehost untuk projek sederhana dan kompleks), nama domain dan pemindahan kandungan. Yang terakhir ini merangkumi pemindahan semua elemen kandungan laman web, termasuk gambar, fail media video dll.

Akhirnya, anda perlu menyediakan pautan tetap dan memeriksa sama ada laman web anda berfungsi dengan baik di platform baru. Ini diperlukan untuk mengekalkan lalu lintas dan kedudukan laman web semasa anda. Baiklah, itu semua mengenai pemindahan laman web DIY. Ini adalah gambaran ringkas mengenai proses penghijrahan laman web dan terdapat banyak nuansa yang mungkin anda hadapi ketika mengerjakan tugas tersebut. Walau bagaimanapun, hasilnya pasti bernilai dan anda akan mendapat pengalaman luar biasa dan berguna yang mungkin berguna bagi anda selepas itu.

Pokoknya

Walaupun WordPress adalah sistem pengurusan kandungan yang paling popular di kalangan pemula, penciptaan laman web pertama di dalamnya mungkin merupakan tugas yang rumit. Untuk menjadikan projek berfungsi dengan baik, pengguna harus berurusan dengan hosting dan pangkalan data serta memahami hubungan antara pelayan, mesin dan antara muka laman web. Ini mungkin memerlukan banyak masa dalam jangka masa panjang. Menguasai semua ciri CMS akan memakan masa hingga beberapa bulan, memerlukan kemahiran pengaturcaraan, sekurang-kurangnya pada tahap penyuntingan CSS yang sederhana.

Sekiranya anda memerlukan laman web dengan segera, maka WordPress bukanlah kaedah terpantas untuk mendapatkannya tanpa pelaburan kewangan yang serius. Menggunakan pembangun laman web adalah penyelesaian yang lebih berkesan sebagaimana adanya lebih senang dan senang digunakan. Tidak ada kemahiran khas yang diperlukan untuk bekerjasama dengan mereka dan anda tidak perlu peduli dengan hosting. Apa yang perlu dilakukan oleh pemilik laman web yang dibuat dengan pembangun laman web adalah mengisinya dengan kandungan yang berguna dan menarik.

Buat Laman Web dengan WordPress

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map