Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Cara Membuat Laman Web di Laman Google


Anda boleh membuat laman web percuma di Google dengan mudah Tapak Google – pembangun laman web drag-and-drop yang sederhana. Ini dimasukkan ke dalam pakej Google Suite dan pada awalnya ditujukan untuk keperluan pemasa pertama. Perkhidmatan ini intuitif, mudah digunakan dan cukup selesa untuk semua kategori pengguna dan ia banyak ditawarkan kepada setiap pereka web.

Google Sites menggunakan penyunting WYSIWYG secara lalai, walaupun, antara muka juga berfungsi dengan baik untuk pengguna tersebut, yang bermaksud untuk mengedit kod laman web secara manual untuk mendapatkan hasil yang unik. Perlu diingat bahawa sebelum menggunakan perkhidmatan, anda harus mendaftar untuk akaun Google percuma (jika anda belum memilikinya). Berikut adalah panduan terperinci untuk membantu anda mengetahui langkah-langkah mustahak yang diperlukan untuk memulakan laman web secara percuma dengan Google.

Dengan Tapak Google, anda boleh membuat dan mengurus projek interaktif dan dinamik dengan mudah hanya dengan beberapa klik sahaja. Tidak ada kemahiran pengaturcaraan atau pengalaman reka bentuk web yang diperlukan untuk bekerja dengan sistem – ikuti petua yang dihasilkannya dan terokai papan pemuka untuk meneruskan proses pembangunan laman web.

Laman Web Google menggunakan penyunting WYSIWYG secara lalai, walaupun, antara muka juga berfungsi dengan baik bagi pengguna tersebut, yang bermaksud untuk mengedit kod laman web secara manual untuk mendapatkan hasil yang unik. Perlu diingat bahawa sebelum menggunakan perkhidmatan, anda harus mendaftar untuk akaun Google percuma (jika anda belum memilikinya). Berikut adalah panduan terperinci untuk membantu anda mengetahui langkah-langkah mustahak yang diperlukan untuk memulakan laman web secara percuma dengan Google.

1. Pilih Nama dan Templat Laman Web

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Sebaik sahaja anda masuk ke akaun Google anda dan melancarkan pembangun laman web, anda akan diarahkan ke panel kawalan, di mana anda akan diminta untuk menentukan nama syarikat anda. Ini juga tempat di mana anda boleh mengubah gambar dan gaya tajuk. Ngomong-ngomong, anda berpeluang memilih salah satu stok gambar yang ditawarkan oleh Tapak Google atau memuat naik gambar yang anda sendiri. Setelah selesai, anda perlu meneruskan pilihan templat. Bahagian “Tema” tersedia di menu terperinci di sebelah kanan skrin. Selain reka bentuk, anda akan dapat memilih warna tajuk dan gaya fon di sini.

Bercakap mengenai templat, Laman Google tidak menawarkan templat lalai untuk laman web baru untuk membolehkan pengguna menguasai sepenuhnya projek mereka. Sebaliknya, pembangun laman web membolehkan anda memilih salah satu tema yang ada dari galeri. Mengenai pelbagai tema, tidak begitu mengagumkan, tetapi masih banyak yang boleh dipilih di sini.

Apa yang anda juga harus fikirkan adalah bahawa pembangun laman web membezakan antara konsep tema dan templat. “Tema” digunakan untuk merancang keseluruhan dan rupa laman web (termasuk gambar dan palet warna), sementara “templat” merangkumi pilihan jenis halaman dan tata letak. Inilah yang akan anda lakukan lebih jauh.

2. Edit Tata Letak Laman Web

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Semasa mengerjakan pengembangan laman web anda, anda berpeluang memilih dan mengedit susun atur laman web anda. Secara keseluruhan, terdapat 6 varian susun atur untuk dipilih. Ini merangkumi susun atur satu, dua, tiga dan empat lajur.

Untuk mengganti susun atur lalai, cukup pilih bahagian yang sesuai dan teruskan ke proses penyuntingan. Setelah membuat pilihan, anda akan dapat mengisi blok, memuat naik gambar dan menambahkan teks yang berkaitan dengan laman web. Itu sangat mudah, cepat dan tanpa gangguan.

3. Tambah dan Sesuaikan Halaman

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Sebaik sahaja anda selesai dengan pilihan susun atur, sudah tiba masanya untuk menambahkan halaman laman web baru. Laman Google membenarkan penambahan bilangan halaman tanpa had yang berbeza dari segi implikasi dan jenisnya. Untuk menambahkan halaman baru, cukup sampai ke tab “Halaman” yang sesuai di panel kawalan dan beri nama halaman. Untuk mengurangkan masa pengembangan laman web, adalah mungkin untuk menduplikasi halaman siap pakai, menambahkan sub halaman dan memberikan harta khas kepada mereka.

Mengenai jenis halaman, adalah mungkin untuk memilih antara pilihan. Tepatnya, terserah kepada anda untuk menentukan jenis halaman apa yang anda ingin tambahkan dan kandungan apa yang anda ingin muat naik selepas itu. Oleh itu, anda boleh membuat dan menambahkan halaman web standard untuk menampilkan kandungan anda dan melampirkan dokumen, pengumuman untuk menghantar berita dan kemas kini syarikat, halaman permulaan, halaman senarai dan juga kabinet fail untuk menyimpan, mengurus dan berkongsi fail. Jumlah halaman pada dasarnya bergantung pada pengkhususan laman web, saiz dan kandungan yang ingin anda paparkan.

4. Muat Naik Kandungan

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Setelah anda menyesuaikan halaman, sudah tiba masanya untuk pergi ke salah satu bahagian yang paling memerlukan masa, bertanggungjawab dan besar dari keseluruhan proses pembuatan laman web – memuat naik kandungan. Dengan tujuan ini, pergi ke tab “Masukkan” di panel kawalan dan pilih jenis kandungan yang akan ditambahkan. Anda boleh memilih dari Kotak Teks, Imej, pilihan Embed dan varian “Dari Drive”. Pilihannya bergantung pada sumber yang disimpan dalam fail.

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Mengenai jenis kandungan yang akan diunggah ke halaman, butang sisipan memperlihatkan banyak varian yang meliputi jumlah kebutuhan pengguna yang berlaku. Berikut adalah senarai jenis kandungan yang boleh anda pilih dan masukkan ke dalam laman web anda: Jadual Kandungan, Carousel Gambar, Butang, Pembahagi, YouTube, Peta, Kalendar, Dokumen, Slaid, Helaian, Bentuk dan Carta. Apa sahaja elemen yang anda pilih, anda akan dapat menyesuaikannya dengan lebih lanjut berkenaan dengan pengkhususan laman web anda.

Selain itu, Laman Google memungkinkan untuk menyatukan “alat” standard seperti kalkulator atau suapan berita, Konsol Carian Google untuk pengoptimuman enjin carian yang lebih baik untuk projek siap pakai, Google Analytics dan lain-lain. Sebagai pembangun laman web yang dikuasakan oleh Google, Laman membenarkan pengintegrasian sebarang G Sambungan suite yang anda anggap penting dan perlu untuk projek anda.

Tidak diperlukan tambahan atau pemalam pihak ketiga untuk melakukannya – lihat saja set sambungan dan pilih yang anda perlukan sekarang (Dokumen Google, Drive, Koleksi, Jamboard, Blogger dan apa yang tidak).

5. Semak Pilihan Pengurusan Laman Web

Sebelum melancarkan projek baru anda ke dunia, anda harus menetapkan dan mengkonfigurasi beberapa elemen pengurusan dan laman web yang paling kritikal. Apa yang boleh anda lakukan di sini ialah menyambungkan analitik laman, menduplikasi projek, menambahkan favicon, menyesuaikan URL tersuai, mengkaji tetapan maklumat laman web, memberikan hak perkongsian laman web kepada pengguna lain dll.

Sekiranya masih ada yang tidak anda fahami di sini, akses sahaja butang “Ikuti Jelajah” untuk melihat apa yang ada di sebalik tetapan sistem. Selain itu, pembangun laman web membenarkan penambahan banyak penyumbang untuk projek tersebut dan bahkan melanggan perubahan projek baru-baru ini untuk terus mengetahui semua pengeditan dan perubahan yang dibuat di laman web.

6. Pilih Nama Domain

Terdapat satu perkara lagi yang perlu dilakukan sebelum membuatnya dapat diakses di web. Anda mesti memilih nama domain untuk projek anda. Sebenarnya, anda boleh menerbitkannya di bawah domain anda sendiri – yang pernah anda miliki sebelumnya – atau dapatkan yang baru dari Google. Terserah anda untuk memutuskannya. Cukup fikirkan URL yang luar biasa dan mudah diingat yang tidak hanya akan dikaitkan dengan niche perniagaan anda, tetapi juga unik dan berkesan untuk khalayak sasaran. Namun, jangan terlalu lama untuk mengelakkan URL besar.

7. Laraskan Akses Laman Web

Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Terdapat peluang mudah untuk berkongsi projek siap pakai dengan pengguna lain, menetapkan hak akses. Oleh itu, anda boleh meninggalkan laman web anda dalam Draf Mode (semasa masih dalam pembinaan), memilih orang tertentu, yang berhak menyunting projek. Anda juga boleh menjadikan laman web ini benar-benar peribadi sehingga tidak ada yang dapat melihatnya. Begitu juga, anda boleh menerbitkan projek tersebut agar dapat diakses oleh semua orang. Sekiranya anda ingin menjemput sesiapa sahaja untuk mengedit laman web dengan anda, sistem membenarkannya dengan menentukan e-mel orang-orang ini dan menghantar jemputan kepada mereka.

Sekiranya anda ingin melindungi projek anda, anda boleh mencentang butang yang memungkinkan untuk menghalang penyunting lain daripada menerbitkan projek tersebut, mengubah hak akses dan menambahkan orang baru tanpa anda sedari. Itu sangat sesuai untuk orang yang bekerja dalam satu pasukan atau untuk pengguna tersebut, yang terlibat dalam pembangunan laman web khusus untuk pelanggan. Akhirnya, adalah mungkin untuk menggunakan pilihan Pratonton sebelum penerbitan projek akhir untuk memastikannya kelihatan dengan betul di skrin desktop, tablet dan mudah alih.

8. Sambungkan Analitis Google

Tapak Google memungkinkan untuk menghubungkan Analitis Google ke projek siap pakai anda. Itu adalah ciri yang mesti dimiliki, jika anda ingin mengetahui parameter utama projek anda dan faktor-faktor yang mempengaruhi prestasinya serta penilaian SEO. Integrasi Google Analitis akan membantu anda mengetahui aliran dan turun naik lalu lintas, jumlah pengguna yang mengunjungi laman web anda dalam jangka masa yang ditentukan, kadar penukaran, destinasi dan sumber lalu lintas, kadar peninggalan laman web serta banyak parameter penting lain yang akhirnya dapat membuat atau memecahkan keseluruhan prestasi laman web. Kesedaran mengenai ciri-ciri ini akan membantu anda memperbaiki kemungkinan masalah tepat pada waktunya untuk mengelakkan akibat yang lebih serius.

9. Laraskan Konfigurasi SEO dan Terbitkan Laman Web

Terdapat satu perkara penting yang harus anda lakukan sebelum membuat laman web anda tersedia dalam talian. Kami bercakap mengenai Pengoptimuman Enjin Carian sekarang. Laman Google membolehkan anda menyesuaikan parameter SEO utama untuk memastikan kedudukan enjin carian tinggi dari projek yang baru anda buat. Untuk menjayakannya, disarankan untuk menghubungkan Google Search Console yang akan memudahkan mesin pencari mengindeks projek anda. Pastikan untuk mengisi bidang dan bahagian SEO utama yang mempunyai kaitan langsung dengan kedudukan laman web anda dengan betul. Sekarang laman web anda 100% siap untuk diterbitkan, cukup klik butang “Terbitkan” dan lihat hasilnya!

Pokoknya

Sama ada anda seorang pemula atau pemaju yang berpengalaman dengan pengekodan yang bersedia membuat laman web di Google, anda akan menguasainya dengan mudah dengan bantuan Laman Google. Sistem ini cukup berfungsi, walaupun memiliki reka bentuk minimalis. Tidak diperlukan pengetahuan pengaturcaraan khusus untuk melancarkan dan mengurus projek dengan Laman Google. Panel kawalan intuitif dan senang diterokai, sementara hasilnya bernilai usaha dalam jangka masa panjang.

Pembangun laman web memungkinkan untuk membuat hanya laman web sederhana dengan fungsi yang agak terhad. Ia berfungsi dengan baik untuk projek kecil, sementara melancarkan laman web dengan ciri penuh hampir tidak mungkin dilakukan. Sekiranya anda mempunyai niat untuk terus berusaha dalam pengembangan dan promosi projek lebih lanjut, masuk akal untuk memilih pembangun laman web yang kaya dengan ciri dari awal. Wix, uKit, Weebly atau CMS seperti WordPress dengan mudah akan menghadapi apa jua tugas. Semuanya bergantung pada kemahiran dan pengalaman reka bentuk web anda.

Cubalah Tapak Google Sekarang

Howard Profil Twitter saya Profil Facebook saya e-mel Profil Linkedin saya

Mengenai Pengarang

Saya Howard Steele, pengasas dan ketua editor laman web ini. Dengan pembinaan web selama lebih dari 10 tahun, saya tahu betapa rumit dan melelahkan tugas ini untuk orang bukan IT. Tidak dapat memutuskan perkhidmatan mana yang hendak dipilih? Jangan ragu untuk meminta nasihat. Jelaskan keperluan laman web anda dan saya dengan senang hati akan membantu anda.

Laman Utama »Petua Berguna» Cara Membuat Laman Web di Laman Google

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map