Cara Membuat Laman Web Forum Percuma

Cara Membuat Laman Web Forum Percuma


Forum dalam talian memudahkan kita memulakan perbincangan, mencari orang yang berpikiran sama dan juga mempromosikan perniagaan kita. Forum boleh dijalankan sebagai lampiran ke laman web yang lebih besar, atau ada sendiri. Sekiranya anda ingin membina laman web forum, berikut adalah tiga cara untuk menyelesaikan tugas ini.

Ramai yang percaya bahawa forum hampir mati kerana rangkaian sosial. Memang, pada masa lalu, forum dan papan pesanan pernah menjadi media sosial kita. Tetapi hari ini, dengan semua akaun Facebook, Twitter dan Instagram kami melupakan perbincangan forum. Namun mereka masih mempunyai nilai yang tinggi.

Percaya atau tidak, tetapi forum masih merupakan salah satu tempat paling popular untuk bertanya dan menjawab soalan mengenai jenama dan produk. Perniagaan menggunakannya sebagai media sosial yang tersusun dan lebih tersusun, yang mereka kendalikan sepenuhnya. Bukankah hebat??

5 Cara Membina Laman Web Forum

Membuat atau menambahkan forum ke laman web yang ada mempunyai beberapa faedah sekaligus. Anda bukan sahaja mengatur komuniti dalam talian dan mendorong penyertaan pengguna aktif, tetapi juga meningkatkan populariti laman web anda dan meningkatkan asas pengguna dalam jangka masa panjang. Terlebih lagi, forum memberikan maklumat tambahan mengenai projek anda dan semua nuansa berkaitan yang paling diminati oleh pengguna.

Proses pembuatan forum tidak begitu rumit, tetapi melibatkan beberapa langkah yang mesti dimiliki. Kerumitan prosedur juga bergantung pada jenis dan ukuran forum yang akan anda lancarkan serta alat pembinaan web yang anda pilih untuk setiap tujuan ini.

Terdapat banyak perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk memulakan dan mengurus forum. Pembangun laman web adalah sistem yang paling kaya dengan ciri dan berkuasa yang memungkinkan untuk melancarkan projek seperti ini, tetapi anda juga boleh memilih platform sumber terbuka. Sebilangan besar daripadanya dibina khas dengan mempertimbangkan pembentukan forum dan, oleh itu, berfungsi dengan baik untuk setiap tujuan ini.

WixWix – adalah salah satu pembangun laman web DIY kontemporari yang paling popular, yang membolehkan mewujudkan forum melalui penyatuan aplikasi forum khas. Sistem ini dilengkapi dengan pelbagai alat bina web dan pilihan penyesuaian untuk memberikan penampilan mewah projek anda. Wix

WordPressWordPress – adalah Sistem Pengurusan Kandungan yang terkenal di dunia, yang memungkinkan untuk membina laman web forum melalui penyatuan plugin bbPress. Ini adalah perisian forum khusus, yang dikembangkan oleh pakar WordPress dengan mempertimbangkan kemudahan pengguna. WordPress

uCozuCoz – adalah salah satu pembangun laman web awan yang mempunyai banyak ciri, yang membolehkan anda membuat forum yang berfungsi dan mudah digunakan dengan cara menghubungkan dan mengaktifkan modul forum yang sesuai. Pembangun laman web membolehkan penyesuaian forum dan pengurusan lebih cepat dan mudah. uCoz

Kumpulan FacebookKumpulan Facebook – adalah sekumpulan pemikir bersama yang dicipta di rangkaian sosial Facebook, yang berkongsi idea yang sama dan ingin menghubungi pengguna lain, yang mempunyai minat dan objektif yang sama. Kumpulan ini tersedia untuk semua pengguna, yang mempunyai akaun Facebook dan ingin menyertai perbincangan komuniti. Kumpulan Facebook

phpBBphpBB – adalah perisian pembangunan forum sumber terbuka percuma, yang dapat digunakan untuk menyatukan sekumpulan orang, yang mempunyai tujuan dan minat yang sama. Perisian ini dilengkapi dengan pangkalan data ekstensi yang luas yang memungkinkan untuk melancarkan dan menyesuaikan jenis forum yang anda perlukan. uCoz

Apa sahaja penyelesaian penciptaan forum yang anda mahukan, anda masih perlu mempelajari asas-asas penerapannya. Setiap sistem dilengkapi dengan kebaikan dan keburukannya, yang memerlukan pendekatan sengaja untuk proses pemilihan. Mari kita lihat ciri-ciri setiap platform sekarang untuk memudahkan pilihan anda.

1: Wix – Pembina Forum Terbaik

Forum Wix Utama

Walaupun baru-baru ini anda mula bekerja di ceruk bangunan web, anda pasti pernah mendengarnya Wix. Ini adalah pembangun laman web, yang mempunyai sifat dan pengiktirafan sejagat. Ia ditubuhkan pada tahun 2006 dan mempunyai lebih daripada 125 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia. Perkhidmatan ini membolehkan melancarkan laman web dari pelbagai jenis. Forum tidak terkecuali.

Perkhidmatan ini telah mendapat populariti dengan pereka web dan pemula yang mahir kerana kemudahan penggunaannya, pengalaman membina laman web yang memastikannya, kemudahan, kemampuan, fleksibiliti dan kepelbagaian alat penyesuaian reka bentuk yang ditawarkannya. Beberapa juta laman web telah dibina dengan perkhidmatan ini dan masih banyak lagi yang masih dalam pembangunan.

Kelebihan Wix

 • Penyunting WYSIWYG. Oleh kerana pilihan penyuntingan ini, pengalaman pengguna tidak begitu penting ketika membuat forum.
 • Forum Wix. Widget percuma ini terdapat di pasaran Aplikasi Wix, membolehkan mewujudkan komuniti dalam talian di laman web dan menyediakan pelbagai ciri (kemudahan penggunaan, pemasangan pantas, pilihan komen, langganan pengguna lain, penambahan catatan, penyuntingan dan penjadualan, penyatuan foto dan video, pilihan penyingkiran pos dan lain-lain.).
 • WIX ADI. Artificial Design Intelligence adalah alat berguna yang mempermudah proses pembinaan forum dengan membuat laman web siap sedia secara automatik berdasarkan maklumat yang diberikan.
 • Templat Niche. Wix menawarkan satu set templat khusus yang dioptimumkan untuk mudah alih khusus yang akan menjadi padanan terbaik untuk forum anda.
 • Pasar Aplikasi. Ini adalah tempat, di mana anda dapat mencari banyak widget untuk disatukan lebih jauh ke dalam forum anda (ChatRoom, Comments, LiveChat, Smart Chat, Form Builder, ShoutOut Mailout dll.).

Wix kaya dengan ciri-ciri yang akan membantu anda menyelesaikan keseluruhan proses pembuatan forum dengan senang dan senang.

Lihat senarai lengkap ciri-ciri secara mendalam Kajian Wix.

Cara Membina Forum dengan Wix

Pada tahun 2017, setelah 10 tahun sejak dilancarkan, Wix telah mengaktifkan kemas kini bangunan forum. Saya tertanya-tanya mengapa tidak ada pilihan seperti itu sebelumnya. Tetapi sekarang pembangun laman web ini dianggap serba boleh.

Inilah panduan ringkas bagaimana membuat forum percuma dengan Wix:

 • Langkah 1: Daftar dengan Wix dan buat laman web.
 • Cara Membuat Laman Web Forum Percuma

 • Langkah 2: Pilih Aplikasi Forum dari Wix App Market. Anda boleh menemuinya di Bahagian Aplikasi Sosial (ianya percuma).
 • Paparan Utama Forum Wix

 • Langkah 3: Kini anda menerima templat forum lalai. Seperti yang anda lihat, forum Wix berbeza dengan pandangan forum standard. Dengan struktur kategori blok dan gambar logo, kelihatannya paling moden dan menarik.
 • Langkah 4: Siapkan forum anda. Wix mempunyai banyak tetapan forum tetapi mereka dikemas dalam 6 pilihan menu.
 • Tetapan Forum Wix

 • Langkah 5: Pilih paparan catatan forum. Anda boleh memilih antara paparan ‘Kad’ atau paparan ‘Klasik’.
 • Forum Wix

 • Langkah 6: Terbitkan laman web anda dan forum anda disiarkan secara langsung.

Seperti yang anda lihat, proses pembuatan forum adalah mudah dan cepat. Tidak kira pengalaman reka bentuk web yang anda ada – tutorial akan memberi anda tip reka bentuk forum yang mudah dan difahami.

Sekiranya anda memilih pelan Wix percuma, anda hanya dapat membuat laman web di subdomain Wix sahaja (URL laman web anda akan kelihatan seperti user.wix [.] com / sitename). Plus laman web anda akan mengandungi sepanduk iklan. Saya rasa, anda akan bersetuju bahawa URL dan iklan tersebut kelihatan tidak menyenangkan. Tidak perlu menetapkan bahawa anda harus melanggan salah satu rancangan berbayar yang bermula dari $ 8.50 / bln.

Sebenarnya, forum adalah alat yang berguna untuk menyelesaikan tugas peribadi atau perniagaan yang anda miliki. Sekiranya anda pemilik syarikat, sambungan forum akan membantu anda:

 • meningkatkan reputasi laman web anda (dan syarikat);
 • mendorong perhatian pengguna dan rakan niaga yang berpotensi;
 • mengembangkan asas pelanggan;
 • membawa keuntungan;
 • meningkatkan kepercayaan pelanggan;
 • tambah pada keseluruhan kedudukan mesin pencari dll.

Buat Forum dengan Wix

2: WordPress + bbPress – Platform Forum Dalam Talian Percuma

Perkataan

WordPress – adalah Sistem Pengurusan Kandungan bercirikan kontemporari, yang telah mendapat populariti di seluruh dunia kerana pilihan penyatuan yang luas dan pendekatan penyesuaian reka bentuk profesional. Platform ini pada masa ini memperkasakan jutaan laman web di seluruh dunia dan semestinya layak untuk dianggap sebagai peneraju utama. Untuk memanfaatkan sepenuhnya WordPress, anda diharapkan memiliki kemahiran pengekodan dan anda juga memerlukan masa untuk menguasai perkhidmatan tersebut.

Untuk pembangunan forum dengan WordPress, bbPress adalah pilihan yang paling sesuai. phpBB – adalah plugin forum percuma terbaik, yang dicipta khas oleh profesional reka bentuk web WordPress dengan mempertimbangkan kemudahan pengguna. Plugin ini memungkinkan untuk menyatukan forum perbincangan lengkap dengan laman web yang dikuasakan oleh WordPress. Plugin difokuskan pada fleksibiliti, kesederhanaan, kelajuan, kualiti dan integrasi WordPress yang mendalam. Ini akhirnya mencetuskan hasil yang baik yang anda harapkan.

bbTekan

Kelebihan WordPress + bbPress

 • Penggunaan Percuma. WordPress dan bbPress mudah digunakan untuk semua orang. CMS tidak memerlukan sebarang bayaran untuk dimuat turun, dipasang dan diterokai. Perkara yang sama adalah mengenai pemalam.
 • Persediaan Mudah. Anda tidak perlu menjadi pro pengekodan untuk menyambung dan menyiapkan pemalam. Prosesnya mudah, cepat dan intuitif. Begitu juga dengan penyederhanaan pemalam. Sekiranya terdapat apa-apa yang anda tidak faham atau jika anda mempunyai keraguan mengenai penggunaan pemalam (atau CMS), sokongan komuniti pengguna yang luas sentiasa ada.
 • Integrasi Lengkap. Plugin disatukan sepenuhnya ke CMS dan anda akan mendapat akses terus ke akaun pusat dan juga ke kawasan pentadbir gabungan untuk dapat menyesuaikan tetapan yang diperlukan. Secara amnya, plugin bbPress bermaksud pemasangan satu klik, yang cepat dan mudah. Sistem ini juga menawarkan arahan terperinci langkah demi langkah untuk membimbing anda melalui keseluruhan proses dengan mudah.

Secara keseluruhan, WordPress mempunyai banyak ciri penyesuaian reka bentuk dan penyatuan yang membantu anda melancarkan dan berjaya menguruskan semua jenis forum, tanpa mengira saiz, nisbah dan kerumitannya.

Cara Membina Forum dengan WordPress

Sekiranya anda betul-betul memulakan forum dengan WordPress, ingat panduan berikut untuk membantu anda memulakannya dengan mudah:

 • Langkah 1: Dapatkan hosting web. Salah satu penyelesaian yang paling munasabah adalah Bluehost kerana ini adalah hos teratas, yang secara rasmi disarankan oleh WordPress. Bluehost menawarkan pemasangan satu klik yang mudah, harga yang berpatutan, kelajuan memuatkan halaman yang cepat, fleksibiliti, keselamatan, panel kawalan intuitif, ketersediaan alat tambah, perlindungan anti-spam dan banyak kelebihan lain.
 • Langkah 2: Pasang WordPress. Ini mudah, cepat dan bebas dari masalah. Bluehost dilengkapi dengan garis panduan yang membantu memudahkan proses pemasangan CMS.
 • Langkah 3: Buat laman web dengan CMS dan sesuaikan reka bentuknya berdasarkan keperluan khusus anda.
 • Langkah 4: Muat turun pemalam bbPress dan satukannya ke laman web anda untuk melancarkan forum.
 • Langkah 5: Sesuaikan dan sediakan forum. Pilih reka bentuk yang diperlukan, buat kategori, subkategori, cabang dan topik.
 • Langkah 6: Sesuaikan tetapan SEO untuk menjadikan forum anda dapat diakses di web. Ini juga dapat dilakukan dengan cara menghubungkan pemalam SEO. Terdapat banyak dari mereka di web dan anda hanya perlu memilih yang paling sesuai untuk projek anda.
 • Langkah 7: Terbitkan laman web untuk menjadikan forum anda hidup dan menikmati hasilnya.

Membina forum dengan WordPress sama sekali tidak sukar, jika anda tahu cara mendekati proses dengan keberkesanan maksimum. Apa yang harus anda perhatikan adalah sedikit pengetahuan pengekodan dan juga tindakan utama yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas dengan sedikit atau tidak ada kesulitan sama sekali. Ingatlah langkah-langkah yang disenaraikan di bawah ini untuk tidak mengabaikan tahap pembuatan forum utama.

Buat Forum dengan WordPress

3: uCoz – Pembina Laman Web Forum dan Komuniti

uCoz

Membuat forum yang kompleks bukan lagi tugas yang sukar. Terdapat banyak perisian DIY di luar sana yang membolehkan anda menubuhkan forum yang baik semalam. Salah satunya ialah pembina laman web uCoz. uCoz mensasarkan pengguna akhir dan profesional, kerana ia menawarkan penyelesaian penyuntingan DIY dan lanjutan.

Sama ada anda seorang pembangun web yang mahir dengan kepakaran bertahun-tahun atau pemula, yang bersedia memulakan forum peribadi atau perniagaan, uCoz akan membantu anda berjaya dengan itu.

Kelebihan uCoz

 • Modul Forum. Modul ini percuma dan mudah disambungkan ke laman web yang ada. Ini membolehkan anda membina forum dengan sebilangan bahagian berdasarkan fungsi yang diperlukan. Setiap forum yang anda buat dilengkapi dengan satu set sifat seperti keadaan (aktif atau ditutup), peraturan, ikon, tetapan kata laluan, pilihan pengurusan pengguna dan lain-lain. Anda boleh menambah dan mengedit catatan di sini, membuat butang dan ikon, menambah sebilangan entri dan rangkaian suapan RSS setiap halaman, memuat naik banyak fail pada satu masa dan lain-lain.
 • Tahap Keselamatan Lanjutan. Sistem ini memastikan perlindungan pelayannya yang menakjubkan dari serangan DDoS, yang meningkatkan tahap keselamatan forum anda.
 • Sambungan Sijil SSL. Anda boleh menyambungkan Sijil SSL ke nama domain anda untuk meningkatkan keselamatan laman web anda.
 • Peluang untuk Menyambungkan Forum ke Laman Web yang Ada. Sistem ini membolehkan melancarkan laman web forum yang terpisah dengan menggunakan subdomain forum (seperti forum.site.comtanpa mengira pembangun laman web atau CMS laman web dibina. Ini sangat mudah, jika anda memerlukan forum dan tidak mahu menukar platform yang dilancarkan.

Walaupun uCoz bukan pembina laman web forum khusus, ia menawarkan Modul Forum yang sangat kuat. Ia boleh digunakan secara berasingan dan bersama dengan Modul lain (Blog, Album Foto, Permainan Dalam Talian, Undian Web, Buku Tetamu, Soalan Lazim dan lain-lain). Berita baiknya ialah anda boleh menggunakannya secara percuma selama yang anda perlukan. Anda bahkan boleh menambahkan nama domain anda sendiri tanpa perlu menaik taraf akaun anda. Oleh itu, ia benar-benar bebas risiko. Berikut adalah panduan langkah demi langkah ringkas mengenai cara membuat forum menggunakan uCoz:

Baca lengkap saya Kajian uCoz untuk keterangan lebih lanjut.

Cara Membuat Forum Percuma Dengan uCoz

Menyiapkan forum dengan uCoz sangat mudah, tetapi kami masih ingin memberikan langkah demi langkah yang mendalam:

 1. Daftar dan sahkan pendaftaran anda. Pendaftaran adalah percuma dan tidak memerlukan memasukkan maklumat bil.
 2. Pilih nama domain. Di sini saya harus perhatikan bahawa dengan uCoz anda mempunyai tiga pilihan: 1) gunakan subdomain (https: //sitename.ucoz [.] com /); 2) lampirkan domain yang telah dibeli sebelumnya; pilihan ini tersedia untuk pengguna percuma juga; 3) beli domain baru melalui https: //domains.ucoz [.] Com /.
 3. Buat Forum uCoz

 4. Pilih templat. Sekali lagi, anda akan mempunyai tiga pilihan. Pertama, anda boleh menggunakan templat standard. Kedua, anda boleh membuat reka bentuk anda sendiri. Ketiga, anda boleh memilih yang berbayar dari kedai rasmi. Saya mengesyorkan agar anda memulakan dengan salah satu templat standard percuma. Anda boleh menukarnya bila-bila masa. Templat percuma terkini semuanya responsif, dan ditandai sebagai Mesra Mudah Alih oleh Google untuk hasil carian mudah alih.
 5. Senarai Reka Bentuk uCoz

 6. Dayakan Modul Forum. Terdapat 22 modul, termasuk Mini Chat, Polls, Publisher, Blog, Site News, Tests, Ad Board, Forum dan banyak lagi. Sekiranya anda perlu membina forum, jelas bahawa modul teras anda adalah Forum. Namun, tidak ada yang menghalang anda daripada mengaktifkan modul tambahan untuk memperluas fungsi laman web anda. Oleh itu, anda boleh menambahkan blog, pungutan suara, papan iklan dan juga Eshop ke forum anda jika anda mahu. Modul boleh dihidupkan dan dimatikan pada bila-bila masa.
 7. Pilih Modul Forum

 8. Sesuaikan forum anda, siarkan kandungan dan siarkan. Kini tiba masanya untuk menyesuaikan forum anda, khususnya, anda dapat:
  • pilih ikon untuk forum anda;
  • tetapkan bilangan utas / catatan setiap halaman;
  • tetapkan panjang mesej maksimum;
  • tetapkan saiz fail maksimum yang dimuat naik dan banyak lagi.

Setelah selesai menyesuaikan fungsi, anda dapat menyesuaikan rupa laman web anda. Untuk mengedit templat dengan betul, anda mesti mempunyai pengetahuan asas mengenai CSS dan HTML.

Paparan Forum uCoz

Modul Forum berkait rapat dengan modul Pengguna yang dipasang secara automatik untuk setiap laman web. Sesuaikan tetapannya untuk mengawal siapa yang boleh meninggalkan entri, menyederhanakan mesej, memuat naik fail, membuat tinjauan pendapat, membuang utas dll.

Setelah menerbitkan laman web, anda boleh terus menggunakannya secara percuma. Perhatikan kenyataan bahawa semua akaun percuma harus memaparkan iklan. Untuk menghilangkan iklan, tingkatkan laman web anda. Laman web uCoz tanpa iklan bermula pada $ 5.99 / bln.

Membina forum dengan uCoz lebih rumit daripada melancarkannya dengan Wix. Platform memerlukan tahap kemahiran pengekodan tertentu, tetapi ini tidak bermaksud bahawa pemula tidak dapat menguasainya, jika diperlukan.

Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul dan melaburkan sedikit usaha dan masa anda, pembangun laman web akan membolehkan anda membuat forum yang lengkap untuk kegunaan peribadi atau perniagaan. uCoz berfungsi dengan baik untuk melancarkan forum khusus (auto, muzik, wanita dll.), dari komuniti permainan dan juga forum kejiranan atau bandar tempatan.

Buat Forum dengan Ucoz

4: Kumpulan Facebook – Satu lagi Cara untuk Mendapatkan Forum

Kumpulan Facebook

A Kumpulan Facebook boleh dianggap sebagai alternatif kepada forum kontemporari. Ini adalah komuniti yang terdiri daripada ahli Facebook yang berdaftar, yang disatukan oleh idea yang sama atau mempunyai minat dan objektif yang sama. Salah satu kelebihan yang tidak dapat dinafikan dari mana-mana kumpulan Facebook adalah bahawa semua peserta sudah mempunyai akaun mereka dan kebanyakan mereka mengunjungi rangkaian sosial secara berkala. Ini bermaksud kemas kini kumpulan secara berkala akan dipaparkan dengan jelas dalam suapan, sehingga meningkatkan keterlihatan semua berita, acara, catatan dan perkara lain yang anda terbitkan dalam kumpulan.

Namun, anda juga harus tahu bahawa potensi mana-mana kumpulan Facebook agak terhad. Dan salah satu sebabnya, sekali lagi, adalah keperluan untuk mendaftar ke rangkaian sosial untuk melihat kemas kini. Ini semestinya memerlukan usaha, keinginan dan masa tambahan. Sekiranya seseorang tidak mempunyai akaun, tidak mungkin untuk menyertai kumpulan, menonton / berkongsi siaran yang baru ditambahkan, menambah / melihat komen dan lain-lain.

Forum atau Kumpulan Facebook: Kebaikan dan Keburukan

Ketika membuat laman web komuniti, forum selalu menjadi perkara pertama yang terlintas di fikiran. Namun, seiring berjalannya waktu, kita mula memerhatikan peningkatan populariti kumpulan Facebook. Sama seperti forum, mereka kebanyakan menyatukan orang, yang mempunyai minat yang sama dan mereka juga berpusat pada idea tertentu. Mari kita lihat kebaikan dan keburukan forum dan Kumpulan Facebook.

Kelebihan Forum

 • Ketersediaan pelbagai cabang dan utas untuk liputan topik yang lebih luas dan terperinci;
 • Kemudahan mencari maklumat yang diperlukan dan perbincangan sebelumnya;
 • Pilihan lanjutan seperti pesanan peribadi, penyediaan status, pemformatan teks dan banyak lagi;
 • Ketersediaan profil ahli dengan maklumat pengguna terperinci;
 • Tandatangan di bawah setiap jawatan untuk tujuan promosi yang fleksibel dan lancar;
 • Akses automatik tanpa perlu menyetujui setiap ahli (walaupun beberapa forum mungkin masih mempunyai tahap sederhana);
 • Pengkategorian topik dan catatan yang dipertingkatkan;
 • Satukan pengguna, yang benar-benar berminat dengan kandungan tertentu.

Kelebihan Kumpulan Facebook

 • Sebilangan besar pengguna mempunyai akaun (bukan palsu) yang ada, yang meningkatkan kemungkinan minat sebenar dalam penyertaan kumpulan;
 • Pengguna sering mengunjungi akaun mereka dan, dengan demikian, lebih cenderung mengunjungi kumpulan dan mengambil bahagian dalam perbincangan lebih kerap;
 • Tindak balas pos yang lebih pantas;
 • Ketersediaan aplikasi Facebook untuk pelbagai peranti;
 • Pemberitahuan segera mengenai kemas kini kumpulan

Sekarang setelah anda mengetahui kelebihan forum dan kumpulan Facebook, sudah tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada kekurangan mereka.

Kekurangan Forum

 • Kemungkinan lebih tinggi menghadapi masalah teknikal;
 • Keperluan untuk mendorong lebih banyak pengguna untuk hasil SEO yang lebih baik dan penyertaan aktif dalam perbincangan topik;
 • Lebih sukar untuk memulakan forum dan terdapat banyak nuansa teknikal yang perlu difikirkan di sini;
 • Keperluan untuk mengambil langkah-langkah anti-spam yang dipertingkatkan kerana terdapat banyak pengguna, yang sengaja membuat akaun palsu untuk tindakan penipuan.

Kekurangan Kumpulan Facebook

 • Facebook kini memberikan begitu banyak maklumat sehingga kemas kini mudah hilang di antara berita kumpulan lain. Ini adalah keburukan bagi pemilik kumpulan dan anggotanya;
 • Keperluan untuk mendaftar dan mengisi profil peribadi sebenar;
 • Keperluan ketat untuk mematuhi dasar dan syarat penggunaan Facebook.

Jadi, apa yang lebih baik – forum atau kumpulan Facebook? Terserah anda untuk memutuskan bahawa, tentu saja, seperti anda, yang mengetahui niat sebenar anda dan keperluan komuniti dalam talian. Kedua-dua pilihan ini popular dan anda boleh menggunakannya pada satu masa.

Walau bagaimanapun, forum masih menjadi peneraju perbandingan ini. Ia lebih senang untuk pengguna dan pemiliknya. Mereka merangkumi pelbagai topik dalam bidang minat yang sama. Forum telah lama wujud berbanding kumpulan Facebook. Jelas, lebih banyak orang sudah biasa dengan mereka dan, dengan itu, lebih kerap memilih pilihan ini.

5: phpBB – Perisian Pembinaan Forum Sumber Terbuka

phpBB

phpBB – mungkin, perisian pembinaan forum yang paling meluas dan popular, yang terus berkembang untuk memberikan pengalaman pengguna terbaik. Itulah alasan pasti untuk memasukkannya ke dalam senarai alat membina forum terbaik. Walau bagaimanapun, anda juga harus ingat bahawa perisian juga merupakan kaedah paling rumit untuk membuat forum.

Program sumber terbuka tidak mudah dikuasai dan digunakan. Mereka pasti memerlukan kepakaran reka bentuk web awal dan memerlukan lebih banyak masa untuk mendapatkan hasil yang baik di sini. Untuk mula membina forum dengan perisian sumber terbuka, anda perlu memilih yang pertama juga dapatkan nama domain dan hosting.

Sekiranya anda seorang profesional reka bentuk web atau peminat pengkodan, anda mungkin menyukai idea untuk menggunakan perisian sumber terbuka sebagai alat pembinaan forum. Walau bagaimanapun, ini bukan penyelesaian terbaik kerana program ini tidak begitu selamat dari sudut keselamatan laman web. Mereka juga memerlukan banyak masa untuk dikuasai dengan baik oleh pemula. Sekiranya anda sudah memutuskan untuk melancarkan forum (walaupun yang besar), menggunakan perisian sumber terbuka tidak masuk akal.

Kelebihan phpBB

 • Populariti. Perisian ini merupakan penyelesaian pembinaan forum yang paling meluas, yang digunakan untuk membiarkan pengguna bergabung dengan komuniti pemikir bersama. Platform ini memerlukan kemahiran khusus dan pengetahuan reka bentuk web untuk digunakan untuk kelebihan.
 • Pangkalan Data Kaya Sambungan. Sistem ini menawarkan pangkalan data ekstensi dan gaya yang dibuat khas oleh pengguna untuk pengalaman membina forum yang lebih baik. Pangkalan data merangkumi pelbagai pakej gambar dan gaya yang diperlukan untuk membuat dan menyesuaikan forum anda dengan cepat.
 • Kos. phpBB adalah perisian percuma yang boleh anda uji dan kemudian gunakan tanpa kos sama sekali. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham mengenai platform ini, terdapat Forum Komuniti yang bermaklumat, di mana semua ahli (pengguna dan kakitangan) sedia membantu anda dengan semua jenis masalah berkaitan sistem.

Cara Membuat Forum Percuma Dengan phpBB

 • Langkah 1: Dapatkan hosting web. phpBB secara rasmi mengesyorkan menggunakan Bluehost sebagai salah satu tuan rumah yang paling dipercayai dan profesional yang terdapat di ceruk kontemporari.
 • Langkah 2: Muat turun dan Pasang perisian. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan FTP yang cukup untuk mengatasi pemasangan phpBB sendiri, mulakan dengan menyahmampatkan arkib phpBB ke direktori tempatan dalam sistem anda. Kemudian muat naik semua fail dari arkib ke direktori web di pelayan / hosting anda, ubah kebenaran yang diperlukan, arahkan penyemak imbas anda ke lokasi dengan fail phpBB3, tambahkan install / app.php atau cukup pasang / dan akhirnya selesaikan proses pemasangan . Untuk melakukan itu, anda harus mengisi semua maklumat yang diminta oleh sistem. Jangan lupa untuk memeriksa cara perisian berfungsi selepas pemasangan.
 • Langkah 3: Daftar dengan sistem dan log masuk ke akaun anda yang baru dibuat sebagai pentadbir. Akses Pentadbiran Control Paneland kemudian klik kategori “Forum” yang akan anda lihat di sana.
 • Langkah 4: Berikan nama forum baru anda di medan teks dan kemudian klik butang “Buat Forum Baru”.
 • Langkah 5: Konfigurasikan tetapan yang tersedia di bidang yang sesuai di forum baru anda, iaitu namanya, jenis dll.
 • Langkah 6: Klik butang “Kirim” yang akan anda lihat di bahagian bawah halaman setelah anda selesai dengan konfigurasi tetapan.
 • Langkah 7: Ubah kebenaran forum baru berkenaan dengan keperluan anda untuk menentukan daftar pengguna, yang akan memiliki akses ke dalamnya.
 • Langkah 8: Lawati halaman indeks untuk mengesahkan pembuatan forum baru anda.

Seperti yang dapat dilihat dari senarai langkah-langkah yang diberikan di atas, proses membina forum dengan phpBB tidak semudah ini dibandingkan dengan pilihan lain. Ia semestinya memerlukan masa, usaha dan pengetahuan untuk membiasakan diri dengan sistem dan memulakan forum dengannya

Buat Forum dengan phpBB

Cara Membuat Forum yang Berjaya

Untuk menjayakan laman web forum anda, pada mulanya anda harus memahami bahawa pengguna, yang bergabung dengan komuniti dalam talian, mempunyai minat dan tujuan yang serba boleh. Ini adalah kesalahpahaman yang meluas bahawa hanya peminat muzik atau orang-orang, yang mempunyai hobi, bergabung dengan komuniti dalam talian untuk mencari rakan berfikir mereka di sana. Itu tidak betul. Minat berbeza dan begitu juga forum.

Apa sahaja perniagaan yang anda jalankan, akan selalu ada pengguna yang bersedia menjadi ahli forum di laman web anda untuk terus mengetahui tentang berita dan kemas kini terkini. Forum adalah tempat yang tepat untuk mencari jawapan kepada banyak persoalan dan terus berhubungan dengan orang yang berpikiran sama melalui komunikasi saluran terbuka 24/7. Ini adalah perkara mustahak yang harus disertakan oleh forum anda untuk berjaya:

 • Logo Tersuai. Setelah melancarkan forum dan memastikannya berfungsi dengan baik, anda harus menambahkan logo syarikat anda kepadanya. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan forum untuk tujuan individu anda, fikirkanlah untuk membuat logo anda sendiri dan memasukkannya ke forum. Ini akan menunjukkan profesionalisme dan kredibiliti komuniti dalam talian anda, menyumbang kepada reputasinya.
 • Penambahan. Jumlah forum yang ada disertakan dengan fungsi dan ciri standard, jadi, cara terbaik untuk memberikan penampilan peribadi kepada forum anda adalah dengan membuat penambahan. Dengan menambahkan peretasan seperti jurnal atau kedai, misalnya, anda mendorong pengguna untuk kembali ke laman web berulang kali untuk menikmati pilihan ini.
 • Gaya Unik. Gaya forum lalai mungkin kelihatan agak membosankan berbanding gaya yang unik. Jangan terlepas kemungkinan untuk membuat gaya forum anda sendiri. Sekiranya tidak dapat, gunakan ciri pengurusan gaya bersepadu untuk melakukannya. Ini mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi hasilnya pasti bernilai.
 • Tawaran Tidak Biasa. Menjaga ahli yang sedia ada untuk berkunjung ke forum anda jauh lebih sukar daripada menarik mereka buat pertama kalinya. Dengan tujuan ini, masuk akal untuk mengatur peraduan dan membuat tawaran yang tidak biasa yang akan mendorong pengguna untuk mengunjungi forum anda. Peraduan seperti itu boleh dianjurkan setiap bulan, misalnya, dan anda bahkan boleh memberikan hadiah yang memberangsangkan kepada para pemenang. Ini adalah salah satu muslihat yang benar-benar berjaya.
 • Peraturan. Tidak ada forum tanpa peraturan dan forum anda juga tidak boleh menjadi pengecualian. Ini tidak bermaksud, tentu saja, senarai peraturan harus terlalu panjang. Sebaliknya, ia harus mengandungi perkara-perkara terpenting yang harus diketahui oleh setiap ahli forum. Set peraturan menunjukkan pendekatan profesional anda untuk perniagaan secara umum. Peraturan mungkin berbeza sehubungan dengan pengkhususan forum anda, jadi, luangkan masa anda untuk memikirkannya terlebih dahulu.
 • Awas Anggota Ganas. Menjalankan forum sering kali lebih rumit daripada melancarkannya. Ini kerana anda harus berjaga-jaga dengan pelbagai jenis penipuan dalam talian dan anggota ganas, yang mengunjungi forum anda untuk mendapatkan tujuan mereka sendiri. Sekiranya anda gagal mengesan unsur-unsur tersebut sekaligus, reputasi forum anda mungkin berisiko. Oleh itu, ambil bahagian aktif dalam semua perbincangan forum untuk mengenal pasti spammer dan troll lebih cepat-lebih baik dan terus mengetahui kandungan forum anda.

5 Perkara Teratas yang Akan Menjadikan Forum Anda Popular

Tidak ada satu pun cadangan dan petua kejayaan untuk semua forum. Komuniti dalam talian berbeza antara satu sama lain, yang mencetuskan keperluan untuk menggabungkan ciri serba boleh. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan arahan yang paling meluas yang akan membantu menjadikan forum anda popular. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 1. Kandungan. Forum anda adalah mengenai kandungan yang disertainya. “Pengguna boleh mengunjunginya sekali atau dua kali hanya untuk kepentingan, tetapi jika mereka tidak menemui sesuatu yang sangat mereka perlukan di sana, mereka hampir tidak akan kembali lagi. Dengan begitu banyak forum yang ada di luar sana sekarang, mencari yang paling sesuai tidak lagi menjadi masalah dan tugas nombor satu anda hanya untuk menambahkan kandungan yang relevan dan unik yang akan berbeza daripada yang disiarkan oleh pesaing anda.
 2. Ahli. Kejayaan dan populariti kebanyakan forum banyak bergantung pada ahli mereka. Maksud saya, bagi mereka, yang secara aktif mengambil bahagian dalam perbincangan forum dan menambahkan kandungan yang mungkin menarik dan berguna untuk ahli lain. Inilah intipati dan asas mana-mana komuniti dalam talian yang berjaya. Apabila forum anda masih baru, hampir tidak akan mempunyai banyak ahli sekaligus. Itu jelas. Anda boleh pergi dua cara di sini. Anda boleh mendorong rakan anda untuk membuat catatan secara aktif di dalamnya atau mengupah seseorang yang akan melakukannya sehingga forum mendapat populariti. Tidak ada yang lebih berkesan daripada orang-orang sebenar yang menghantar utas sebenar dalam perbincangan forum secara berkala.
 3. Buat Panduan Video Forum. Forum moden sering kali dilengkapi dengan ciri canggih yang mungkin kelihatan terlalu rumit untuk ahli komuniti dalam talian. Pilihan carian dan pemesejan, pemberitahuan, pengeposan, tandatangan, komunikasi peribadi… Ini adalah senarai yang tidak lengkap yang mungkin dihadapi oleh ahli di forum anda. Membuat panduan video forum adalah kaedah terbaik untuk memberi maklumat kepada ahli forum anda yang mereka perlukan sekarang.
 4. Sertai Diri Perbincangan Forum. Tidak ada yang lebih menggembirakan bagi ahli forum daripada terus menghubungi pemiliknya. Kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan mengambil bahagian dalam perbincangan forum setiap hari sendiri atau membuat panggilan video dan persidangan forum dalam talian. Sekiranya boleh, jangan terlepas peluang untuk mengatur pertemuan sebenar dengan ahli forum anda dari semasa ke semasa. Tidak ada yang lebih efisien bagi pengguna daripada perbualan masa nyata dengan pemiliknya, yang sangat berminat dalam pengembangan komuniti dalam talian.
 5. Tawarkan Peringkat Khas Pelawat Biasa Anda. Seiring berjalannya waktu, akan ada pengguna, yang akan tetap bersemangat dengan forum anda dan akan menjadi pengunjung tetapnya. Mereka akan mengambil bahagian dalam perbincangan sehari-hari, sehingga memulakan komunikasi forum dan menjadikannya tetap hidup. Sekiranya sudah ada ahli seperti itu di forum anda, adalah masuk akal untuk menawarkan mereka peringkat khas untuk mendorong penyertaan forum yang aktif pada masa akan datang. Ini adalah bagaimana anda dapat menghargai dedikasi mereka dan mengenalinya dalam seluruh komuniti dalam talian.

Kesimpulannya

Pembangunan forum adalah proses yang memerlukan masa, mencabar dan cukup rumit yang memerlukan kemahiran, pengetahuan dan pelaburan belanjawan / usaha. Kerumitan proses pembuatan forum akan bergantung pada tujuan yang anda tetapkan, objektif yang ingin anda manfaatkan, kemahiran dan tahap kesedaran reka bentuk web serta nuansa projek tertentu. Pemilihan perisian pembinaan forum juga sangat penting.

WixWix adalah pembangun laman web all-in-one, yang memungkinkan untuk melancarkan forum dengan cara mengintegrasikan widget forum yang dapat disesuaikan. Platform ini menyediakan banyak pilihan alat reka bentuk web dan memberi akses kepada pilihan pengurusan forum yang membolehkan anda melancarkan forum lengkap profesional. Tidak diperlukan kemahiran pengkodan atau reka bentuk web untuk melakukannya. Wix.com

WordPressWordPress – adalah CMS kontemporari, yang telah mendapat populariti di seluruh dunia kerana pilihan penyatuan dan alat penyesuaian yang kuat. Untuk memulakan forum dengan WordPress, anda harus menyambungkan pemalam bbPress. Ini adalah perisian forum yang membolehkan anda memulakan dan mengurus semua jenis komuniti dalam talian yang dilengkapi dengan ciri secara berkesan. WordPress.org

uCozuCoz – adalah pembina laman web DIY yang popular yang memberikan pengecualian pengalaman membina forum melalui penyatuan modul forum. Terdapat banyak alat untuk dipilih untuk menyesuaikan projek dan memberikannya penampilan yang diperlukan. uCoz.com

Kumpulan FacebookKumpulan Facebook – adalah kumpulan yang dilancarkan di rangkaian sosial Facebook yang menyatukan orang, yang berkongsi idea, fikiran, minat yang sama dan ingin membincangkan topik, berkomunikasi dengan pemikir bersama dan hanya mengetahui perkembangan terkini. Kumpulan seperti itu hanya tersedia untuk pengguna tersebut, yang mempunyai akaun Facebook dan mengambil keputusan untuk menyertainya. Kumpulan Facebook

phpBBphpBB – adalah perisian pembinaan forum sumber terbuka yang paling popular, yang agak sukar untuk dikuasai dan digunakan. Perisian ini benar-benar percuma, tetapi memerlukan masa dan kemahiran untuk memulakan dan kemudian menguruskan forum dengannya. phpBB.com

Oleh itu, jika anda seorang pemula, sudah tentu masuk akal untuk menggunakan Wix kerana ini adalah pembangun laman web paling ringkas dan paling lengkap, yang dilengkapi dengan alat membina forum yang hebat. Sistem ini sangat mudah digunakan untuk semua orang sehingga anda tidak perlu memiliki kemahiran pengkodan atau reka bentuk web untuk membiasakannya. Terserah anda untuk memilih rancangan yang diperlukan berdasarkan fungsi forum masa depan anda dan juga pada tujuan yang anda tetapkan terlebih dahulu.

Adakah anda pengguna maju, yang mempunyai niat untuk melancarkan dan menguruskan forum yang dilengkapi dengan ciri untuk komuniti pengguna yang luas? Kemudian menggunakan WordPress, uCoz atau phpBB akan menjadi idea pintar. Terserah anda untuk memilih pilihan yang paling sesuai untuk projek anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak merancang untuk membuat dan kemudian mengemas kini lebih daripada 1-2 topik untuk perbincangan, membuat kumpulan Facebook mungkin juga merupakan jalan keluar yang baik untuk anda dan ahli komuniti dalam talian anda.

Bagaimanapun, forum masih menjadi sebahagian daripada ruang media sosial dan harus digunakan sebagai cara untuk mewujudkan komuniti yang kuat dan menyatukan komuniti yang ada. Walaupun rangkaian sosial yang terus berkembang, forum bukan sekadar tayar ganti. Nampaknya setiap pembina laman web mempunyai forum. Forum tidak mati.

Bina Laman Web Forum Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map