Cara Membuat Laman Web Fotografi Secara Percuma

Cara Membuat Laman Web Fotografi Secara Percuma


Oleh itu, anda mempunyai kemahiran kamera yang luar biasa dan kemampuan untuk fokus pada perincian. Malangnya, tidak ada gunanya jika anda tidak dapat menunjukkan bakat anda di Internet. Atas sebab ini, satu-satunya cara untuk dikenali adalah dengan membuat laman web fotografi secara percuma sekiranya terdapat masalah kewangan. Mendapatkan karya anda di media sosial adalah baik tetapi tidak mencukupi.

Perwakilan web yang kuat diperlukan bukan hanya untuk menonjolkan karya terbaik anda tetapi juga untuk menarik perhatian bakal pelanggan atau rakan sekerja untuk bekerjasama. Berita baik di sini ialah membina laman web baru dari awal mungkin mengambil masa beberapa jam memandangkan anda sudah menyediakan kandungan dan foto yang relevan untuk dipamerkan.

Mengapa Menggunakan Wix untuk Membuat Laman Web Jurugambar?

Pembangun laman web Wix

Wix – adalah alat yang sempurna untuk membina sebilangan besar laman web yang anda mahukan dengan kos sifar. Ia menawarkan pakej kos sifar dengan kemudahan yang cukup untuk memulakan laman web sederhana dan menghubungkan domain anda. Perisian ini mempunyai set fitur yang kaya di samping proses penyuntingan yang mudah.

Sebab utama untuk menggunakan Wix untuk laman web fotografi adalah seperti berikut:

 • Templat Sedia – anda tidak perlu membuat laman web baru dari awal. Cukup pilih mana-mana susun atur responsif yang tersedia dari senarai. Pilih kategori yang anda perlukan (Wix juga mempunyai tema fotografi), tambahkan teks, maklumat hubungan, sampel foto, testimoni, dan siarkan dalam beberapa minit. Anda akan mendapat laman web yang mudah alih dan bergaya secara percuma.
 • Galeri yang menakjubkan – Wix menawarkannya Widget Galeri Pro untuk membuat senarai gambar dan gambar yang menakjubkan. Anda bebas memilih format yang diperlukan sama ada akan menjadi grid Instagram atau slaid lebar penuh. Lebih-lebih lagi, ciri ini dilengkapi dengan perlindungan tambahan untuk mengelakkan karya anda dimuat turun oleh pihak ketiga.
 • Pasar Wix – pengguna dapat memilih widget apa pun dari pasar. Anda boleh mengintegrasikan analisis, menetapkan kalendar acara, menyatukan perkhidmatan tempahan, mengintegrasikan Bual Langsung dan borang kenalan, dan banyak lagi. Sistem ini memberikan kebebasan sepenuhnya dari segi penyatuan perkhidmatan pihak ketiga.
 • Tempahan Wix – aplikasi Wix khusus untuk menguruskan acara, bengkel, janji temu, persidangan, dan lain-lain. Aplikasi ini memudahkan untuk mengatur kelas kumpulan, menghantar pemberitahuan dan peringatan untuk peserta serta mewujudkan persekitaran masuk yang terpisah untuk ahli kumpulan, dan banyak lagi.
 • Ciri Blogging – buat blog tersuai dengan hanya satu klik dari papan pemuka. Berkongsi artikel dan pengalaman kerja yang menarik, lorong lalu lintas ke laman web anda, optimalkan dan promosikan kandungan anda untuk menjadikan laman web lebih menarik untuk enjin carian.

Seperti yang anda lihat, Wix membolehkan anda menangani setiap tugas ketika mengikat laman jurugambar dari awal. Anda mungkin ingin mencuba beberapa platform berorientasikan portfolio seperti Portfolio Adobe. Namun, mereka memerlukan kemahiran merancang dan teknikal yang mendalam. Proses pembinaan mungkin memakan waktu berjam-jam dan tidak menyebutkan bahawa anda juga perlu membeli hosting dan mendaftarkan nama domain.

Cuba Wix secara Percuma

Sekarang, mari kita lihat sendiri proses pembinaan itu sendiri.

Cara Membina Laman Web Fotografi Percuma Menggunakan Wix

Ikuti panduan langkah demi langkah ini untuk menyesuaikan dan menyebarkan projek dalam beberapa minit. Jangan lupa untuk memuat naik kandungan dan gambar siap di sebelah anda.

Langkah 1. Melog masuk

Peringkat pertama adalah mendaftar. Jika tidak, anda tidak akan dapat menggunakan semua ciri Wix. Sistem ini menawarkan beberapa cara untuk memulakan. Yang pertama kelihatan serupa dengan pendaftaran tradisional dengan e-mel dan kata laluan yang diperlukan untuk log masuk. Cara kedua adalah menggunakan mana-mana akaun Google atau Facebook yang ada. Sistem ini tidak memerlukan pengesahan segera. Jadi, anda mungkin dapat menjimatkan masa dan teruskan.

Pembangun laman web Wix - log masuk

Langkah 2. Cari Templat

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, Wix mempunyai kategori terpisah untuk portfolio dan laman fotografi. Anda boleh memilih yang ditawarkan oleh platform atau membuat laman web dari laman web anda dari awal menggunakan halaman kosong. Pilihan kedua sedikit lebih memakan masa, kerana anda perlu menambahkan setiap blok diri anda dan bukannya mendapatkan susun atur siap untuk menambahkan kandungan dan disiarkan secara langsung.

Templat fotografi Wix

Langkah 3. Edit Kandungan

Penyuntingnya sangat mudah. Ia dilengkapi dengan fungsi drag-and-drop, yang bermaksud anda boleh menyalin dan menampal ujian di bahagian halaman. Sistem ini membolehkan anda mengedit tetapan SEO asas, tajuk beranda, dan keterangan, tag meta untuk halaman lain. Prosesnya tidak memerlukan kemahiran khas semasa menambahkan gambar ke galeri memerlukan melayang fail ke kawasan foto.

Penyunting laman fotografi Wix

Langkah 4. Tambah Widget

Sekiranya anda membina laman web baru dari tempat kosong, anda perlu menambahkan widget seperti galeri atau borang hubungan secara manual. Sekiranya anda memilih susun atur siap pakai atau Wix ADI, anda akan mempunyai semua ciri yang diperlukan yang sudah disatukan. Namun, anda masih berpeluang untuk menyambungkan perkhidmatan lain sekiranya diperlukan dan juga mengubah susun aturnya pada bila-bila masa.

Aplikasi fotografi Wix

Langkah 5. Sambungkan Domain dan Terbitkan

Sekiranya anda mempunyai domain berdaftar, anda hanya perlu menyambungkannya menggunakan tetapan laman web umum di papan pemuka. Jangan lupa untuk mempratonton laman web anda dengan mod pratonton (ia menyoroti versi desktop dan mudah alih), membuat perubahan terakhir dan tekan butang “terbitkan”.

Harap maklum bahawa jika anda memerlukan fungsi tambahan, ciri eCommerce, lebar jalur tanpa had atau tambahan lain, anda perlu membayar sebarang rancangan premium Wix, kerana pakej percuma agak terhad dari segi kemudahan. Wix Combo kelihatan lebih dari cukup dengan harga $ 13 sebulan. Ia sudah merangkumi domain percuma selama 1 tahun selain widget, templat, dan pilihan percuma lain.

Ciri-ciri Laman Web Fotografi Penting

Set ciri akan bergantung pada bagaimana anda ingin menggunakan laman web anda. Adakah portfolio untuk menunjukkan beberapa karya terbaik anda? Atau adakah anda ingin menjual gambar dalam talian? Adakah anda individu atau mewakili studio foto? Adakah akan menjadi portfolio satu halaman atau laman web dengan beberapa halaman?

Katakanlah, anda adalah individu yang ingin membuat kehadiran yang baik dalam talian dan berkongsi beberapa foto terbaik untuk menarik perhatian khalayak sasaran dan mencari pelanggan baru. Situasi biasa bagi pekerja bebas dan artis bebas. Dalam kes ini, anda mungkin perlu mempunyai elemen di tempat berikut:

Laman Utama atau Bahagian Tentang Saya

Membuat Homepage yang berasingan adalah idea yang baik dan bukannya meletakkan semua blok dan elemen pada satu halaman. Ini akan menghasilkan navigasi yang lebih pantas dan lebih mudah untuk pelanggan anda tanpa perlu menatal ke bahagian yang mereka cari.

Laman utama laman web fotografi

Laman Utama adalah peluang yang baik untuk memperkenalkan diri anda sebagai profesional yang terbukti. Lebih-lebih lagi, laman web anda dapat meningkatkan pengoptimuman SEO. Enjin carian memerlukan kandungan teks untuk mengenal pasti siapa anda. Di samping itu, anda akan dapat memperkenalkan sebanyak mungkin maklumat mengenai diri anda.

Portfolio atau Galeri

Bahagian ini adalah teras laman web fotografi masa depan anda. Pelanggan terutamanya akan mengunjungi blok ini untuk mengetahui beberapa karya dan gambar anda yang paling menakjubkan untuk menilai tahap kelayakan anda. Pilihannya tidak berkesudahan. Adakah ia akan menjadi galeri status atau dinamik, slaid lebar penuh atau apa sahaja?

Wix Photogallery

Ideanya bukan hanya untuk menarik perhatian, tetapi untuk memudahkan pengunjung melihat-lihat foto anda. Anda boleh menyusunnya mengikut kategori, misalnya, lanskap, gambar bandar, potret, dll. Pastikan platform yang anda pilih memberikan beberapa pilihan.

Testimoni

Walaupun anda mungkin mencari cara untuk memperoleh beberapa komisen juga, bahagian ini memungkinkan untuk menunjukkan ulasan dan kesan pelanggan setelah bekerja dengan anda. Sertakan beberapa karya terbaik yang telah anda buat untuk pelanggan anda sebelumnya, tunjukkan cadangan mereka, manfaatkan pengalaman mereka sebelumnya agar laman web dan perkhidmatan anda kelihatan lebih dipercayai.

Testimoni Wix

Maklumat Perhubungan

Ciri yang mesti ada untuk setiap laman web fotografi. Ini adalah satu-satunya cara untuk pelanggan menghubungi anda dari awal. Tidak perlu melaksanakan aplikasi tempahan rumit yang sering dibayar. Anda mungkin memasukkan beberapa maklumat asas seperti:

 • E-mel.
 • Nombor telefon.
 • Pautan ke akaun sosial peribadi anda.

Pastikan anda tidak membiarkan bahagian itu kosong.

Butang Sosial

Satu lagi ciri penting terutamanya untuk jurugambar. Dengan banyak kandungan media, anda dapat memanfaatkan sepenuhnya integrasi media sosial yang membolehkan pengunjung berkongsi beberapa karya anda yang mereka sukai. Foto dan gambar masih menjadi pendorong ketika datang ke platform sosial. Tarik perhatian komuniti dalam talian dan buat pasukan pengikut.

Ciri Tambahan yang perlu dicari di Laman Web Fotografi

Menambah beberapa tambahan tidak wajib walaupun ia mungkin berguna apabila anda perlu mempromosikan laman web anda. Pada masa yang sama, anda mungkin ingin menjual karya anda pada suatu ketika dalam karier anda. Di sinilah anda mungkin memerlukan fungsi tambahan.

Inilah yang mungkin anda cari:

 • Ciri Blogging – kaedah terbaik untuk mempromosikan kandungan anda dan menjadikan laman web lebih mesra SO. Sebagai profesional, anda mungkin berkongsi kepakaran atau pengalaman anda, beberapa petua berguna untuk pemula, dll.
 • Ciri eCommerce – sambungkan kaedah pembayaran, buat halaman produk untuk gambar anda, dan tambahkan butang “beli” untuk memampatkan transaksi secara automatik. Ciri ini tidak percuma di semua platform pembinaan laman web. Sekiranya anda memerlukannya, anda tidak akan dapat membuat laman web fotografi secara percuma.

Garisan bawah

Masih tertanya-tanya bagaimana membuat laman web fotografi? Wix adalah jawapan untuk soalan itu. Pembina laman web yang fleksibel memberikan penyelesaian yang menjimatkan dan pantas untuk membuat laman web baru tanpa kemahiran khas. Pengguna juga akan mendapatkan alat untuk memasarkan dan mempromosikan laman web mereka serta menarik perhatian khalayak dengan foto, gambar, dan karya sebelumnya yang diwakili dengan sangat menakjubkan.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map