Cara Membuat Laman Web Gereja secara Percuma

Cara Membuat Laman Web Gereja secara Percuma


Dengan penglibatan Internet yang pesat dan pendigitalan masyarakat, 96% pendeta menggunakan komputer dan peranti untuk memasuki laman web global. Tidak hairanlah organisasi yang tidak menguntungkan dan amal juga ingin diwakili dalam talian. Sebagai contoh, laman web gereja memastikan jangkauan yang lebih luas serta kemampuan untuk membawa lebih banyak orang ke komuniti. Apa yang lebih penting, pendekatan seperti ini akan memastikan lebih banyak pengunjung melalui pintu gereja berbulan-bulan.

Masalah utama di sini ialah kebanyakan organisasi dan komuniti agama takut menghadapi proses pembinaan memandangkan ia terlalu rumit dan mahal. Gereja yang mempunyai laman web terpaksa membayar ribuan dolar ketika merekrut pasukan pembangunan tanpa mengetahui ada penyelesaian percuma untuk membuat laman web gereja dari awal.

Sebab-sebab Gereja Membuat Laman Web

Sebelum kita menghampiri proses pembinaan, kita perlu menjelaskan beberapa perkara. Adakah pendeta kurang memahami pentingnya memiliki laman web gereja? Apa faedahnya? Bagaimana ia dapat membantu masyarakat terus terlibat? Untuk memahami pentingnya prosedur, mari kita ketahui faedah utama gereja mempunyai laman web.

Sebab 1 – Sumbangan dan Sumbangan

Laman web menawarkan peluang baru dari segi mengumpulkan dana. Gereja kini mempunyai cara yang selamat dan sah untuk mendapat manfaat daripada sumbangan amal dan juga menerima sumbangan digital. Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, pendigitan global memberi kesan besar kepada semua transaksi yang kami proses setiap hari.

Menurut statistik terkini, 60% pelawat bersedia untuk menderma, sementara hampir separuh dari semua gereja membenarkan pengunjung menyumbang dengan menggunakan kad kredit. Laman web gereja akan mempermudah memproses dana tersebut, sementara jemaat akan mempunyai cara yang lebih sederhana dan cepat untuk menderma walaupun lokasi atau waktu.

Sebab 2 – Pengenalan kepada Orang ramai

Sebab penting lain adalah peluang untuk kepemimpinan gereja diperkenalkan kepada orang ramai. Manfaatkan laman web anda sepenuhnya dan sorot beberapa program, perkhidmatan atau acara yang paling popular. Biarkan komuniti anda menyelami bagaimana anda benar-benar berinteraksi dengan para pengunjung gereja, jenis perkhidmatan yang anda berikan, dll.

Sebilangan pelawat malu untuk mengunjungi gereja untuk pertama kalinya, laman web akan membuat mereka merasa lebih selesa, kerana mereka sudah mempunyai pandangan yang diperlukan ketika mengunjungi tempat itu sendiri. Hasilnya, kita mempunyai faktor dorongan.

Sebab 3 – Kongsi Acara Anda Dalam Talian

Hari-hari kalendar kertas dan brosur sudah habis. Mereka hampir tidak bernilai wang itu dengan mempertimbangkan kaedah penyebaran maklumat yang lebih cepat dan mudah. Gereja tidak perlu lagi menghabiskan ribuan dolar untuk bahan bercetak.

Laman web menjadikannya mudah untuk berkongsi acara dan perjumpaan yang akan datang melalui pelbagai saluran termasuk rangkaian sosial, komuniti digital, dan lain-lain. Di satu pihak, anda tetap memperhatikan jemaah anda. Sebaliknya, anda menjimatkan wang dan memperluas pengiktirafan gereja di web.

Sebab 4 – Pastikan Komuniti Terlibat

Setiap pelawat ingin memberikan sumbangannya kepada masyarakat. Orang mahu mengambil bahagian dalam kehidupan gereja dengan cara apa pun. Contohnya, anda perlu memperbaiki bumbung dan gagal membaikinya sendiri. Maklumat berguna mengenai peluang melayani di laman web akan membolehkan anda mencari orang yang bersedia untuk membantu.

Ini bukan soal meminta pertolongan. Idea utama adalah untuk mendorong sukarelawan dan anggota masyarakat bersedia untuk berkongsi atau membantu. Sebuah laman web memudahkan jemaah mengetahui mengenai misi melayani dan juga acara yang akan datang.

Sebab 5 – Penglibatan dalam Proses Pembelajaran

Laman web gereja membolehkan meningkatkan penglibatan dalam pembelajaran agama. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan platform untuk mengundang lebih banyak orang untuk menyertai kumpulan doa dan juga mengambil bahagian dalam pelajaran Alkitab terbuka. Setiap ahli komuniti akan dapat memilih program atau aktiviti untuk mengambil bahagian langsung di laman web.

Untuk menghidupkan konsep seperti itu, anda mungkin perlu menyewa pasukan pembangunan mempertimbangkan kerumitan laman web atau memilih pilihan yang lebih murah, cepat, dan lebih mudah dalam menghadapi Wix. Sistem ini lebih berfungsi dan fleksibel jika dibandingkan dengan laman web bangunan gereja yang kadangkala cukup terhad dengan ciri atau alat untuk dilaksanakan. Lebih-lebih lagi, mereka tidak banyak menawarkan reka bentuk dan penyesuaian selain Wix.

Pada masa yang sama, projek yang mahal kadang-kadang nampaknya tidak berguna dan tidak memberi kesan, yang bermaksud mengupah pemaju tersuai akan membuang masa. Inilah sebabnya mengapa kami memutuskan untuk menentukan beberapa langkah penting untuk membuat laman web gereja. Anda akan melihat semua peringkat proses pembinaan menggunakan Wix – pembina laman web percuma dan mudah digunakan yang direka untuk bukan juruteknik.

5 Langkah Membuat Laman Web Gereja secara Percuma

Wix

Wix – adalah pembina laman web SaaS. Ini bermaksud bahawa ia dapat diakses langsung dari penyemak imbas anda tanpa perlu memuat turun perisian tambahan. Manfaat utama di sini adalah bahawa ia sangat mudah digunakan walaupun untuk pastor yang hampir tidak mempunyai pengetahuan teknikal, terutamanya dalam reka bentuk atau pengaturcaraan web.

Kedua, platform kelihatan lebih fleksibel jika dibandingkan pembangun laman web khusus gereja. Wix menawarkan satu set fitur yang lebih kaya, yang membolehkan anda melampaui struktur bata-ke-mortar dan membina laman web yang lebih menarik dengan kos yang lebih rendah.

Yang anda perlukan hanyalah log masuk dan menambahkan elemen yang diperlukan ke halaman. Ketiga, Wix mempunyai rancangan percuma, yang bagus untuk organisasi bukan keuntungan yang ingin menjimatkan beberapa dolar. Bagi proses pembinaan, bersiaplah untuk menyelesaikan langkah-langkah berikut.

Langkah 1. Log masuk

Sebagai penyelesaian SaaS, Wix tidak memerlukan muat turun perisian. Anda hanya perlu menyambungkan komputer ke Internet. Pergi ke laman web Wix, tekan butang “Masuk”, nyatakan kata laluan dan e-mel anda (anda boleh menggunakan sosial akaun Google secara pilihan, dan mulakan proses pembinaan.

Kami harap anda sudah mempunyai e-mel aktif. Sekiranya tidak, kami mengesyorkan membuat akaun Google untuk menggunakan perkhidmatan percuma yang disediakan termasuk Gmail. Anda juga boleh menggunakannya untuk log masuk pada masa akan datang tanpa perlu memasukkan kata laluan dan e-mel sepanjang masa.

Langkah 2. Pilih Templat

Wix mempunyai kategori susun atur yang berasingan dengan templat responsif yang merujuk kepada agama, organisasi nirlaba dan amal. Cukup semak semua pilihan yang ada dan pilih yang anda suka. Sebagai peraturan, templat sudah memiliki blok terpadu yang mungkin anda perlukan di masa depan.

Wix templat gereja

Pada masa yang sama. Anda bebas mengubah struktur dan menambah elemen tambahan, menyusun semula elemen yang ada dan banyak lagi. Prosesnya sangat mudah terima kasih kepada editor drag-and-drop terbina dalam.

Langkah 3. Penyesuaian

Langkah seterusnya adalah menambahkan semua ciri yang telah kita sebutkan sebelumnya:

 • Laman utama – anda akan mempunyai halaman utama yang telah ditetapkan kepada anda oleh templat tersuai. Walau bagaimanapun, Wix membolehkan anda memuat naik gambar baru, menyalin dan menampal teks yang relevan ke bahagian, menukar tetapan umum, menunjukkan tajuk dan keterangan laman web, dll..
 • Editor laman utama gereja Wix

 • Kalendar Acara – Wix mempunyai banyak pilihan widget yang dapat diakses dari itu Pasar. Senarai ini merangkumi banyak aplikasi acara selain waktu undur (instrumen galakan yang baik), peringatan, kalendar ringkas, penonton acara, dan banyak lagi. Pilih yang anda suka dan tambahkan ke halaman yang anda perlukan.
 • Pengurus acara Wix

 • Mengenai Kami Sekat – anda boleh menggunakan bahagian Mengenai Kami yang telah ditetapkan dengan templat anda serta memilih blok lain dari senarai di papan pemuka dengan reka bentuk dan format lain. Sistem ini menawarkan beberapa susun atur bahagian Tentang Kami.
 • Wix mengenai bahagian kami

 • Barang Kita – sekali lagi, templat yang anda pilih mungkin dilengkapi dengan bahagian siap pakai yang menerangkan kakitangan anda. Pada masa yang sama, koleksi blok mempunyai beberapa tawaran tambahan dengan susun atur bahagian Pasukan Kami. Pilih satu dengan gambar dan penerangan ringkas untuk memperkenalkan pekerja anda.
 • Betulkan bahagian pasukan kami

 • Halaman Perhubungan – Wix menawarkan penyelesaian canggih seperti selain Halaman Perhubungan & Widget telefon untuk membuat halaman maklum balas hubungan yang berfungsi sepenuhnya. Atau anda boleh menggunakan blok khusus dan hanya memasukkan telefon, e-mel dan alamat anda. Anda mungkin juga perlu menambahkan lokasi di peta. Di sinilah integrasi yang lancar dengan Peta Google mungkin berguna. Dapatkan widget, ketik alamat, dan paparkan di laman web.
 • Maklumat hubungan Wix

Langkah 4. Promosikan Laman Web Anda

Sudah tentu, pastor hampir tidak pakar SEO untuk membuat dan mempromosikan kandungan. Sebaliknya, Wix menawarkan beberapa alat mudah untuk menonjol serta meningkatkan SEO tempatan gereja anda.

Wix SEO

Panel kawalan menyediakan akses ke tetapan di mana anda mungkin menunjukkan kata kunci, mengedit tajuk dan keterangan halaman, menukar URL untuk menjadikannya lebih mesra SEO, dll. Tambahkan butang sosial untuk mempromosikan laman web anda di media sosial. Sambungkan widget perkongsian sosial untuk membolehkan pengunjung anda menyiarkan semula kandungan di akaun sosial mereka juga.

Langkah 5. Langsung

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat laman web gereja secara percuma dengan Wix, anda semestinya mempunyai domain. Dengan kata lain, anda perlu mendaftarkannya secara berasingan atau memilih rancangan Wix berbayar yang menawarkan domain percuma selama 1 tahun. Berita buruk mengenai rancangan percuma adalah bahawa ia dilengkapi dengan lebar jalur terhad dan akses Marketplace. Selamanya mungkin tidak mencukupi sekiranya anda merancang untuk menambahkan banyak kandungan dengan foto, video, acara, dll.

Idea yang lebih baik adalah membeli pelan Combo yang berharga hanya $ 13 sebulan. Sudah termasuk domain 1 tahun dengan hosting dan semua ciri utama termasuk dalam pakej. Sambungkan domain dalam tetapan umum laman web, pratonton laman web memastikannya berjalan dengan baik pada peranti mudah alih, dan tekan butang “terbitkan”. Laman web anda bersedia untuk menyambut pelawat pertama.

Seperti yang anda lihat, Wix mempunyai semua instrumen yang diperlukan untuk menghidupkan semua ciri laman web gereja yang penting. Pastikan anda tidak melewatkan perkara penting dan jangan memuatkan laman web anda dengan bahagian yang tidak berguna yang boleh menyesatkan bakal pengunjung anda. Fokus pada struktur sederhana dan jelas dengan semua blok yang dibincangkan disertakan.

Kesimpulannya

Mempunyai laman web gereja adalah sesuatu yang baik setiap kali anda perlu memastikan jemaat anda tetap aktif serta menarik lebih banyak pengunjung ke pintu gereja. Dengan teknologi moden, tidak perlu menyewa pemaju pihak ketiga dan bayar ribuan dolar.

Wix hadir sebagai penyelesaian komprehensif dengan alat yang mencukupi untuk melaksanakan semua ciri teras yang seharusnya dimiliki oleh laman gereja. Selain itu, ia mempunyai rancangan percuma untuk projek dengan domain berdaftar. Ia sangat mudah digunakan dengan pelan Premium yang agak murah bagi mereka yang ingin mempunyai semua ciri di satu tempat.

Buat Laman Web Gereja secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map