Cara Membuat Laman Web Sekolah, Bilik Darjah atau Guru secara percuma

Cara Membuat Laman Web Sekolah / Bilik Darjah / Guru Secara Percuma


Sistem pendidikan berkembang. Proses pembelajaran menjadi sedikit lebih padat dan rumit bagi pelajar. Guru mencari kaedah baru untuk memberi bantuan tambahan selepas sekolah dan kelas. Di sinilah laman web kelas boleh menjadi penyelesaian yang baik. Ia melayani pelbagai tugas sekaligus. Di samping itu, ia adalah cara yang lebih fleksibel untuk berinteraksi dengan pelajar, berinteraksi dengan ibu bapa, dll.

Masalah utama di sini adalah kekurangan kemahiran. Sebilangan kecil guru sekolah mempunyai pengetahuan untuk menangani proses pembinaan laman web kecuali mereka mengajar pengaturcaraan atau reka bentuk web. Batasan belanjawan nampaknya menjadi penghalang kedua dalam perjalanan ke pendigitalan bilik darjah. Mengupah pembangun web untuk membina laman web guru mungkin berharga ribuan dolar.

Teknologi web moden hadir sebagai penyelesaian utama. Mereka memperkenalkan alat baru yang dirancang untuk memenuhi keperluan bukan juruteknik dan pemula dengan kos minimum. Dengan kata lain, anda mendapat instrumen untuk membuat laman web kelas dalam beberapa minit tanpa pengekodan.

Mengapa Guru Memerlukan Laman Web Bilik Darjah?

Untuk memahami, bagaimana laman web masa depan dapat digunakan oleh pelajar dan guru, anda perlu menjelaskan tujuan projek. Idea utama di sini adalah untuk menjadikan laman web anda lebih fokus. Mengapa anda memerlukan laman web? Adakah untuk mengawal pelajar anda menjauhkan pelajar anda, terlibat dengan ibu bapa mereka mempromosikan kurikulum?

Mari kita lihat beberapa sebab popular mengapa guru mungkin ingin membuat laman web sekolah.

Peningkatan Kurikulum

Tidak kira mengapa guru ingin memiliki laman web, mereka menginginkannya untuk kepentingan pelajar. Jadi, alasan pertama adalah untuk mempromosikan kurikulum mereka dan menjadikannya lebih dipertingkatkan. Idea utamanya adalah untuk menyediakan akses dalam talian tanpa gangguan ke rancangan atau program pendidikan. Pada masa yang sama, pelajar yang tidak hadir boleh memasuki laman web dan mengakses semua bahan yang diperlukan dengan satu klik dan bukannya kehilangan maklumat penting.

Mempelajari Sumber

Laman web mungkin mempunyai sumber maklumat tambahan yang dilampirkan serta pautan ke laman web pendidikan lain. Mereka mungkin berguna apabila pengguna menyelesaikan tugas menulis dengan karya yang disebut perlu disertakan. Lebih-lebih lagi, guru boleh menggunakan laman web ini sebagai pusat ujian, kuiz, senarai ejaan dan lain-lain yang akan datang.

Pertandingan Antara Kelas

Laman web kelas boleh digunakan sebagai alat untuk mendorong. Sebagai contoh, seorang guru boleh menerbitkan senarai dengan pelajar paling berjaya yang menampilkan kemas kini mingguan bulanan. Ideanya adalah untuk memastikan pelajar terlibat dalam proses pembelajaran dan melakukan yang terbaik untuk mendapat markah 10 daripada 10 semasa ujian seterusnya. Ubah proses belajar menjadi bentuk pertandingan pendidikan.

Penglibatan Ibu Bapa

Ibu bapa sentiasa bersemangat untuk mengetahui apa yang sebenarnya dipelajari oleh anak-anak mereka. Mereka ingin terus berhubung dengan subjek yang dipelajari oleh anak-anak serta maklumat mengenai guru dan kakitangan untuk mengetahui bahawa anak-anak mereka berada dalam keadaan baik. Laman web akan membolehkan ibu bapa mengesan kejayaan anak-anak mereka. Sekurang-kurangnya, mereka akan dapat bertindak balas sekiranya berlaku sesuatu yang tidak betul.

Seperti yang anda lihat, mempunyai laman web guru mungkin menjadi titik tolak dalam proses pendidikan. Yang anda perlukan hanyalah platform pembinaan laman web dengan instrumen yang mencukupi untuk memenuhi kehendak guru dengan mempertimbangkan faedah yang dinyatakan di atas. Wix semestinya patut diberi perhatian. Mari kita lihat berapa lama dan berapa banyak masa yang diperlukan untuk membuat laman web sekolah menggunakan fungsi web Wix.

5 Langkah Membina Laman Web Guru

Wix

Wix – adalah perisian yang mempunyai reputasi sebagai pembangun laman web yang paling mudah. Paling tidak, ia pasti dapat membuat laman web dari jenis apa pun dari awal. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai rancangan percuma. Walaupun dilengkapi dengan subdomain khusus, itu cukup untuk projek tertentu anda, kerana anda mungkin tidak perlu mempromosikannya.

Yang anda perlukan adalah platform langsung dengan fungsi minimum dan beberapa ciri asas. Keseluruhan prosedur pembinaan akan memakan masa tidak lebih dari beberapa jam. Anda hanya perlu:

 1. Log masuk.
 2. Pilih templat.
 3. Tambahkan kandungan.
 4. Lakukan sedikit penyesuaian.
 5. Terbitkan laman web anda.

Langkah 1. Log masuk

Bermula selalu merupakan bahagian paling mudah ketika datang ke pembangun laman web SaaS. Wix tidak terkecuali. Untuk log masuk, masukkan kata laluan dan e-mel anda atau gunakan akaun sosial untuk pendaftaran segera. Sistem akan membawa anda ke koleksi templat secara automatik.

Langkah 2. Pilih Templat

Sistem ini menawarkan lebih daripada 550 susun atur untuk tujuan yang berbeza. Ia mempunyai kategori pendidikan dan budaya yang berasingan di mana anda boleh memilih tema responsif untuk laman web masa depan anda. Bergantung pada keperluan dan tujuan laman web, anda boleh memilih:

 • Templat sekolah rendah swasta;
 • Susun atur untuk pihak siswazah;
 • Halaman pendaratan universiti yang sudah siap;
 • Templat untuk sekolah muzik;
 • Prototaip laman web sekolah dan kelas dan banyak lagi.

Wix templat sekolah

Semua templat bergerak pantas. Ia dilengkapi dengan struktur pratetap yang menampilkan semua blok halaman yang diperlukan yang mungkin anda perlukan. Pilih yang paling memenuhi matlamat anda.

Langkah 3. Tambah Kandungan

Satu lagi tahap mudah di mana anda hanya perlu menyalin dan menampal kandungan yang berkaitan ke bahagian di halaman. Sekiranya anda sudah mempunyai komuniti Facebook kelas, keadaan menjadi lebih baik. Wix ADI adalah Alat berasaskan AI yang mampu menghasilkan kandungan dari akaun sosial anda dan menyampaikan laman web siap pakai yang sudah penuh dengan teks dan gambar.

Penyunting laman web sekolah Wix

Pengguna juga tidak perlu menggerakkan otot. Fungsi seret dan lepas yang mudah menjadikannya mudah untuk memuat naik foto, video, dan gambar. Anda boleh menyiarkan foto dari acara pendidikan, persidangan atau perjalanan pembelajaran terkini.

Langkah 4. Lakukan sedikit Penyesuaian

Pada peringkat ini, anda boleh menyesuaikan dan mengubah laman web anda agar lebih menarik. Wix menawarkan pelbagai widget dan tambahan yang dapat anda dapatkan dari pasar sistem tepat di papan pemuka anda. Untuk keperluan guru, mereka mungkin merangkumi:

 • Aplikasi Forum Wix – mewujudkan komuniti kelas yang semakin meningkat di mana pelajar, ibu bapa, dan guru boleh membincangkan pelbagai topik, meninggalkan komen, memulakan utas baru, dan lain-lain. Cara yang baik untuk berinteraksi dengan semua peserta proses pendidikan dan menghasilkan maklum balas.
 • Fungsi Masuk – memberi akses hanya kepada pelajar dan ibu bapa mereka. Pilih Butang Log Masuk Ahli dari senarai alat dan buat komuniti pembelajaran peribadi.
 • Tambah Blog – Wix menawarkan ciri blog yang luar biasa dengan sistem pengurusan kandungan dan tetapan lain. Ia boleh digunakan untuk berkongsi beberapa artikel, panduan, karya pendidikan, maklumat berguna untuk ibu bapa yang menarik (contohnya, bagaimana menjaga perhatian anak-anak), dan banyak lagi.
 • Mengintegrasikan Kalendar – membuat rakan sekelas marah dengan kalendar acara. Tunjukkan tarikh ujian, jadual program, aktiviti di luar kelas, dll.

Langkah 5. Terbitkan Laman Web

Sekiranya laman web ini siap digunakan, pratonton di papan pemuka anda menggunakan mod pratonton mudah alih dan desktop. Lihat bagaimana rupanya dan terbitkan projek tersebut. Sekiranya anda memilih pelan percuma, tidak perlu menyambungkan nama domain, kerana anda akan mendapatkan nama khas secara lalai. Jadi, ini dia. Laman web bilik darjah anda telah disiarkan.

Mempunyai Laman Web Guru Yang Mestinya Mempunyai

Walaupun Wix menawarkan susun atur siap pakai dan dilengkapi dengan fungsi Wix ADI. Beberapa perkara yang tersisa untuk pengguna. Sistem ini melakukan segalanya untuk anda. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memastikan laman web anda mempunyai sekumpulan ciri asas:

 • Laman utama – halaman pengenalan atau sambutan untuk memberi salam kepada pelajar dan ibu bapa mereka;
 • Forum – tempat untuk peserta berinteraksi, berkomunikasi, dan membincangkan pelbagai aspek dalam proses pembelajaran;
 • Kalendar acara – ciri ini adalah untuk menyoroti semua acara utama, kuiz, ujian, kolaborasi, dan perkara-perkara lain yang akan datang;
 • Akses Keahlian – kerana kami tidak berurusan dengan projek awam, pastikan laman web anda mempunyai ciri akses keahlian;
 • Blog – ciri pilihan untuk berkongsi beberapa artikel menarik serta karya terbitan yang mungkin berguna;
 • Bahagian Tentang Saya – gunakan blok untuk memperkenalkan beberapa maklumat mengenai diri anda. Ibu bapa dengan senang hati mengetahui siapa guru anak-anak mereka.

Sekarang, anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat laman web kelas yang kukuh secara percuma.

Kesimpulannya

Walaupun laman web kelas tidak begitu menuntut dari segi sumber dan ciri, ia tetap mempunyai satu set fungsi asas untuk dilaksanakan. Walaupun terdapat pelbagai perisian khusus untuk membuat laman web kelas, Wix masih merupakan pilihan yang lebih baik.

Pertama sekali, ia boleh digunakan secara percuma. Kedua, sangat mudah dan tidak memerlukan kemahiran pengekodan. Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya, Wix menawarkan templat Pendidikan dan Budaya responsif percuma dengan struktur laman web terbina dalam dan banyak widget untuk dipilih Pasar. Anda mendapat penyelesaian all-in-one untuk membina platform web yang menarik dan berfungsi untuk meningkatkan proses pendidikan.

Buat Laman Web Guru secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map