Cara Membuat Laman Web Tanpa Pembina Laman Web

cara membuat laman web tanpa pembina laman web


Web Global telah berkembang menjadi persekitaran digital yang besar dengan lebih dari 200 juta laman web beroperasi dalam talian. Pengguna biasa seperti anda melancarkan sebahagian besar laman web tersebut tanpa pengetahuan pengkodan atau pengaturcaraan yang mendalam. Selama bertahun-tahun, proses ini adalah masalah percubaan dan kesilapan, eksperimen, kegagalan sehingga pembangun laman web membuat debut revolusioner mereka di arena digital.

Alat pembinaan laman web baru menjadikan jadual bertukar terutamanya untuk pemula. Mereka nampaknya seorang instrumen ringkas untuk hadir dengan laman web yang sedia digunakan dan dalam talian dengan mudah. Walaupun taktik pembinaan laman web tradisional memerlukan beberapa latar belakang teknikal dan sekurang-kurangnya pengalaman merancang laman web minimum tanpa menyebut masalah penting lain seperti mengurus hosting, mendaftarkan domain, dan lain-lain pembangun laman web memberikan penyelesaian all-in-one di luar kotak. Dengan kata lain, anda tidak perlu peduli dengan masalah teknikal, keselamatan atau kemas kini tetapi fokus pada kandungan, promosi, dan pemasaran.

Sudah tentu, pembangun laman web tidak boleh dianggap sebagai penyelesaian utama untuk membuat dan mempromosikan laman web. Walau bagaimanapun, mereka pasti memudahkan proses kemudian membiarkan anda fokus pada objektif utama sementara masalah teknikal ditangani oleh platform. Walaupun tahap kecekapan dan produktiviti, beberapa pengguna masih mencari peluang untuk membuat laman web tanpa pembina laman web. Dalam panduan ini, kami akan menerangkan semua langkah serta halangan dalam perjalanan ke penyebaran.

Mengapa Anda Mungkin Perlu Membuat Laman Web Tanpa Pembina Laman Web

Walaupun semua faedah disampaikan oleh pembangun laman web, sebilangan pengguna menghindarinya untuk mendapat manfaat daripada beberapa masalah penting yang mereka fikir akan berjaya. Walau bagaimanapun, kegilaan mereka untuk mendapatkan kelebihan nampaknya tidak lain hanyalah halangan dalam perlumbaan. Apabila orang memilih platform CMS dan alat sumber terbuka bukannya pembangun laman web, mereka biasanya menginginkan:

 • Kemerdekaan. Keupayaan untuk beralih antara platform, menukar spesifikasi laman web, beralih ke hosting yang lebih murah, dll. Sudah tentu, berpegang pada satu perisian mungkin kelihatan seperti perangkap. Sebaliknya, jika perangkap itu mempunyai semua yang anda perlukan untuk membina, menjalankan, dan memasarkan laman web anda, adakah benar perlu mengubahnya? Pembangun laman web mungkin kelihatan berjaya dibatasi dari segi templat atau kemampuan migrasi, tetapi jika anda membina laman web yang tahan lama, itu tidak akan berguna.
 • Kawalan backend. Sudah tentu, faktor ini sangat penting membiarkan pengguna membuat laman web yang benar-benar unik. Mereka dapat mengakses sistem HTML / CSS serta menerapkan pengetahuan PHP mereka untuk menghidupkan idea reka bentuk web. Tetapi adakah benar-benar perlu menggunakan semua kemahiran dan pengetahuan tersebut sementara pembangun laman web menyediakan templat siap pakai yang mudah disesuaikan? Selain itu, setiap perubahan boleh mempengaruhi cara laman web anda berjalan pada peranti mudah alih sementara susun atur yang siap digunakan dioptimumkan untuk pengguna mudah alih tidak kira apa jenis peranti yang mereka gunakan. Sudah tentu, pembangun laman web tidak memberikan kebebasan kreatif sebanyak yang anda perlukan. Sebaliknya, kebebasan itu memerlukan pengetahuan teknikal mendalam yang kekurangan pengguna.
 • Fleksibiliti yang dipertingkatkan. Ribuan plugin, add-on dan aplikasi percuma dan berbayar memastikan kemampuan penyesuaian tanpa had. Anda bebas menggunakan widget yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, anda adalah satu-satunya orang yang bertanggungjawab untuk operasi, keserasian atau kemas kini mereka.
 • Kesanggupan. Sebilangan pengguna masih menganggap penggunaan pembina laman web lebih mahal. Anda harus mempertimbangkan kos hosting, pendaftaran domain, tema berbayar dan pemalam. Mana-mana boleh menjadikan kos projek anda lebih tinggi jika dibandingkan dengan laman web yang dibuat dengan bantuan perisian pembinaan laman web.

Masalah utama membuat laman web tanpa pembangun laman web adalah hakikat bahawa anda perlu menangani setiap langkah dari menubuhkan laman web hingga kemas kini pemalam. Dalam kes ini, kita tidak boleh memandang rendah nilai yang diberikan oleh kemudahan all-in-one dalam menghadapi pembangun laman web. Sekiranya ini tidak terdengar meyakinkan. Mari kita lihat langkah-langkah yang perlu anda laksanakan semasa membina laman web sendiri tanpa bantuan pembina laman web.

Bermula Tanpa Pembina Laman Web

Memilih antara pembangun laman web dan platform CMS tradisional kebanyakannya bergantung pada kemahiran, anggaran, dan tujuan pengguna. Hampir separuh daripada semua laman web dibuat tanpa pembina laman web sekurang-kurangnya buat masa ini. Tetapi sebelum anda menyelami dunia fail HTTP, tetapan laman web, daftar domain, dan penyedia hosting, kami ingin menjelaskan beberapa masalah asas.

Sekiranya anda membuat laman web tanpa pembina laman web, anda bertanggungjawab untuk membuat dan mengatur kandungan, keselamatan dan operasi digitalnya. Ini bukan penyelesaian semua dalam satu seperti kebanyakan pembangun laman web. Dengan kata lain, anda akan mengendalikan pendaftaran domain dan hosting secara berasingan melainkan anda memutuskan untuk membeli pakej yang merangkumi hosting dan juga nama domain. Prosesnya sebenarnya tidak sesukar yang anda fikirkan. Sebaliknya, ia memerlukan sedikit masa untuk membuat anda merasa sedikit tidak selesa dengan teknologi yang berasingan yang perlu anda beralih dari semasa ke semasa.

Baca lebih lanjut: CMS atau pembina laman web? – perbandingan mendalam secara langsung dari semua kebaikan dan keburukan menggunakan pembangun laman web dan CMS.

Untuk langkah-langkahnya, anda perlu melakukan perkara berikut.

Langkah # 1 – Pilih Platform

Lembaran fakta:
Laman web langsung yang dikendalikan oleh:
WordPress – 27,165,799 laman web;
Wix – 3,383,125 laman web;
Joomla – 2,245,565 laman web;
Shopify – 1,259,029 laman web.
Data disediakan oleh Dibina Dengan.

Memutuskan platform adalah tahap yang akan menentukan kejayaan projek. Itu bergantung pada tujuan dan objektif laman web anda. Adakah ia akan menjadi kedai dalam talian, blog atau laman web perniagaan kecil? Walaupun platform CMS sangat bebas dan kemampuan penyesuaian yang tidak terhad, mereka juga melayani pelbagai tujuan.

Sebilangannya tertumpu pada laman web sederhana sementara perubahan dan pengubahsuaian memerlukan kemahiran pengaturcaraan yang baik untuk mengubah templat sederhana menjadi kedai digital. Sebilangan besar sistem menawarkan persekitaran reka bentuk web kosong di mana anda perlu melakukan pengekodan untuk mendapatkan laman web siap yang memenuhi keperluan awal anda.

Berbanding dengan pembangun laman web: semua pembangun laman web boleh dibahagikan kepada beberapa kategori bergantung pada tujuan anda. Beberapa platform dirancang untuk membuat laman web dan portfolio perniagaan kecil, yang lain bagus untuk membuat projek eCommerce atau halaman arahan. Pengguna hanya perlu memilih yang sesuai dengan mereka dan mula mengedit.

Baca lebih lanjut: Perkhidmatan membina laman web yang paling popular – temui alat yang paling popular untuk memulakan laman web anda sendiri dari awal.

Langkah # 2 – Daftarkan Nama Domain

Tahap penting lain yang memenuhi pelbagai tujuan:

 • Kesedaran Pengguna – nama domain adalah perwakilan projek dan perkara pertama yang dapat memberikan kesan yang baik. Ideanya adalah untuk menjadikannya tidak dapat dilupakan dan unik mungkin.
 • Mempengaruhi SEO – nama domain adalah URL utama laman web. Sama seperti jenis URL lain, ia mungkin memberi kesan SE yang hebat. Ideanya adalah menggunakan kata kunci fokus dalam nama URL untuk menjadikan laman web ini lebih mesra SEO dan relevan.
 • Bina Jenama – nama domain membantu anda membina jenama dari awal dan menonjol daripada ribuan pesaing. Domain yang tajam dan eksklusif pasti akan meningkatkan pengiktirafan laman web anda.

Disana ada beberapa cara untuk memilih dan mendaftarkan nama domain. Sebagai peraturan, anda perlu mengendalikan proses secara berasingan menggunakan perkhidmatan khas yang membolehkan anda memilih bentuk jenama atau nama generik yang disediakan oleh penjana domain. Pertaruhan terbaik adalah memilih domain berjenama atau yang disebut TLD (Domain Tingkat Atas).

Zon Domain Tingkat Atas Paling Popular

TLD yang popular Data disediakan oleh Statista.

Pertama sekali, anda perlu memilih peluasan bergantung pada jenis laman web. Kandungan atau lokasi digital. Kemudian anda perlu memeriksa ketersediaannya dan akhirnya membelinya dengan pembaharuan tahunan selanjutnya.

Berbanding dengan pembangun laman web: seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, pembangun laman web hadir sebagai penyelesaian all-in-one. Ini bermaksud domain percuma sudah termasuk dalam harga pakej. Anda boleh menghubungkan laman web anda dengan domain unik anda sendiri atau menggunakan nama khas yang disediakan oleh platform. Harap maklum bahawa varian kedua bukan untuk projek yang tahan lama.

Baca lebih lanjut: Memilih nama domain yang betul – petua dan trik berguna untuk memilih nama domain terbaik untuk laman web masa depan anda.

Langkah # 3 – Pilih Hosting

Lembaran fakta:
Penggunaan web hosting dunia:
GoGaddy – 29,275,259 laman web;
1and1 IONOS – 7,908,743 laman web;
Bluehost – 2,060,268 laman web;
Tapak Tapak – 1,950,133 laman web.
Data disediakan oleh Dibina Dengan.

Jadi, anda sudah mempunyai platform dan nama domain yang didaftarkan. Sekarang anda perlu memikirkan tempat di mana menjadi tuan rumah laman web anda dengan semua failnya. Memilih hosting adalah sama dengan memilih peti sejuk. Anda mahu semua produk anda disimpan dengan selamat dalam keadaan yang betul dengan akses cepat dan mudah pada bila-bila masa anda memerlukan.

Sekali lagi, pilihan akan bergantung sepenuhnya kepada anda. Pengguna harus memutuskan jenis hosting. Sama ada ia akan menjadi dikongsi, berdedikasi atau awan pengacaraan. Berapa banyak lebar jalur atau storan yang anda perlukan? Adakah hosting mempunyai ciri prestasi dan keselamatan yang baik? Adakah cukup fleksibel untuk menangani integrasi yang lancar? Berapa harganya? Itulah soalan yang perlu anda jawab sendiri.

Prestasi yang baik, kadar masa aktif, kelajuan memuat halaman, cara keselamatan, sokongan pelanggan adalah masalah penting yang perlu anda perhatikan. Lebih-lebih lagi, kebanyakan platform agak sukar digunakan. Anda memerlukan sedikit masa untuk mengetahui cara kerjanya tanpa menyebut tetapan laman web. Hosting yang baik tidak semurah yang difikirkan oleh kebanyakan orang. Harganya berkisar antara $ 1 hingga $ 20 bergantung pada platform dan ciri yang diberikannya.

Bandingkan dengan pembangun laman web: sekali lagi, pembangun laman web hadir sebagai penyelesaian web yang siap digunakan tanpa perlu peduli dengan hosting, prestasi atau keselamatan. Cukup pilih rancangan dan laman web yang dihoskan dengan semua cara perlindungan anti-spam dan DDoS yang diperlukan di satu tempat. Lebih-lebih lagi, sebilangan pembangun laman web bahkan lebih murah daripada satu penyelesaian hosting yang tidak termasuk harga domain dan templat.

Baca lebih lanjut: Membuat laman web tanpa hos – pilih antara alternatif hosting web untuk menjadikan laman web anda hidup tanpa masalah hosting.

Langkah # 4 – Cari Tema

Di sinilah beberapa pembangun laman web kelihatan sedikit lebih terhad jika dibandingkan dengan platform CMS. Sekiranya anda memutuskan untuk membuat laman web tanpa pembangun laman web, anda akan mendapat akses ke pilihan tema yang tidak berkesudahan untuk semua jenis. Ia termasuk susun atur percuma dan berbayar yang dibahagikan kepada beberapa kategori. Anda bebas memilih kedai digital masa depan. Majalah dalam talian, portfolio, dll.

Walaupun tema percuma kelihatan hampir sama dengan sedikit perbezaan, berjuta-juta pengguna sudah menggunakannya. Dengan kata lain, membuat laman web yang benar-benar unik mungkin menyusahkan terutama jika anda tidak mempunyai latar belakang teknikal yang mencukupi. Templat berbayar mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk masalah ini. Mereka kelihatan lebih bergaya dan profesional. Namun, mereka memerlukan wang tunai tambahan. Harganya mungkin berbeza dari $ 20 hingga $ 500. Fakta ini tidak menjadikan proses itu menjimatkan kos seperti yang mungkin difikirkan oleh beberapa orang sejak awal.

Pastikan temanya mesra telefon bimbit. Jangan tergesa-gesa untuk memilih yang pertama. Sebagai peraturan, beberapa susun atur tersedia dalam mod pratonton. Lihat bagaimana rupa laman web masa depan anda di pelbagai peranti mudah alih dengan dimensi skrin yang berbeza.

Laman web responsif

Setelah memilih tema, anda tidak akan dapat mengedit dan menyesuaikannya dengan serta-merta. Pengguna perlu memuat turunnya dan kemudian memindahkan fail tema ke hosting mereka. Editor akan tersedia di ruang kawalan atau papan pemuka dengan semua tetapan dan instrumen laman web yang diperlukan. Di sana anda dapat mengubah tema kapan saja serta menggunakan tata letak yang ditawarkan secara lalai. Log masuk dan mula membuat laman web.

Berbanding dengan pembangun laman web: pembangun laman web menawarkan templat siap pakai dengan semua bahagian yang diperlukan. Anda tidak perlu memuat turun fail atau memindahkannya ke hosting anda. Pilih templat yang anda suka dan mulailah mengeditnya sekaligus. Tidak ada papan pemuka atau panel kawalan yang menakutkan. Penyuntingan sebaris bermaksud anda melihat semua perubahan di halaman sekaligus. Sebilangan besar platform berdasarkan fungsi drag-and-drop sedangkan harga templat sudah termasuk dalam rancangan.

Langkah # 5 – Bina Kandungan dan Halaman

Di sinilah anda perlu mengambil beberapa kemahiran dan memahami perbezaan antara halaman statik dan dinamik. Dengan kata lain, setiap bahagian laman web, catatan blog atau artikel anda adalah halaman yang statik. Setiap kali anda ingin membuat yang baru, anda memerlukan halaman yang berasingan. Dan setiap kali proses penyuntingan akan berulang.

platform CMS tradisional agak rumit. Bukan hanya teks salin dan tampal anda dan masuk ke dalam talian. Walaupun membuat catatan baru mungkin mudah, keadaan dengan bahagian lain berbeza. Kadang kala anda perlu memerhatikan penampilan, menambahkan kandungan media atau elemen halaman lain termasuk kod pendek, skrip, bekerja dengan tajuk dan footer, membuat menu, tag, kategori, dan lain-lain. Semua proses yang perlu anda tangani secara manual.

Berbanding dengan pembangun laman web: membuat halaman baru dan mengedit yang ada dengan pembangun laman web sangat mudah. Anda sudah mempunyai templat siap pakai. Yang anda perlukan adalah menukar lokasi blok, membuang yang anda tidak perlukan atau menambah bahagian. Kemudian anda hanya menampal teks, drag-and-drop fail media dan inilah dia! Halaman anda sudah siap.

Langkah # 6 – Sesuaikan Laman Web Anda dengan Pemalam

Laman web anda semestinya cukup berfungsi. Jika tidak, pelawat akan membiarkannya sebagai alternatif yang lebih mesra pengguna. Selain fungsi, plugin dan add-on yang berbeza membolehkan anda mencapai tujuan sebelumnya seperti pemerolehan pengguna, senarai pelanggan yang semakin meningkat, analisis, dan banyak lagi. Mereka mungkin berfungsi dengan baik setiap kali anda memerlukan projek anda ke tahap yang baru.

Plugin adalah sekumpulan perisian yang membantu anda membina halaman yang lebih cergas dan terkini. Sebagai peraturan, pemasangan plugin adalah sangat mudah. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengatasinya sendiri. Anda akan mendapat akses ke pasar yang besar dan mencari yang anda perlukan. Ada yang percuma sementara ada yang dibayar. Anda pasti memerlukan perkara berikut sekurang-kurangnya untuk memulakan:

 • Butang Media Sosial – untuk membiarkan pengguna berkongsi kandungan dan mendapat pendedahan maksimum dari kandungan.
 • Analisis – pemalam direka untuk membolehkan anda mengesan pengguna, saluran lalu lintas, lokasi khalayak, dll.
 • Fail Media – gunakan pemalam untuk membuat galeri atau gelangsar yang menakjubkan. Lampirkan video dari platform streaming utama untuk lebih banyak penglibatan pengguna.
 • Keselamatan – sistem anti-spam, perlindungan DDoS, alat khas untuk mencegah penipuan dan penipuan.
 • SEO – plugin khas untuk membolehkan anda mengatur SEO laman web anda dan menjadikan kandungannya lebih mesra untuk bot mesin pencari.

Anda akan dapat menguruskan semua pemalam anda dari papan pemuka. Pada masa yang sama, anda adalah satu-satunya yang bertanggungjawab untuk operasi mereka dan kemas kini segera. Beberapa pemalam mungkin mengandungi kod virus atau perisian hasad. Oleh itu, lebih baik anda memilih pembangun dan produk yang dipercayai.

Berbanding dengan pembangun laman web: walaupun pembangun laman web tidak dapat menawarkan pelbagai jenis plugin, ada yang mempunyai pasar aplikasi dan gedung khusus mereka dengan tambahan dan widget yang cukup untuk menyesuaikan halaman anda. Di sana anda mungkin dapati segala-galanya dari kalendar sederhana dan pengurus acara hingga widget hubungan dan pop timbul yang lebih rumit. Lebih-lebih lagi, kebanyakan pembangun laman web menawarkan penyatuan sederhana dengan perkhidmatan pihak ketiga analitik dan eCommerce.

Langkah # 5 – Pergi Dalam Talian

Pentas diatur turun bendera hijau. Sekarang anda telah menyediakan laman web anda untuk diterbitkan. Cukup tekan butang “terbitkan” dan ikhtisar laman web anda dalam talian sehingga tersedia untuk pengguna. Anda mungkin fikir ini sebenarnya. Walau bagaimanapun, laman web memerlukan sokongan dan penyelenggaraan berterusan.

Mereka yang memutuskan untuk tidak menggunakan pembangun laman web secara harfiah ditinggalkan sendiri. Sekiranya pemalam berfungsi dengan ralat, tidak akan ada yang dapat menolong anda. Sekiranya tema berfungsi dengan teruk pada tablet., Tidak ada yang dapat menolong anda. Platform CMS tidak mempunyai sokongan pelanggan. Bersedia untuk melayari banyak halaman dan forum untuk mencari pengguna dengan masalah yang sama. Penyelenggaraan dan sokongan adalah semua tanggungjawab anda, serta operasi laman web.

Berbanding dengan pembangun laman web: pembangun laman web menawarkan beberapa cara untuk menyelesaikan masalah yang berbeza. Platform ini bertanggungjawab sepenuhnya untuk penyelenggaraan, sokongan, dan pengoperasian laman web yang betul. Sebaliknya, sementara menjadi penyelesaian all-in-one, jika ada masalah, laman web akan hilang sepenuhnya.

Garisan bawah

Membuat laman web tanpa pembangun laman web adalah jalan yang panjang dan rumit untuk penyebaran terakhir. Anda harus bersiap menghadapi cabaran dan rintangan dalam perjalanan ke dalam talian dari mencari hosting dan tema yang tepat hingga penyuntingan dan penyesuaian laman web. Pengguna harus menangani setiap langkah sendiri tanpa bantuan profesional. Atas sebab ini, tugas itu mungkin berisiko melainkan anda mempunyai latar belakang teknikal yang mencukupi. Walaupun dalam hal kemahiran pengkodan dan reka bentuk web yang hebat, prosesnya akan berubah menjadi banyak percubaan dan usaha.

Pembina laman web dirancang untuk menjadikan proses pembinaan lebih mudah. Inilah matlamat yang mereka capai sambil memberikan penyelesaian all-in-one untuk pemula dan pemilik laman web yang berpengalaman. Walaupun mereka tidak mempunyai banyak ruang untuk penyesuaian dan kebebasan web, mereka datang sebagai persekitaran digital yang sederhana tetapi hebat dengan setiap ciri yang anda perlukan walaupun jenis dan matlamat laman web.

Buat Laman Web Anda Secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map