Cara Membuat Laman Web untuk Kanak-kanak

Cara Membuat Laman Web untuk Kanak-kanak


Internet bukan lagi tempat di mana hanya orang dewasa berkumpul. Oleh itu, jika anak-anak anda menghabiskan masa di Internet, mengapa tidak menolong mereka membina laman web pertama mereka? Ini boleh menjadi cara yang menghiburkan dan selamat bagi mereka untuk bersenang-senang dalam talian.

Harap maklum bahawa kita bercakap mengenai pembangun laman web untuk orang dewasa. Walaupun mereka sangat intuitif sehingga anak-anak dapat menggunakannya, mereka tidak dirancang khusus untuk anak-anak. Tetapi ibu bapa boleh menggunakannya untuk menunjukkan betapa mudah dan pantasnya membina laman web.

Pada ketika ini, anda akan tertanya-tanya sama ada terdapat pembina laman web khusus untuk kanak-kanak. Terus terang, kami gagal mencari perkhidmatan yang baik. Kami menjumpai beberapa perkhidmatan web yang dilabel sebagai ‘pembangun laman web untuk kanak-kanak’, tetapi ketika mendaftar, kami lebih kecewa.

Sebagai gantinya, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa pembangun laman web termudah yang boleh anda gunakan untuk mengajar anak-anak anda memuat naik gambar, menautkan semula halaman dan membuat kandungan yang unik.

Wix – Pembina Laman Web Terbaik untuk Kanak-kanak

Pembangun laman web Wix

Wix – adalah pembangun laman web all-in-one yang paling popular, mudah digunakan dan senang digunakan, yang memastikan persekitaran pembinaan laman web yang intuitif dan mesra pengguna untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Walaupun, sistem ini tidak mempunyai program atau tawaran pendidikan yang terpisah, masih merupakan tempat yang bagus untuk menunjukkan kepada anak-anak apa yang diperlukan untuk memulakan, menyesuaikan dan menerbitkan laman web yang berkualiti. Sistem ini berfungsi dengan baik untuk pembangunan laman web perniagaan, kedai web kecil dan sederhana, portfolio malah laman web promo. Sifat serbaguna perkhidmatan menjadikannya pilihan yang bagus untuk pembuatan laman web untuk kanak-kanak.

Ciri Wix

 • Penyunting Visual. Editor Wix memang menyeronokkan dan sangat senang dilayari. Mirip dengan sebahagian besar platform seperti itu, Wix memungkinkan untuk cara visual pembuatan laman web, berkat penyeret drag-and-drop / WYSIWYGnya. Panel kawalannya yang berwarna-warni mudah dilayari – anda tidak akan tersesat di sana.
 • Wix ADI dan Penyunting Piawai. Penggunaan editor standard adalah penyelesaian hebat yang membantu kanak-kanak merancang laman web secara bebas dengan sistem, meneroka panel kawalannya dan bereksperimen dengan set alat. Permohonan Ciri ADI Wix, pada gilirannya, akan membiarkan anak melihat bagaimana proses pembuatan laman web berlaku dan mengambil bahagian aktif di dalamnya.
 • Templat Sedia Mudah Alih. Pembangun laman web mempunyai salah satu koleksi templat terkaya, yang pada masa ini merangkumi lebih dari 550 reka bentuk. Seorang kanak-kanak berpeluang memilih reka bentuk yang disukainya dan mula menyesuaikannya. Pilihan lain adalah memulakan dengan tema yang sama sekali kosong dan menyesuaikannya dari awal.
 • Pasar Aplikasi – Pembina laman web memberi akses kepada yang luas Pasar Aplikasi dengan banyak widget percuma dan berbayar yang dapat disatukan ke dalam projek. Seorang kanak-kanak tidak perlu menggunakan aplikasi berbayar semasa meneroka set ciri pembangun laman web, sementara penggunaan widget percuma mungkin memberi kesan positif terhadap kemahiran reka bentuk webnya.
 • Blogging – Wix dilengkapi dengan enjin blog bersepadu yang kuat, yang memungkinkan untuk memulakan blog yang lengkap. Ini adalah jenis projek yang bagus, yang boleh menarik bagi anak-anak yang bersedia mengatur komuniti pemikir bersama berasaskan web atau hanya menguruskan blog peribadi, mengemas kini secara berkala.
 • Pelan Percuma – Wix mempunyai rancangan percuma, yang berlanjutan untuk jangka masa yang tidak terhad. Ini bermaksud bahawa seorang kanak-kanak dapat membuat laman web tanpa sebarang bayaran, dengan itu berlatih dan meningkatkan kemahiran reka bentuk web. Ini adalah permulaan yang baik untuk semua orang!

Tidak memerlukan banyak masa untuk menjelajahi Wix, tetapi seorang kanak-kanak akan dapat menyatakan kebebasan kreatif, bereksperimen dengan alat penyesuaian templat dan pilihan yang ada dalam sistem.

Baca juga: Ulasan Wix.

Cuba Wix secara Percuma

uCoz – Pembina Laman Web Percuma

uCoz: Pembina Laman Web Percuma

uCoz – adalah salah satu wakil tertua dan paling terkenal di ceruk bangunan web. Ini menonjol dari orang ramai kerana set ciri yang mengagumkan dan kaya, fungsi hebat dan pelbagai pilihan penyesuaian reka bentuk. Perkhidmatan ini berfungsi dengan baik untuk laman web sederhana untuk penggunaan peribadi, blog, laman web perniagaan, forum, halaman arahan, portfolio dan juga kedai dalam talian. Seorang kanak-kanak dapat menguasai sistem dengan mudah untuk membuat laman web yang menarik dengannya.

Ciri-ciri uCoz

 • Antaramuka Mesra Pengguna. Sistem ini mempunyai antara muka yang ringkas dan intuitif, yang mudah difahami walaupun untuk kanak-kanak. Semua elemen dan bahagian ada di tempat mereka di sini.
 • Akses Penuh ke Penyuntingan Kod. uCoz memberikan kawalan penuh terhadap pilihan penyuntingan CSS dan HTML, sehingga memungkinkan penyesuaian laman web lebih mendalam. Ini adalah bagaimana kanak-kanak akan dapat mempelajari asas pengekodan dan mempraktikkan kemahiran.
 • Struktur Berasaskan Modul. Pembangun laman web dilengkapi dengan senarai modul yang senang dan senang digunakan (blog, forum dll) yang boleh disusun dan diubah oleh seorang kanak-kanak mengikut keperluannya. Modul akan berguna bagi seorang kanak-kanak, yang membolehkannya menggunakan pendekatan serba boleh untuk proses pembinaan web. Kemahiran ini dapat diterapkan lebih jauh untuk membuat laman web laman webnya atau pasukan sukan, misalnya.
 • Pemilihan Templat Kaya. uCoz menawarkan lebih daripada 20 kategori templat siap pakai. Koleksi ini sentiasa dikemas kini untuk memberikan kebebasan memilih. Terdapat juga peluang untuk memasang tema sendiri untuk memberikan reka bentuk individu laman web anda.
 • Versi Percuma. uCoz mempunyai versi percuma yang tidak pernah luput namun menawarkan set alat yang kaya untuk memastikan pengalaman membina laman web yang baik dan menarik. Bahkan ada kemungkinan untuk menyambungkan domain anda sendiri tanpa sebarang kos di sini.

uCoz adalah pembina laman web yang sesuai untuk kanak-kanak, meneroka asas-asas pembuatan laman web. Antaramuka dapat difahami oleh semua pengguna tanpa pengecualian sama sekali. Sistem ini digunakan secara percuma untuk semua orang, melancarkan maklumat reka bentuk web yang berguna dan nuansa sistem dengan cara yang mudah dilihat. Pengetahuan dan kemahiran ini akan memungkinkan untuk membuat laman web berkualiti untuk memenuhi keperluan kanak-kanak. uCoz juga bermaksud penerokaan teknologi asas web seperti CSS, HTML, PHP, sambungan domain dan pengurusan dan lain-lain. Ciri-ciri ini sangat penting bagi kanak-kanak, yang membuat langkah pertama mereka dalam bidang reka bentuk web.

Baca juga: kajian uCoz.

Cubalah uCoz secara Percuma

WordPress – CMS Percuma dan Paling Mudah

Pembina laman web WordPress

WordPress – adalah yang paling popular CMS sumber terbuka percuma, yang agak mudah digunakan untuk kanak-kanak. Sistem ini pada mulanya dilancarkan sebagai platform blogging, tetapi kemudian dikembangkan menjadi platform all-in-one dengan set fitur yang hebat. Semasa menggunakan WordPress, anak anda akan dapat mengembangkan pelbagai jenis laman web, bermula dengan halaman pendaratan dan projek peribadi yang sederhana dan sehingga portfolio, blog, kedai dalam talian dan laman web perniagaan yang kompleks.

Ciri WordPress

 • Kemudahan penggunaan. WordPress adalah CMS yang paling mudah dan senang digunakan untuk kanak-kanak. Papan pemuka yang intuitif dan antara muka yang mudah dinavigasi menjadikan platform ini sebagai pilihan yang tepat untuk ibu bapa yang bersedia mengajar anak-anak mereka asas-asas pembuatan laman web dengan cara yang mudah dan mudah difahami.
 • Pemilihan Templat Percuma. WordPress terkenal dengan banyak templat percuma yang disatukan dan tersedia dalam talian. Kualiti templat berada pada tahap yang baik. Mereka responsif dan disesuaikan sepenuhnya. Adalah masuk akal untuk menggunakan tema WordPress yang telah dirancang sebelumnya untuk laman web kanak-kanak, yang dijamin 100% dari kod jahat.
 • Enjin Blogging yang hebat. CMS menonjol dari orang ramai kerana enjin blognya yang kuat. Anak anda akan dapat memulakan dan mengurus blog peribadi, dengan itu mempraktikkan kemahiran pengembangan laman web.
 • Pemalam. WordPress dilengkapi dengan pilihan plugin yang kaya yang boleh didapati dalam stok atau boleh dimuat turun dari web. Penyepaduan pemalam terutamanya akan menyumbang kepada prestasi laman web dan tarikan visual.
 • Pilihan Penyuntingan Kod yang Luas. Dengan menggunakan sistem, kanak-kanak dapat belajar dan menggunakan kemahiran menyunting kod untuk persembahan projek yang lebih baik dan reka bentuk yang unik.
 • Sokongan Komuniti yang kuat. Salah satu kelebihan sistem yang tidak dapat dinafikan adalah sistemnya yang kuat dan kuat forum komuniti yang dapat membantu anak-anak mencari jawapan untuk soalan mereka dan menyelesaikan masalah yang mungkin mereka hadapi.
 • Pilihan Hosting Percuma. WordPress memberikan kebebasan memilih kepada pengguna, jika perlu pemilihan hosting. Oleh itu, jika anak lelaki atau anak perempuan anda telah membuat laman web yang patut diterbitkan di web, anda boleh memilih hosting yang anda sukai.

WordPress adalah CMS terkenal, yang benar-benar percuma untuk semua orang, yang akan membuat laman web di subdomain (jika penyedia hosting anda menyokong pilihan percuma). Sistem ini adalah penyelesaian pembinaan laman web yang paling popular dan mudah digunakan untuk kanak-kanak, menyediakan pelbagai alat membina laman web dan bahkan pilihan penyuntingan kod yang dapat meningkatkan prestasi dan daya tarikan visual projek.

Cuba WordPress Sekarang

Cara Mengajar Anak Membangun Laman Web

Sama ada anak anda, yang mempunyai keinginan untuk menguasai “sains” reka bentuk web atau anda, yang ingin membangkitkan minatnya dalam pembangunan laman web, anda harus membuat senarai yang harus dilakukan yang akan membantu anda menyelesaikan prosesnya dengan senang. Oleh itu, apa yang harus anda mulakan dan apakah langkah-langkah yang mesti ada untuk dimasukkan ke dalam senarai ini? Mari kita ikhtisar ringkas sekarang.

 1. Ungkapkan Pengertian “Laman Web”. Apa itu laman web? Bagaimanakah ia berfungsi? Untuk apa itu digunakan dan jenis laman web paling popular yang boleh dibuat? Ini adalah soalan asas yang harus anda bincangkan dengan anak anda sebelum anda benar-benar meneruskan proses pembangunan laman web. Penting untuk membuat anak anda memahami tujuan sebenar yang dapat dicapai oleh laman web dan sebab sebenar orang mungkin melancarkannya.
 2. Bincangkan Alat Pembinaan Web Popular. Langkah seterusnya adalah memberikan maklumat mengenai alat membina laman web yang ada. Adalah penting untuk menegaskan bahawa mempelajari pengetahuan pengkodan asas adalah wajar, jika anak anda benar-benar ingin berjaya dalam pembuatan laman web. Walau bagaimanapun, anda juga harus menunjukkan bahawa terdapat perkhidmatan khas – pembangun laman web – yang dibuat khusus dengan mempertimbangkan keperluan dan kemahiran pemula. Sistem ini kebanyakannya dilengkapi dengan antara muka yang mesra pengguna dan intuitif dan memungkinkan untuk menonton setiap langkah proses pembuatan laman web (dan juga keputusan akhir) dalam penyunting visual. Ini sangat penting bagi pemula, termasuk kanak-kanak.
 3. Fokus pada Aspek Reka Bentuk Web Asas. Sebelum meneruskan pembuatan laman web, anda harus membiasakan anak anda dengan asas-asas reka bentuk laman web. Beritahu dia tentang struktur laman web umum – tajuk, badan dan footer – dan elemen lain yang mesti dimiliki oleh laman web standard yang terdiri daripada.
 4. Biarkan Anak Anda Membuat Laman Web DIY. Teori itu hebat dan sebenarnya penting, tetapi tidak ada yang akan mengajar anak anda lebih baik daripada berlatih. Oleh itu, pilih pembangun laman web yang paling menarik bagi anda dan anak anda, pilih templat kosong dan… berikan anak anda kebebasan bertindak sepenuhnya. Biarkan dia bereksperimen dengan alat reka bentuk web, elemen laman web dan pilihan yang ada. Ini mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi sangat berharga kerana anak anda akan belajar untuk menyatakan kreativiti dan idea dalam proses pembangunan laman web dan bukannya menggunakan penyelesaian reka bentuk siap pakai.
 5. Bincangkan Asas SEO. Sebaik sahaja templat laman web siap, sudah tiba masanya untuk memberitahu anak anda mengenai asas-asas Pengoptimuman Mesin Pencari dan peranannya dalam promosi laman web yang berjaya. Cukup mudah untuk menerangkan bahawa: jika anak anda mahu laman webnya yang baru dibuat dapat diakses dalam talian oleh rakan atau rakan sekelasnya, misalnya, penyediaan SEO yang betul adalah suatu keharusan.
 6. Dapatkan Nama Domain. Tidak perlu dikatakan bahawa meningkatkan kedudukan SEO laman web yang baru dibuat adalah mustahil tanpa nama domain yang betul. Beritahu anak anda mengenai intipati nama domain dan cara yang sepatutnya kelihatan seperti. Terangkan bagaimana memilih domain yang betul dan bagaimana menghubungkannya ke laman web. Satu-satunya cara untuk melakukannya adalah dengan mendapatkan domain untuk laman web dengan membeli langganan berbayar. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mendapatkan domain secara percuma. Untuk mengetahui perinciannya, teruskan membaca artikel ini.

Ya, ini memerlukan pelaburan kewangan, tetapi ini akan menjadi bahagian penting dalam proses pendidikan, yang akan membolehkan anda menjelaskan kepentingan pilihan domain pada latihan. Terlebih lagi, anak anda juga akan merasa bertanggungjawab dan “dewasa” untuk menggunakan rancangan berbayar, yang akan menjadi dorongan tambahan untuk dia bekerja keras untuk pengembangan blog / laman web selanjutnya. Penyelesaian ini sangat sesuai untuk remaja. Walaupun bekerja dengan anak yang lebih muda, rancangan percuma akan mencukupi untuk permulaan.

Memiliki laman web adalah kelebihannya sendiri kerana hampir mustahil untuk mencapai sebahagian besar tujuan perniagaan atau peribadi tanpa persembahan dalam talian yang berkualiti. Itulah sebabnya, sangat penting untuk mengajar anak-anak asas pembangunan laman web. Ini mungkin merupakan pelaburan yang cukup baik untuk pendidikan lanjutan dan kemajuan profesional mereka dalam jangka panjang. Tanpa mengira profesion masa depan anak-anak anda, pengetahuan asas mengenai reka bentuk web tidak akan sia-sia. Anda tidak akan tahu apa sebenarnya yang akan berguna untuk anak anda suatu hari nanti. Jadi, mengapa tidak fokus pada pekerjaan yang menarik dan bergaya ini bersama-sama?

Buat Laman Web untuk Kanak-kanak

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map