Cara Membuat Nama Domain Secara Percuma

Cara Membuat Nama Domain Secara Percuma


Nama domain memastikan kehadiran laman web anda yang unik. Sama ada anda individu, organisasi atau syarikat yang ingin mewujudkan identiti projek, mempunyai domain adalah suatu keharusan. Di satu pihak, ia dilengkapi dengan laman web yang lebih profesional dan boleh dipercayai. Sebaliknya, nama domain yang unik meningkatkan kredibiliti dan pengiktirafan platform. Mendapatkan nama domain adalah sangat mudah. Di samping itu, pengguna boleh memanfaatkan pilihan percuma di luar sana.

Mengapa anda sebenarnya perlu membuat nama domain secara percuma? Sebab utamanya terletak di bawah permukaan belanjawan yang terhad dan pembiayaan projek yang ketat. Pemilik laman web cuba merebut sedikit pun peluang dan menjimatkan sejumlah wang. Walau bagaimanapun, kesungguhan tersebut mungkin membawa akibat buruk bagi projek ini, terutama dalam jangka masa panjang. Adakah anda lebih suka mengambil risiko itu apabila masalah kosnya antara $ 10 dan $ 15 setahun! Sekiranya ya, lihatlah beberapa cara mudah yang menjelaskan bagaimana membuat nama domain secara percuma.

Artikel ini adalah untuk menerangkan beberapa jalan utama yang merangkumi:

 1. Pendaftar domain tradisional.
 2. Platform pembinaan laman web all-in-one percuma.
 3. Perkhidmatan domain percuma.

Mari bandingkan dan bezakan semua pilihan yang ada dan tentukan yang terbaik dengan mempertimbangkan keperluan dan matlamat laman web anda.

1. Pendaftar Domain Tradisional

Dengan begitu banyak perkhidmatan pendaftaran domain, mendapatkan domain yang unik tidak akan menjadi masalah. Tidak menjadi masalah jika anda hanya mempunyai idea untuk membuat laman web atau perlu melancarkan proses pembinaan pilihan ini mungkin pilihan yang tepat.

Sebagai contoh, anda hanya merancang untuk melancarkan laman web dalam masa terdekat tetapi masih perlu meluangkan masa anda. Pendaftar tradisional memudahkan untuk mendaftarkan domain untuk projek masa depan dan menyimpannya selama pengguna mungkin memerlukannya. Berita baik di sini ialah anda bertindak sebagai pemegang lesen dan mempunyai kawalan penuh terhadap harta intelek anda.

Dengan kata lain, terserah kepada anda untuk menyimpan domain tersebut atau menjualnya sekiranya anda tidak menggunakannya lagi. Membeli domain dari perkhidmatan tersebut memberikan kebebasan sepenuhnya. Manfaat utama termasuk:

 • Privasi. Anda adalah satu-satunya pemilik domain. Itu milik anda dan dilindungi di bawah peraturan domain.
 • Kelenturan. Anda boleh memilih mana-mana nama untuk membuat domain eksklusif, unik, dan menarik, yang sangat penting untuk perniagaan. Anda mungkin mendapat manfaat daripada TLD (domain peringkat atas) yang lebih dihargai oleh enjin carian.
 • Kemudahan penggunaan. Proses pembelian sangat mudah dan pantas. Sebilangan besar pendaftar menawarkan sebilangan tutorial. panduan pemasangan dan artikel yang menerangkan cara menghubungkan domain anda ke pembangun laman web atau CMS yang dipilih.
 • Kawal. Anda mendapat akses penuh ke perkhidmatan tambahan termasuk lelongan domain, sokongan pelanggan, pemindahan domain, dan lain-lain. Selain itu, adalah mungkin untuk menghubungkan domain dengan CMS atau pembangun laman web dengan hanya beberapa klik serta menukar platform pada bila-bila masa. Tidak ada kemahiran khas yang diperlukan.
 • Kesanggupan. Sebagai peraturan, anda membeli domain selama 1 tahun dengan hak untuk memperbaruinya. Harga tahunan berbeza dari $ 10 hingga $ 15 untuk TLD dengan pelanjutan .com, .net atau .org bergantung pada pengkhususan projek dan niche anda.

Kelemahan utama di sini adalah bahawa anda perlu mencari hosting secara berasingan sementara beberapa tetapan tambahan mungkin diperlukan. Contohnya, anda mungkin perlu menukar nama pelayan, alamat IP, dan lain-lain. Istilah-istilah tersebut mungkin agak membingungkan bagi pemula. Namun, tidak ada yang mencabar. Selain itu, anda sentiasa boleh memilih bantuan profesional yang diberikan oleh sokongan pelanggan.

Mungkin ada yang mengatakan, “pilihannya tidak percuma”. Bukan begitu. Sebaliknya, anda mendapat kawalan penuh serta hak undang-undang atas nama domain dengan hanya $ 10 setahun. Adakah ini benar-benar menjadi cabaran besar?

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; 100% hak milik sah.
&# x2714; Pembaharuan tanpa had.
&# x2714; Harga berpatutan.
&# x2714; Kemudahan pemasangan dan pemasangan di hosting.
Free Tidak percuma walaupun $ 10- $ 15 per tahun hampir tidak menjadi halangan.

Keputusan: namun penyelesaian terbaik untuk sebarang jenis dan matlamat laman web. Anda mendapat nama domain eksklusif anda sendiri dengan kebebasan, fleksibiliti, dan kawalan penuh tanpa perlu berpegang pada satu platform untuk selamanya.

2. Domain Pembina Laman Web Percuma

Pembangun laman web nampaknya merupakan penyelesaian all-in-one yang mudah bagi orang yang tidak mahu menguruskan beberapa proses secara berasingan. Seorang pengguna hanya perlu memilih rencana dan mendapatkan instrumen yang dilengkapi dengan templat siap pakai, perkhidmatan bersepadu, hosting, dan… domain, tentu saja.

Masalah dengan nama domain percuma di sini adalah bahawa ia hanya disediakan dalam bentuk subdomain. Dengan kata lain, ia akan mengandungi nama platform tepat di sebelah nama syarikat anda, yang tentunya buruk dari segi pengiktirafan dan pengoptimuman mesin pencari.

Di samping itu, rancangan percuma umumnya dirancang untuk laman web kecil atau projek ujian. Ia dilengkapi dengan lebar jalur, penyimpanan, dan ciri penting lain yang diperlukan oleh projek yang sedang berkembang. Sebaliknya, anda boleh meningkatkan rancangan anda dan menyambungkan domain SLD atau 2SD.

Domain percuma Wix

Buat Domain Percuma dengan Wix

Memperoleh SLD dengan pembangun laman web adalah mudah. Domain sedemikian pada dasarnya disediakan sebagai pilihan percuma untuk pengguna, yang membeli rancangan tahunan atau memilih pakej yang lebih tinggi daripada tawaran asas (Premium, Pro, dll). Apabila anda menyelesaikan pembayaran, anda akan mendapat rancangan lengkap dengan SLD percuma secara rasmi.

Manfaat utama di sini merangkumi:

 • Pakej All-in-One. Anda mendapat semua yang anda perlukan dalam satu rancangan termasuk hosting yang selamat, sokongan pelanggan, dan alat lain. Berita buruknya ialah anda perlu berpegang pada platform yang dipilih tanpa berpeluang mengubahnya di masa depan kecuali jika ia menawarkan ciri import / eksport yang biasanya dibayar.
 • Mudah untuk digunakan. Pengguna tidak menangani masalah tetapan atau teknikal. Nama domain didaftarkan secara automatik dan dihubungkan ke laman web masa depan anda. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat menjual atau menyebarkannya kepada pengguna lain.
 • Pelbagai Pilihan. Pembangun laman web menawarkan pelbagai pakej dan rancangan dengan harga yang berpatutan. Sekiranya pelan percuma tidak sesuai dengan keperluan anda, anda boleh menaik taraf ke pelan yang lebih tinggi tanpa membahayakan dompet anda.

Sekali lagi, rancangan ini akan berfungsi untuk pemula dan bukan juruteknik yang tidak mahu terlibat dalam semua aspek pendaftaran domain atau sambungan. Anda mungkin mendapat subdomain khusus serta SD percuma sebagai sebahagian daripada pakej pr Pro tahunan. Mencari pembangun laman web yang relevan juga akan menjadi sebilangan kek yang mempertimbangkan beratus ramuan di web.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Cepat dan senang digunakan.
&# x2714; Tidak memerlukan kemahiran teknikal.
&# x2714; Kesanggupan.
✘ Anda berpegang pada satu platform.
Plan Pelan percuma tidak mencukupi untuk laman web yang sedang berkembang.
✘ Domain khusus dengan nama platform.

Keputusan: pilihan yang baik untuk orang yang sama sekali tidak mahu terlibat dalam proses pembinaan. Kekurangan fleksibiliti mungkin masih menjadi masalah dalam jangka masa panjang. Sebaliknya, SLD percuma mungkin merupakan penyelesaian yang baik jika anda mampu membayar rancangan tahunan atau menaik taraf ke pakej premium.

3. Perkhidmatan Domain Percuma

Platform sedemikian biasanya menawarkan pendaftaran domain percuma dengan .tk, .ml, dan pelanjutan lain. Mereka tidak bagus untuk projek yang berjalan lama yang memerlukan tahap kredibiliti yang baik. Dengan kata lain, memilih perkhidmatan tersebut adalah idea yang tidak baik sekiranya anda ingin mewujudkan perwakilan dalam talian yang kukuh.

Fakta bahawa domain tersebut adalah hasil percuma di banyak laman web yang dipersoalkan yang digunakan oleh spammer dan penggodam. Kelemahan besar lain ialah anda sebenarnya tidak memiliki domain seperti itu. Ini bermaksud bahawa semua orang boleh mengambilnya dari anda tanpa memberitahu. Anda bukan sahaja kehilangan domain tetapi juga membahayakan keseluruhan projek.

Ciri-ciri utama di sini merangkumi:

 • Tanpa Kawalan. Mana-mana pengguna boleh memilih domain pada bila-bila masa. Anda bukan pemiliknya.
 • Tiada hak undang-undang. Anda hanya boleh bertindak sebagai pengguna domain tetapi bukan pemegang lesen. Selain itu, anda tidak mempunyai hak pemindahan.
 • Reputasi buruk. Spammer dan penggodam menggunakan peluasan domain percuma dengan tujuan menyebarkan perisian atau kod berbahaya terutamanya.

Akibatnya, tidak ada satu titik pun untuk memilih pilihan ini. Sebaiknya jauhi perkhidmatan pendaftaran domain percuma, kerana mereka hanyalah membuang masa.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Mereka bebas mendaftar. Itu sahaja. Ownership Tidak ada hak milik sah, tidak ada fleksibiliti dari segi pemindahan.
✘ Tiada pelesenan rasmi.
✘ Tiada sokongan.
Reputation Reputasi buruk di web.

Keputusan: elakkan menggunakan pilihan ini.

Garisan bawah

Nama domain hampir tidak menjadi masalah untuk menjimatkan wang terutama mempertimbangkan harga pendaftaran tahunan yang berpatutan. Sekiranya anda merancang untuk membuat perniagaan dalam talian yang bereputasi baik, berjalan lama, dan beroperasi dengan baik, membeli domain anda sendiri akan menjadi pertaruhan terbaik. Ini memberikan kebebasan dan fleksibiliti maksimum di samping semua hak dan peluang undang-undang untuk menggunakannya di masa depan dengan harga maksimum $ 15 per tahun. Tidak mungkin harga untuk meletakkan laman web masa depan anda berisiko, bukan?

Buat Nama Domain Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map