Cara Memilih CMS Terbaik untuk Laman Web Anda

Cara Memilih CMS Terbaik untuk Laman Web Anda


Semasa memilih platform CMS terbaik untuk laman web anda, anda perlu memahami dengan jelas perbezaan antara kumpulan CMS yang berbeza.

Tidak masalah anda merancang strategi perniagaan baru untuk mempromosikan syarikat anda secara dalam talian, melancarkan kedai digital atau buat siaran langsung dengan laman web berasaskan kandungan kecil. Anda perlu mengetahui bagaimana sistem ini berfungsi, apa yang diperlukan, fungsi apa yang diberikannya, dan jika ia betul-betul sesuai dengan tujuan anda.

Kunci kejayaan adalah menentukan, CMS mana yang tepat untuk anda dan mengapa. Perlu diingat bahawa anda perlu menangani bukan sahaja penyuntingan kandungan tetapi juga hosting, pelancaran, penyelenggaraan, sokongan dan lain-lain laman web. Oleh itu, pastikan platform yang dipilih selamat dan cukup stabil di samping satu set ciri tambahan. Sekiranya keputusan itu kelihatan seperti cabaran besar, teruskan membaca artikel untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis, fungsi, teknologi, dan faedah CMS yang mungkin mereka berikan di luar kotak..

Apakah CMS dan bagaimana ia berfungsi

Sebelum kita bermula, mari jelaskan apa sebenarnya CMS. Singkatan bermaksud sistem pengurusan kandungan. Dengan kata lain, di sini kita mempunyai instrumen yang memungkinkan untuk mengurus kandungan web dengan cara yang berbeza. Sama ada anda perlu menambahkan teks baru, mengemas kini halaman yang ada, menyesuaikan beberapa elemen laman web, CMS sedia membantu.

Misi CMS utama adalah untuk membantu pengguna mengatur kandungan web dengan sekumpulan alat. Sebagai contoh, sistem akan membantu setiap kali anda mahu menampilkan kandungan atau teks media, mengirim artikel baru, menunjukkan video atau bahkan berkongsi kandungan melalui beberapa saluran. CMS menyimpan semua alat yang diperlukan di satu tempat yang tersedia di papan pemuka pengguna.

Bagaimana CMS Berfungsi

Idea pelaksanaan CMS bergantung pada dua aplikasi penting. Ia merangkumi:

 1. CMA atau Aplikasi Pengurusan Kandungan.
 2. CDA atau Aplikasi Penyampaian Kandungan.

Aplikasi CMA bertanggung jawab untuk menambahkan kandungan baru ke laman web serta menyunting dan menyesuaikannya di dalam papan pemuka CMS. Pengguna bertanggungjawab sepenuhnya untuk proses tersebut dan memungkinkan tindakan yang berbeza dengan bantuan instrumen, skrip, fungsi, dan lain-lain. Walaupun kebanyakan laman web dibuat menggunakan fail HTML / CSS / JavaScript, editor dilengkapi dengan fungsi yang dipertingkatkan untuk mengubah atau mengubah sumber kod juga.

Aplikasi CDA hadir sebagai sebahagian daripada proses back-end. Aplikasi ini bertanggungjawab untuk menyimpan keseluruhan kandungan web dalam format yang tepat serta memaparkannya kepada pengguna akhir dan memindahkan keseluruhan borang data CMA.

Sekarang satukan kedua aplikasi tersebut dan anda akan mendapat platform CMS yang berfungsi sepenuhnya. Setelah kita menentukan istilah dan mengetahui siapa sistem CMS berfungsi, kita perlu melihat lebih dekat jenis platform.

3 Jenis CMS Utama

Semua sistem pengurusan kandungan boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama bergantung pada fungsinya. Jenis tersebut merangkumi:

Setiap kategori CMS berbeza terutamanya kerana teknologi yang mereka gunakan serta set ciri yang mereka sampaikan. Penting untuk memahami perbezaannya sebelum memilih sistem untuk projek tertentu anda.

CMS Sumber Terbuka

Manfaat utama terletak di bawah fleksibiliti CMS sumber terbuka. Pertama sekali, platform ini boleh diakses tanpa sebarang kos. Yang anda perlukan hanyalah memuat turun CMS dan memasangnya dan dikendalikan pada pelayan web yang dipilih. Manfaat kedua adalah kawalan sepenuhnya terhadap kandungan web anda. Pengguna mempunyai akses penuh ke banyak pilihan plugin, peluasan, dan alat laman web lain untuk membuat apa-apa jenis laman web dari blog sederhana ke kedai digital dan projek perniagaan kecil yang lebih kompleks.

Selain daripada banyak kelebihan, CMS mungkin mempunyai beberapa kelemahan. Contohnya, apa yang kelihatannya percuma pada mulanya akhirnya akan mengakibatkan kos tambahan. Anda perlu membayar hosting dan nama domain. Tema premium juga dibayar serta beberapa versi dan pelanjutan plugin. Sebaliknya, anda mengendalikan sepenuhnya anggaran dan berpeluang memilih tawaran terbaik dari segi hosting, pendaftaran domain, templat, dll..

Contoh CMS Sumber Terbuka Teratas

WordPress – adalah CMS paling popular yang menampilkan lebih daripada 400,000 000 pengguna aktif di seluruh dunia. Sebagai platform sumber terbuka, sistem ini bebas diakses. Walaupun pada mulanya dirancang untuk membuat laman web berasaskan kandungan, CMS telah berkembang selama bertahun-tahun untuk membolehkan pengguna membina blog, portfolio, laman web perniagaan kecil, kedai dalam talian, dll..

WordPress

Ciri-ciri utama:

 • Ribuan templat. Tema responsif percuma dan berbayar tersedia untuk pengguna.
 • Pemalam yang tidak berkesudahan. Dari plugin analitik dan promosi hingga perancangan acara, pemerolehan pelanggan, dan pemasaran e-mel – pilih dari ratusan aplikasi dan perkhidmatan pihak ketiga untuk menyesuaikan laman web anda.
 • CMS ringkas. Penyunting kandungan itu sendiri sangat intuitif. Membuat halaman, catatan, dan kategori baru adalah mudah walaupun beberapa kemahiran teknikal mungkin diperlukan jika anda memutuskan untuk mengedit kod serta melaksanakan fungsi baru.

Cuba WordPress Sekarang

Joomla – adalah CMS sumber terbuka yang lain. Platform ini dirancang untuk memenuhi keperluan web perwakilan perniagaan kecil, institusi nirlaba, dan organisasi pemerintah. Joomla kini mempunyai lebih dari 2 000 000 pengguna dan kuasa melebihi 9% dari semua laman web di web. Selain akses percuma, CMS menawarkan sekumpulan ciri reka bentuk, penyuntingan dan penerbitan kandungan yang mudah, sokongan di seluruh dunia, dan banyak lagi.

Joomla

Ciri-ciri utama:

 • Ciri reka bentuk yang dipertingkatkan. Pengguna dapat menerapkan setiap templat terpisah ke halaman tertentu selain rendering HTML, pengarkiban reka bentuk khusus, dll.
 • Penyuntingan Kandungan Ringkas. Sistem ini mempunyai editor WYSIWYG yang intuitif, butang editor, dan sekumpulan alat penerbitan.
 • Sokongan Komprehensif. Joomla menawarkan pangkalan pengetahuan yang luas selain sistem Bantuan bersepadu, komuniti profesional tempatan, dan forum.

Cuba Joomla Sekarang

Drupal – adalah platform pengurusan kandungan web yang dirancang untuk membuat laman web yang kompleks dan juga kedai digital. Ia menawarkan pilihan tema eCommerce dan set ciri kaya untuk kedai dalam talian serta jenis laman web lain. Sistem ini pada masa ini menggerakkan lebih dari 400,000 projek langsung yang terdapat di lebih dari 200 negara di seluruh dunia.

Drupal

Ciri-ciri utama:

 • Kemudahan penggunaan. Sistem ini senang dipasang. Pengguna boleh memilih dari beratus-ratus templat siap pakai dan membuatnya di lokasi dengan satu klik.
 • Alat pentadbiran. Pemilik laman web boleh memberikan peranan dan memberikan akses kepada pengguna lain untuk memastikan kerjasama yang berkesan.
 • Pelbagai pilihan pemalam. Pengguna Drupal boleh memilih lebih dari 7,000 plugin yang tersedia untuk pemasangan.

Cuba Drupal Sekarang

Memilih CMS sumber terbuka mungkin juga menakutkan. Platform yang berbeza memerlukan tahap latar belakang teknikal yang berbeza. Lebih-lebih lagi, anda perlu menjaga hosting dan domain secara berasingan. Itu mungkin juga memakan masa.

Di sinilah WordPress menang berkat kemudahan penggunaan, fleksibiliti, dan kawalan penuh terhadap proses penyuntingan. Di samping itu, anda mungkin mempunyai semua aset laman web di satu tempat ketika menggunakan rancangan hosting yang dioptimumkan WP yang disertakan dengan integrasi CMS yang lancar dan semua ciri dalam rancangan yang menjimatkan kos.

SaaS CMS

Sistem SaaS CMS mewakili platform berasaskan awan yang umumnya hadir sebagai penyelesaian all-in-one. Seorang pengguna memilih rancangan, membayarnya dan mendapatkan CMS yang lengkap dengan templat, alat web, domain, dan hosting yang dapat disesuaikan termasuk dalam harga akhir. Platform sedemikian boleh diakses dalam bentuk pakej dihoskan maya dengan model langganan.

Harganya mungkin berbeza bergantung pada rancangan yang anda pilih dan juga keperluan projek anda. Semakin kompleks laman web anda adalah kos rancangan yang lebih tinggi. Selain itu, anda perlu mempertimbangkan jumlah data web, penyimpanan, dan lebar jalur yang mungkin anda perlukan. Faktor-faktor ini juga mempengaruhi harga akhir.

Selain daripada CMS sumber terbuka, SaaS memerlukan pengetahuan teknikal yang hampir tidak ada. Mereka menawarkan fungsi drag-and-drop intuitif sebagai tambahan kepada susun atur siap pakai dengan widget dan aplikasi relevan terbina dalam yang merujuk kepada niche tertentu anda.

Sebagai contoh, anda ingin membuat kedai digital tanpa pengetahuan pengekodan atau keinginan untuk mencari hosting atau mendaftarkan domain anda sendiri. Langkah-langkah dengan sistem SaaS adalah seperti berikut:

 1. Anda memilih platform.
 2. Pilih templat kedai digital dengan blok dan ciri bersepadu.
 3. Langgan rancangan yang menawarkan fungsi eCommerce.
 4. Edit kandungan dan siaran langsung.

Terdapat platform SaaS cloud sepenuhnya dan sebahagian. Yang pertama merangkumi semua aspek servis serta sokongan dan penyelenggaraan laman web. Yang kedua memerlukan penggunaan pelayan awan yang berasingan dan juga modul untuk mengubah suai templat. Penyelesaian awan separa memerlukan kemahiran teknikal. Oleh itu, apabila membincangkan SaaS, kami hanya mempertimbangkan platform cloud sepenuhnya.

Contoh SaaS CMS Teratas

Wix – adalah pembangun laman web yang dihargai secara global berdasarkan teknologi SaaS. Hampir 3,500 000 laman web yang dibina dengan Wix tersedia secara langsung di web. Platform ini mempunyai komuniti yang berkembang dan membolehkan pengguna membina projek dari pelbagai jenis dan kerumitan. Sama ada anda seorang jurugambar individu yang ingin melancarkan portfolio anda, sebuah syarikat perniagaan kecil sangat memerlukan kehadiran web atau seorang usahawan yang ingin menjual secara dalam talian, Wix akan menangani sebarang tugas.

Pembangun laman web Wix

Ciri-ciri utama:

 • Hebat untuk pemula. Wix belum platform paling mudah untuk membuat laman web dari awal. Ia menggunakan teknologi berasaskan AI untuk membina laman web untuk pengguna yang menggunakannya Teknologi ADI. Anda mungkin akan menemui laman web baru dalam beberapa minit tanpa kemahiran pengekodan.
 • Editor yang dipertingkatkan. Sistem ini membolehkan anda bukan sahaja menyesuaikan plugin siap pakai tetapi melaksanakan dan reka bentuk eksklusif serta fungsi web anda sendiri dengan bantuan Wix Corvid.
 • 100% Kelenturan. Selain beratus-ratus aplikasi dan widget yang mungkin dipasang dengan satu klik, laman web anda mungkin disatukan dengan banyak perkhidmatan pihak ketiga untuk menjauhkan, menyokong, dan mengembangkan perniagaan anda dalam talian.

Cuba Wix secara Percuma

CMS milik

Yang ini terutama merujuk kepada penggunaan korporat. CMS proprietari adalah perisian yang dikendalikan oleh satu organisasi atau syarikat. Ia pada mulanya direka untuk penggunaan komersial sahaja. Platform ini dilengkapi dengan yuran operasi bulanan atau tahunan serta perkhidmatan tambahan yang mungkin merangkumi latihan kakitangan, sokongan teknikal, penyelenggaraan laman web, dll. Contoh CMS milik termasuk Kentico, Tapak laman web, Enjin Ekspresi, dan lain lain.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan semasa Memilih CMS

Setelah kami mengetahui lebih banyak mengenai sifat dan jenis CMS, kami mungkin mula membandingkan dan membandingkan untuk memilih platform yang memenuhi keperluan laman web anda. Dengan begitu banyak tawaran di web, anda perlu terus fokus pada fungsi dan kerumitan laman web anda.

Apakah jenis laman web yang akan dilancarkan? Berapa banyak halaman yang anda perlukan? Fungsi apa yang diperlukan? Adakah anda mempunyai kemahiran teknikal? Berapakah anggaran? Ini adalah soalan yang harus dijawab sebelum memilih CMS. Untuk memudahkan pengguna, kami telah melakukan senarai ciri yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih sistem penyuntingan kandungan.

# 1 – Kemudahan Penggunaan

Perkara yang perlu ditentukan sebelum ini adalah betapa mudahnya CMS digunakan. Walaupun platform sumber terbuka percuma, anda boleh mengujinya dan memutuskan, sama ada ia sesuai dengan anda tanpa benar-benar disiarkan. Untuk penyelesaian SaaS, mereka menawarkan rancangan percuma dan percubaan percuma. Itu mungkin juga berguna untuk memeriksa betapa mudahnya:

 1. Mulakan dengan platform dari segi pengaturan dan pemasangan.
 2. Sesuaikan templat, gerakkan objek atau gunakan salah satu alat web yang ada.
 3. Tambahkan dan edit teks, muat naik gambar, masukkan pautan, pasang widget, dll.
 4. Tayangkan secara langsung dengan laman web siap pakai.

Jadual Perbandingan Kemudahan Penggunaan

WordPressWixJoomlaDrupal
BermulaMuat turun dan pemasangan diperlukan + hosting dan domain kecuali menggunakan dengan BluehostLanggan menggunakan akaun sosial atau e-mel dan kata laluanMuat turun dan pemasangan diperlukan + hosting dan domainMuat turun dan pemasangan diperlukan + hosting dan domain
Penyesuaian TemplatTemplat siap pakai, kemahiran pengekodan mungkin diperlukanEditor drag-and-drop intuitif, alat berasaskan AI, tidak memerlukan pengekodanTemplat HTML / JavaScript, diperlukan kemahiran teknikalTemplat HTML / PHP memerlukan sedikit pengekodan
Penyuntingan KandunganTahap pemulaTahap pemulaTahap majuTahap maju

# 2 – Keselamatan Platform

Keselamatan adalah aspek utama dari aspek laman web yang stabil. Dalam keadaan dengan sistem CMS sumber terbuka, anda bertanggungjawab untuk memilih hosting yang sesuai dengan storan dan lebar jalur yang mencukupi untuk mengelakkan laman web anda mengalami kerosakan semasa memilih lalu lintas. Selain itu, anda perlu mencari penyedia hosting dengan cara keselamatan tambahan, sandaran sistem, kemas kini versi CMS, dll. Dalam kebanyakan kes, pengguna terpaksa mengambil tindakan yang diperlukan secara manual.

Platform berasaskan awan SaaS lebih fleksibel dalam aspek keselamatan. Pengguna tidak perlu mengendalikan apa-apa. Platform ini bertanggungjawab untuk kemas kini, operasi laman web, dan lain-lain. Pada masa yang sama, anda perlu memilih rancangan dengan kemudahan penyimpanan dan lebar jalur yang mencukupi untuk memastikan kelancaran operasi dalam jangka masa panjang.

Jadual Perbandingan Keselamatan CMS

WordPressWixJoomlaDrupal
Kemas kini dan Sandaran SistemKemas kini dan sandaran manual kecuali digunakan dengan BluehostKemas kini dan sandaran automatikPemberitahuan kemas kini sistemPemberitahuan kemas kini sistem
Kemas kini pemalamKemas kini manual kecuali digunakan dengan BluehostKemas kini automatikDikemas kini secara manualDikemas kini secara manual
Alat TambahanPlugin tambahan yang akan dipasang dan dikendalikan secara manualPerlindungan anti-spam, pencegahan DDoS, dll.Plugin tambahan yang akan dipasang dan dikendalikan secara manualPlugin tambahan yang akan dipasang dan dikendalikan secara manual

# 3 – Sokongan Teknikal

Kedua-dua pemula dan profesional yang berdedikasi hampir tidak akan menghargai dibiarkan dengan kesalahan teknikal atau kerosakan laman web. Ketersediaan sokongan pelanggan adalah faktor penting untuk dipertimbangkan serta masa yang diperlukan bagi pengurus untuk memberikan bantuan.

Walaupun kebanyakan platform SaaS dilengkapi dengan pelbagai cara untuk menghubungi termasuk menghubungi segera, CMS sumber terbuka biasanya tidak mempunyai sokongan khusus melainkan anda adalah pengguna Premium. Sebaliknya, mereka sangat popular di kalangan pengguna sehingga anda dapat menemui tutorial video, forum, dan komuniti profesional tanpa henti dengan jawapan untuk semua soalan.

Jadual Perbandingan Sokongan Pelanggan

WordPressWixJoomlaDrupal
Sokongan SegeraTidakSembang LangsungTidakTidak
Panduan dan TutorialPanduan video, artikel bagaimana untuk dicari dalam talianPangkalan pengetahuan tersuaiPanduan video, artikel bagaimana untuk dicari dalam talianPanduan video, artikel bagaimana untuk dicari dalam talian
KomunitiBanyak forum dan komuniti dalam talianForum Custom WixBanyak forum dan komuniti dalam talianBanyak forum dan komuniti dalam talian

# 4 – Set Ciri dan Kelenturan

Perkara ini merujuk kepada semua yang anda perlukan untuk menyesuaikan laman web anda. Dari analisis dan SEO bersepadu hingga alat pemerolehan pengguna, borang timbul, galeri, tayangan slaid, dan aplikasi lain untuk mempromosikan dan mengembangkan projek anda serta menjadikannya lebih interaktif dan menarik.

Sistem CMS sumber terbuka dilengkapi dengan peluang penyesuaian yang tidak berkesudahan. Terdapat beribu-ribu plugin yang tersedia untuk dimuat turun dan dipasang. Tidak semua pemalam percuma. Ada yang menganggap mempunyai akaun premium atau sambungan terpisah. Lebih-lebih lagi, kita harus mempertimbangkan ketersediaan templat responsif, fungsi eCommerce, dan banyak lagi.

Di samping itu, platform harus menyediakan sedikit ruang untuk integrasi pihak ketiga yang lancar. Setiap kali anda ingin menyambungkan pilihan pembayaran atau kaedah penghantaran baru, anda harus 100% yakin, platform akan membiarkan anda melakukan ini. Ingat juga instrumen analitik untuk mengesan lalu lintas dan menentukan saluran yang paling berjaya tanpa menyebut integrasi media sosial.

Jadual Perbandingan Fleksibiliti CMS

WordPressWixJoomlaDrupal
TemplatRibuan templat percuma dan premium550+ templat percuma + tema pro berbayarTemplat Joomla percuma dan premiumTema Drupal percuma dan berbayar
SEOTetapan SEO lanjutan + pemalam SEOTetapan SEO bersepaduSambungan SEO JoomlaModul Drupal SEO
CommecrePlugin WooCommerce UltimatePakej tambahan untuk kedai digital dengan pelbagai saizSambungan eCommecre khasPerisian eCommerce Drupal sumber terbuka

# 5 – Dasar Penentuan Harga

Akhir sekali semasa memilih platform untuk membina laman web. Walaupun persaingan di ceruk semakin sukar, syarikat menawarkan kos pelan yang agak rendah, sekurang-kurangnya untuk pakej peringkat permulaan. Sebaliknya, sistem CMS sumber terbuka bebas digunakan. Semua orang boleh mengaksesnya dan mula membina laman web. Satu-satunya kelemahan ialah anda perlu menjaga domain dan hosting untuk projek tersebut.

Selain itu, templat premium tidak percuma serta beberapa peluasan pemalam. Platform SaaS dikenakan untuk setiap rancangan dengan model berdasarkan langganan. Anda memilih bungkusan dan memasukkan semuanya ke dalamnya dan tidak perlu menangani masalah teknikal secara berasingan. Pengguna bebas untuk beralih ke rancangan lain pada bila-bila masa dan lebih rendah sekiranya memerlukan. Kenyataan ini tentunya menambahkan sedikit kelenturan. Jangan lupa tentang rancangan percuma. Mereka mungkin merupakan peluang yang baik untuk menguji sistem atau bahkan membangun laman web yang kecil, sederhana, dan ringan.

Jadual Perbandingan Fleksibiliti CMS

WordPressWixJoomlaDrupal
Pelan percumaPercuma secara lalaiYaPercuma secara lalaiPercuma secara lalai
Kos tambahanDomain, hosting, templat, sambunganTidak. Anda hanya membayar untuk rancangan yang dipilih.Domain, hosting, templat, sambunganDomain, hosting, templat, sambungan
Harga bermula untuk membina laman webDari $ 5 sebulanDari $ 0 sebulanDari $ 5 hingga $ 1,500 untuk laman web yang dibina secara profesionalDari $ 5 hingga $ 3,000 untuk laman web yang dibina secara profesional

SaaS vs CMS Diri Sendiri

Sekarang, anda hampir bersedia untuk membuat pilihan yang tepat dan memilih CMS yang paling sesuai. Seperti yang telah kita nyatakan sebelumnya. Terdapat 3 jenis CMS utama. Walaupun platform proprietari terutamanya untuk penggunaan korporat, anda mungkin tidak akan menganggapnya sebagai kehadiran web yang kukuh. Atas sebab ini, kami akan membandingkan dan membezakan SaaS dan pilihan CMS yang dihoskan sendiri berdasarkan contoh kehidupan sebenar yang mewakili Wix dan WordPress dengan penyelesaian hosting yang dioptimumkan oleh WP untuk anda Bluehost.

Wix – Penyelesaian SaaS All-In-One

Wix

Wix – adalah pembina laman web SaaS terbaik di dunia. Ia sangat mudah digunakan dan sesuai untuk pemula. Anda mendapat instrumen web canggih yang membuat laman web dari awal untuk anda menggunakan semua teknologi web terkini berdasarkan Artificial Intelligence. Platform ini begitu popular di kalangan pengguna sehingga kini mempunyai 154 juta pelanggan.

Bermula

Untuk mula membina laman web, anda hanya perlu log masuk dan memulakan percubaan percuma anda. Tidak perlu memilih rancangan sekaligus. Lebih-lebih lagi, anda mungkin berpegang pada pakej percuma Wix sekiranya anda hanya ingin menguji sistem. Seperti yang dikatakan sebelumnya, sistem ini adalah yang paling mudah dari segi pembinaan laman web. Ia sangat sesuai untuk pemula tanpa kemahiran pengekodan. Peringkat permulaan merangkumi beberapa langkah mudah:

 1. Log masuk (gunakan media sosial atau akaun Google anda atau cukup masukkan e-mel dan kata laluan).
 2. Pilih templat yang anda suka, mulailah membuat halaman baru dari kosong atau memilih Wix ADI – penyelesaian berasaskan AI yang membina laman web untuk anda berdasarkan jawapan anda yang menggambarkan projek masa depan
 3. Tambahkan kandungan, muat naik foto dan video, widget, perkhidmatan atau aplikasi yang diperlukan iklan.
 4. Pratonton laman web anda menggunakan mod yang berkaitan dan masuk ke dalam talian dengan menekan butang “Terbitkan”.

Bagaimana dengan penyesuaian laman web dan penyuntingan kandungan?

Penyesuaian Templat

Wix adalah editor drag-and-drop. Ini bermaksud anda bebas mengedit templat siap pakai dengan memindahkan elemen dan bloknya. Pengguna boleh menyusunnya semula atau bergerak. Cukup pilih kawasan yang anda perlukan, tahan dengan butang tetikus dan pindah ke lokasi di halaman yang anda mahukan. Perkara yang sama adalah dengan fail media atau elemen baru yang ingin anda tambahkan.

Editor pembangun laman web Wix

Pilihan templat responsif merangkumi lebih daripada 550 tema untuk pelbagai tujuan dan tujuan. Sebilangan besar daripadanya dilengkapi dengan ciri yang telah ditetapkan. Mereka yang menginginkan eksklusif mungkin mula membuat halaman baru dengan menggunakan susun atur kosong. Wix Corvid adalah untuk juruteknik yang lebih berpengalaman yang ingin mengembangkan dan menambah elemen atau fungsi eksklusif. Cara termudah adalah dengan menggunakan Wix ADI. Sistem ini menawarkan beberapa susun atur laman web siap berdasarkan maklumat anda yang disertakan dengan widget bersepadu. Cukup masukkan teks yang diperlukan di blok yang relevan dan siarkan dalam masa 5-6 minit.

Ciri dan Kelenturan

Sistem ini menawarkan pelbagai pilihan yang merujuk kepada bukan sahaja penyesuaian laman web tetapi juga promosi, pengoptimuman SEO, dll. Berikut adalah beberapa ciri utama yang akan anda hargai:

 • Penyelesaian Semua Dalam Satu – anda mendapat semua fungsi dan aset yang diperlukan dalam pakej yang dipilih termasuk domain, hosting, cara keselamatan, sokongan, dll.
 • Wix App Market – pelbagai pilihan plugin, aplikasi, dan perkhidmatan pihak ketiga yang tersedia untuk penyatuan yang lancar.
 • SEO – edit tajuk dan keterangan halaman, sesuaikan perincian produk, edit URL, pratonton sosial, dan banyak lagi untuk membuat kandungan yang mesra SEO.
 • e-dagang – Wix menawarkan rancangan berasingan untuk kedai digital dengan pelbagai saiz. Ini termasuk integrasi pilihan pembayaran, sistem pengurusan produk, dan sekumpulan alat untuk mempromosikan dan memasarkan laman web.
 • Sokongan pengguna – sistem ini menawarkan pelbagai cara untuk menghubungi termasuk sembang langsung 24/7, sistem tiket e-mel, pusat bantuan Wix khusus, forum tempatan, dan panduan pengguna.

Platform ini mempunyai rancangan percuma dan membolehkan anda mencuba setiap rancangan dengan kos sifar (percubaan percuma). Walau bagaimanapun, ia tidak mencukupi untuk projek yang berfungsi sepenuhnya. Untuk memulakan, anda mungkin memerlukan rancangan kombo berharga $ 13 sebulan dengan semua pilihan yang diperlukan.

Cuba Wix secara Percuma

WordPress – CMS Diri Sendiri yang Komprehensif

Pembina laman web WordPress

WordPress – adalah platform CMS yang dihoskan sendiri yang paling popular dengan lebih daripada 65 juta laman web yang dibina di WPC. Walaupun pada hakikatnya, anda perlu memasangnya di hosting anda, banyak penyedia pelayan menawarkan rancangan yang dioptimumkan untuk WordPress tanpa perlu menangani proses secara manual. Bluehost adalah tawaran terbaik. Oleh itu, kami akan mengkaji semula WP apabila digunakan bersama dengan penyelesaian pelayan Bluehost.

Bermula

Semuanya menjadi lebih mudah apabila menggunakan WordPress dengan Bluehost. Pengguna pada mulanya terpaksa mencari penyelesaian hosting yang paling sesuai dan mendaftarkan domain secara berasingan. Terima kasih kepada penyedia pelayan, proses integrasi berjalan lancar. Anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

 1. Daftar di Bluehost.
 2. Pilih rancangan yang dioptimumkan untuk WP.
 3. Bersepadu dengan CMS dengan satu klik.

Rancangan sudah merangkumi pilihan templat percuma. Cukup semak senarai tema dan pasang yang anda suka dengan satu klik. Tidak perlu memuat turun dan memasangnya secara manual.

Penyesuaian Templat

WordPress menjadikannya senang digunakan dengan kandungan. Anda boleh membuat halaman dan kategori baru. Editor WYSIWYG menjadikannya mudah untuk mengatur elemen-elemen di halaman dan juga yang baru. Walaupun tidak ada penyuntingan sebaris dan anda perlu menyimpan semua perubahan yang anda buat, ada pilihan pratonton sederhana untuk memeriksa bagaimana perubahan tersebut akan ditampilkan dalam talian.

Penyunting visual WordPress

Tidak banyak penyesuaian templat asas. Untuk mengubah susun atur, anda perlu memasukkan kod sumber. Di sinilah pengetahuan HTML / PHP / CSS mungkin berguna. Sebaliknya, pengguna boleh memilih templat Premium dengan reka bentuk yang lebih eksklusif sekiranya diperlukan.

Dengan kata lain, terserah kepada anda sama ada menyelami pengkodan atau tidak. Masalahnya tidak wajib. Walau bagaimanapun, dengan sedikit keluk pembelajaran, anda mungkin akan menghasilkan projek yang benar-benar eksklusif.

Ciri dan Kelenturan

WordPress adalah salah satu platform yang paling fleksibel. Ini memberikan semua yang anda perlukan dari ribuan templat percuma dan berbayar hingga pilihan plugin yang sangat banyak. Berita baiknya ialah anda tidak perlu mengekalkannya secara manual. Hosting Bluehost akan mengurus semua kemas kini, sandaran, sistem dan plugin, dll.

 • Widget dan Alat Tambah – WP CMS menawarkan barisan pemalam yang paling luas. Mereka termasuk penggalak SEO, alat analitik, instrumen eCommerce, dan banyak lagi. Dengan Bluehost, anda tidak perlu lagi menguruskannya secara manual.
 • Penyelesaian Sedia Digunakan – Bluehost membolehkan anda mendapatkan hosting yang tepat serta domain di satu tempat tanpa perlu memilih dari banyak perkhidmatan dan membayarnya secara berasingan.
 • SEO – selain dari plugin dan widget SEO untuk mengoptimumkan kandungan anda, WordPress memastikan kelajuan memuatkan laman web yang pantas kerana enjinnya yang kuat. Selain itu, anda boleh mengedit kod sumber agar lebih mesra SEO serta memasang pemampat gambar dan alat lain. Sistem ini membolehkan anda mengedit segala-galanya dari deskripsi dan URL judul meta, hingga memfokuskan kata kunci dan meningkatkan keterbacaan teks.
 • e-dagang – gunakan plugin WooCommerce untuk membuat kedai dalam talian dengan pelbagai saiz. Untuk memulakan, versi percuma mungkin sudah mencukupi. Sekiranya anda memutuskan untuk mengembangkan kedai digital anda, anda memerlukan beberapa tambahan dan alat tambahan yang dibayar.
 • Sokongan pengguna – WordPress itu sendiri adalah CMS sumber terbuka. Pengguna boleh menemui ribuan panduan video atau artikel yang menerangkan proses pemasangan, sandaran sistem, dan kemas kini pemalam. Anda boleh menyertai forum dan komuniti pro-WP. Semasa menggunakan Bluehost, anda mendapat sokongan kitaran penuh termasuk sistem tiket dan sembang langsung 24/7.

Penyedia hosting tidak mempunyai percubaan percuma. Walau bagaimanapun, anda mungkin membina laman WordPress yang berfungsi sepenuhnya menggunakan mana-mana rancangan yang dioptimumkan WP. Harga kemasukan adalah $ 2.95 sebulan dengan domain percuma, integrasi WordPress yang lancar, kemas kini automatik, dan storan 50 GB. Anda boleh beralih ke rancangan lain setiap kali projek anda memerlukan lebih banyak kemudahan.

Cuba WordPress Sekarang

Garisan bawah

Memilih CMS yang tepat memerlukan analisis mendalam mengenai projek masa depan anda. Dengan begitu banyak alternatif, anda perlu memahami dengan jelas jenis fungsi yang diperlukan oleh laman web anda. Pada masa yang sama, anda perlu mengambil kira latar belakang teknikal dan kesediaan anda untuk menyelami proses pembinaan web.

Setiap CMS dilengkapi dengan keunikannya. Open-source adalah pilihan yang lebih baik untuk profesional yang berfikiran kreatif yang tahu bagaimana menangani pengekodan dan pengaturcaraan. Penyelesaian SaaS adalah cara yang lebih mudah dan cepat untuk disiarkan secara langsung dengan laman web yang kelihatan profesional. Tidak kira apa yang anda pilih, pastikan perisian mempunyai cukup ruang untuk pertumbuhan perniagaan dan pengubahsuaian laman web dalam jangka panjang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map