Cara Memilih Hosting Terbaik untuk Laman Web Anda

Cara Memilih CMS Terbaik untuk Laman Web Anda


Laman web tanpa hosting tidak lain hanyalah sekumpulan fail tanpa tempat menyimpannya. Untuk menjadikan projek anda dapat dilihat oleh pengguna dalam talian, anda perlu mencari penyelesaian pelayan yang tepat yang memenuhi keperluan laman web dari segi penyimpanan lebar jalur, keselamatan, masa muat, dll..

Memilih yang mungkin menyusahkan terutama bagi orang yang jauh dari menjadi ahli hosting. Anda tidak boleh memandang rendah peranan hosting dari segi pengoperasian, penyelenggaraan dan sokongan laman web.

Bergabung dengan hosting yang salah akan menyebabkan projek anda gagal. Sebaliknya, memilih yang tepat adalah sama dengan menjalin kerjasama antara penyedia perkhidmatan dan pemilik laman web. Anda membayar untuk rancangan yang dipilih dan mendapat sokongan berskala penuh tanpa waktu henti serta masalah teknikal atau keselamatan. Persoalannya ialah bagaimana sebenarnya untuk memilih penyelesaian yang tepat? Apa ciri yang perlu dipertimbangkan dan di mana mencarinya? Terus membaca artikel untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan tersebut.

Apa itu Web Hosting?

Istilah “hosting” itu sendiri bermaksud ruang atau penyimpanan maya di mana anda boleh memberi wang untuk laman web anda. Setiap projek dalam talian terdiri daripada nama domain, HTML / PHP atau fail, teks, gambar, gambar dan lain-lain. Semua elemen tersebut terletak di folder tertentu. Anda memerlukan tempat untuk menyimpan folder tersebut dan memastikan laman web berjalan dengan baik. Di sinilah web hosting dapat membantu. Dengan kata lain, ia menjadi tempat penginapan laman web anda dengan kemampuan pengguna dalam talian lain untuk mengaksesnya bila-bila masa mereka memerlukan.

Dalam kenyataan hari ini, istilah tersebut mewakili syarikat dan penyedia perkhidmatan yang memberikan penyelesaian pelayan mereka kepada pemilik laman web. Untuk membuat sesuatu menjadi lebih mudah, mereka sebenarnya menyewakan teknologi dan aset digital mereka. Setelah laman web anda dihoskan, laman web ini tersedia di Web Global dengan menaip nama domain di bar carian penyemak imbas.

Bagaimana Hosting Berfungsi?

Jadi, anda mempunyai nama domain dan templat yang disesuaikan. Tahap seterusnya adalah menjadikan projek dapat diakses dalam talian melalui penyemak imbas dan pelbagai peranti. Pelayan sebenarnya adalah komputer yang sangat kuat yang menghoskan semua fail laman web anda pada satu CPU (unit proses pusat) dengan semua teks, gambar, widget, video, dll. Istilah “pelayan” menggambarkan CPU sebagai peranti yang menyajikan data dan folder laman web anda kepada pengunjung.

Bagaimana Pelayan Berfungsi

Setiap kali pengguna menaip nama domain, permintaan tersebut dikirim ke pelayan. Apabila permintaan diproses, pelayan menghantar kembali data yang diperlukan kepada pengguna. Pada masa ini, DNS (sistem nama domain) memastikan hubungan lancar dengan komputer yang betul. Dengan kata lain, setiap kali anda membayar untuk rancangan hosting, anda sebenarnya menyewa pelayan syarikat di samping beberapa ciri eksklusif yang berbeza dari satu penyedia hosting ke yang lain.

Ciri yang Menentukan Hosting Berkualiti Tinggi

Memilih hosting yang betul bergantung pada pelbagai isu yang akan kita bincangkan lebih jauh. Mereka terutamanya merujuk kepada kerumitan, jenis, CMS, jangkaan lalu lintas laman web anda, dan lain-lain. Pada masa yang sama, terdapat beberapa ciri asas yang akan membolehkan anda menyelesaikan penyedia pelayan yang dipercayai daripada perkhidmatan yang buruk.

Ciri-ciri teras yang perlu dicari termasuk:

 • Lebar jalur – jumlah data yang dapat dipindahkan oleh pelayan tunggal ke komputer yang meminta laman web. Semakin banyak lebar jalur hosting memberikan yang lebih baik terutama untuk laman web dengan lalu lintas tinggi.
 • Ruang simpanan – menentukan berapa banyak fail dan kandungan laman web yang mungkin anda simpan. Sekiranya anda merancang untuk melancarkan projek yang kompleks dengan banyak halaman kemas kini dan kandungan media, anda perlu mencari lebih banyak ruang simpanan.
 • Persembahan – ciri ini menggabungkan kadar masa operasi dan juga kelajuan memuatkan laman web. Kedua-duanya penting untuk penglibatan pengguna dan juga SEO. Lebih cepat dan lebih lama laman web anda berjalan, semakin baik untuk pengguna dan enjin carian.
 • Keselamatan – ini merangkumi sistem keselamatan dan perlindungan yang kompleks untuk mencegah laman web daripada kerosakan, penggodam, penipu, perisian berniat jahat, dll..

Ciri-ciri yang disebutkan di atas merangkumi hanya masalah umum yang perlu dipertimbangkan. Kami akan melihat secara terperinci semua perkara yang perlu dicari dalam penyelesaian hosting yang baik. Tetapi pertama-tama kita perlu mengenal pasti jenis hosting utama dan jenis projek apa yang sesuai.

Jenis Hosting Utama

Seperti yang dikatakan sebelumnya, memilih hosting yang paling sesuai bergantung pada pelbagai faktor. Apakah jenis laman web yang ingin anda lancarkan? Berapa banyak kandungannya? Adakah ia akan menjadi laman satu halaman atau projek dengan pelbagai halaman? Berapakah anggaran anda? Untuk memahami, penyelesaian pelayan apa yang tepat untuk keperluan khusus anda, mari kita tinjau beberapa jenis hosting utama.

1. Hosting Berkongsi

Jenis hosting ini adalah pilihan yang baik untuk projek kecil dan anggaran terhad. Ini tidak bermaksud pemilik laman web akan mengalami kekurangan ciri asas. Anda mendapat aset yang sama dengan pengguna lain, kerana anda akan berkongsi CPU yang sama dengan pemilik laman web lain.

Satu-satunya kelemahan di sini adalah bahawa dengan hosting bersama anda mendapat lebih sedikit lebar jalur dan ruang penyimpanan jika dibandingkan dengan penyelesaian yang lebih maju. Pengguna memilih pelayan bersama untuk dihoskan:

 • Blog dan laman web berasaskan kandungan.
 • Portofolio profesional.
 • Laman web perniagaan kecil.

Pilihan ini bagus untuk laman web dengan lalu lintas rendah dan sederhana.

2. Hosting VPS

Jenis hosting seterusnya sebenarnya sama dengan yang sebelumnya dengan satu-satunya perbezaan: anda tidak perlu berkongsi pelayan dengan beberapa pengguna pada masa yang sama. Anda menggunakannya secara peribadi dengan beberapa pemilik laman web lain. Ini menghasilkan lebih banyak kemudahan hosting dari segi lebar jalur, penyimpanan, dan prestasi.

Penyelesaian hosting VPS lebih mahal jika dibandingkan dengan penyelesaian bersama. Mereka baik untuk:

 • Laman web dengan berbilang halaman.
 • Majalah dalam talian.
 • Projek eCommerce kecil dan sederhana.

Secara keseluruhan, hosting VPS bagus untuk apa jua tujuan dan di sebalik lalu lintas.

3. Hosting Khusus

Yang ini mewakili tahap atas penyelesaian pelayan VPS. Istilah “khusus” bermaksud bahawa anda hanya berhutang dengan semua kemudahan hosting tanpa membaginya dengan orang lain. Pilihannya cukup mahal. Ini bagus untuk kedai digital besar dan laman web korporat yang memerlukan penyimpanan terabyte dan lebar jalur selain ciri tambahan yang mungkin merangkumi banyak alamat IP, dll..

4. Cloud Hosting

Terlepas dari jenis hosting bersama, VPS atau khusus, penyelesaian berasaskan awan menggunakan pelbagai servis dalam satu awan. Idea sangat mudah. Sekiranya satu pelayan mati tanpa disangka, pelayan lain akan terus beroperasi dan memastikan laman web anda terus berjalan. Mungkin baik untuk projek yang berbeza yang memerlukan operasi yang stabil dan lancar 24/7.

Mari kita lihat teknologi yang digunakan dengan pelbagai jenis host, harga purata, dan jenis laman web apa yang sesuai.

Jadual Gambaran Keseluruhan Jenis Hosting

Dikongsi
pengacaraan
VPS
pengacaraan
Berbakti
pengacaraan
Awan
pengacaraan
TeknologiPelayan tunggal untuk pelbagai penggunaPelayan tunggal untuk 1-3 penggunaPelayan milik persendirianPelayan Sever berfungsi serentak
Baik untukLaman web dan blog kecilLaman web perniagaan kecil, kedai dalam talian, dll.Untuk sebarang jenis laman web yang memerlukan kemudahan hosting yang lebih lamaUntuk sebarang jenis laman web yang memerlukan operasi yang stabil
Harga purata$ 2- $ 5 / bulan$ 25- $ 50 / bln$ 150- $ 200 / bln$ 70- $ 150 / bln

Faktor yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Penyedia Hosting Teratas

Sekarang apabila kita telah mengetahui tentang jenis hosting dan cara kerjanya, sudah tiba masanya kita mengkaji ciri-ciri utama yang perlu dicari dan dipertimbangkan ketika memilih penyelesaian pelayan untuk keperluan laman web tertentu anda. Berita baiknya adalah bahawa persaingan di niche semakin kuat menjadikan penyedia perkhidmatan lebih setia dengan pengguna berpotensi dan menawarkan mereka sebilangan ciri tambahan dengan rancangan yang berpatutan. Yang anda perlukan adalah mengetahui apa yang perlu dicari dan tidak melupakan fungsi asas juga.

Pilih Jenis Hosting Yang Betul

Sebelum anda mulai membandingkan harga rancangan dan ciri yang disertakan, anda perlu memutuskan jenis hosting. Kami telah menerangkan 4 penyelesaian pelayan utama. Sekarang giliran anda untuk mengetahui betapa kompleksnya laman web anda, lalu lintas apa yang anda harapkan, berapa halaman yang akan dimiliki oleh laman web, dll.

Pastikan hosting yang anda pilih memberikan storan dan lebar jalur yang mencukupi. Selain itu, lihat keserasian hosting dengan CMS utama. Beberapa syarikat menawarkan rancangan yang dioptimumkan untuk WP serta penyatuan yang lancar dengan sistem pengurusan kandungan popular yang lain.

BluehostTapak TapakHostGator
Hosting + Ciri BerkongsiYa (laman web, storan dan lebar jalur tanpa had. SSL percuma)Ya (laman web tanpa had dengan Ruang Web sehingga 30GB)Ya (SSL percuma, IP khusus percuma, domain percuma)
Ciri VPS +Ya (2 alamat IP, lebar jalur 3TB, 4 teras)Tanpa VPS. Hosting untuk penjual semula sebagai alternatif.Ya (8 teras, RAM 4GB, lebar jalur 3 TB)
Hosting + Ciri khasYa (5 alamat IP dengan lebar jalur 15 TB)Ya (Lebar jalur 10TB untuk 2 teras)Ya (lebar jalur tidak bermeter, untuk Windows dan Linux)
Ciri Cloud Hosting +Ya (storan, lebar jalur dan laman web tanpa had)Ya (8 teras dan ruang SSD 125 GB)Ya (peningkatan percuma, alat SEO, SSL, dan domain)

Cuba Bluehost Sekarang

Perkara Prestasi

Ciri khas ini bertanggungjawab untuk operasi laman web dan kelajuan pemuatan. Lebih-lebih lagi, ia akan menentukan cara laman web anda berjalan dan puncak lalu lintas meningkat. Beberapa kadar prestasi menentukan keseluruhan masa turunnya projek dan juga kelajuan tindak balas pelayan. Di samping itu, anda harus mempertimbangkan ketersediaan pelayan fizikal yang terdapat di bahagian yang berlainan di dunia. Fakta ini memastikan penghantaran data lebih cepat kepada pengguna dari pelbagai negara, yang juga sangat penting.

Oleh itu, metrik prestasi utama adalah seperti berikut:

 • Kadar uptime purata – ini adalah masa pelayan beroperasi tanpa kesalahan atau kegagalan prestasi. Semakin tinggi kadar uptime, semakin baik.
 • Kelajuan memuatkan laman web – kelajuan pemindahan data dan tindak balas pelayan setiap kali pengguna menghantar permintaan dengan menaip domain anda di penyemak imbas. Kelajuan pemuatan halaman Loa menghasilkan kepuasan dan penglibatan pengguna yang rendah.
 • Pusat data – ciri ini mempertimbangkan pusat data fizikal dan pelayan yang terletak di bahagian yang berlainan di dunia. Ia membantu menyampaikan data laman web dengan lebih pantas kepada pengguna yang berada di kejauhan.
BluehostTapak TapakHostGator
Kadar Masa Purata99.99%99.9%99.9%
Beban Halaman Purata424 ms714 ms Kelajuan +Bitcatcha)
Pusat DataTidak ada banyak pusat dataAmerika Syarikat, Eropah, dan Asia23 pusat data di seluruh dunia

Sarana Keselamatan

Ciri-ciri penting dari segi kerja laman web yang stabil. Dengan begitu banyak kod dan program jahat, anda perlu memastikan 100% bahawa tidak ada ancaman terhadap projek ini. Beberapa penyedia hosting menawarkan integrasi dengan CloudFlare dan platform lain untuk mengelakkan laman web daripada serangan DDoS. Di samping itu, pengguna boleh bergantung pada ciri tambahan dalam menghadapi pakej anti-spam, kemas kini sistem, sandaran harian atau mingguan, dll..

BluehostTapak TapakHostGator
SandaranAlat sandaran dan pemulihan semula automatikKemas kini mingguan dan harian bergantung pada rancangannyaSandaran dan kemas kini automatik
Pencegahan DDoSIntegrasi CloudFlarePenapisan firewallPengesanan malware Bitninja
Anti spamPakar Spam, Spam Hammer, Apache SpamAssassin.Integrasi SpamAssassinSpamAssassin, cek peti mel

Sokongan pengguna

Sebagai peraturan, kebanyakan penyedia hosting dilengkapi dengan sokongan pelanggan yang dipertingkatkan. Ia merangkumi pangkalan pengetahuan yang diperluas selain tutorial dan panduan cara. Beberapa platform memberikan arahan terperinci mengenai cara mengintegrasikan hosting dengan CMS anda. Di samping itu, anda harus mencari alat menghubungi tambahan untuk sokongan segera sekiranya terdapat masalah teknikal. Ciri Live Chat dan sokongan telefon akan menjadi kelebihan besar.

BluehostTapak TapakHostGator
Sembang LangsungYaYaTidak
Telefon / E-melYa / YaYa / YaTidak, ya
Pusat BantuanYa + bantuan WordPressYaYa

Polisi Harga

Harga sentiasa penting. Anda perlu memahami dengan jelas apa yang anda bayar. Adakah rancangan itu merangkumi semua ciri yang diperlukan untuk kelancaran prestasi laman web? Apa faedah tambahan yang akan anda dapat untuk harga tersebut? Situasi dengan dasar harga kadangkala sukar, kerana pembaharuan rancangan sering kali lebih mahal jika dibandingkan dengan pembelian awal. Pada masa yang sama, beberapa syarikat menawarkan bonus dan potongan istimewa selain pilihan percuma yang mungkin merangkumi domain percuma, SSL, integrasi CMS, dll..

BluehostTapak TapakHostGator
Harga PenyertaanDari $ 2.95 untuk hosting bersamaDari $ 3.95 untuk hosting bersamaDari $ 2.75 untuk hosting bersama
Harga Maksimum$ 109.68 untuk hosting khusus$ 599 untuk hosting khusus$ 148.98 untuk hosting khusus

Garisan bawah

Untuk mendapatkan hosting yang tepat, pengguna perlu mempertimbangkan beberapa aspek penting dari segi prestasi, keselamatan, dan fitur tambahan yang disampaikan oleh syarikat. Kami telah mengkaji semua aspek penting secara terperinci sehingga memudahkan anda memilih alternatif yang paling sesuai dengan mempertimbangkan jenis, struktur, kerumitan dan lalu lintas laman web anda.

Ini bukan sekadar memilih hosting yang paling terkenal. Anda harus 100% yakin bahawa platform memenuhi keperluan penting dengan aset dan kemudahan pelayan yang mencukupi. Gabungan harga yang berpatutan dan fungsi yang ditingkatkan serta ciri-ciri percuma tentunya akan memberikan banyak kebaikan.

Hoskan Laman Web Anda Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map