Cara Memilih Pembangun Laman Web

Melancarkan laman web boleh menjadi cabaran, jika anda gagal memilih alat pembinaan web yang tepat. Sudah lewat hari-hari, ketika anda harus belajar membuat kod seperti profesional atau bahkan menyewa pereka web untuk menyelesaikan tugas untuk anda.


Isi kandungan:
1. Jenis dan Pengkhususan
2. Kebolehgunaan
3. Templat
4. Widget dan Tambah
5. Pilihan Integrasi
6. Keramahan SEO
7. Sokongan pengguna
8. Belanjawan

Dengan pengenalan pembangun laman web, pendekatan untuk proses reka bentuk web telah berubah sepenuhnya. Perkhidmatan ini telah mempermudah keseluruhan proses pengembangan web, menjadikannya lebih mudah dan berpatutan untuk pengguna dengan latar belakang dan aspirasi reka bentuk web yang pelbagai.

Sekarang kerana pilihan pembangun laman web cukup luas, timbul persoalan: bagaimana anda tahu, platform mana yang sesuai dengan keperluan anda? Berikut adalah panduan terperinci mengenai faktor utama yang perlu dipertimbangkan, semasa membuat penyelesaian terakhir.

Cara Memilih Pembina Laman Web: Aspek yang Perlu Dipertimbangkan

Apa sahaja pembangun laman web yang akan anda jalani, anda akan melihat bahawa ia mempunyai kebaikan, keburukan dan ciri khasnya. Perbandingan parameter ini membolehkan memilih perkhidmatan, yang sesuai untuk keperluan dan kehendak reka bentuk web anda. Inilah faktor utama yang harus anda pertimbangkan, ketika mencari pembangun laman web yang baik.

1. Jenis dan Pengkhususan

Pembangun laman web tergolong dalam dua kumpulan besar. Ini adalah perkhidmatan all-in-one, yang memungkinkan untuk melancarkan pelbagai jenis laman web (halaman arahan, laman web perniagaan, portfolio, kedai dalam talian) dan sistem khusus yang hanya melayani tujuan tertentu (laman web muzik, kedai web, portfolio, restoran laman web, laman web kenderaan dll.).

Fokus pada tujuan tertentu anda dan tentukan, adakah lebih baik anda menggunakan perkhidmatan all-in-one dengan pelbagai templat atau anda masih harus memilih penyelesaian khusus. Mari kita lihat tinjauan terperinci mengenai jenis dan pengkhususan laman web utama sekarang.

Pembangun laman web semua dalam satu

Perkhidmatan milik kumpulan ini dilengkapi dengan spektrum ciri yang luas, yang membolehkan anda membuat pelbagai jenis projek sesuai dengan keperluan anda. Mereka sering ikut hosting bersepadu dan benarkan menghubungkan domain anda sendiri. Rangkaian alat yang mereka sediakan memungkinkan anda memanfaatkan sepenuhnya proses pembinaan web dengan menyesuaikan reka bentuk laman web dan meningkatkan fungsinya.

Kebaikan Pembangun Laman Web All-In-One

 • Kemudahan penggunaan dan kemudahan;
 • Kesederhanaan dalam meneroka ciri sistem dan menggunakannya untuk menyelesaikan tugas yang diperlukan;
 • Kepelbagaian templat untuk memenuhi pilihan dan citarasa;
 • Pelbagai alat penyesuaian reka bentuk untuk memberi templat anda fungsi yang diperlukan;
 • Ketersediaan tema, widget dan pilihan integrasi.

Kekurangan Pembangun Laman Web All-In-One

 • Banyak templat mempunyai struktur yang serupa dan tidak begitu fleksibel ketika menyunting;
 • Beberapa perkhidmatan kurang bernas untuk melancarkan laman web khusus.

Pembangun laman web all-in-one umumnya lebih mudah diterokai dan dikuasai berbanding platform khusus. Mereka berfungsi lebih baik untuk pemula atau untuk pengguna tersebut, yang hanya memerlukan laman web dan tidak ingin bersusah payah mengenai pengekodan atau nuansa reka bentuk web.

Contoh pembina laman web all-in-one: Wix, Weebly, uCoz.

Pembina laman web khusus

Sistem ini memenuhi keperluan industri tertentu dan, dengan demikian, dilengkapi dengan fungsi yang diperluas dan set fitur terhad untuk memenuhi tugas-tugas tertentu. Semasa memilih antara pembangun laman web khusus, perhatikan bukan hanya pada petunjuk mereka, tetapi juga reputasi platform, ulasan pengguna, ciri yang mereka tawarkan, keperluan pembinaan web yang mereka lindungi dan kos rancangan mereka. Jenis pembangun laman web khusus yang paling popular adalah seperti berikut:

pembangun laman web eCommerce

Pembangun kedai dalam talian membolehkan anda membuat kedai dalam talian kecil hingga sederhana. Sejalan dengan itu, set ciri mereka beralih ke alat dan pilihan eCommerce. Mereka menawarkan templat eCommerce yang berkualiti, peluang untuk mengatur pembayaran, cukai dan perincian penghantaran, beberapa senarai produk dan bidang yang diperlukan untuk menentukan keterangan dan parameternya, alat pemasaran dan promosi dll..

Editor Shopify

Contoh pembina laman web eCommerce khusus: Shopify, 3DCart.

Baca juga:
Pemilihan pakar pembina laman web eCommerce terbaik.
Panduan utama melancarkan kedai dalam talian anda sendiri.

Pembangun laman web perniagaan

Perkhidmatan milik kumpulan ini memungkinkan untuk melancarkan laman web perniagaan. Oleh itu, ciri dan alat yang mereka tawarkan memenuhi tujuan ini. Pembangun laman web perniagaan berbeza dalam jumlah templat, promosi dan alat pemasaran perniagaan, fungsi, pelbagai widget dan tambahan, kepelbagaian pilihan integrasi dll..

Penyunting uKit

Contoh pembangun laman web perniagaan kecil: uKit, Pencipta IM.

Baca juga:
Peringkat kami pembina laman web perniagaan kecil terbaik.

Pembangun laman web portfolio

Pembangun laman web portfolio adalah destinasi utama bagi pengguna, yang ingin mempamerkan karya dan kreativiti mereka di web. Platform ini membolehkan memuat naik pelbagai galeri foto dan video serta pengguna kandungan lain yang mungkin perlu melancarkan portfolio menarik tanpa sebaris kod.

Penyunting Format

Contoh pembangun laman web portfolio: Format, Pixpa.

Baca juga:
Penyelidikan terperinci perkhidmatan dalam talian untuk memulakan laman web portfolio.
Pinggul yang bermanfaat mencipta portfolio pemodelan dalam talian anda sendiri.

Pembina laman web halaman arahan

Sekiranya anda seorang pakar pemasaran, yang memerlukan halaman arahan yang berkualiti untuk memberikan kesan kepada pengunjung pertama dan meningkatkan lalu lintas, masuk akal untuk menggunakan pembangun laman web khusus untuk melancarkannya. Sistem ini bertujuan khas untuk memenuhi keperluan tersebut dan dilengkapi dengan alat khusus yang diperlukan untuk implikasi ajakan bertindak.

Penyunting Instapage

Contoh pembina laman web halaman arahan: Instapage, Tilda.

Baca juga:
A penyusunan perkhidmatan yang sesuai untuk melancarkan laman web satu halaman.

2. Kebolehgunaan

Untuk Pemula

Laman web harus mesra pengguna untuk membolehkan anda menghidupkan semua idea reka bentuk web anda. Mereka harus memastikan proses reka bentuk web yang intuitif, sehingga lebih mudah bagi anda untuk memuat naik dan mengurus kandungan. Pembangun laman web kontemporari dilengkapi dengan pilihan WYSIWYG, yang membolehkan mengawal setiap langkah proses reka bentuk web. Ini adalah ciri yang mesti ada untuk pengguna yang tidak berpengalaman, yang tidak mempunyai kemahiran pengekodan tetapi bertujuan untuk mendapatkan hasil tertinggi.

Penyunting Wix

Baca juga:
Kami terpilih dan diuji pemilihan dari pembangun laman web yang paling mudah.

Beberapa pembangun laman web memungkinkan untuk melancarkan laman web dalam mod automatik dengan menggunakan kelebihan Kecerdasan Buatan. Alat canggih ini membolehkan membuat laman web tanpa kemahiran dan pengekodan sama sekali dengan hanya memberikan maklumat yang diperlukan oleh sistem. Ini menjadikan proses reka bentuk web mudah, cepat, bebas kerumitan dan lancar.

Contoh pembina laman web yang mudah: uKit, Wix.

Untuk Kelebihan Reka Bentuk Web

Pereka web profesional juga menghargai peluang untuk mengendalikan proses pengembangan laman web di editor WYSIWYG, tetapi ini bukan ciri yang mesti dimiliki oleh mereka.

Penyunting Webydo

Yang paling mereka hargai adalah ciri yang memungkinkan untuk menyesuaikan tetapan laman web yang lebih terperinci dan fleksibel serta menyelesaikan penyesuaian laman web yang mendalam. Pembangun web yang berpengalaman harus memberi tumpuan kepada pembangun laman web yang dilengkapi dengan pilihan penyuntingan kod untuk mencapai hasil yang lebih baik.

Contoh pembangun laman web portfolio: Webydo, Aliran Web.

Baca juga:
Penyelidikan mendalam pembangun laman web, dibuat untuk pereka web profesional.

3. Templat

Semakin banyak templat yang dimiliki oleh pembangun laman web, semakin banyak proses pembuatan laman web yang semakin pelbagai. Anda akan berpeluang memilih di antara banyak tema untuk mendapatkan pengkhususan laman web anda atau anda juga boleh memilih kanvas kosong untuk membuat laman web dari awal. Ini bergantung pada kemahiran, tahap kepakaran anda, masa anda bersedia melabur dalam projek dan hasil yang anda harapkan.

Templat laman web

Begitu juga, terokai jumlah alat penyesuaian reka bentuk yang ditawarkan oleh perkhidmatan. Semakin luas senarai ini – reka bentuk yang lebih diperibadikan akhirnya anda akan dapat. Untuk templat, berikut adalah senarai aspek yang harus anda perhatikan:

Adakah Pembangun Laman Web Mempunyai Templat tematik?

Pembangun laman web kebanyakannya hadir dengan koleksi templat tematik, yang berfungsi dengan baik untuk topik tertentu. Templat tematik mungkin berbeza-beza dalam ciri, reka bentuk, gaya dan parameter, tetapi anda dapat memilihnya dalam kategori tertentu dan mulai menyesuaikannya sekaligus.

Adakah Terdapat Templat Percuma / Berbayar?

Apa sahaja pembangun laman web yang anda mahukan, koleksi templatnya akan terdiri daripada tema percuma dan berbayar. Tema percuma lebih serupa dalam struktur dan sedikit lebih sederhana daripada sampel berbayar, penyesuaiannya akan membolehkan mendapatkan laman web yang diperibadikan.

Sejauh mana Penyesuaian Reka Bentuk Laman Web?

Terdapat pembangun laman web yang tidak membenarkan penyuntingan kod CSS dan yang memungkinkan untuk melakukannya. Pemula kebanyakannya tidak menggunakan pilihan ini, sementara pengguna berpengalaman memerlukannya untuk penyesuaian reka bentuk laman web yang lebih mendalam.

4. Widget dan Tambah

Beberapa pembangun laman web menyiratkan penyatuan plugin dan add-on untuk memanfaatkan sepenuhnya proses pembinaan web. Widget dan Tambah On membolehkan pengembangan prestasi dan fungsi laman web anda. Terserah anda untuk memutuskan sama ada anda sudah bersedia untuk mengatasi integrasi pemalam atau tidak. Sekiranya tidak, terdapat beberapa perkhidmatan mudah yang tidak mempunyai syarat tersebut.

Widget Laman Web

Siapa yang Memerlukan Widget dan Tambah?

 • Laman Web Perniagaan (pilihan panggilan balik, pemasaran e-mel, tempahan dan kalendar, sembang langsung dll.).
 • Laman Web Restoran / Kafe / Hotel (tempahan bilik, tempahan meja, pilihan pesanan dalam talian, pemasaran e-mel, perkhidmatan pelanggan, pilihan komen dll.).
 • Kedai dalam talian (pengurusan pesanan terperinci, pemulihan keranjang belanja terbengkalai, tetapan pembayaran dan penghantaran, borang dalam talian, ulasan pelanggan dll.).
 • Halaman Pendaratan (Ujian A / B, pengurusan saluran paip dll.).

5. Pilihan Integrasi

Untuk Pemula

Sekiranya anda berhasrat untuk membina laman web dengan fungsi yang mengagumkan, anda tidak akan berjaya tanpa mengintegrasikan dengan perkhidmatan pihak ketiga. Di sinilah pilihan pembina laman web sangat penting.

Aplikasi Integrasi

Sistem sederhana biasanya tidak berintegrasi dengan reka bentuk atau perkhidmatan pemasaran yang lain. Sejauh pemula kebanyakan menumpukan pada penggunaan penyelesaian pembinaan web yang lebih sederhana, mereka umumnya tidak berminat dengan pilihan integrasi yang ada.

Untuk Kelebihan Reka Bentuk Web

Platform yang lebih kompleks, sebaliknya, biasanya mempunyai pelbagai pilihan integrasi, menyokong platform untuk promosi sosial, misalnya. Oleh itu, jika anda merancang untuk menggunakan pelbagai perkhidmatan untuk menyumbang kepada reka bentuk dan prestasi laman web anda, pastikan untuk memilih platform yang sesuai. Ini kebanyakannya berkaitan dengan profesional reka bentuk web, yang bertujuan melancarkan laman web profesional dengan prestasi yang luar biasa.

6. Keramahan SEO

Sekiranya anda ingin mewujudkan kehadiran web yang boleh dipercayai dan mendorong lalu lintas ke laman web anda, memilih pembangun laman web yang mesra SEO adalah suatu keharusan.

Nasib baik, hampir semua pembangun laman web kontemporari berfungsi dengan baik untuk pengoptimuman SEO yang berkualiti. Ini adalah keuntungan dengan sendirinya kerana pengguna yang tidak berpengalaman sama sekali tidak perlu peduli dengan masalah ini.

Pereka web profesional, bagaimanapun, harus memilih perkhidmatan yang menyokong tetapan SEO yang lebih mendalam (pengalihan, pilihan penyuntingan robots.txt dll.). Mereka seharusnya dapat mengisi meta tag secara manual untuk terus mengawal aspek ini dan menganalisis kedudukan laman web mereka secara berkala.

Baca juga:
A panduan lengkap bagaimana mendapatkan laman web anda, dibina dengan pembina laman web, berada di kedudukan yang baik di Google.

7. Perkhidmatan Sokongan Pelanggan

Ketika membuat laman web, sokongan pelanggan yang kuat sangat penting. Ini benar terutamanya, jika ini adalah percubaan pertama anda untuk membuat laman web yang baik – yang akan memenuhi semua keperluan dan keperluan anda.

Malangnya, beberapa perkhidmatan meremehkan pentingnya mendapat sokongan pelanggan secara langsung, malah menawarkan tutorial dan Soalan Lazim. Namun, ada juga pembangun laman web, perkhidmatan sokongan pelanggannya siap memberikan bantuan yang diperlukan pada bila-bila masa sepanjang hari. Pastikan untuk memilih pilihan ini, walaupun anda perlu membayar lebih banyak untuknya (pilihan percuma juga tersedia).

8. Belanjawan

Semasa mencari pembangun laman web yang baik, belanjawan adalah salah satu faktor utama yang perlu dipertimbangkan. Pembina laman web moden mungkin menawarkan rancangan percuma dan berbayar:

Peluang Percuma

Sebilangan besar pembina laman web mempunyai percubaan percuma, yang membolehkan menguji ciri platform, tetapi tidak berfungsi sama sekali untuk melancarkan laman web yang layak. Beberapa rancangan percuma terhad dalam masa, sementara yang lain tidak akan habis. Sebenarnya, tidak ada perbezaan besar antara pilihan ini. Ini adalah kerana sebarang rancangan percuma membenarkan pengujian perkhidmatan sahaja dan, dengan itu, tidak dapat digunakan untuk melancarkan laman web dengan ciri lengkap.

Pilihan Berbayar

Untuk mendapatkan fungsi laman web yang diingini dan dapat menggunakan keseluruhan rangkaian perkhidmatan, anda tidak akan pergi tanpa melaburkan sejumlah wang. Oleh itu, tentukan anggaran anda terlebih dahulu, tentukan keutamaan anda dan objektif reka bentuk web dan pilih perkhidmatan yang sesuai dengan anggaran anda. Berikut adalah perkara utama yang harus anda pertimbangkan semasa memilih pelan berbayar:

 • Kelantangan cakera (saiz hosting): ini penting untuk hosting projek dan laman web yang lebih berfungsi.
 • Lebar jalur terhad atau tidak terhad: jika anda tahu bahawa anda tidak akan mempunyai berjuta-juta pelanggan, maka tidak masuk akal untuk membayar lebih banyak untuk lebar jalur yang tidak terhad.

Pilihan Berbayar untuk Pereka Web Profesional

Webmaster yang mahir dapat menggunakan pilihan Label Putih lanjutan yang ditawarkan oleh beberapa pembangun laman web dengan kos tertentu. Ciri ini membolehkan memanfaatkan semua faedah perkhidmatan dengan nama jenama anda sendiri. Penyelesaian Label Putih sangat sesuai untuk pengguna, yang merancang untuk melancarkan perniagaan pembangun laman web mereka dan menarik banyak pelanggan (agensi reka bentuk web, penjual semula, syarikat hosting, usahawan dll.).

Baca juga:
Kajian terperinci dan perbandingan kos penubuhan dan operasi laman web. Kami membandingkan pembangun laman web SaaS dan CMS yang paling popular.

Pokoknya

Dengan banyaknya pilihan pembangun laman web yang tersedia di ceruk kontemporari, memilih yang terbaik bukanlah tugas yang mudah. Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan di sini. Sekiranya anda betul-betul akan membuat pilihan, tinjau petua yang diberikan dalam artikel tersebut dan letakkan masalah yang penting bagi anda.

Luangkan masa anda untuk membuat penyelidikan anda sendiri, menguji sekurang-kurangnya beberapa platform, membaca ulasan pelanggan dan membuat pilihan terakhir. Ia memerlukan masa dan usaha untuk melakukannya, tetapi, jika anda melakukan semuanya dengan betul, hasilnya akan bernilai.

Buat Laman Web Anda Sendiri

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map