Cara Memindahkan Domain dari GoDaddy ke Wix

Cara Memindahkan Domain dari GoDaddy ke WIX


Adakah anda betul hendak menukar nama domain anda dari GoDaddy ke Wix? Sebabnya mungkin banyak. Anda mungkin menjadi pemilik nama domain GoDaddy yang bersedia berpindah ke Wix, misalnya, atau anda mungkin tidak berpuas hati dengan syarat atau polisi harga yang ditawarkan oleh sistem. Apa sahaja niat dan tujuan yang anda dorong, anda akan menemui algoritma tindakan tertentu untuk menyelesaikan tugas dengan berkesan.

Terdapat beberapa langkah yang harus anda lakukan untuk menjayakan keseluruhan proses. Yang harus anda ketahui, bagaimanapun, adalah bahawa Wix memungkinkan untuk memilih pilihan yang paling baik yang sesuai dengan keperluan anda.

Anda boleh memutuskan untuk memindahkan nama domain GoDaddy anda ke Wix atau menyambungkannya ke akaun premium Wix baru anda. Perbezaan antara pilihan sangat penting.

Pemindahan domain bermaksud bahawa anda akan memindahkannya sepenuhnya dari satu platform ke platform lain. Apabila anda memutuskan untuk menyambungkan nama domain ke Wix, bagaimanapun, ini bermaksud bahawa ia akan tetap dihoskan dengan GoDaddy, tetapi ia masih akan diarahkan ke laman web Wix baru anda.

Apa sahaja pilihan yang akhirnya akan anda jalankan, anda harus sedar bahawa pemindahan nama domain adalah langkah yang paling bertanggungjawab dan, mungkin, yang paling sukar untuk dihadapi dan diselesaikan. Mari lihat apa yang boleh anda lakukan untuk setiap situasi ini untuk mengatasinya dengan cara yang terbaik.

Garis Panduan Pemindahan Domain GoDaddy to Wix

Apabila anda memutuskan untuk memindahkan sepenuhnya laman web GoDaddy anda ke akaun Wix Premium, anda harus sedar bahawa sekarang ia akan menjadi satu-satunya pendaftar nama domain anda. Dengan kata lain, semua kenalan domain anda, tetapan DNS dan pembayaran pendaftaran akan diuruskan secara eksklusif di akaun Wix anda.

Namun, ingatlah bahawa pemindahan domain hanya berlaku untuk laman web tersebut, yang didaftarkan di zon tertentu. Jenis utama nama domain yang boleh anda pindahkan ke Wix termasuk .com, .org, .net, .biz, .info, .co, .tv, .guru, .email, .expert, .photography, .pictures, .space, .rocks .tokyo, .xyz., .company, .club, .solutions, .today, .technology, .tips, .center, .directory, .ninja, .photos, .land, .agency, .gift, .holiday, .christmas, .shop and .mx.

Untuk memulakan proses pemindahan domain, anda harus mendapatkan kebenaran terlebih dahulu (EPP) kod dari pendaftar GoDaddy anda. Dengan tujuan ini, lengkapkan langkah-langkah berikut:

 1. Akses akaun GoDaddy anda;
 2. Klik nama pengguna di sudut atas halaman;
 3. Pilih bahagian “Produk Saya” dan kemudian tandakan tab “Urus” di sebelah domain yang akan anda pindahkan;
 4. Cari bahagian “Tetapan Tambahan”;
 5. Tandakan tab “Dapatkan Kod Kebenaran”. Sekiranya anda memiliki lebih dari 6 nama domain pada akaun yang sama pada satu masa, klik tab “E-mel Kod Saya”.

Setelah melakukan langkah-langkah ini, anda akan dihantar kod kebenaran ke alamat e-mel yang didaftarkan untuk nama domain anda. Perlu diingat bahawa jika anda telah mendaftarkan nama domain atau mengubah maklumatnya baru-baru ini, ia tidak akan dapat dipindahkan selama 60 hari. Dalam kes ini, anda masih dibenarkan menyambungkannya ke akaun Wix anda. Pilihan ini akan dibincangkan lebih lanjut.

Cara Memindahkan Domain GoDaddy ke Wix

Untuk memindahkan nama domain GoDaddy ke Wix setelah memperoleh kod kebenaran, anda harus mengikuti panduan yang disenaraikan di bawah:

 1. Naik taraf ke Akaun Premium Wix dan klik butang “Teruskan”, setelah mengetahui arahannya;
 2. Langkah 1- Baca arahan

 3. Berikan nama domain yang ingin anda pindahkan dan kemudian klik butang “Kirim”;
 4. Terokai menu lungsur turun untuk mencari perkhidmatan yang dimiliki oleh domain (dalam kes kami – ini adalah GoDaddy) dan kemudian aktifkan tab “Teruskan”;
 5. Langkah 2 - Pilih GoDaddy

 6. Lengkapkan garis panduan yang dihasilkan oleh sistem dan tandakan kotak pilihan yang diperlukan;
 7. Langkah 3 - Tandakan semua kotak

 8. Pilih istilah peluasan domain (tidak kurang dari satu tahun);
 9. Edit kenalan anda, jika diperlukan, atau biarkan mereka tidak berubah;
 10. Pilih pilihan privasi untuk menjadikan maklumat nama domain anda peribadi atau awam;
 11. Pilih pilihan pembayaran yang disukai dan selesaikan pembelian.

Sekiranya anda telah melakukan semuanya dengan betul, anda akan menerima e-mel dari [email protected] ke peti mel yang disambungkan ke domain anda. Aktifkan pautan pengesahan untuk menyelesaikan pemindahan.

Terdapat satu masalah penting yang juga harus anda maklumkan: keseluruhan proses pemindahan nama domain mungkin memakan masa sehingga 7 hari untuk diselesaikan sepenuhnya.

Kami mengesyorkan, bagaimanapun, untuk tidak memindahkan nama domain GoDaddy anda ke Wix sejak awal, tetapi untuk menghubungkannya ke akaun baru terlebih dahulu. Ini akan menjadi lebih cepat (sekitar 48 jam) dan akan menunjukkan kelebihan kepada anda menjalankan laman web berasaskan Wix.

Apa yang harus anda ketahui sebelum memulakan proses penyambungan nama domain adalah bahawa Wix membenarkan melakukannya dengan salah satu daripada dua cara. Yang pertama menyiratkan penyambungan domain secara langsung ke pelayan nama Wix, sementara yang kedua membolehkan anda menyambungkan nama domain melalui kaedah penunjuk. Apa perbezaan dan pilihan mana yang lebih disukai? Baca terus untuk mengetahuinya dengan segera.

Menyambungkan Nama Domain GoDaddy Anda ke Pelayan Nama Wix

Sebelum menghubungkan domain GoDaddy anda ke Wix, jangan lupa untuk menaik taraf ke salah satu rancangan Premium yang ditawarkan oleh sistem. Kemudian tambahkan domain anda ke akaun Wix dengan cara berikut:

 1. Akses bahagian “Domain Saya” di akaun Wix berdaftar anda;
 2. Tambahkan Domain dengan memilih tab “Sambungkan domain yang sudah anda miliki”;
 3. Kemas kini DNS (pelayan nama domain) tetapan dalam akaun hos domain anda;
 4. Sahkan maklumat sambungan domain.

Setelah selesai, pergi ke akaun GoDaddy anda dan klik butang profil pengguna yang terdapat di sudut kanan atas skrin. Pilih bahagian “Produk Saya” dan klik tab DNS yang terdapat di sebelah kanan nama domain yang diperlukan. Kemudian selesaikan perubahan domain di bahagian Name Server, pilih tab Custom yang diperlukan di menu drop-down. Untuk menyelesaikan prosesnya, sediakan Server Nama Wix yang telah anda siapkan dan klik butang “Simpan”.

Menghubungkan Nama Domain GoDaddy Anda dengan Menunjuk

Menyambungkan nama domain GoDaddy melalui penunjuk adalah pilihan seterusnya yang boleh anda cuba. Sama seperti titik sebelumnya, anda perlu menaik taraf ke salah satu rancangan Wix Premium dan menambahkan domain ke akaun Wix anda, menyelesaikan langkah-langkah yang disebutkan di atas. Adakah anda sudah selesai dengan itu? Kemudian teruskan panduan berikut:

 1. Akses akaun GoDaddy anda dan klik profil pengguna yang terdapat di sudut kanan atas untuk memilih bahagian “Produk Saya”;
 2. Jangkau tetapan DNS di sudut kanan domain anda;
 3. Cari dan kemudian tambahkan atau edit rekod A, yang mengandungi tanda @ di lajur nama yang sesuai, menentukan Poin GoDaddy yang diperlukan;
 4. Simpan maklumat;
 5. Tambahkan / edit maklumat CNAME dengan tanda “www” di Column Name Host yang sesuai dan kemudian tambahkan alamat “Points to” dari rekod CNAME anda di bidang yang sesuai;
 6. Simpan maklumat yang diberikan sekali lagi.

Kaedah sambungan domain ini lebih rumit dan tidak selamat seperti yang disenaraikan di atas. Wix tidak mengesyorkannya kepada penggunanya kerana sistem mungkin tidak dapat menolong mereka dengan apa-apa masalah yang berkaitan dengan DNS sekiranya memerlukannya selepas itu.

Menghubungkan E-mel dari GoDaddy ke Wix

Sekiranya e-mel anda dibeli dari GoDaddy dan anda ingin menyambungkannya terus ke Wix tanpa menukar alamat, pada mulanya anda harus memeriksa sama ada anda sudah menghubungkan nama domain anda ke pelayan nama Wix. Sekiranya anda telah menghubungkan nama domain melalui kaedah penunjuk, maka anda perlu menghubungi pasukan sokongan GoDaddy untuk mendapatkan bantuan. Sekiranya anda pada mulanya menggunakan pilihan pertama, ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah untuk menghubungkan e-mel GoDaddy anda yang sedia ada ke Wix:

 1. Log masuk ke akaun GoDaddy anda, klik ikon profil pengguna di sudut kanan atas skrin dan pilih bahagian “Produk Saya”;
 2. Periksa, sama ada domain anda berada di bawah versi Office 365 – anda boleh melakukannya di E-mel & Bahagian pejabat. Jika tidak, kemudian sampai ke halaman “Domain Saya”, pilih domain yang diperlukan dan klik tab “Peti Mel”;
 3. Aktifkan tab “Konfigurasikan Rekod MX Anda” atau “Ubah Tetapan”;
 4. Klik menu drop-down “Penyedia E-mel Anda” dan pilih GoDaddy dari senarai yang disediakan;
 5. Simpan tetapan dan selesaikan proses penyediaan e-mel di akaun GoDaddy.

Bagaimana jika domain anda berada di bawah versi Office 365? Maka langkah-langkah berikut adalah suatu keharusan:

 1. Sahkan hakikat bahawa anda sudah memiliki domain. Untuk melakukan itu, dapatkan rekod TXT dari akaun Office 365 anda dan kemudian tambahkan ke tetapan DNS domain anda yang tersedia di akaun Wix.
 2. Konfigurasikan rekod MX, CNAME, TXT, dan SRV di tab Peti Mel akaun anda dan kemudian tambahkan ke tetapan DNS nama domain anda. Simpan hasilnya.

Perlu diingat bahawa biasanya perlu sekitar 15 minit untuk pengeditan DNS diaktifkan. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menunggu lebih lama.

Pokoknya

Proses pemindahan nama domain memakan masa dan cukup mencabar, terutama ketika hendak pemula. Namun, jika anda berjaya mempertimbangkan semua langkah prosedur yang disenaraikan dalam artikel, anda akan dapat mengelakkan banyak masalah dan kesalahan dalam jangka masa panjang. Ini belum lagi jumlah masa / usaha yang akan anda laburkan dalam proses pemindahan domain.

Luangkan masa anda untuk meneroka perincian, cadangan dan garis panduan yang disediakan dalam pos untuk menjayakannya!

Baca juga: Cara memindahkan domain dari WordPress ke Wix.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map