Cara Memindahkan Domain dari Wix ke WordPress

Cara Memindahkan Domain dari Wix ke WordPress


Katakan, anda sudah memiliki laman web yang dibina dan dihoskan dengan Wix. Anda terus mengurus dan mempromosikannya sehingga anda menyedari bahawa laman web anda memerlukan lebih banyak fungsi atau anda hanya ingin beralih dari pembangun laman web ke CMS dengan alasan lain.

Apa sahaja objektif yang anda perlukan untuk memindahkan domain Wix ke WordPress, anda akan menghadapi algoritma tindakan yang sama. Jumlah langkah yang harus dilakukan adalah tetap dan pemindahan nama domain adalah salah satunya.

Jelas bahawa jika anda sudah memiliki laman web Wix, anda mempunyai nama domain aktif. Ini juga bermaksud bahawa laman web anda mempunyai aliran lalu lintas biasa dan penilaian mesin pencari. Inilah yang merumitkan proses pemindahan nama domain dan inilah yang menjadikannya penyelesaian yang bertanggungjawab.

Jadi, tindakan apa yang harus anda lakukan untuk memindahkan domain Wix ke WordPress dengan selamat untuk tidak memburukkan kedudukan SEO semasa anda? Mari kita lihat pilihan yang paling popular sekarang.

Memindahkan Domain Aktif Anda Jauh dari Wix

Langkah pertama yang harus anda lakukan adalah memindahkan nama domain anda dari Wix. ketika menggunakan WordPress, CMS tidak mempunyai hosting yang bersepadu, jadi, disarankan agar domain anda tetap dihoskan dengan Wix sehingga pemindahan laman web lengkap.

Sebaik sahaja anda selesai dengan pemindahan nama domain, laman web Wix anda akan terputus. Ini bermaksud bahawa pembangun laman web tidak lagi membantu anda dalam pengurusan domain anda dan anda perlu mencari hos yang lain.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh memutuskan untuk memilih mana-mana penyedia hosting pihak ketiga dan pilih sebarang rancangan yang ditawarkan yang sesuai dengan objektif reka bentuk web masa depan anda sejak awal. Hanya anda yang memutuskannya.

Berikut adalah langkah-langkah yang harus dilakukan untuk memindahkan domain Wix anda dari sistem:

 1. Log masuk dengan akaun Wix anda dan sampai ke “Domain Saya“Halaman;
 2. Sekiranya anda memiliki beberapa domain Wix, pilih dan tandakan yang anda mahu pindahkan;
 3. Klik tab “Lanjutan” dan aktifkan “Pindah dari WixButang;
 4. Kemudian aktifkan “Hantar KodCiri dan tunggu sehingga sistem menghantar kod pemindahan ke e-mel nama domain anda didaftarkan. Biasanya memakan masa sekitar 24 jam (atau lebih kurang) untuk mendapatkan kod EPP / kebenaran.

Seluruh proses pemindahan nama domain yang lengkap mungkin memakan masa hingga 7 hari, tetapi ini juga bergantung pada syarat sistem tempat anda memindahkan domain. Perlu diingat bahawa Wix tidak akan membenarkan memindahkan nama domain, jika anda membelinya dalam 60 hari sebelum pemindahan. Peraturan yang sama berlaku untuk situasi tersebut, ketika Anda mengubah info kontak yang berkaitan dengan domain selama selang waktu ini.

Baca juga: Cara Beralih dari Wix ke WordPress.

Menyambungkan Nama Domain ke WordPress

Prosedur menyambungkan domain Wix anda ke mana-mana hosting yang menyokong WordPress sangat mudah: anda hanya perlu menetapkan nama domain anda, memasukkan kod rahsia dan tunggu selama 5-10 hari. Prosedur ini lebih kurang sama untuk semua penyedia hosting. Tetapi jika anda memutuskan untuk memindahkan domain anda ke platform yang dihoskan sendiri oleh WordPress, terasa lebih memakan masa dan rumit. Inilah yang diharapkan anda lakukan untuk berjaya menyelesaikan tugas:

 1. Daftar untuk salah satu rancangan berbayar WordPress (sama ada Peribadi, Premium atau Perniagaan);
 2. Pastikan anda telah menerima kod EPP dari Wix, yang memungkinkan untuk memindahkan nama domain ke WordPress.
 3. Buat laman web WordPress. Sekiranya anda sudah memilikinya, pergi ke “Laman web saya“Halaman, kemudian sampai ke dia”Mengurus“Bahagian dan cari”DomainHalaman.
 4. Klik “Tambah DomainButang dijumpai di sudut kanan atas senarai domain.
 5. Tambah Domain

 6. Pilih “Gunakan Domain yang Saya MilikiPilihan dan terus ke halaman seterusnya;
 7. Pilih “Pindahkan ke WordPressButang di sana;
 8. Pindahkan ke WordPress

 9. Berikan nama domain yang ingin anda pindahkan dan klik butang yang sesuai. Ingatlah bahawa jika anda baru berada di tahap pembuatan laman web, anda akan diarahkan ke prosedur pembayaran. Setelah itu, anda akan ditawarkan untuk meneruskan prosedur pemindahan. Namun, Anda akan memulai dengan tahap pemilihan “Domain” seperti yang disebutkan di atas. Pilih domain yang ingin anda pindahkan dan kemudian pilih “Mulakan Pemindahan“Bahagian;
 10. Mulakan Pemindahan

 11. Sebaik sahaja anda memberikan nama domain, anda akan diarahkan ke halaman berikutnya, di mana anda harus mengesahkan bahawa domain yang telah anda tentukan di bahagian sebelumnya tidak terkunci. Sekiranya tidak, kemudian kembali ke Wix dan periksa sekali lagi. Setelah memastikan ketersediaan domain anda, klik “Saya telah membuka kunci domain sayaButang dan tunggu sehingga pengeditan berkuatkuasa.
 12. Saya telah membuka kunci domain saya

 13. Tentukan EPP | kod kebenaran yang anda dapat dari Wixand kemudian aktifkan “Periksa Kod Kebenaran SayaButang;
 14. Periksa Kod Kebenaran Saya

 15. Setelah membuat semua pengeditan, klik “TeruskanButang untuk meneruskan proses pemindahan domain anda;
 16. Sahkan data hubungan anda. Sekiranya anda sudah membeli langganan WordPress, sistem akan mengisi borang secara automatik untuk anda, menggunakan maklumat yang telah anda berikan sebelumnya. Pilihan lain adalah mendaftar secara bebas dengan Perlindungan Privasi (disyorkan oleh sistem), tetapi anda juga boleh mendaftar secara terbuka. Dalam kes ini, maklumat hubungan anda akan disenaraikan dalam pangkalan data awam dan, oleh itu, ia berpotensi rentan terhadap serangan spam. Setelah mengambil keputusan, tekan “Terus ke CheckoutButang untuk membayar pemindahan domain.
 17. Terus ke Checkout

Sebaik sahaja anda berjaya membuat pembayaran, anda akan mendapat e-mel pengesahan. Perlu diingat bahawa mungkin diperlukan dari 5 hingga 7 hari untuk menyelesaikan pemindahan domain dari Wix ke WordPress. Yang penting, pengurus sistem menggarisbawahi bahawa anda tidak boleh membatalkan pendaftaran domain Wix anda atau menghapus akaun sekaligus. Sekiranya anda membatalkan domain, proses pemindahan akan menjadi mustahil. Pastikan proses pemindahan berjaya diselesaikan dan kemudian batalkan dengan Wix.

Baca juga: Cara Mendapatkan Nama Domain Secara Percuma.

Menyambungkan E-mel ke Domain WordPress Khusus Anda melalui Pemajuan E-mel

Sekiranya pelayan nama domain anda belum menunjuk ke WordPress, anda boleh membuat tetapan yang diperlukan dan kemudian menambahkan rekod DNS untuk menyambungkan akaun e-mel ke domain WordPress anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa WordPress tidak menyediakan hosting e-mel secara lalai. Hanya pengguna tersebut, yang mempunyai domain WordPress khusus, yang dibenarkan untuk menyambungkan e-mel.

Pilihan pertama yang boleh anda lakukan di sini adalah penerusan e-mel, yang memungkinkan untuk menggunakan nama domain khusus anda di alamat e-mel. Ini bermaksud bahawa semua surat anda akan terus dihantar ke e-mel ini secara automatik. Walau bagaimanapun, balasan akan tetap dihantar dari alamat e-mel peribadi anda. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda selesaikan:

 1. Jangkau “Laman web saya“Dan kemudian pergi ke”Domain“Bahagian. Pilih domain yang ingin anda gunakan untuk meneruskan e-mel untuk mendapatkan akses ke halaman tetapannya. Pilih “E-mel“Bahagian.
 2. Pilih “Penghantaran E-mel“, Kemudian berikan alamat e-mel baru yang mengisi nama domain khusus anda di”E-mel Dihantar Ke“Dan kemudian pilih e-mel destinasi yang ditandai sebagai”Akan Dihantar Ke“Bidang. Kemudian klik “Tambah E-mel Baru TeruskanButang dan anda akan mendapat e-mel pengaktifan ke alamat e-mel yang ditentukan. Anda berpeluang untuk memeriksa jumlah e-mel yang telah anda siapkan dan anda juga dapat melakukan pengeditan, jika diperlukan.

Menghubungkan E-mel yang Dibeli dari Penyedia Lain ke Domain WordPress Kustom Anda

WordPress tidak memaksa anda untuk memilih penyedia hosting tertentu – terserah anda untuk membuat pilihan ini berdasarkan keperluan dan anggaran peribadi anda. Dalam kes ini, anda boleh membeli hosting e-mel dari penyedia lain dan kemudian menghubungkan domain WordPres tersuai ke dalamnya. Mari kita lihat beberapa penyedia yang boleh anda pilih untuk tujuan ini:

 • G Suite. Setelah memindahkan domain ke WordPress, anda akan dapat membeli akaun G Suite semasa proses penyiapan. Sekiranya anda sudah memilikinya, anda boleh menyambungkannya ke domain tersuai anda bila-bila masa;
 • Microsoft Office 365. Pilih akaun Office 365 mengikuti petunjuk yang dinyatakan di laman web rasmi platform. Daftar untuk rancangan Perniagaan Kecil atau yang lebih tinggi daripadanya dan kemudian sambungkan akaun ke nama domain WordPress tersuai anda;
 • Surat Zoho. Langgan akaun hosting e-mel Zoho. Garis panduan terperinci boleh didapati di halaman sistem yang sesuai. Sambungkan akaun e-mel Zoho anda ke domain WordPress anda;
 • GoDaddy. Sekiranya anda mempunyai akaun GoDaddy yang berdaftar atau hanya merancang untuk mendapatkannya, anda juga boleh menyambungkannya ke domain WordPress anda. Anda boleh mendapatkan tutorial langkah demi langkah di halaman sistem yang sesuai;
 • Penyedia e-mel lain. Sekiranya anda akan menggunakan penyedia e-mel, yang tidak disenaraikan di bahagian ini, anda harus mendapatkan rekod DNS tersuai (satu atau lebih rekod MX, rekod A dan / atau rekod CNAME) dari pembekal pilihan anda. Sebaik sahaja anda mendapatkannya, akses “Domain“Halaman WordPress, pilih domain yang akan anda tambahkan catatan DNS dan pilihlah”Nama Pelayan dan DNS“Bahagian. Pilih “Rekod DNS“Pilihan selepas itu dan pilih jenis rekod dari menu lungsur yang ingin anda tambahkan. Berikan maklumat yang anda dapat dari penyedia e-mel anda dan kemudian klik “Tambahkan Rekod DNS BaruButang untuk menyimpan semua tetapan. Ulangi tindakan untuk menyimpan semua rekod yang ditambahkan. Sekiranya anda membuat semuanya dengan betul, e-mel anda akan aktif dalam beberapa jam.

Memindahkan Domain Wix yang Tamat Masa ke WordPress

Sekiranya nama domain Wix anda telah tamat dan anda memutuskan untuk memindahkannya ke WordPress, anda akan dibenarkan melakukannya selama 30 hari dari tarikh luput. Istilah ini dikenali sebagai Masa Anugerah.

Sebaik sahaja ia berakhir, domain akan memasuki Tempoh Penebusan yang disebut dan mustahil untuk memindahkannya ke WordPress atau ke sistem lain sehingga anda membayar yuran pengambilan $ 100. Namun, anda dibenarkan untuk memperpanjang tempoh domain yang telah habis sebelum memulakan pemindahan. Perlu diingat bahawa dilarang mengubah maklumat hubungan domain kerana ini akan menjadikan domain anda terkunci untuk dipindahkan selama 60 hari ke depan.

Sekiranya anda memiliki .saya, .mx, atau .com.br domain, anda harus tahu bahawa pembayaran pembaharuan untuknya biasanya dibayar sekitar 30 hari sebelum tarikh luput yang dinyatakan. Sekiranya anda gagal membuat pembayaran dalam selang waktu yang ditentukan, domain anda akan memasuki Tempoh Penebusan 2 hari sebelum tarikh luput.

Sekiranya anda berjaya mengingat semua aspek ini, anda akan dapat memindahkan domain Wix yang sudah habis masa berlakunya ke WordPress, menggunakan garis panduan yang disebutkan di atas.

Pokoknya

Keputusan untuk memindahkan domain Wix anda ke WordPress mungkin dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Bagaimanapun, WordPress adalah Sistem Pengurusan Kandungan yang popular, bercirikan penuh, dan sangat fleksibel yang memungkinkan penyesuaian laman web yang mendalam dan dapat membawa projek anda ke tahap yang baru. Tidak hairanlah, banyak pengguna memutuskan untuk memindahkan domain wix aktif atau yang sudah luput ke platform ini.

Terdapat beberapa langkah yang mengambil masa tetapi penting untuk diselesaikan untuk menyelesaikan proses pemindahan dengan betul. Ini pada dasarnya bergantung pada banyak faktor. Tutorial yang disenaraikan di atas harus mempermudah prosedur untuk anda – cukup ikuti panduan dan perhatikan hasilnya.

Pindahkan Domain ke WordPress

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map