Cara Memindahkan Domain dari WordPress ke Wix

bagaimana-untuk-memindahkan-domain-dari-wordpress-ke-wix


Oleh itu, anda telah memutuskan untuk beralih dari WordPress ke Wix. Sebab-sebab untuk melakukannya mungkin banyak, tetapi algoritma tindakan hampir sama dalam semua kes. Terdapat beberapa langkah yang harus anda lakukan untuk memindahkan laman web anda ke Wix. Salah satunya adalah pemindahan nama domain.

Masalahnya ialah, dalam jumlah kes yang berlaku, pengguna sudah mempunyai nama domain laman web aktif mereka. Sebagai peraturan, mereka dibayar awal dan dibeli dari host domain tertentu. Sejalan dengan itu, akses ke tetapan domain dapat dilihat di laman web pendaftar laman web.

Apakah tindakan yang boleh anda lakukan untuk memindahkan nama domain yang ada dari WordPress ke Wix dengan selamat? Mari tinjau nuansa paling popular sekarang.

Garis Panduan Pemindahan Domain

Sebaik sahaja anda memutuskan untuk menjadi pengguna Wix, tidak masuk akal untuk menjadi tuan rumah domain anda dengan perkhidmatan pihak ketiga. Ini kerana anda menghadapi risiko melupakan atau kehilangan maklumat akses.

Atas sebab ini, lebih baik memindahkan domain anda terus ke Wix. Ini adalah langkah-langkah yang harus dilakukan untuk melakukannya:

 1. Akses perkhidmatan dan ketahui arahan umum.
 2. Langkah 1 - Maklumat domain pemindahan am

 3. Masukkan nama domain dan aktifkan “HantarButang.
 4. Langkah 2 - Masukkan nama Domain

 5. Lihat menu lungsur turun untuk memilih pendaftar untuk menunjukkan platform, tempat nama domain anda dibeli.
 6. Langkah 3 - Pilih Pendaftar Domain

 7. Ikuti panduan langkah demi langkah dan pilih kotak pilihan yang diperlukan.
 8. Langkah 4 - Buka Kunci Domain Anda

 9. Pilih jangka masa lanjutan (ketika memilih Wix, ingatlah bahawa anda perlu memperluas domain yang ada sekurang-kurangnya 1 tahun).
 10. Langkah 5 - Luaskan Domain Anda

 11. Masukkan atau edit maklumat hubungan anda.
 12. Langkah 6 - Kemas kini Maklumat Perhubungan

 13. Pilih pilihan privasi yang disukai – sama ada pendaftaran peribadi atau awam.
 14. Langkah 7 - Pilih Perlindungan Privasi Domain

 15. Pilih kaedah pembayaran yang sesuai.
 16. Kirim maklumat dan selesaikan pembelian. Aktifkan pautan pengesahan dalam e-mel yang anda akan terima dan periksa butirannya.

Memindahkan Domain ke Pelayan Nama Wix

Sekiranya anda masih mempunyai niat untuk membiarkan nama domain anda dihoskan dengan penyedia luaran, tetapi merancang untuk berpindah dari WordPress ke Wix, algoritma tindakan akan sedikit berbeza. Ini kerana anda akan memerlukan penyambungan nama domain ke pelayan Wix. Ini adalah bagaimana ini harus dilakukan:

 1. Sebelum menghubungkan domain anda ke Wix, ingatlah bahawa anda harus melanggan atau menaik taraf ke Premium Plan.
 2. Akses “DomainHalaman.
 3. Aktifkan “Sambungkan Domain yang Sudah Anda MilikiButang “(jika anda sudah menyambungkannya ke akaun anda, cukup klik”Tambah DomainButang dan sambungkannya).
 4. Pilih laman web yang ingin anda sambungkan dengan domain anda.
 5. Masukkan nama domain pilihan di bawah bahagian “Apa Nama Domain Anda?
 6. Ikuti panduan yang akan anda lihat lebih lanjut.

Memindahkan Subdomain ke Laman Wix Apabila Domain Utama Tidak Disambungkan ke Wix

Akhirnya, ada satu pilihan yang lebih popular. Sekiranya laman web WordPress anda disambungkan ke subdomain seperti site.wordpress [.] Com, tetapi anda mahu ia disambungkan ke Wix, arahan berikut adalah perkara yang anda perlukan:

 1. Naik taraf ke Pelan Premium untuk memulakan (lihat Tarif Wix dalam butiran).
 2. Tambahkan subdomain yang ada ke akaun Wix anda.
 3. Sediakan subdomain dengan menambahkan rekod DNS yang ditentukan melalui host domain luaran anda (ingat bahawa anda harus menambahkan subdomain ke halaman akaun My Domains Wix).
 4. Ikut arahan untuk menyelesaikan proses.

Ini adalah situasi paling meluas yang mungkin anda hadapi ketika memutuskan untuk memindahkan domain WordPress anda ke Wix. Nampak sangat membingungkan anda? Jangan risau, terdapat banyak perkhidmatan yang dapat membantu anda dalam pemindahan domain. SiteBuilders.PRO adalah yang paling dipercayai di antara mereka. Walau bagaimanapun, terdapat juga tiga pilihan lain yang mungkin anda minati. Mari kita ikhtisar ringkas mengenai mereka sekarang.

Menghubungkan Subdomain ke Laman Wix

Sekiranya anda memiliki dua laman web yang berkaitan dalam satu akaun Wix, adalah mungkin untuk menghubungkan domain laman web kedua ke laman web pertama melalui subdomain. Ini mungkin berlaku, misalnya, ke laman web yang diterbitkan dalam beberapa bahasa, namun perlu diingat bahawa kedua-dua laman web harus dikendalikan berdasarkan syarat-syarat Pelan Premium.

Untuk menyelesaikan tugas, akses panel pengguna di akaun Wix anda dan aktifkan “Domain“Bahagian. Kemudian tambahkan domain dan sambungkan yang kedua. Selepas itu, tentukan domain yang ingin anda sambungkan di “Apa Nama Domain Anda?” bahagian. Ikuti petua yang akan anda tawarkan lebih lanjut.

Menyambungkan Subdomain ke Laman Wix Apabila Domain Utama Disambungkan ke Wix melalui Penunjuk

Kadang-kadang, ada situasi ketika domain primer disambungkan ke Wix melalui Pointing. Sekiranya ini berlaku dan anda ingin menyambungkan subdomain ke Wix, anda harus terlebih dahulu mendaftar dengan sistem dan menambahkannya ke akaun Wix anda. Cukup mudah dan pantas.

Sebaik sahaja anda selesai dengan itu, siapkan subdomain anda dengan menentukan rekod DNS melalui host nama domain luaran anda. Sistem akan memberikan rekod ini setelah anda log masuk.

Menghubungkan E-mel yang Dibeli Di Luar Wix

Semasa bergerak dari WordPress ke Wix, anda harus menjaga pemindahan e-mel anda dengan betul. Itu tidak mudah dilakukan, jika peti surat anda pada mulanya didaftarkan di luar Wix. Sekiranya demikian, ingatlah bahawa, dalam kes ini, semua tetapan e-mel anda akan hilang. Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan ini, anda perlu menambahkan rekod yang diperlukan dalam akaun Wix anda.

Sebelum melakukan itu, anda harus memastikan anda mendapat Pelan Premium. Jika tidak, nama domain dan, sewajarnya, pemindahan e-mel adalah mustahil. Perkara lain yang perlu dilakukan ialah memeriksa, jika nama domain anda dihubungkan melalui penggunaan pelayan nama (tetapi tidak melalui penunjuk).

Sekiranya masih tersambung melalui penunjuk, anda harus menghubungi hos domain sebelumnya untuk mengetahui dan menyesuaikan rekod DNS penyedia e-mel yang anda bekerjasama. Adakah anda sudah selesai dengan itu? Kemudian fikirkan langkah-langkah yang mesti dilakukan untuk menghubungkan e-mel anda ke Wix:

 1. Pilih rekod penyedia e-mel anda. Untuk melakukannya, pada mulanya anda harus mengakses halaman Domain Saya dan mengklik anak panah pengembangan yang terdapat di sebelah domain anda (jika anda menjalankan beberapa domain pada satu masa). Sekiranya anda hanya mempunyai satu nama domain, anda boleh memilihnya dan terus ke langkah seterusnya.
 2. Aktifkan tab “Peti Mel”.
 3. Cari tab “Ubah Tetapan” atau “Konfigurasikan Rekod MX Anda” dan aktifkan.
 4. Jangkau senarai drop-down “Penyedia E-mel Anda” dan pilih yang anda gunakan. Jika tidak ada dalam daftar untuk beberapa alasan, klik butang “Batal” dan teruskan ke langkah seterusnya untuk menambahkan rekod DNS. Kemudian klik “OK”.
 5. Tambahkan rekod DNS penyedia anda (jika anda membatalkan tindakan sebelumnya). Dengan tujuan ini, hubungi hos e-mel anda untuk mendapatkan data yang anda perlukan untuk menyambungkan peti mel anda.
 6. Jangkau halaman Domain Saya sekali lagi dan pilih domain yang diperlukan dari senarai yang ditawarkan. Sekiranya anda hanya mempunyai satu nama domain, anda boleh memilihnya dan terus ke langkah seterusnya.
 7. Teruskan untuk menambahkan rekod DNS yang anda perolehi dari hos e-mel anda. Untuk melakukan itu, aktifkan tab “Advanced”, klik bahagian “Edit DNS” dan tab “Faham”. Kemudian tambahkan (atau edit) rekod DNS yang diperlukan dan simpan.
 8. Klik tab “Peti Mel” dan kemudian klik “Konfigurasikan data MX Anda” atau “Ubah tetapan tab.
 9. Jangkau senarai drop-down “Penyedia E-mel Anda” dan pilih tab “Lain”.
 10. Edit, hapus atau tambahkan data MX anda dan klik butang “OK”.

Perlu diingat bahawa, jika anda menyambungkan nama domain anda ke Wix melalui pelayan nama, rekod DNS anda yang ada akan ditambahkan secara automatik dalam sistem untuk menurunkan potensi downtime peti surat ke minimum.

Menyambungkan E-mel G Suite Anda ke Wix

Sekiranya anda memiliki alamat e-mel perniagaan yang didaftarkan G Suite, ada kemungkinan untuk mengakses dan menguruskannya dari akaun Wix baru anda juga. Setelah membeli dan menyediakan peti mel, anda harus masuk ke peti mel pentadbir anda untuk menerima perjanjian yang diberikan oleh GSuite. Untuk mendapatkan akses ke peti mel anda selepas itu, selesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Jangkau halaman Peti Mel Saya.
 2. Terokai senarai peti mel yang disediakan di sana dan klik yang anda minati.
 3. Klik tab “Pergi ke Peti Mel”, jika Anda belum masuk ke akaun Google anda. Sekiranya anda berada, anda akan dialihkan ke peti masuk anda secara automatik.
 4. Masuk ke peti mel anda, cari dan klik butang “Seterusnya”, masukkan kata laluan dan akhirnya klik tab “Masuk”.

Sekiranya anda sekarang masuk ke akaun lain milik anda, beralihlah ke akaun yang anda perlukan di sudut kanan atas halaman.

Pokoknya

Wix adalah pembangun laman web sejagat sederhana yang dilengkapi dengan fungsi luar kotak. Ia membolehkan membuat pelbagai jenis laman web tanpa pengetahuan khas mengenai pengekodan atau reka bentuk web. Tidak hairanlah, banyak pengguna WordPress, yang cenderung mempermudah proses pembinaan web, mengambil keputusan untuk beralih dari CMS yang popular ini ke Wix.

Di antara langkah-langkah yang harus dilakukan untuk menyelesaikan tugas, memindahkan nama domain adalah salah satu perkara yang paling penting dan rumit. Tempoh dan kerumitan proses pemindahan domain bergantung kepada pelbagai faktor. Sejalan dengan itu, lebih banyak langkah yang diperlukan untuk melakukannya. Artikel ini memberikan gambaran umum mengenai pilihan utama serta langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk menjayakannya.

Perpindahan Domain Pesanan

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map