Cara Memindahkan Laman Wix ke Akaun Lain

Cara Memindahkan Laman Wix ke Akaun Lain


Apa pun alasan untuk memindahkan laman web Wix anda ke akaun lain, ada satu pertanyaan umum yang sering diajukan oleh pengguna sebelum meneruskan proses pemindahan laman web..

Persoalannya: bolehkah saya memindahkan laman Wix ke akaun lain? Sebenarnya, tidak ada yang mengejutkan dan aneh mengenai kebimbangan yang meluas ini kerana terdapat banyak nuansa yang berkaitan dengan proses ini.

Sekiranya anda betul untuk menyelesaikan prosedur yang sama, sudah tiba masanya untuk membincangkan dua pilihan yang harus anda pilih berdasarkan jenis laman web yang anda jalankan dan langganan yang anda gunakan sekarang – percuma atau berbayar. Mari mulakan sekarang.

Cara Memindahkan Laman Percuma ke Akaun Wix Lain

Sekiranya anda menjalankan laman web percuma yang dibuat dengan Wix dan anda ingin memindahkannya ke akaun lain dalam sistem, ingat langkah-langkah berikut yang akan membantu anda mempermudah tugas:

 1. Log masuk dengan akaun semasa anda dan sampai ke papan pemuka laman web anda;
 2. jilat “Tindakan Tapak” butang ada di sana dan kemudian klik Butang “Pindahkan Tapak”;
 3. Pemindahan laman web Wix

 4. Anda akan ditawarkan untuk masuk alamat e-mel penerima di medan yang sesuai (ingat bahawa e-mel itu wajib dihubungkan dengan akaun Wix baru yang anda ingin pindahkan);
 5. Klik butang “Transfer Site” di sana dan kemudian klik butang “Tutup”. Setelah menyelesaikan langkah ini, penerima akan mendapat e-mel jemputan yang harus disahkan untuk mengaktifkan proses pemindahan. Sejurus selepas itu, sistem akan menghasilkan langkah-langkah yang harus diselesaikan oleh penerima untuk menerima hak pemilikan;
 6. Pemindahan Wix - terima hak pemilikan

 7. Terima Hak Pemilikan (jika diperlukan). Sekiranya anda ingin menerima hak laman web bersama dengan pemindahannya, ikuti langkah yang tertera di atas. Dalam kes ini, pemilikan laman web akan dipindahkan secara automatik bersama dengan laman web ke akaun baru. Sekiranya anda tidak berhasrat untuk memindahkan hak pemilikan, tetapi ingin menambahkan penyumbang lain (atau beberapa daripadanya) pergi ke halaman “Peranan dan Kebenaran” untuk mendapatkan panduan terperinci mengenai cara menjemput pelbagai jenis penyumbang, yang akan membantu anda dalam pengurusan laman web selanjutnya. Di sinilah anda dapat memberikan peranan dan hak pemilikan kepada rakan sekerja anda.
  Perlu juga disebutkan bahawa mungkin untuk memindahkan hak pemilikan laman web kepada satu pengguna hanya pada satu masa. Sekiranya anda memutuskan untuk memulakan pemindahan baru sebelum yang pertama selesai, proses sebelumnya akan dibatalkan secara automatik;
 8. Wix - sahkan pemindahan

 9. Tukar URL Laman web. Sejauh nama pengguna akaun dimasukkan ke dalam URl laman web percuma yang kelihatan seperti https://username.wixsite.com/sitename, anda harus menukar URL laman web percuma setelah dipindahkan ke akaun baru;
 10. Periksa Elemen Laman Web. Semua fail media (video, gambar dan muat naik lain) umumnya dikaitkan dengan laman web Wix anda. Semasa memindahkannya ke akaun lain dalam sistem, mereka akan dipaparkan di sana dan akan tetap tersedia di Pengurus Media akaun baru. Perkara yang sama berlaku untuk kenalan laman web, termasuk pelanggan, pelanggan, pengguna, yang mempunyai halaman khusus ahli, dll. Namun, masuk akal untuk memeriksa bahawa selepas pemindahan projek kerana maklumat ini akan dikeluarkan secara automatik dari akaun lama setelah proses selesai ;
 11. Kawal Pemindahan Tetapan Pemasaran E-mel. Tidak seperti elemen dan kenalan laman web utama, semua kempen pemasaran e-mel tidak hanya berpindah ke akaun Wix yang baru, tetapi juga tetap tersedia di akaun lama.

Langkah-langkah yang disenaraikan di atas hanya berlaku untuk laman web standard, tetapi bagaimana dengan kedai dan blog dalam talian?

Sebenarnya, proses memindahkan projek-projek ini hampir tidak berubah. Sekiranya anda memutuskan untuk memindahkan laman web eCommerce ke akaun Wix baru, semua tetapan, produk dan katalog akan dipindahkan ke akaun ini juga. Perlu diingat bahawa produk digital dipindahkan secara automatik, sementara fail digital memerlukan muat naik tambahan setelah pemindahan selesai.

Bercakap mengenai blog Wix, anda harus tahu bahawa tidak mungkin mengedit catatan blog yang ada setelah proses pemindahan laman web selesai. Walau bagaimanapun, anda akan dapat menambahkan catatan baru dan menyatukan fail media ke dalamnya, apabila diperlukan. Selain itu, akaun baru akan membolehkan anda mengaktifkan / mematikan pilihan komen untuk catatan yang tinggal, menandakannya sebagai diketengahkan dan menghapusnya apabila diperlukan. Catatan seperti itu akan tersedia untuk dibaca di laman web langsung baru anda, tetapi catatan tersebut tidak dapat diakses di bahagian Pengurus Pos di papan pemuka.

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai proses pemindahan laman web Wix percuma dari satu akaun ke akaun lain. Seperti yang anda lihat, sama sekali tidak rumit, tetapi masih ada nuansa penting yang mungkin anda terlepas pandang kerana sistem anda tidak sedar. Sekarang, mari kita beralih ke pemindahan laman web yang didaftarkan di akaun Premium. Adakah terdapat perbezaan antara proses dan proses mana yang lebih rumit dan memakan masa? Teruskan untuk mengetahui sekarang.

Cara Memindahkan Laman Premium ke Akaun Wix Lain

Proses memindahkan laman web Premium Wix ke akaun lain hanya mengambil masa beberapa minit dan merangkumi beberapa langkah yang mesti dimiliki. Bersama dengan laman web ini, anda juga perlu memindahkan nama domain yang dihubungkan dengannya, alamat e-mel yang dilampirkan ke domain (jika ada) serta aplikasi Premium yang disambungkan ke laman web. Sama seperti dengan laman web percuma, hak pemilikan boleh dipindahkan hanya kepada satu pengguna pada satu masa. Permulaan pemindahan kedua sehingga selesai yang pertama akan mengakibatkan pembatalannya. Ingat perkara itu. Inilah yang harus anda lakukan untuk memindahkan laman web Premium Wix ke akaun baru:

 1. Log masuk ke akaun Wix anda dan mengakses papan pemuka laman web anda;
 2. Klik butang “Tindakan Laman” dan kemudian butang “Pindahkan Tapak”;
 3. Cari borang Transfer Ownership dan isikan. Berikan alamat e-mel penerima, pilih atau tolak pilihan pemindahan berikut: Transfer Premium Plan (rancangan laman web yang dinaik taraf dipindahkan secara automatik bersamanya) dan Pindahkan Domain (domain dan peti mel yang disambungkannya dipindahkan dengan laman web juga).
 4. Pilih atau Tolak Kotak Centang “Tetaplah Saya sebagai Pentadbir”. Sekiranya anda memutuskan untuk memilih pilihan, anda akan tetap menjadi penyumbang utama laman web, yang mempunyai hak akses terhad. Dalam kes ini, pemilik laman web baru dapat membatalkan hak akses projek anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda memutuskan untuk menolak pilihan tersebut, anda tidak lagi dapat mengurus, mengemas kini dan mengedit laman web.
 5. Pilih atau Tolak Kotak Centang “Buat Salinan”. Sekiranya anda memutuskan untuk memilih, salinan laman web anda tidak akan berubah dalam akaun anda setelah proses pemindahan selesai. Sekiranya anda tidak mencentang kotak, salinan laman web tidak akan disimpan di akaun, tetapi anda berpeluang untuk mengeditnya sebagai penyumbang, jika anda mempertahankan hak pentadbir.
 6. Selesaikan Proses Pemindahan. Setelah menyelesaikan langkah-langkah yang disebutkan di atas dan memilih pilihan yang disukai, anda akan ditawarkan untuk mengklik butang “Seterusnya”, menyemak perincian proses pemindahan semasa dan nota yang ada, pilih kotak pilihan pengesahan. Kemudian anda harus mengaktifkan butang “Transfer Ownership” dan menyelesaikan prosesnya dengan mengklik butang “Faham”.
  Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, penerima akan mendapat e-mel jemputan yang harus disahkan untuk menyelesaikan pemindahan. Ini harus dilakukan selama 3 hari, jika tidak, pautan pengesahan akan tamat.
  Setelah selesai pemindahan laman web Premium ke akaun Wix yang baru, anda akan ditawarkan percubaan percuma selama 14 hari. Bayaran balik untuk projek Premium yang dipindahkan adalah mustahil.
 7. Periksa Syarat Pemindahan Pemilikan. Semasa memindahkan langganan berbayar bersama domain, laman web dan aplikasi Premium, semua pembayaran yang dilakukan setelah itu akan diuruskan oleh pemilik baru. Pemilikan laman web akan dipindahkan secara automatik bersama dengan laman web ke akaun baru.
  Sekiranya anda tidak berhasrat untuk memindahkan hak pemilikan, tetapi ingin menambahkan penyumbang lain (atau beberapa daripadanya) pergi ke halaman “Peranan dan Kebenaran”. Di sinilah anda akan mengetahui garis panduan terperinci mengenai cara menjemput pelbagai jenis penyumbang untuk membantu anda dalam pengurusan laman web selanjutnya.
 8. Kaji Elemen Laman Web. Semua fail media (video, gambar dan muat naik lain) umumnya dikaitkan dengan laman web Wix anda. Semasa memindahkannya ke akaun lain dalam sistem, mereka akan dipaparkan di sana dan akan tetap tersedia di Pengurus Media akaun baru. Perkara yang sama berlaku untuk kenalan laman web, termasuk pelanggan, pelanggan, pengguna, yang mempunyai halaman khusus ahli dan lain-lain.
  Namun, masuk akal untuk memeriksa bahawa setelah pemindahan projek kerana maklumat ini akan dikeluarkan secara automatik dari akaun lama setelah prosesnya selesai. Sekiranya anda memutuskan untuk memindahkan kedai web Wix anda ke akaun lain, semua tetapan, produk dan koleksi mereka akan dipindahkan ke akaun baru secara automatik setelah proses selesai.
 9. Kawal Pemindahan Tetapan Pemasaran E-mel. Tidak seperti elemen dan kenalan laman web utama, semua kempen pemasaran e-mel tidak hanya berpindah ke akaun Wix yang baru, tetapi juga tetap tersedia di akaun lama.

Ini semua berkaitan dengan memindahkan laman web Premium Wix ke akaun lain dalam sistem. Tidak ada yang terlalu rumit mengenai proses ini walaupun untuk pemula. Walau bagaimanapun, selalu ada risiko untuk mengabaikan nuansa penting, jika anda tidak pernah melakukannya sebelumnya. Teruskan membaca untuk mengetahui masalah utama proses pemindahan laman web yang berkaitan.

Sebab Penyelesaian Masalah Pemindahan Laman Web Wix Terungkap

Masalahnya ialah jumlah pengguna yang ada tidak menyedari sebab-sebab penting yang akhirnya boleh mencetuskan masalah dengan pemindahan laman web Wix. Lihat sekarang untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi selepas itu.

 • Tamat Tempoh Jemputan. Seperti yang dinyatakan di atas, jangka masa luput pautan jemputan yang dihantar dalam e-mel adalah 3 hari. Sekiranya penerima gagal mengesahkan jemputan dan menerima pemindahan selama ini, pautan akan memberi inspirasi dan menjadi mustahil untuk menyelesaikan pemindahan sekaligus. Pengguna perlu menghantar pautan pemindahan sekali lagi, yang akan memerlukan lebih banyak masa.
 • Pembatalan Peti Mel. Sekiranya anda merancang untuk memindahkan laman web dengan domain bersambung yang disertakan dengan kotak mel yang dilampirkan, anda tidak akan dapat membatalkan peti mel setelah anda memulakan proses pemindahan.
 • Pembatalan Pelan Premium dan Domain. Tidak dibenarkan membatalkan langganan Premium atau setelah permulaan proses pemindahan laman web. Ini juga berlaku untuk rancangan berbayar yang dalam tempoh percubaan 14 hari. Begitu juga, dilarang memutuskan atau membatalkan nama domain atau menukar nama domain utama setelah anda memulakan proses pemindahan.
 • Pembatalan Aplikasi Pihak Ketiga Bersepadu. Sekiranya laman web yang ingin anda pindahkan ke akaun Wix baru dilengkapi dengan aplikasi pihak ketiga bersepadu, anda tidak akan dapat membatalkannya. Begitu juga, tidak dibenarkan menambahkan aplikasi baru setelah pemindahan bermula.

Sama ada anda mempunyai laman web percuma atau berbayar yang didaftarkan dengan Wix, anda mungkin perlu memindahkannya ke akaun lain dengan alasan yang berbeza. Itu tidak rumit seperti yang awalnya kelihatan, tetapi masih ada langkah yang mesti diikuti untuk menjayakan proses tersebut. Mudah-mudahan, panduan yang disenaraikan di atas akan berguna kepada anda semasa menyelesaikan tugas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map