Cara Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru

Cara Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru


Bila-bila masa melancarkan laman web baru, kami mencari masa aktif 100%, masa memuatkan halaman lampu suluh, harga berpatutan, dan ciri kaya yang ditetapkan dengan kos minimum. Malangnya, sebilangan kecil WordPress penyedia hosting berfungsi dengan cara itu. Sebilangan dari mereka gagal memberikan kapasiti, keselamatan, dan prestasi yang mencukupi menjadikan perniagaan dan pemilik laman web memindahkan laman WordPress ke host lain.

Sebilangan kecil benar-benar bersemangat untuk menangani proses migrasi, kerana ia boleh menyebabkan waktu henti, kehilangan lalu lintas, dll, jika platform hosting semasa tidak memenuhi kehendak projek, ia boleh mengakibatkan masalah yang lebih serius pada masa akan datang terutamanya untuk laman web yang semakin meningkat dan dijual.

Walaupun tidak ada senario yang sempurna untuk setiap laman web, kami telah melakukan senarai langkah penting untuk berhijrah ke host lain dengan laman web WP anda dengan kerugian minimum. Anda akan dapat mengendalikan prosesnya sendiri tanpa perlu mengupah pakar pihak ketiga.

Sebab Utama untuk Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru

Sebelum anda menyelami proses pemindahan laman web, mari kita lihat beberapa sebab penting mengapa anda sebenarnya mahu berpindah ke host lain. Sebuah laman web menentukan kejayaan perniagaan masa depan anda walaupun terdapat niche. Itulah sebabnya anda mengharapkan keselamatan dan prestasi 100%. Malangnya, tidak semua penyedia hosting dapat menyokong jaminan mereka. Oleh itu, alasannya adalah seperti berikut:

Waktu Henti Biasa

Secara harfiah, semua penyedia hosting mengaku menawarkan uptime 99,99%. Kadar penting bagi mana-mana laman web untuk mengelakkan kehilangan lalu lintas atau pengoptimuman SEO yang rosak. Waktu rehat yang terlalu banyak boleh mengakibatkan perkara berikut:

 • Kerugian Jualan. Terutamanya merujuk kepada projek eCommerce. Apabila laman web anda tidak berfungsi, ia tidak akan menghasilkan pendapatan. Hasilnya, anda akan kehilangan petunjuk serta bakal pelanggan dan wang, tentu saja.
 • Kerosakan SEO. Waktu henti yang semakin lama semakin merugikan kedudukan SEO laman web. Enjin carian akan mempunyai alasan yang cukup untuk mendorong laman web anda turun berbanding dengan pesaing yang berfungsi lebih stabil.
 • Reputasi Web Buruk. Bayangkan pengguna terdesak untuk melayari laman web anda tetapi gagal menjalani waktu henti biasa. Ini memberi kesan buruk terutama jika anda berurusan dengan ceruk B2B.

Kelajuan Memuatkan Laman Web Rendah

Akibat buruk dari kelajuan pemuatan halaman rendah hampir sama dengan waktu henti biasa. Ini menghasilkan peringkat SEO yang buruk dan juga kesan buruk pengguna. Atas sebab ini, anda mungkin memerlukan penyedia hosting yang menggunakan teknologi moden untuk meningkatkan kadar tersebut. Idea yang baik adalah mencari ciri berikut:

 • SSD terkini bukannya pemacu cakera keras biasa untuk membaca data dengan lebih cepat menghasilkan keseluruhan prestasi laman web yang lebih baik.
 • Sumber yang dipertingkatkan dengan pelaksanaan rangkaian hosting berasaskan awan yang digabungkan dengan lingkungan VPS untuk projek web yang besar dan kompleks.
 • Cache yang lebih baik dengan bantuan pemalam tambahan, akses CDN, dll.

Sudah tentu, ciri tambahan dikenakan dengan bayaran tambahan. Namun, mereka sememangnya bernilai wang itu, terutamanya dalam jangka masa panjang.

Kekurangan Keselamatan Digital

Semasa mengurus laman web anda, anda harus yakin 100% bahawa ia beroperasi dengan cara yang paling selamat. Penyedia hosting harus memberikan cara untuk mencegah projek daripada penipuan, penipuan, spam, dll. Lebih-lebih lagi, anda mungkin memerlukan lebih banyak ciri yang dipertingkatkan untuk melindungi laman web dari DDoS dan jenis serangan atau program jahat.

Kemas kini sistem automatik, sandaran biasa, alat keselamatan anti-spam, pemantauan automatik dan pembetulan ralat – jika platform hosting gagal menyediakan semua ini, anda semestinya memindahkan laman WordPress anda ke host baru.

Kebebasan Penyesuaian Terhad

Sebagai platform sumber terbuka, WordPress CMS memastikan banyak peluang reka bentuk dan penyesuaian laman web. Walau bagaimanapun, mereka memerlukan kemahiran teknikal yang baik sementara pemula dan bukan juruteknik mungkin mencari penyelesaian yang dioptimumkan WP yang lebih mudah digunakan.

Sebagai contoh, lebih baik mempunyai integrasi WP yang lancar daripada membuat CMS sendiri. Di samping itu, anda akan senang plugin diselaraskan dan dikemas kini secara automatik daripada menguruskannya secara manual.

Sokongan Pelanggan yang tidak berdaya

Mematuhi laman web anda dan tidak ada yang menolong adalah mimpi buruk. Penyedia hosting yang tidak mempunyai pasukan sokongan yang berpengalaman akan menghasilkan masalah besar setiap kali anda mempunyai masalah teknikal, kerosakan laman web, masalah dengan pembaharuan rancangan, dll..

Itu hanya beberapa sebab mengapa anda mungkin perlu memindahkan laman WordPress anda ke hos baru. Dengan begitu banyak penyelesaian yang dioptimumkan WP, anda pasti akan menemui penyelesaian yang lebih baik. Apa yang anda perlukan adalah mempelajari proses migrasi sebanyak mungkin untuk mengatasinya sendiri.

7 Langkah untuk Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru

Proses penghijrahan nampaknya sukar. Ternyata pemilik laman web juga tidak perlu mengupah pakar pihak ketiga untuk mengatasinya. Yang anda perlukan hanyalah sedikit perhatian dan panduan langkah demi langkah dengan semua peringkat yang dijelaskan secara terperinci. Jadi, inilah anda!

Prosesnya merangkumi peringkat berikut:

 1. Cari alternatif yang baik untuk hos yang ada.
 2. Sandarkan fail laman web.
 3. Eksport pangkalan data laman web.
 4. Buat pangkalan data WP baru pada hos baru.
 5. Edit fail.
 6. Import pangkalan data dan muat naik fail WP.
 7. Kemas kini pelayan nama domain dan buat beberapa langkah terakhir.

Sekarang, mari kita perhatikan lebih dekat setiap tahap.

Langkah 1. Cari Alternatif Hosting

Peringkat pertama adalah mencari hos baru dengan semua ciri yang telah kita bincangkan sebelumnya. Membandingkan dan membezakan pilihan yang berbeza. Pastikan platform memuaskan anda sepenuhnya dari segi keselamatan, prestasi, integrasi atau kemudahan penggunaan.

Penyedia hosting yang kuat memberikan penyelesaian yang dioptimumkan WP untuk pelbagai jenis projek. Mereka termasuk pakej hosting untuk laman web sederhana dengan biaya minimum serta penyelesaian untuk mengembangkan perniagaan dan projek eCommerce dengan sekumpulan plugin, cara keselamatan, dan sumber daya yang relevan untuk prestasi yang stabil.

Bluehost

Cuba Bluehost Sekarang

Apa yang ingin kami sampaikan ialah jika anda memutuskan untuk berpindah ke host lain, ini harus menjadi padanan terbaik untuk WordPress anda. Bluehost mungkin merupakan penyelesaian hosting teratas dengan tawaran yang dioptimumkan untuk WP untuk projek berasaskan kandungan dan eCommerce. Ia terbukti paling dipercayai dari segi prestasi, keselamatan, dan ciri yang disediakan.

Langkah 2. Sandarkan Fail Laman Web

Ideanya adalah untuk memuat turun semua fail laman web dalam folder tempatan yang terdapat di PC atau komputer riba anda. Di satu pihak, ini akan membolehkan anda menyimpan semua konfigurasi dan elemen laman web penting. Sebaliknya, penghijrahan selanjutnya tidak mungkin dilakukan tanpa fail tersebut.

Untuk menangani proses tersebut, anda memerlukan:

 1. Pasang alat program FTP.
 2. Sambung ke hos web semasa.
 3. Buat folder berasingan di komputer anda.
 4. Muat turun fail laman web di bawah direktori ke folder itu.
 5. Sandarkan fail WordPress

Beberapa plugin dapat membantu menjadikan prosesnya kurang rumit. Walau bagaimanapun, pendekatan manual masih diperlukan.

Langkah 3. Eksport Pangkalan Data Laman Web

Prosesnya hanya terasa rumit. Sebagai peraturan, anda boleh menyelesaikan tahap ini dalam dua langkah mudah. Pada mulanya, anda perlu log masuk ke pelayan web anda dan masukkan panel kawalan. Tahap seterusnya adalah mencari aplikasi PHPMyAdmin dan menempatkan pangkalan data laman web di sana. Langkah terakhir adalah menggunakan menu navigasi dan klik pada tab “Eksport”.

Sebagai peraturan, penyedia hosting menggambarkan tahap tertentu dalam panduan dan artikel mereka. Sekiranya anda masih menghadapi masalah dengan tahap tertentu, jangan ragu untuk menghubungi pasukan sokongan pelanggan tuan rumah untuk memberikan bantuan.

Langkah 4. Buat Pangkalan Data Laman Baru

Perkara terakhir yang perlu anda sediakan sebelum migrasi adalah log masuk ke host baru dan membuat pangkalan data fail baru di sana. Ideanya adalah untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk laman web merasa selesa dalam ekosistem hosting barunya. Langkahnya juga penting untuk proses pemasangan WordPress.

Sekarang anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Log masuk ke hos baru menggunakan kelayakan yang disediakan.
 2. Masukkan panel kawalan dan pastikan ada aplikasi MySQL.
 3. Pergi ke tetapan MySQL dan buat pangkalan data baru. Jangan lupa untuk menunjukkan nama pangkalan data yang merujuk ke laman web anda.
 4. Pangkalan data MySQL baru

 5. Buat akaun pengguna baru dan pautkannya dengan pangkalan data baru.
 6. Tuliskan nama pengguna dan kata laluan dan pastikan pengguna baru mempunyai semua keistimewaan.

Sekarang, anda boleh melangkah ke peringkat seterusnya.

Langkah 5. Edit Fail

Pergi ke folder di komputer anda dengan fail laman web yang dieksport. Cari wp-config.php dan salin ke folder tempatan yang lain. Langkahnya sangat mustahak untuk mengelakkan pangkalan data daripada kehilangan fail atau kerosakan sekiranya berlaku sesuatu. Fail itu sendiri nampaknya menjadi penghubung antara pangkalan data dan WordPress. Anda mungkin menggunakannya untuk memulihkan perubahan pada masa akan datang.

Sediakan wp-config

Sekarang anda perlu membuat beberapa perubahan penting dalam final yang asal agar sesuai dengan akaun tuan rumah baru anda. Perubahan tersebut merangkumi nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan yang telah anda tulis semasa peringkat sebelumnya.

Langkah 6. Import pangkalan data dan muat naik fail WP

Sekarang, anda bersedia untuk mengimport pangkalan data baru ke host baru bersama dengan fail WordPress. Untuk melakukannya, anda perlu memasukkan papan pemuka akaun baru dan mencari aplikasi phpMyAdmin. Kemudian kita mempunyai pangkalan data baru yang sudah dibuat. Buka dan klik pada bar navigasi “Import”.

Sistem akan membolehkan anda memilih folder dengan fail dari komputer tempatan anda untuk dimuat turun. Pilih fail SQL yang telah kami eksport semasa peringkat pertama. Tunggu sebentar sehingga folder dimuat turun. Masa bergantung pada jumlah fail dan juga ukuran folder.

Yang terakhir adalah menggunakan alat FTP untuk mengimport fail laman web WordPress dan meletakkannya di folder baru yang dibuat di host cPanel. Anda mungkin juga perlu menunggu sebentar. Catatan: simpan fail tersebut di komputer tempatan anda kecuali proses pengimportan berjaya diselesaikan. Jangan tergesa-gesa untuk menghapusnya.

Langkah 7. Pergerakan Akhir

Peringkat terakhir adalah memastikan pengunjung laman web anda akan diarahkan ke lokasi baru. Di sinilah kemas kini pelayan domain diperlukan. Prosesnya bergantung pada sama ada anda pernah mendaftarkan nama domain secara berasingan atau menggunakan hos sebelumnya.

Sekiranya anda memilih pendaftar domain, anda hanya perlu mengedit pelayan nama DNS. Sebagai peraturan, penyedia hosting menunjukkan mereka untuk mengemas kini di bahagian yang berkaitan. Cukup pergi ke tetapan domain, tekan “Kelola DNS”, dan masukkan nilai yang diberikan oleh host baru.

Sekiranya anda berpindah ke host lain bersama dengan domain, anda perlu memasukkan pangkalan data dan menukar nilai URL_rumah dan URL di panel kawalan.

Berita baiknya ialah sebilangan penyedia hosting yang dioptimumkan untuk WP sertakan pemindahan domain dan laman web percuma dalam rancangan mereka. Ciri hebat bagi mereka, yang tidak mahu menguruskan proses secara manual kerana takut mengarahkan orang ke lokasi laman web lama.

Kesimpulannya

Seperti yang anda nampak, penghijrahan laman web WordPress ke hos baru tidak begitu rumit seperti yang disangka. Anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah mudah atau memilih ciri migrasi laman web percuma yang disampaikan oleh beberapa penyedia hosting.

Sekiranya anda menangani migrasi secara manual, anda juga boleh memilih beberapa plugin dan alat untuk membuat eksport pangkalan data lebih mudah dan cepat. Tidak kira apa yang anda pilih, pastikan tuan rumah baru membawa semua kemudahan, instrumen, dan sumber daya yang diperlukan untuk menjamin kelancaran operasi laman web. Bluehost adalah platform yang merangkumi semua pakej hosting terbaik yang dioptimumkan untuk WordPress yang dinyatakan di atas.

Cuba Bluehost Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map