Cara Mengesan CMS Laman Web

cara mengesan cms laman web


Kadang-kadang ada keperluan untuk mengetahui CMS atau pembangun laman web yang menjadi asas laman web. Pengguna mungkin memerlukan maklumat ini hanya kerana rasa ingin tahu atau keinginan mereka untuk memahami teknologi apa yang paling sesuai untuk jenis projek ini.

Setelah mengetahuinya, sangat mungkin anda ingin membuat laman web yang serupa atau menyalinnya secara terperinci. Intinya turun ke satu-satunya tujuan – bagaimana mendapatkan maklumat mengenai CMS di mana laman web dibina.

Terdapat tiga cara untuk mengesan mesin di belakang laman web: aplikasi perkhidmatan dalam talian, komunikasi dengan pemiliknya atau memeriksa kodnya. Tidak ada yang dapat dipercayai 100%, tetapi, jika anda berusaha dengan bersungguh-sungguh, peluang untuk mengetahui platform ini akan meningkat.

1. Perkhidmatan untuk Mengesan Teknologi Laman Web

WEBDATASTATS

laman web web

Statistik WebData – adalah perkhidmatan yang dipercayai, yang memungkinkan untuk mengesan CMS laman web dan mencari pangkalan data domain laman web oleh CMS. Platform ini menawarkan pangkalan data CMS, kerangka kerja dan pembangun laman web yang paling luas, yang kini merangkumi lebih dari 1000 sistem yang paling popular. Selain menentukan CMS sebuah laman web dibuat, perkhidmatan ini juga memungkinkan untuk mengkategorikan laman web yang diperlukan ke dalam kategori berkenaan dengan kriteria anda sendiri, mendapatkan maklumat hubungan yang diperoleh dari laman web tersebut, melihat sejarah migrasi CMS nama domain dll..

Pembangun WebDataStats memeriksa secara manual setiap laman web yang sedang dianalisis untuk memastikan pengesanan CMS betul. Mereka mengemas kini pangkalan data CMS perkhidmatan setiap bulan untuk memastikan hasil yang paling jelas dan tepat. Sekiranya sistem tidak dapat mengesan CMS laman web untuk beberapa sebab, pembangunnya memeriksa sumber tersebut secara manual untuk menambahkan lagi platform yang tidak dapat dikesan ke pangkalan data mereka. Ini akhirnya dapat memastikan hasil yang terbaik dan paling dipercayai.

Mengesan CMS Laman Web

WHATCMS

Whatcms

WhatCMS – adalah perkhidmatan berasaskan web yang digunakan untuk mengesan laman web kerangka kerja yang dibina. Kami mengujinya di laman web kami dan benar-benar terkejut dengan hasilnya. Ia mengesan data yang tepat mengenai CMS blog kami tanpa masalah sama sekali. Sistem ini berfungsi dengan cepat (2-3 saat cukup untuk mengetahui hasilnya), namun memberikan jumlah maklumat minimum, namun cukup banyak. Anda tidak perlu melayari laman web untuk mencari nama mesin kerana perkhidmatan ini membolehkan mengesan sekitar 170 CMS, pembangun laman web dan kerangka kerja – baik berbayar dan percuma.

Beberapa laman web dibina di beberapa CMS sekaligus (OpenCart, blog WordPress, forum vBulletin dll.). Untuk mengesan raksasa seperti itu, anda boleh menggunakan pilihan definisi untuk setiap halaman atau bahagian.

Mengesan CMS Laman Web

BANGUNAN

Dibina dengan

Dibina Dengan – adalah perkhidmatan popular lain yang dapat memberikan banyak maklumat atas permintaan anda: sistem analitik yang disambungkan, widget, ketersediaan versi mudah alih, skrip dan peraturan CSS yang digunakan, penyedia hosting, sijil SSL, pelayan web dan lain-lain. Maklumat terperinci tersebut akan berguna untuk webmaster . Seorang pemula mudah tersesat di dalamnya dan ada risiko bahawa separuh daripada maklumat ini tetap tidak jelas.

Sistem ini segera mengesan CMS laman web kami dibina. Anda hanya perlu mencari maklumat yang diperlukan dalam senarai data yang panjang.

Kesan Platform Laman Web

CMSDETEK

CMSdetect

Pengesan CMS – adalah satu sistem yang lebih baik, yang dilengkapi dengan alat pengesan CMS yang kuat yang digunakan untuk mengetahui kerangka, CMS atau teknologi lain yang digunakan oleh laman web. Diberikan oleh Alat Web Dalam Talian, perkhidmatan ini dapat mengenali lebih dari 100 CMS yang paling popular dan banyak digunakan. Anda juga dapat mengetahui banyak maklumat, statistik, teknologi yang berkaitan dengan laman web di sini. Prosesnya cukup mudah dan pantas.

Anda hanya perlu menjangkau perkhidmatan, memberikan URL laman web yang anda minati dan tekan butang Enter. Hanya dalam beberapa saat, anda akan melihat maklumat terperinci mengenai CMS atau pembangun laman web yang digunakan laman web.

CMS Detector tidak berjaya mengenali sistem yang dibina blog kita, yang menjadikan keberkesanan dan kebolehpercayaannya agak meragukan.

Mengesan Rangka Kerja Laman Web

WAPPALYZER

Wappalyzer

Wappalyzer – adalah utiliti merentas platform yang terkenal, yang dapat membongkar kerangka kerja, teknologi dan pembangun laman web yang digunakan dengan berkesan. Alat ini dapat mengesan Sistem Pengurusan Kandungan yang paling popular, mesin eCommerce, alat analitik web, perisian pelayan dan teknologi lain yang mungkin diliputi oleh laman web..

Untuk mengetahui CMS dan widget di belakang mana-mana laman web, anda harus mengakses laman web rasmi perkhidmatan, tentukan URL laman web yang ingin anda periksa dan lancarkan proses pengimbasan. Wappalyzer juga tersedia sebagai pelanjutan perisian dan penyemak imbas yang boleh dimuat turun. Oleh itu, terpulang kepada anda untuk memilih varian yang paling sesuai berdasarkan kekerapan penggunaan perkhidmatan dan keberkesanannya.

Kami cuba membuat analisis blog kami dengan Wappalyzer dua kali. Percubaan pertama tidak berjaya kerana terlalu banyak sistem. Selepas percubaan kedua, Wappalyzer juga tidak mengenali enjin di belakang blog kami.

Kesan Teknologi Laman Web

RESCAN

Cari semula

Cari semula – adalah perkhidmatan dalam talian yang dapat membantu anda mengenal pasti kerangka kerja, CMS dan teknologi di sebalik laman web yang anda sediakan. Secara keseluruhan, sistem ini dapat mengimbas lebih daripada 305 juta laman web di lebih daripada 1550 zon domain.

Selain menyediakan senarai alat dan teknologi yang didasarkan pada laman web, Rescan juga menjalankan alat analisis laman web percuma yang membantu anda mengetahui maklumat terperinci mengenai laman web yang sedang dikaji, statistiknya, status peringkat Alexa, alamat IP, web jenis pelayan, negara asal, maklumat halaman kod dan parameter terperinci lain. Berdasarkan hasil ujian kami, Rescan berjaya mengenal pasti beberapa teknologi di sebalik blog kami, yang merupakan faktor yang cukup baik.

Mengesan CMS Laman Web

Kesimpulannya

Penggunaan perkhidmatan definisi enjin laman web automatik dalam talian adalah kaedah termudah dan paling senang untuk mengetahui maklumat ini bagi kebanyakan pengguna. Kaedah ini mendapat populariti baik dengan pemula dan profesional reka bentuk web.

Sudah tentu bahawa ketepatan penentuan berbeza dari satu alat ke alat yang lain, tetapi tidak ada yang menghalangi anda untuk menggunakan 3-4 perkhidmatan dalam talian yang serupa pada satu masa dan membandingkan hasil yang diperoleh.

2. Analisis Kod Laman Web HTML

Kaedah pengesanan kedua adalah menganalisis kod laman web HTML di Google Chrome (klik kanan tetikus di laman web, “Pratonton Kod Halaman Web” Ctrl + U). Perkara ini tidak begitu senang dan tidak berfungsi dengan baik dalam banyak kes. Walau bagaimanapun, kaedah itu patut dicuba. Anda harus mencari kod antara tag «…». Sebagai peraturan, nama CMS disediakan dalam tag meta “generator”. Banyak webmaster memadam teg ini untuk menyembunyikan maklumat berharga ini dari robot, orang dan virus. Ini adalah kaedah mudah untuk mengamankan laman web anda dari sebarang serangan penggodam klasik di platform.

CMS Manual Mengesan

Anda juga dapat mengenali parameter atau ciri CMS utama berdasarkan struktur kod (ini hanya berlaku untuk pengguna berpengalaman) atau dengan nama templat yang dapat anda lihat dalam struktur folder laman web. Pilih tab “Sumber” dalam mod pratonton kod dan cari katalog dengan kata “Tema” atau “Templat” dalam tajuk. Sub katalog secara amnya ditentukan dengan nama templat yang digunakan, di mana semua failnya disimpan. Cari nama ini di Google untuk mengetahui senarai CMS yang berlaku untuk versi reka bentuk semasa. Malangnya, mungkin terdapat beberapa varian. Oleh itu, ingatlah.

3. Kejuruteraan Sosial

Kaedah ketiga adalah dengan bertanya kepada pentadbir atau pembangun mengenai CMS atau pembina laman web laman web berdasarkan. Anda boleh menghubungi pemilik laman web atau orang yang bertanggungjawab untuk reka bentuk laman web dengan pertanyaan ini sama ada melalui borang hubungan atau melalui rangkaian sosial. Ini tidak menjamin bahawa anda akan mendapat jawapan – ini bergantung kepada ketepatan dan ketepatan rumusan pertanyaan, mood seseorang yang anda berkomunikasi dan beberapa sebab yang munasabah seperti keselamatan atau kesedaran maklumat ini.

Puji laman web ini, katakan bahawa anda menyukai teknologi yang digunakannya dan bahawa anda bersedia untuk membuat projek yang serupa, tetapi dalam bidang lain. Tanyakan berapa lama masa yang diperlukan untuk membangunkan laman web, berharap kejayaan dan promosi yang berkesan ke sumber tersebut dll. Dengan kata lain, tanya dengan saksama tentang fakta yang anda berminat untuk tidak menyinggung perasaan pemilik atau pentadbir.

Laman web yang dibuat oleh studio web sering mengandungi jejak dengan nama dan pautan mereka. Adalah sangat logik bahawa orang, yang telah merancangnya, mengetahui sistem tempat laman web tersebut. Anda juga boleh meminta bantuan mereka dengan ramah. Anda akan kelihatan seperti pelanggan yang berpotensi (bertanya tentang kos pembangunan laman web), yang meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan jawapan yang diinginkan.

Pokoknya

Apa sahaja matlamat yang anda capai untuk mengesan CMS laman web pihak ketiga, lebih mudah dan senang untuk melakukannya dengan menggunakan salah satu perkhidmatan dalam talian yang khusus. Untuk melakukan itu, cukup untuk memberikan nama domain di bidang yang diperlukan dan tunggu sehingga sistem akan mengimbas laman web. Sekiranya laman web berfungsi pada CMS yang ditulis secara manual atau telah diubah suai secara mendalam, pertanyaan anda tidak akan berjaya. Kadang kala, anda mungkin menghadapi kesilapan mudah – tidak ada kemungkinan 100% untuk mendapatkan jawapan di sini.

Untuk meningkatkan kebolehpercayaan proses definisi kerangka, adalah wajar untuk memeriksanya dengan beberapa sistem sekaligus. Pilih yang telah kami daftarkan dalam siaran atau perkhidmatan lain pilihan anda – tidak banyak masalah. Kesemuanya berfungsi dengan baik. Sekiranya hasil imbasan adalah sama, anda boleh memastikan kebenaran ujiannya. Sekiranya terdapat perbezaan, masuk akal untuk menggunakan alat tambahan dan memilih varian paling kerap yang dihasilkannya. Sebagai peraturan, tidak ada perbezaan yang serius di sini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map