Cara Menghoskan Laman Web secara Percuma

Cara Menghoskan Laman Web secara Percuma


Memilih a hosting yang betul sangat penting untuk mana-mana laman web. Ia memastikan kelancaran operasi, keselamatan, dan kestabilan. Namun, memilih yang betul mungkin menjadi tugas yang menakutkan. Pemilik laman web harus mempertimbangkan pelbagai faktor penting termasuk lebar jalur, penyimpanan SSD, sandaran, dan puluhan istilah lain yang mungkin tidak masuk akal, terutama bagi bukan juruteknik.

Apakah hosting terbaik? Berapa yang perlu anda bayar? Apa ciri yang anda akan dapat dengan harga tersebut? Ini semua mengenai meneliti, membandingkan, dan membandingkan pelbagai tawaran. Atas sebab ini, hosting web percuma mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik untuk permulaan. Anda akan berpeluang menyelami masalah hosting serta memahami bagaimana sebenarnya pelayan berfungsi tanpa membayar satu dolar pun.

Di samping itu, hosting percuma mungkin merupakan kaedah yang baik untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran teknologi. Lebih-lebih lagi, anda boleh menggunakannya untuk menjadi tuan rumah projek kecil sekiranya anggaran terhad atau menguji bagaimana laman web masa depan anda berfungsi. Perlu diingat bahawa hosting percuma tidak akan berfungsi untuk laman web dinamik dengan fungsi yang dipertingkatkan. Mari kita lihat pilihan hosting percuma yang anda miliki dan bagaimana ia dapat membantu.

Cara Menghoskan Laman Web secara Percuma

Sebelum kita mulakan, mari kita jelaskan beberapa perkara asas mengenai hosting web. Bayangkan bahawa pelayan adalah rumah sementara laman web anda adalah orang yang tinggal di rumah itu dengan semua kemudahan, utiliti, dll. Utiliti tersebut mungkin dibandingkan dengan aset laman web (kandungan, kod, skrip, widget, fail media, dan sebagainya).

Setiap rumah yang terletak di jalan yang sama mempunyai alamat yang sama tetapi dengan nombor yang berbeza. Nombor yang diberikan untuk bangunan tertentu anda adalah alamat IP unik laman web. Semua jiran anda mempunyai kemudahan yang sama tetapi untuk tujuan dan keselesaan mereka sendiri. Perkara yang sama adalah dengan laman web. Mereka berkongsi pelayan yang sama untuk memanfaatkan sepenuhnya untuk kelancaran serta aksesibilitas dalam talian.

Walaupun kami tidak menganggap tawaran hosting berbayar, terdapat dua cara utama untuk menjadi tuan rumah laman web secara percuma. Ia merangkumi:

 1. Sediakan hosting sendiri – memerlukan pengetahuan teknikal dan pengkomputeran yang mendalam. Tidak bagus untuk pemula.
 2. Menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti GitHub – penyelesaian yang mudah digunakan, yang bagus untuk pemula tanpa kemahiran.

Mari kita lihat secara ringkas kedua-dua pilihan untuk mengetahui, mana yang lebih baik dan mengapa.

Menyiapkan Hosting Diri Anda

Sekiranya anda memutuskan untuk menjadi tuan rumah laman web anda sendiri, anda semestinya mempunyai pengetahuan teknikal yang mendalam. Di samping itu, anda memerlukan sedikit keberuntungan sedangkan tidak semua Penyedia Internet membenarkan hosting web. Anda perlu memikirkannya untuk menghubungi wakil syarikat secara langsung.

Ada nasib? Baik. Peringkat seterusnya adalah menyelesaikan beberapa langkah penting:

 1. Cari alamat IP anda sendiri.
 2. Akses rangkaian tempatan anda.
 3. Kesan IP itu sendiri.
 4. Masukkan alamat ke dalam protokol.
 5. Muat turun dan pasang perisian khas untuk menguruskan pangkalan data laman web.

Perhatikan bahawa langkah-langkah yang disebutkan di atas hanya akan berlaku hanya untuk guru teknikal. Pemula harus mengelakkan daripada berpecah dalam prosedur, memandangkan mereka mempunyai pilihan yang lebih mudah.

Gunakan Pihak Ketiga

Memilih platform pihak ketiga seperti GitHub adalah alternatif yang lebih baik untuk bukan juruteknik yang tidak mahu terlibat dalam proses teknikal. Platform seperti itu dirancang untuk memberi kemudahan kepada pengguna dalam hal hosting laman web. Mereka mudah dikendalikan dan kadang-kadang mempunyai pasukan sokongan.

Berita buruknya ialah penyelesaian pelayan percuma bukan untuk setiap jenis laman web. Mereka mungkin merupakan alternatif yang baik untuk halaman statik dengan sedikit kandungan. Pemilik laman web boleh menggunakannya sebagai platform pengujian untuk memeriksa bagaimana beberapa fitur laman web berfungsi dan cara ditampilkan di web.

Mendapatkan ruang pelayan atau lebar jalur percuma mungkin kelihatan menarik. Walau bagaimanapun, kekurangannya menghasilkan beberapa kelemahan penting ketika menghoskan laman web secara percuma:

 • Kadar Pemindahan dan Lebar Jalur Terhad – kami memulakan panduan kami dari spesifikasi teknikal yang penting untuk dipertimbangkan ketika memilih hosting. Oleh itu, penyelesaian pelayan percuma dilengkapi dengan lebar jalur dan kadar pemindahan yang terhad. Dengan kata lain, pelayan akan gagal mengatasi trafik yang semakin meningkat. Ini pasti mengakibatkan penurunan berterusan dan kelajuan berkurang.
 • Tiada Domain Unik – satu lagi kelemahan penting ketika datang ke projek dalam talian yang memerlukan pengiktirafan dan perwakilan web yang kuat. Perkhidmatan percuma tidak memberikan pengguna domain dan tidak pernah beroperasi sebagai pendaftar domain. Anda sangat mungkin mendapat subdomain yang terdiri daripada nama perkhidmatan utama dan projek anda, yang tidak baik untuk projek yang sedang berkembang.
 • Keselamatan Terhad – laman web memerlukan keselamatan yang stabil untuk melindunginya daripada spam, pengimbasan, kod jahat, dan lain-lain. Hanya platform berbayar yang menyediakan alat keselamatan yang mencukupi dengan instrumen, sandaran, dan kemas kini sistem Anti-Spam. Yang boleh anda lakukan dengan platform percuma adalah menyambungkan sijil SSL.
 • Iklan Tersuai – anda sukar menghargai pengiklanan pihak ketiga di laman web anda. Walau bagaimanapun, inilah cara perkhidmatan hosting web percuma dilakukan. Mereka sering memaparkan iklan mereka tanpa memberitahu pengguna.
 • Sokongan Pelanggan Terhad – satu lagi kelemahan besar yang menjadikannya sukar untuk menyelesaikan masalah teknikal secara langsung dengan wakil perkhidmatan. Lebih-lebih lagi, beberapa platform menyediakan panduan atau tutorial. Dalam kebanyakan kes, anda perlu mengetahui sendiri sistem ini. Setelah masalah itu timbul, tidak ada yang dapat menolong.

Mengingat kelemahan yang disebutkan di atas, jelas bahawa hosting web percuma baik untuk halaman statik kecil, untuk ujian atau projek pendidikan yang tidak memerlukan promosi. Beberapa platform mengaku baik untuk blog kecil atau portfolio. Nah, kenyataan itu nampaknya tidak benar.

Sebagai contoh, jika anda merancang untuk kerap berkongsi catatan dan artikel blog yang berbeza dengan gambar, carta, jadual, dan kandungan media lain, anda memerlukan penyelesaian pelayan yang lebih dipercayai dengan ruang cakera dan lebar jalur yang mencukupi untuk mengatasi lalu lintas. Perkara yang sama adalah dengan portfolio yang penuh dengan gambar beresolusi tinggi. Untuk projek yang kurang menuntut, GitHub mungkin merupakan pilihan yang cukup fleksibel untuk menjadi tuan rumah laman web anda secara percuma.

Tinjauan Ringkas Hosting GitHub Pages

Halaman GitHub

Platform ini telah berada di pasaran sejak tahun 2009. Ini terbukti menjadi cara yang cepat dan mudah untuk menjadi tuan rumah laman web secara percuma. Ini mungkin tempat yang baik untuk menjadi tuan rumah projek berasaskan HTML statik anda. Lebih-lebih lagi, ia datang sebagai sistem pengurusan dan kawalan sumber terbuka. Selain daripada penyelesaian pelayan percuma, ia juga menyediakan beberapa alat kolaborasi yang hebat untuk pembangun untuk berkongsi dan mengedit kod ketika mengembangkan aplikasi, laman web, dll.

Tetapi kami lebih mengutamakan kemudahan hostingnya. GitHub Pages adalah hosting percuma yang mempunyai penjana halaman web yang membolehkan anda membuat laman web anda sendiri dan menghosinya secara langsung dari repositori GitHub. Pada masa yang sama, anda bebas untuk menganjurkan projek anda sendiri.

Platform datang sebagai penyedia hosting statik. Ini bermaksud tidak ada peluang untuk menggunakannya untuk halaman dinamik dengan banyak kandungan, tanpa pangkalan data atau pengurus fail. Menggunakan penyelesaian untuk projek eCommerce dan perniagaan akan menjadi idea yang tidak baik. Sebaliknya, sistem ini dilengkapi dengan satu set kelebihan yang mungkin berguna oleh pemula. Yang paling penting, ia percuma, mempunyai CDN yang cepat dan mudah digunakan. Lihat panduan penggunaan hosting Laman GitHub kami.

Bermula dengan Halaman GitHub

Untuk memulakan platform, anda perlu menyelesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Buat akaun baru. Pertama sekali, anda perlu log masuk ke GitHub. Proses pendaftaran memerlukan menunjukkan e-mel, nama pengguna, dan kata laluan anda. Klik butang “log masuk” dan teruskan.
 2. Lancarkan projek baru. Sekarang anda perlu membuat projek baru untuk repositori laman web baru. Cukup klik butang dan ganti nama repositori menggunakan nama pengguna anda yang ditunjukkan semasa langkah # 1. Pilih folder (jalan tempatan) dan klik pada butang “buat repositori”.
 3. Buat repositori Github

 4. Salin fail. Sekarang anda perlu memindahkan fail laman web ke folder repositori yang baru dibuat. Anda akan dipindahkan ke papan pemuka sederhana dengan ruang untuk memasukkan kod.
 5. Salin fail ke Github

 6. Langsung. Setelah semua fail anda berjaya disalin ke folder repositori, anda boleh menambahkan komit dan tekan butang “terbitkan” untuk ditayangkan.

Sekarang anda boleh memeriksa bagaimana laman web anda kelihatan dalam talian dengan memasukkan alamatnya di bar alamat mesin pencari.

Cara Menghubungkan Sijil SSL di GitHub Pages Hosting

Platform ini telah menerima sokongan HTTPS sejak 2016. Ini bermaksud, bahawa semua pengguna GitHub Pages berpeluang menyambungkan sijil SSL untuk menjadikan laman web mereka selamat dan selamat untuk dilayari. Sebilangan besar daripada anda telah menemui kunci di sebelah nama laman web di bar carian penyemak imbas. Itu sebenarnya alat yang menyulitkan lalu lintas antara penyemak imbas dan pelayan (Halaman GitHub dalam kesempatan kami).

Lebih-lebih lagi, penyedia hosting menjalin kerjasama dengan Mari kita Encrypt iaitu pihak berkuasa perakuan SSL. Ini bermaksud bahawa penguatkuasaan ciri SSL di laman web anda akan menjadi ketenangan. Lihat langkah-langkah yang perlu anda selesaikan:

 1. Masukkan akaun GitHub anda.
 2. Pergi ke halaman utama repositori laman web anda.
 3. Klik pada ikon “tetapan” di sudut kanan atas.
 4. Navigasi ke halaman GitHub.
 5. Pilih ciri “Enforce HTTPS”.
 6. Dayakan SSL di Halaman GitHub

Kadang kala, tetapan manual boleh menyebabkan kandungan bercampur. Ini bermaksud bahawa beberapa fail atau halaman masih tersedia di bawah protokol HTTP walaupun anda berjaya menerapkan SSL. Ini mungkin menimbulkan masalah semasa memuatkan aset laman web sementara penyelesaian masalah memerlukan beberapa latar belakang teknikal. Menggunakan Halaman GitHub dengan CloudFlare mungkin merupakan pilihan yang lebih mudah.

Cara lain untuk mengaktifkan sijil SSL untuk laman web anda adalah dengan menggunakan Halaman GitHub bersama dengan pilihan CloudLare Universal SSL. Ini dilaksanakan apabila penyedia hosting tidak menyokong sambungan https. Masa-masa itu telah berlalu sementara pilihan masih tersedia melalui HTTP / 2 di mana CloudFlare bertindak sebagai perantara yang memastikan hubungan selamat antara laman web dan pengguna akhir.

Hosting GitHub: Kelebihan dan Kekurangan

Yang pasti, platform GitHub Pages melayani tujuan utama pengguna. Misi utamanya adalah untuk membiarkan pemilik laman web menjadi tuan rumah projek mereka walaupun mempunyai anggaran. Ia memberikan beberapa ciri baik di luar kotak yang menjadikannya layak sebagai ramuan hosting web percuma. Sebaliknya, menggunakannya untuk perniagaan kecil atau laman web eCommerce adalah idea yang tidak baik.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Sepenuhnya Percuma – kelebihan penting yang sukar ditewaskan. Pengguna mendapat kemudahan hosting asas tanpa sebarang kos.
&# x2714; Rangkaian Penghantaran Kandungan Pantas – platform menggunakan CDN yang kuat untuk memastikan penghantaran kandungan yang pantas.
&# x2714; CMS bersepadu – sistem ini memiliki editor terpadu yang memungkinkan pengguna menghasilkan laman web, menyimpan fail, dan menyebarkan proyek.
&# x2714; Pengoptimuman – platform secara automatik membolehkan teknologi mengekstrak dan meminimumkan aset laman web.
Kemudahan Terhad – untuk laman web yang tidak melebihi 1 GB. Pengguna boleh bergantung pada lebar jalur terhad (100GB sebulan) dan penyimpanan, yang buruk untuk mengembangkan projek dengan banyak fail media.
Laman Web Statik Sahaja – sistem hanya menyokong halaman berasaskan HTML statik. Tidak baik untuk laman web yang dinamik dengan kandungan yang sentiasa dikemas kini.
Domain Tersuai Sahaja – anda tidak akan dapat domain eksklusif untuk projek ini. Ini akan merangkumi nama jenama hosting.
Tiada Penyuntingan URL – setiap halaman atau URL bahagian akan diakhiri dengan .html.
Sokongan Terhad – sistem ini mempunyai asas pengetahuan yang besar walaupun tidak ada cara untuk mendapatkan bantuan segera. Namun, pengguna masih boleh memilih sistem tiket e-mel tradisional.

Kesimpulannya

Menjamu laman web secara percuma mungkin hanya berfungsi sebagai jalan penyelesaian jangka pendek, kerana projek anda akan memerlukan lebih banyak kemudahan pada satu ketika pembangunannya. Platform seperti GitHub mungkin bagus untuk projek kecil dan sederhana. Anda boleh menggunakan hosting percuma sebagai platform pengujian untuk memeriksa fungsi laman web dalam keadaan kehidupan sebenar.

Sekiranya tiada yang disebutkan di atas merujuk kepada laman web anda atau anda berminat untuk melancarkan perniagaan kecil atau projek eCommerce yang mendorong banyak lalu lintas dan memerlukan kemas kini berterusan, lebih baik anda memilih tawaran hosting berbayar. Mereka memberikan kemudahan penyimpanan dan lebar jalur yang luas, menawarkan cara keselamatan tambahan, sokongan pelanggan yang ditingkatkan, dan banyak lagi untuk membiarkan pengguna fokus pada pengembangan laman web.

Hoskan laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map