Cara Menukar Laman Web HTML Statik ke WordPress

cara menukar laman web html statik ke wordpress


Hubungan laman web yang dibina dengan 100% HTML akan hilang. Itu adalah jalan panjang yang panjang dari asal-usul bangunan web. Ini telah berubah menjadi percubaan dan kesalahan untuk berjuta-juta peminat reka bentuk web dari seluruh dunia. Ini tidak bermaksud halaman HTML statik akan lenyap sekali dan selamanya. Bahasa markup HTML5 masih menjadi bahasa yang paling kuat pada masa ini yang membolehkan pengguna membina laman web tanpa sistem pengurusan kandungan di belakangnya. Walau bagaimanapun …

Reka bentuk web telah berkembang selama bertahun-tahun bergerak ke tahap kehadiran web yang lebih tinggi berubah menjadi persekitaran dalam talian yang lebih menarik dan interaktif. Lebih-lebih lagi, pengguna tidak lagi terpaksa berurusan dengan pengekodan dan pengaturcaraan sendiri berkat platform CMS automatik yang melakukan semua pekerjaan mereka. Pada masa yang sama, kita harus mengambil kira a pertumbuhan pesat bahagian pasaran WordPress mencapai 60.7% pada tahun 2019. Dengan kata lain, platform ini menjadi kekuatan utama di antara platform CMS yang lain.

Mengikuti trend reka bentuk web terkini adalah mustahak untuk terus mengikuti perkembangan. Bagi pemilik laman web, ini bermaksud perpindahan yang tidak dapat dielakkan dari HTML statik ke WordPress. Prosedurnya mungkin kelihatan menakutkan. Artikel ini adalah untuk mengetengahkan cara utama menukar laman web serta faedah dan isu penting lain yang perlu dipertimbangkan sebelum beralih ke WordPress.

Sebab untuk Menukar Laman Web HTML Statik ke WordPress

Menukar HTML statik anda ke WP bukan hanya mengenai trend reka bentuk web atau populariti WordPress yang semakin meningkat. Ini terutama mengenai fungsi dan ciri yang sangat kaya yang dapat anda dapatkan dengan langkah tersebut. CMS mungkin merupakan penyelesaian sempurna bukan hanya untuk laman web berasaskan teks dan blog tetapi juga untuk pelbagai jenis projek dalam talian yang lain dari e-dagang, laman web perniagaan kecil, halaman arahan, dan lain-lain.

Selain itu, kita juga harus mengambil kira beberapa faedah asas WordPress:

Lembaran fakta:
• Laman web WordPress langsung: – 27,165,799;
• Bilangan tema – 10,000+;
• Pemalam percuma – ya;
• Penyesuaian penuh – ya.

 • Halaman Dinamik. WP adalah CMS yang dinamik, yang bermaksud tidak ada barisan pengekodan dan banyak halaman beban berat yang terpisah dengan reka bentuk dan susun atur khas yang sama tanpa peluang untuk menonjol. Sebaliknya, WordPress mempermudah pengguna untuk membuat halaman, kategori, dan catatan blog baru serta mengurus dan menyesuaikan masing-masing dengan mudah.
 • Mudah untuk digunakan. Anda tidak perlu melakukan banyak kerja pembangunan dengan WordPress. Sistem ini memberikan banyak pilihan plugin di luar kotak sementara alat pengurusan kandungannya cukup intuitif. Sekiranya anda masih terlibat dalam pengekodan laman web, prosesnya akan menjadi lebih mudah tanpa memerlukan pengetahuan teknikal yang mendalam.
 • Pengoptimuman dan Penyesuaian. WordPress pada mulanya direka sebagai platform blogging. Ini bermaksud perisian pada awalnya dibuat untuk membina laman web yang mesra SEO. Lebih-lebih lagi, WordPress menawarkan pelbagai instrumen untuk meningkatkan prestasi laman web, kelajuan pemuatan halaman, dan prestasi. Ciri-ciri tersebut juga penting untuk kedudukan enjin carian laman web anda. Platform ini memberikan kebebasan yang cukup untuk menyesuaikan susun atur halaman dan juga keseluruhan reka bentuk laman web. Prosedurnya kelihatan lebih mudah berbanding dengan menandai halaman HTML. Anda masih mempunyai akses ke CSS / HTML laman web sementara penyesuaiannya tidak begitu menakutkan.
 • Komuniti WordPress yang Berkembang. Dengan populariti CMS yang semakin meningkat, komuniti juga berkembang. Pengguna mungkin menemui beratus-ratus forum, kumpulan, dan laman web yang menyatukan semua pengguna WordPress untuk membincangkan masalah yang berbeza. Topiknya terdiri daripada utas teknikal hingga gambaran keseluruhan pemalam, panduan integrasi laman web, dll. Dengan kata lain, anda tidak akan pernah ketinggalan dengan laman WordPress baru anda.

Sekarang sudah jelas mengapa anda benar-benar perlu menukar laman web HTML statik anda ke WordPress, anda mungkin akan tergesa-gesa untuk mencari cara terbaik untuk melakukannya. Baiklah, berhenti sebentar dan pertimbangkan perkara berikut sebelum anda memulakan proses penukaran.

Baca juga:
Cara membuat laman web WordPress.

Perkara yang Perlu Dikira Sebelum Menukar

Sebelum akhirnya berpindah ke WP, pastikan untuk melihat perkara berikut:

 1. Pastikan hosting anda memenuhi semua syarat laman web baru anda. Keperluan untuk laman web HTML dan WP mungkin berbeza.
 2. Bersedia untuk menggunakan penyunting kod. Mungkin diperlukan untuk salah satu pilihan penukaran, kerana ada keperluan untuk mengubah kod. Atom atau Notepad++ cukup.
 3. Cadangan masa dan kesabaran yang mencukupi, kerana proses bergerak akan memerlukan sedikit stamina.

Kebaikan dan Keburukan Menukar Laman Web HTML Statik ke WordPress

Anda sebenarnya sudah bersedia untuk terus maju. Jangan ragu, kerana anda melakukan perkara yang betul. Tetapi pertama, kami perlu berterus terang dengan anda dan menonjolkan semua kebaikan dan keburukan menukar laman web HTML statik anda ke WordPress.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; CMS yang hebat – anda tidak akan menghadapi masalah ketika meluaskan laman web WP anda menggunakan plugin dan keupayaan penyatuan yang tersedia. Pengguna akan menemui segalanya, dari borang hubungan mudah dan perlindungan anti-spam hingga SEO dan pemalam keselamatan, borang timbul, alat analitik, dll..
&# x2714; Kemas Kini Laman Web yang pantas – mengemas kini halaman laman web sangat mudah. Cukup masukkan papan pemuka dan edit kandungan. Anda tidak perlu mengambil pembangun atau pereka web setiap kali anda perlu mengemas kini laman web ini.
&# x2714; Tema Bergaya – beribu-ribu susun atur dan templat yang sedia digunakan tersedia secara percuma. Mereka dikembangkan oleh pereka web dari seluruh dunia. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang unik atau eksklusif, tema berbayar premium pasti akan berjaya.
Keluk Pendidikan. Betul, anda masih perlu belajar bagaimana menggunakan platform baru. Walau bagaimanapun, walaupun pemula tanpa kemahiran teknikal membiasakan diri dengan pantas. Sekiranya anda bekerja dengan laman web HTML dalam jangka masa yang lama, anda tidak akan sukar untuk bekerja dengan WP. Selain itu, banyak artikel, panduan, tutorial dan video di web akan sangat berguna.
Penyelenggaraan dan Sokongan. Anda satu-satunya yang bertanggungjawab atas prestasi dan sokongan laman web anda. Pengguna perlu memerhatikan kemas kini plugin dan CMS, hosting tarikh luput, pembaharuan domain, dll.

Sekarang, anda sudah bersedia untuk beralih dan menukar laman web HTML statik anda ke WordPress. Mari kita lihat beberapa pilihan yang ada untuk memilih cara yang betul.

Tiga Cara Menukar Laman Web HTML Statik ke WordPress

Idea utama untuk menukar HTML ke WordPress sebenarnya adalah mengubah reka bentuk laman web. Dengan kata lain, anda membiarkan tema WordPress menggunakan reka bentuk HTML anda sementara CMS memberikan fungsi dan ciri-cirinya.

Pengguna harus memilih dari tiga pilihan utama untuk beralih antara platform. Setiap jalan berbeza dari segi kesukaran dan langkah yang harus diambil. Pilihannya bergantung pada beberapa faktor termasuk latar belakang teknikal pengguna, masa, pilihan, dll.

1. Penukaran Manual

Ini mungkin yang paling memakan masa dan mencabar, kerana memerlukan kemahiran teknikal maksimum. Sekiranya anda memilih jalan ini, bersiaplah untuk melakukan banyak pengekodan. Prosedur ini tidak akan menyusahkan pengguna dengan latar belakang teknikal dan pengekodan yang baik. Yang anda perlukan hanyalah sedikit pengetahuan CSS, PHP dan HTML.

Prosesnya merangkumi langkah-langkah berikut:

 1. Pertama sekali, anda perlu membuat fail asas (style.css, index.php, dll.) Dan memasukkannya ke dalam folder tema baru.
 2. Tahap seterusnya adalah membawa CSS laman web anda yang ada di lembaran kerja WordPress.
 3. Sekarang anda perlu membahagikan laman web HTML yang ada menjadi beberapa bahagian, WordPress terutamanya menggunakan PHP untuk mengeluarkan data yang diperlukan. Dengan kata lain, anda perlu membuat beberapa salinan PHP fail HTML anda yang membolehkan WordPress menyatukannya.
 4. Langkah seterusnya dan mungkin paling mudah adalah menukar format tajuk menjadikannya serasi dengan WordPress.
 5. Muat naik tema dan mula menggunakan laman web WordPress baru anda.

Kelemahan utama kaedah tertentu ini pada anda tidak akan dapat memanfaatkan fungsi WP sepenuhnya. Anda akan mendapat akses ke keupayaan CMS asas semasa kawasan pemalam tidak tersedia. Selain itu, anda tidak dapat mengubah suai menu dari backend WP.

Tidak perlu risau. Kaedah seterusnya akan menyelesaikan masalah membiarkan anda memanfaatkan sepenuhnya fungsi WordPress.

Baca juga:
Cara membuat laman web tanpa pembina laman web.

2. Membina Tema Kanak-kanak

Jalan tersebut mungkin merupakan kaedah termudah dan terpantas untuk menukar laman web HTML statik anda ke WordPress jika anda perlu menyimpan rupa dan gaya versi laman web awal. Kelebihan utamanya ialah anda mungkin bekerja dengan tema WP yang siap digunakan dan bukannya menggunakan kod HTML awal untuk memulakan. Ideanya adalah menggunakan dua tema yang dibina di atas satu sama lain (tema ibu bapa dan anak).

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Pilih tema WordPress yang anda suka. Pastikan ia merujuk kepada topik laman web awal sehingga anda tidak perlu mengubahnya kemudian.
 2. Masukkan tema kanak-kanak ke folder baru (sama seperti dalam kaedah # 1).
 3. Dapatkan helaian gaya untuk tema baru dan siapkan. Anda sebenarnya boleh mengaktifkan tema baru walaupun pada ketika ini. Walau bagaimanapun, anda masih perlu melakukan beberapa gaya.
 4. Pada peringkat ini, gaya ibu bapa dan Functions.php perlu diwarisi. Maka anda perlu menyesuaikan reka bentuk.
 5. Aktifkan tema dan dapatkan laman web berasaskan WP yang sama seperti yang asal.

3. Import Kandungan melalui Plugin

Kaedah ini adalah pertaruhan terbaik bagi mereka yang sebenarnya tidak peduli dengan penampilan awal dan reka bentuk laman web HTML mereka. Atas sebab ini, jalannya lebih pantas dan lebih mudah jika dibandingkan dengan jalan sebelumnya. Prosesnya semudah 1,2,3.

 1. Lakukan persediaan laman web.
 2. Pasang tema WP baru.
 3. Pasang pemalam pemindahan khas.
 4. Import kandungan HTML ke WordPress anda.

Setelah anda menyelesaikan proses ini, kami mengesyorkan memeriksa halaman yang diimport semasa dan URL siaran untuk memastikannya mesra SEO.

Garisan bawah

Anda telah belajar bagaimana menukar laman web HTML statik ke WordPress menggunakan tiga kaedah yang berbeza. Pilih yang memenuhi keperluan dan citarasa anda. Prosesnya tidak sesukar yang disangka. Sebaliknya, anda akan mendapat laman web yang lebih berfungsi, lebih mudah digunakan dan menyesuaikan laman web dengan teknologi CMS canggih.

Beralih ke laman web berasaskan WP lebih baik kerana beberapa sebab. Pertama sekali, pengguna akan menghargai fleksibiliti yang diberikan oleh pemalam WordPress dan penyunting kandungan. Kedua, anda akan mempunyai laman web dengan semua kelebihan daya saing dalam paket untuk menghadapi cabaran perniagaan dalam talian yang kompetitif. Bukan hanya WordPress yang membolehkan anda mengembangkan niche terkini tetapi juga memperluas perniagaan digital anda.

Mulakan Dengan WordPress Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map