Cara Menukar Laman WordPress ke Laman Web HTML Statik

Cara Menukar Laman WordPress ke Laman Web HTML Statik


WordPress – adalah salah satu platform yang paling fleksibel yang membolehkan pengguna membina laman web dari pelbagai jenis. Ia menggabungkan kemudahan penggunaan dan fleksibiliti dari segi penyesuaian halaman atau integrasi pihak ketiga. Berjuta-juta laman web di seluruh dunia dibina menggunakan platform CMS yang popular ini. Satu-satunya tugas yang tidak dapat dipenuhi adalah membuat halaman HTML statik.

Pemilik laman web mungkin mempunyai pelbagai alasan untuk kembali ke versi HTML. Sebilangan mungkin menginginkan kelajuan memuatkan halaman yang lebih cepat sementara yang lain mementingkan masalah keselamatan. Apa pun alasannya, proses menukar laman web WordPress menjadi laman web HTML statik adalah satu cabaran. Ia memerlukan sedikit masa serta instrumen, kemahiran, dan pesakit khas.

Artikel ini akan merangkumi semua masalah penting dari proses penukaran yang menjelaskan sebab-sebab utama untuk kembali ke versi laman web HTML dan juga ketika idea seperti itu tidak akan berfungsi.

Sebab untuk Menukar Laman WordPress ke HTML

CMS membolehkan pengguna membina laman web yang mempunyai sifat dinamik dari asal. Dengan kata lain, setiap kali anda mengakses laman web WordPress, ia terpaksa memuat turun semua halaman dan kandungan secara dinamik. Fakta ini mungkin memberi kesan negatif pada kelajuan memuatkan halaman.

Versi laman web statik mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk masalah ini. Mengubah halaman berdasarkan WP anda mungkin membolehkan anda mendapat keuntungan dari peningkatan kestabilan dan kelajuan laman web. Masalah keselamatan nampaknya menjadi alasan lain untuk menukar ke laman web HTML statik yang tidak mempunyai ruang untuk penggodam atau penipu untuk mengeksploitasi data laman web. Pada masa yang sama, tiada penyimpanan data dinamik bermaksud pemuatan halaman lebih cepat.

Menyimpulkan sebabnya, anda mungkin perlu menukar laman web anda kerana berikut:

 • Tujuan Keselamatan – tidak perlu pelayan membuat halaman setiap kali pengguna baru mengunjungi laman web anda. Satu-satunya menghantar kod HTML dan bukannya menyukarkan penggodam untuk mengeksploitasi data.
 • Prestasi Lebih Cepat – halaman dinamik memuat lebih perlahan jika dibandingkan dengan versi statik, kerana tidak perlu pelayan menghasilkan halaman dan data di mana sahaja.
 • Lebih sedikit Kesalahan – halaman statik mendakwa memberikan kestabilan yang lebih baik. Mereka kurang terdedah kepada kesalahan yang berkaitan dengan sambungan pangkalan data.

Walaupun pada kenyataannya, halaman statik kelihatan lebih dipercayai, sifat dinamik WordPress hampir tidak menjadi kekurangan. Itu semua bergantung pada jenis laman web, strukturnya, jumlah halaman, isi kandungan, dll. Dengan kata lain, mempunyai versi statik tidak selalu merupakan idea yang baik.

Baca juga:
Membina laman web WordPress – tutorial lengkap cara membuat laman web WordPress anda sendiri.

Kebaikan dan Keburukan Menukar Laman WordPress Anda

Sebelum anda memulakan proses penukaran, anda perlu menyedari dengan jelas sama ada ia akan berfungsi untuk jenis laman web anda.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Idea yang bagus untuk laman web kecil dengan struktur sederhana dan sedikit kandungan. Idea ini akan berfungsi untuk portfolio, arkib dalam talian, dan laman web lain tanpa fungsi yang kompleks.
&# x2714; Tidak perlu mengemas kini laman web HTML statik anda. WordPress memanggil untuk pemalam biasa dan kemas kini widget. Dengan HTML statik, anda sama sekali tidak perlu mengambil berat tentang proses tersebut.
&# x2714; Akses lebih mudah ke kod yang mendasari. Anda tidak perlu mengakses templat HTML atau CSS seperti di WordPress. Keseluruhan kod sumber berada tepat di hadapan anda dengan semua elemen yang mungkin anda perlukan.
✘ Tidak akan berfungsi untuk laman web dengan struktur yang lebih kompleks dan jumlah kandungan yang besar.
✘ Kekurangan fungsi. Setiap kali anda ingin menambahkan pilihan atau ciri baru, ia juga memerlukan kemahiran pengekodan yang baik.
Functionality Fungsi reka bentuk terhad. Setelah anda memutuskan untuk mengubah penampilan laman web statik anda, anda harus berurusan dengan penulisan semula CSS yang cukup mencabar.

Sekiranya anda tidak mempunyai latar belakang teknikal yang mencukupi, mengupah pemaju profesional adalah satu-satunya penyelesaian untuk menyesuaikan laman web HTML statik anda. Dari sudut pandangan ini, WordPress kelihatan lebih fleksibel dan mesra pengguna. Anda perlu berfikir dua kali sebelum menukar laman web anda dengan mengambil kira jenisnya, struktur masa depan, kandungan, kegunaan, dan lain-lain. Walaupun blog sederhana dengan artikel yang dikemas kini setiap hari mungkin menjadi cabaran.

Baca juga:
Beralih dari WordPress ke Wix – panduan terperinci langkah demi langkah bagaimana menukar laman WordPress anda menjadi Wix ’.

Cara Migrasi dari WP ke Versi HTML Statik

Sekiranya anda telah memutuskan untuk menukar laman web menjadi versi HTML statik, anda boleh memilih beberapa jalan. Sebahagian daripadanya cukup sederhana sementara yang lain memerlukan latar belakang tertentu. Dalam artikel ini, kami membuat yang terbaik untuk merangkumi semua pilihan yang ada.

1. Gunakan Pemalam

Seluruh proses penghijrahan laman web mungkin kelihatan seperti perniagaan yang rumit. Walau bagaimanapun, beberapa pemalam akan menjadikan tugas sedikit lebih mudah untuk diselesaikan. Mari kita lihat beberapa plugin paling popular yang tersedia untuk pengguna WP:

 • Plugin Cukup Statik untuk WordPress. Pada mulanya dikembangkan sebagai plugin sumber terbuka, ia dirancang untuk memenuhi keperluan pengguna yang menukar. Plugin ini sebenarnya membuat salinan HTML laman web dengan semua halaman dari versi WP yang asal. Proses penukaran dengan Simply Static merangkumi JS dan CSS, gambar atau jenis fail lain yang mengandungi pautan. Ciri hebat lain ialah keupayaan pemalam untuk menggantikan semua jenis URL termasuk yang luar talian, relatif atau mutlak.
 • Pemalam Statik WP2. Instrumen yang mudah digunakan dan kuat untuk menangani proses penukaran pantas. Ia dapat menghasilkan keseluruhan salinan laman web menjadikannya versi HTML statik dengan semua halaman. Pengguna bebas menetapkan pelbagai tugas dan tujuan eksport untuk setiap projek yang berasingan. Ia dilengkapi dengan kemampuan hosting GitHub percuma serta penyatuan dengan alat CI.

2. Gunakan Penjana Tapak

Penjana laman web statik yang popular mungkin juga merupakan penyelesaian yang baik. Mereka bertindak secara praktikal dengan cara yang sama seperti pemalam walaupun dengan sedikit perbezaan. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Jekyll penjana laman web statik. Alat ini sangat sesuai untuk mereka yang perlu menukar laman web kecil seperti blog atau portfolio. Disokong oleh GitHub, ia menggunakan direktori templat siap pakai dengan teks dan format fail yang berbeza. Ini, bukan sahaja mengubah laman web tetapi juga menjadikannya untuk menghasilkan versi HTML statik yang stabil.
 • Pelican penjana laman web statik. Instrumen ini mungkin berfungsi untuk mereka yang menangani format seperti Markdown atau AsciiDoc. Manfaat besar adalah bahawa penjana laman web mempunyai ciri khas yang memudahkan pembuatan fail peta laman web, yang sangat penting. Pada masa yang sama, ia menyokong RSS feed, alat analitik, penyatuan dengan platform media sosial, dll.
 • HTTrack untuk Menukar Tapak WP ke HTML Statik. Ini adalah instrumen yang baik bagi mereka yang ingin memeriksa penampilan laman web mereka setelah menukar tetapi sebelum masuk ke dalam talian. Sistem ini hadir sebagai platform sumber terbuka dengan fungsi memuat turun laman web anda dengan struktur yang sama. Ia menggunakan storan tempatan dengan direktori yang dibuat khusus untuk fail dan gambar laman web anda. Pada masa yang sama, HTTrack membuat HTML laman web yang membolehkan anda melihat projek di luar talian.

Dengan kata lain, anda mendapat laman web cermin yang telah dimuat turun di pemacu tempatan. Ia mempunyai struktur yang sama dengan projek WP awal anda dengan semua kandungan yang dihasilkan secara dinamik termasuk komen posting terbaru, artikel berkaitan, dll.

Kelemahan utama adalah bahawa anda perlu memampatkan fail, kerana alat menyimpannya secara berasingan. Lebih-lebih lagi, sistem ini agak rumit untuk digunakan. Anda semestinya tahu bagaimana mengakses pengurus fail atau klien FTP untuk memuat naik arkib dengan kandungan dan fail laman web dengan pengekstrakan lebih lanjut bergantung pada direktori.

3. Penukaran Manual ke HTML

Dalam beberapa kes, lebih baik datang dengan laman web HTML baru daripada memilih alat migrasi. Ia bukan hanya mengenai masalah kerumitan atau teknikal. Beberapa penjana laman web statik tidak menyokong elemen penting laman web seperti borang hubungan, alat navigasi WP asli, dan lain-lain. Dengan kata lain, anda mungkin menemui versi statik anda dengan kekurangan beberapa blok penting.

Di sinilah membina laman web HTML baru dari awal nampaknya merupakan penyelesaian yang lebih cepat dan berkesan. Inilah sebabnya:

 • Proses Penyediaan yang rumit. Seperti yang anda fahami dari artikel, menukar laman web WP anda sendiri adalah masalah. Prosesnya memerlukan penggabungan projek anda ke subdomain terlebih dahulu. Maka anda perlu memuat turun semua fail dan pemalam ke domain asal.
 • CDN mungkin diperlukan. Laman web HTML statik anda mungkin memerlukan penyediaan Rangkaian Penghantaran Kandungan. Sekali lagi, anda perlu mengendalikan proses anda sendiri. CDN sangat penting untuk menguruskan aset laman web.
 • Menyiapkan Pengalihan. Malangnya bagi pemilik laman web, pemalam dan penjana laman web biasanya tidak mengendalikan pengalihan 301 atau 302 sebenar. Satu-satunya cara untuk mengatasi pengalihan adalah dengan menetapkannya di panel hosting laman web anda..
 • Banyak Masa Yang Diperlukan. Anda salah sekiranya anda menganggap proses penukaran cepat. Mungkin memerlukan masa yang cukup lama. Instrumen penukaran tidak hanya menggunakan beberapa elemen laman web. Mereka menangani proses menerbitkan semula keseluruhan projek, yang hampir tidak memerlukan beberapa jam. Semakin besar laman web yang anda miliki, semakin lama masa yang diperlukan untuk berhijrah.
 • Kekurangan Fungsi. Penjana laman web statik tidak menyokong beberapa bahagian laman web penting seperti borang hubungan, komen dan lain-lain. Anda harus mencari jalan keluar yang lain.

Seperti yang anda lihat, proses menukar laman web WP anda ke HTML tidak secepat dan sesederhana yang anda fikirkan. Dari sudut pandang ini, adalah idea yang lebih baik untuk menghasilkan projek baru dengan semua halaman dan bahagian berjalan lancar dan bukannya mengarahkan pengunjung anda ke Halaman 404 Tidak Ditemui.

Garisan bawah

Mengubah laman web WordPress anda ke versi HTML statik mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk beberapa masalah. Ini mungkin jalan keluar untuk laman web kecil dan kurang kompleks yang memerlukan kelajuan muatan yang lebih cepat, kestabilan atau keselamatan yang lebih baik. Sebaliknya, prosesnya sangat rumit dan memerlukan pengetahuan yang mendalam.

Lebih-lebih lagi, bukan hanya anda memilih alat dan menukar laman web hanya dalam beberapa klik. Ini adalah proses yang tahan lama dan rumit yang tidak selalu menghasilkan apa yang anda harapkan. Anda perlu mempertimbangkan beberapa pilihan termasuk pembinaan laman HTML baru dari awal.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map