Pembuatan Laman Web Pelbagai Bahasa Wix

Cara Membuat Laman Web Berbilang Bahasa di Wix


Wix – adalah salah satu platform pembinaan laman web yang paling popular dan dikenali sekarang. Penyelesaian all-in-one bukan hanya menyediakan sekumpulan ciri hebat selain hosting, pelbagai rancangan, dan sokongan yang komprehensif tetapi juga mempermudah melokalisasi projek anda dan membuat versi laman web berbilang bahasa..

Platform ini mempunyai Aplikasi Multibahasa Wix sendiri yang membolehkan pengguna membina beberapa versi projek yang diterjemahkan ke dalam bahasa tujuan. Alat ini sangat mudah. Yang anda perlukan hanyalah mengaktifkan fungsi dan menunjukkan bahasa khalayak yang disasarkan.

Menu Bahasa Wix

Kekurangan utama adalah bahawa ia masih memerlukan terjemahan manual. Selain itu, anda juga perlu menyesuaikan ikon, borang, dan elemen laman web lain untuk memenuhi keperluan khalayak sasaran. Di sinilah pengguna dapat mencari penyelesaian penyetempatan yang lebih fleksibel dan lebih mudah seperti Weglot.

Sebelum kita sampai ke tahap, mari kita fikirkan mengapa anda sebenarnya perlu membuat laman web Wix anda diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa.

Sebab untuk Menterjemahkan Laman Wix Anda

Penyetempatan laman web dilengkapi dengan beberapa faedah yang berpotensi kuat. Ini merangkumi jangkauan yang lebih luas, pengalaman pengguna yang lebih baik, kredibiliti yang lebih baik, dan lain-lain. Alat moden seperti Weglot menjadikan prosesnya sangat mudah dan lebih murah jika dibandingkan dengan pengambilan penulis profesional, editor, dan pembaca bukti.

Faedah penyetempatan

Akibatnya, anda mungkin mempertimbangkan perkara berikut:

 • Penglibatan Pengguna yang Lebih Baik – laman web yang dilokalkan memberikan pengalaman pengguna yang tulen kepada khalayak sasaran tertentu bergantung pada negara atau wilayah. Lebih-lebih lagi, laman web anda memberikan kesan pertama yang sangat baik dalam menghadapi persaingan digital.
 • Identiti jenama – jaga penonton global mengenai jenama anda. Pengguna akan menghargai kemampuan anda untuk bertutur dalam bahasa yang anda sasarkan.
 • Kelebihan SEO – Perkaitan SEO memainkan peranan penting dalam mempromosikan jenama. Selain bahasa Inggeris, kata kunci dalam bahasa popular lain mungkin juga cukup kompetitif.
 • Jangkauan yang Diperluas – penyetempatan laman web membolehkan anda mengambil bahagian dari pai global dan menjangkau khalayak yang lebih luas. Sebagai contoh, 30% dari semua pengguna Internet berasal dari China dan hanya 2.8% dari semua laman web diterjemahkan ke dalam bahasa Cina.
 • Jualan yang meningkat – semakin banyak pengunjung yang anda dapat ke kedai digital anda, semakin tinggi penjualan anda. Walau bagaimanapun, terjemahan kedai dalam talian manual memerlukan banyak masa dan usaha terutamanya jika anda mempunyai lebih daripada 100 produk dalam stok. Berurusan dengan setiap keterangan produk memakan masa.

Di sinilah perkhidmatan penyetempatan automatik seperti Weglot akan membantu. Mereka mudah disatukan. Mereka tidak memerlukan kemahiran teknikal. Perisian sedemikian akan berfungsi untuk anda dengan harga yang agak rendah.

Weglot – Alat Terjemahan Laman Web untuk Wix

Weglot – adalah API untuk penyetempatan laman web. Pada mulanya dilancarkan sebagai coretan bahasa. Hari ini, ia tersedia dalam bentuk plugin atau widget yang serasi dengan semua platform CMS utama dan pembangun laman web termasuk Wix.

Penyelesaiannya boleh digunakan dengan jenis laman web apa pun sama ada anda menulis blog, menjual produk dalam talian atau mempromosikan jenama perniagaan kecil anda. Alat ini menerjemahkan bukan sahaja teks utama, artikel, keterangan, dll. Ia juga dapat digunakan untuk melokalkan butang, bahagian menu, dan elemen projek lain secara automatik.

Pengguna boleh memilih dari pelbagai rancangan dan juga mencuba perkhidmatan ini secara percuma. Perlu diingat bahawa versi percubaan percuma hanya terhad kepada 2,000 perkataan. Oleh itu, anda perlu meningkatkan rancangan anda.

Mengapa Menggunakan Weglot

Weglot adalah alternatif yang lebih baik untuk alat terjemahan terbina dalam Wix. Ia akan berfungsi dengan baik untuk laman web yang menyasarkan beberapa negara pada masa yang sama. Pengguna akan menghargai satu set ciri berikut:

 • Terjemahan Automatik – penyelesaiannya menerjemahkan setiap isi kandungan sama ada yang berkaitan dengan artikel dan catatan utama atau frm kontak, blok CTA, butang, dll. Tidak perlu menangani proses secara manual, yang menjimatkan banyak masa.
 • Alat Terjemahan Lanjutan – ia termasuk pengalihan pelawat automatik bergantung pada bahasa asal dan tetapan penyemak imbas mereka.
 • Keserasian – benar-benar baik untuk laman web yang dibina dengan Wix sebagai tambahan kepada semua platform CMS utama dan mesin eCommerce.
 • Kemudahan penggunaan – menggunakan laman web Weglot dengan Wix sangat mudah. Proses integrasi terdiri daripada beberapa peringkat sederhana yang akan kami jelaskan secara lebih terperinci.
 • Faedah SEO – penyelesaian bertenaga API menerjemahkan bukan sahaja kandungan di halaman tetapi juga pautan, tag meta, dll.
 • Faedah Tambahan – sistem ini mempunyai alat terjemahan lanjutan dengan fitur glosari bawaan yang menyimpan semua perkataan yang tidak boleh diterjemahkan selain fungsi Cari dan Ganti.

Pengguna akan dapat memilih dari terjemahan sepenuhnya automatik atau penyetempatan laman web manual. Pilihan pertama masih memerlukan beberapa pembacaan dan penyuntingan bukti. Jika tidak, beberapa bahagian kandungan mungkin kelihatan tidak wajar untuk khalayak sasaran tertentu. Terjemahan manual mempertimbangkan untuk mengambil profesional Weglot dari kumpulan penulis dan penterjemah yang berpengalaman. Harganya lebih rendah jika dibandingkan dengan pasar bebas dan pasar tradisional.

Cara Membuat Laman Web Berbilang Bahasa di Wix

Bagi aspek teknikal proses integrasi, anda tidak memerlukan lebih dari 5 minit untuk menjadikan laman Wix anda diterjemahkan dengan Weglot.

Langkah 1 – Log masuk ke Weglot

Pendaftaran Weglot

Untuk mengakses semua ciri Weglot, anda perlu mendaftar. Prosesnya tidak memerlukan maklumat pengebilan. Cukup masukkan e-mel dan kata laluan untuk mula menggunakan percubaan percuma. Ini merangkumi fungsi yang hampir sama dengan rancangan premium walaupun anda terhad dengan jumlah kandungan yang akan diterjemahkan serta sokongan dan jumlah domain.

Langkah 2 – Buat Projek

Projek penciptaan Weglot

Selepas proses pendaftaran, sistem akan membolehkan anda membuat projek baru dengan senarai turun semua platform yang disokong oleh perkhidmatan. Pilih Wix dan terus ke peringkat seterusnya.

Langkah 3 – Pilih Bahasa

Weglot Pilih Bahasa

Pada peringkat ini, anda perlu menunjukkan bahasa asal laman web dan juga bahasa yang anda mahu diterjemahkan. Sebagai pengguna percubaan percuma, anda tidak akan dapat memilih lebih dari 1 bahasa tujuan. Ciri ini tersedia untuk pengguna premium hanya dengan lebih dari 100 bahasa untuk diakses.

Langkah 4 – Sambungkan Weglot

Tambah Coretan Weglot

Setelah persediaan selesai, sistem akan secara automatik menghasilkan coretan JavaScript yang harus ditambahkan ke laman web Wix anda. Weglot akan memeriksa sama ada ia ditambahkan dengan betul. Kemudian pengalih bahasa akan muncul di laman web dengan semua halaman diterjemahkan secara automatik. Pada peringkat ini, anda juga boleh menggunakan rekod DNS untuk membuat subdomain.

Langkah 5 – Tambah Pengalih

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, Weglot secara automatik menghasilkan butang penukar bahasa. Tetapi jika anda tidak dapat melihat butang itu, anda mungkin memaparkannya secara manual dengan menyelesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke papan pemuka Wix dan masukkan Penjejakan & Bahagian analisis.
 2. Klik pada butang “Custom”.
 3. Salin coretan JavaScript yang dihasilkan oleh Weglot dan tampalkannya. Jangan lupa memilih pilihan “Muatkan Kod pada Setiap Halaman Baru” agar pergantian ditampilkan di setiap halaman.

Versi laman web Wix berbilang bahasa anda sudah siap!

Berapa Kos Membuat Laman Web Multibahasa Wix

Pengguna boleh mencuba perkhidmatan tersebut dengan kos sifar dengan bantuan versi percuma Weglot. Walaupun hanya terhad kepada 2,000 perkataan, ia masih mencukupi untuk laman web kecil, halaman arahan atau perwakilan syarikat dalam talian. Sekiranya anda mempunyai blog atau kedai digital dengan kandungan yang sentiasa dikemas kini, anda perlu meningkatkan ke pakej Weglot premium.

Kos akan bergantung pada jumlah halaman dan jumlah kandungan yang perlu anda terjemahkan. Lebih-lebih lagi, kualiti terjemahan juga penting. Sekiranya terjemahan automatik cukup untuk projek anda, anda tidak perlu membayar wang tunai tambahan untuk penyuntingan manual.

Harga Weglot

Harga penggunaan Weglot berkisar antara € 9,9 hingga € 499 sebulan. Semua pakej dilengkapi dengan ciri dan fungsi yang sama. Satu-satunya perbezaan adalah dalam jumlah domain yang disokong dan jumlah perkataan.

Kesimpulannya

Weglot boleh menjadi alternatif yang baik untuk alat terjemahan khusus Wix. Proses integrasi sangat mudah sedangkan penyetempatan tidak memerlukan pengekodan atau kemahiran khas. Laman web anda diterjemahkan dalam lebih daripada 100 bahasa secara automatik.

Di samping itu, pengguna dapat menyesuaikan beberapa elemen termasuk butang beralih bahasa, menggunakan papan pemuka Weglot untuk memantau kandungan yang diterjemahkan, dan mendapat manfaat daripada pengiktirafan jenama serata dunia.

Cubalah Weglot secara PERCUMA

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map