Reka Bentuk Web Peribadi vs Tema WordPress: Cara Mana Yang Harus Dipilih?

Reka Bentuk Web Peribadi vs Tema WordPress: Cara Mana Yang Harus Dipilih?


Adakah anda mencari peluang untuk online dengan laman web baru anda atau adakah anda perlu mengemas kini projek yang ada agar kelihatan lebih bergaya dan interaktif? Pemilik laman web menginginkan rangkaian fitur yang lebih kaya untuk memastikan pengunjung mereka terus terlibat. Sama ada anda perlu membina kedai digital atau portfolio perniagaan profesional, pertama anda perlu memikirkan penampilannya.

Memandangkan anda merancang untuk bina laman web masa depan anda di WordPress, yang merupakan antara yang paling popular dan CMS paling lama beroperasi hari ini, anda sebenarnya mempunyai dua jalan yang berbeza untuk dipilih:

 1. Yang pertama ialah mengupah pasukan pembangun profesional untuk membuat reka bentuk web yang baru dan unik dari awal.
 2. Cara kedua untuk memilih tema WordPress siap pakai mewakili ribuan templat responsif untuk sebarang jenis laman web dan kategori perniagaan.

Kedua-dua pilihan mempunyai hits dan ketinggalan yang jelas. Pilihannya bergantung pada tujuan anda, kerumitan laman web, anggaran, jangka masa, dan masalah penting lain yang ditentukan oleh projek. Untuk memahami, jalan mana yang paling sesuai dengan anda, kita harus mengenal pasti dua pilihan dan menjelaskan perbezaannya.

Apa itu Laman Web Dibina Khusus?

Reka bentuk web khusus bermaksud mencipta gaya laman web masa depan anda dari awal. Dengan kata lain, anda perlu mengupah pasukan profesional yang akan merancang semula atau membuat susun atur laman dan halaman baru, animasi, kesan visual, fon, dll.. Pereka web juga akan melaksanakan beberapa ciri UI / UX, membuat bentuk dan elemen tersuai untuk projek, memastikan penyesuaian mudah alih laman web, dan aspek penting lain bergantung pada keperluan atau keperluan anda.

Pendekatan ini akan berfungsi untuk pemilik perniagaan yang ingin menerapkan pendekatan unik dan individu kepada pelanggan yang menawarkan ciri eksklusif dan fungsi laman web. Pada masa yang sama, proses ini sangat memakan masa dan mahal. Adakah benar-benar diperlukan untuk projek yang lebih kecil dan lebih sederhana? Teruskan membaca artikel untuk mencari jawapannya.

Apakah Tema WordPress Tersuai?

WordPress mempunyai pusat tema dan templat terbesar. Pengguna boleh memilih beribu-ribu susun atur laman web yang siap pakai walaupun terdapat kedudukan atau perniagaan yang mereka wakili. Semua tema WP dikembangkan oleh pemaju pihak ketiga atau bebas yang menyediakan templat untuk orang ramai selepas pelepasan.

Tema WordPress Tema WordPress

Beberapa pengekod dan pengaturcara bersedia untuk berkongsi tema mereka secara percuma. Yang lain memperkenalkan templat premium dengan set ciri yang lebih kaya, reka bentuk yang lebih terkini, dan faedah lain dengan bayaran tetap. Kami akan membincangkan harganya sedikit lebih jauh. Semua templat tersedia sebagai sebahagian daripada CMS sumber terbuka yang bermaksud anda bebas mengubah atau menyesuaikannya sekiranya terdapat pengalaman pengkodan PHP / CSS.

Lebih-lebih lagi, mana-mana pengguna WordPress berpeluang membuat tema tersuai dengan bantuan Codex WordPress. Ini menyediakan satu set petua dan instrumen teknikal yang berguna untuk merancang laman web anda sendiri. Malangnya, ciri ini tidak akan berfungsi untuk bukan juruteknik dan pemula sementara memilih templat siap adalah cara penyebaran yang lebih cepat dan lebih mudah.

Walaupun kedua-dua tema laman web binaan khas dan WordPress mempunyai tujuan yang sama, artikel ini adalah untuk menekankan kelebihan utama kedua-dua penyelesaian dan juga kelemahan utama. Mana yang lebih baik dan mengapa? Laluan mana yang akan memenuhi keperluan individu anda dari segi anggaran atau masalah teknikal? Mana yang lebih baik untuk projek yang baru dibina dan juga untuk mengembangkan perniagaan? Mari cuba jawab soalan-soalan tersebut.

Reka Bentuk Web Tersuai

Semasa melaksanakan reka bentuk web khusus, anda benar-benar mendapatkan laman web dengan ciri yang dibuat dari kosong untuk memenuhi matlamat perniagaan khusus anda. Laman web akan menampilkan penampilan yang unik dengan kemampuan dan fungsi yang dibuat khas yang diuji oleh pasukan profesional yang berpengalaman.

Anda boleh melaksanakan sebarang bentuk, elemen atau blok yang anda mahukan agar lebih banyak pengguna terlibat. Penyelesaiannya bagus untuk syarikat dan syarikat yang sedang berkembang mencari kehadiran web yang kuat serta peluang penjenamaan semula yang hebat.

Kelebihan Reka Bentuk Web Tersuai:
Kekurangan Reka Bentuk Web Tersuai:
&# x2714; Reka Bentuk dan Fungsi Unik – laman web yang dibina khas dikembangkan dari kanvas kosong. Anda akan menentukan bagaimana rupa dan ciri-ciri yang dimilikinya. Tidak ada pesaing khusus anda yang mempunyai laman web yang sama.
&# x2714; Pengoptimuman SEO – SEO bukan hanya mengenai mengedit URL dan deskripsi meta serta menunjukkan kata kunci fokus. Laman web yang dibina khas lebih menarik untuk perayap mesin carian. Mereka menyukai projek unik, yang bermaksud kedudukan SEO yang lebih tinggi selain pengimbasan kandungan yang betul.
&# x2714; Projek Berskala – perniagaan yang berkembang tidak akan menghentikan perkembangannya. Ini bermaksud anda mungkin memerlukan laman web berskala penuh yang menyediakan penyesuaian cepat dengan teknologi terkini memastikan kelancaran operasi. Laman web yang dibina khas lebih sesuai jika dibandingkan dengan templat WordPress khusus.
Tag Harga Besar – mengupah sepasukan pereka web tersuai secara harfiah akan membebankan anda banyak. Harganya boleh berkisar antara ribuan hingga ratusan ribu bergantung pada kerumitan dan ciri projek yang perlu anda laksanakan. Lebih-lebih lagi, bersiaplah untuk membayar lebih banyak setiap kali anda perlu mengemas kini laman web anda serta menambah ciri baru atau mengubah yang sedia ada.
Proses Mengambil Masa – mencipta banyak kisah laman web yang dibina khas. Proses ini terdiri daripada beberapa peringkat termasuk stereotaip, pengembangan, pengujian, penyelenggaraan, dan lain-lain. Proses ini mungkin memakan masa hingga beberapa bulan. Ini tidak akan berjaya sekiranya anda menginginkan penggunaan yang cepat

Tema WordPress

Tema WP masih menjadi pertaruhan terbaik untuk blogger, syarikat perniagaan kecil dan jenis laman web lain yang tidak memerlukan kerumitan tambahan. Tidak perlu membayar lebih atau menunggu selama berminggu-minggu sekiranya anda ingin melancarkan portfolio jurugambar atau kedai dalam talian kecil. Tema WordPress mempunyai semua yang anda perlukan untuk memenuhi tujuan anda dari segi penyesuaian, penyesuaian, SEO atau pengurusan kandungan.

Kelebihan Tema WordPress:
Kekurangan Tema WordPress:
&# x2714; Kos Rendah – Tema WP tersedia untuk pengguna dengan sebarang anggaran. Anda mungkin mendapat templat percuma dan menyesuaikannya atau memilih tema Premium berbayar yang masih 30-50 kali lebih murah jika dibandingkan dengan reka bentuk web tersuai.
&# x2714; Penyebaran Pantas – Tema WP tidak memerlukan masa untuk pembangunan. Mereka dilengkapi dengan susun atur siap pakai. Apa yang anda perlukan adalah mengendalikan beberapa tetapan asas semasa memulakan, menambah kandungan, dan masuk ke dalam talian dengan laman web siap pakai anda. Seluruh proses akan membawa anda tidak lebih dari beberapa jam.
&# x2714; Hebat untuk pemula – tidak ada kemahiran atau pengetahuan khas yang diperlukan untuk bekerja dengan tema WP. Namun, jika anda masih ingin terlibat dalam penyuntingan PHP / CSS, templat akan memberi anda peluang seperti itu.
&# x2714; Kelenturan – pelbagai tema semakin meningkat setiap bulan. Pengguna boleh memilih yang sesuai dengan perniagaan mereka dan keperluan lain. Semua templat merujuk kepada pelbagai kategori dari eCommerce, penjagaan kesihatan dan B&Pilihan khusus untuk makan di luar, portfolio, halaman arahan, laman satu halaman dan banyak lagi.
Kebanyakan Templat Nampak Sama – setelah templat itu diumumkan, pengguna bebas memuat turunnya dan menyesuaikannya. Ini bermaksud templat anda boleh digunakan oleh ribuan pemilik laman web di seluruh dunia. Anda tidak boleh mengharapkan eksklusif reka bentuk menonjol. Sebaliknya, pengguna mempunyai alat dan plugin yang mencukupi untuk menyesuaikan susun atur yang ada.
Sokongan Minimum – membuat laman web WP bermaksud anda sebenarnya sendiri dengan berjuta-juta pengguna seperti anda berkongsi pengalaman mereka di forum topikal. Ini sebenarnya satu-satunya sumber maklumat sebagai tambahan kepada beberapa panduan video bebas di YouTube sementara laman web yang dibina khas menganggap pembangun menyokong pada setiap peringkat proses pembangunan.

Ada juga yang mengatakan bahawa tema WP hadir dengan kemampuan pengoptimuman SEO yang terhad. Masalahnya dapat diselesaikan dengan menggunakan pemalam yang berbeza. Lebih-lebih lagi, kita mungkin menjumpai banyak laman web yang dibina berdasarkan tema khusus WP yang telah mencapai puncak.

Cara Mana Yang Harus Di Pilih?

25% dari semua laman web di web dibina menggunakan tema WP. Fakta ini membuktikan bahawa templat WP tetap berfungsi setiap kali anda memerlukan perwakilan dalam talian yang kukuh. Lebih-lebih lagi, mereka sesuai dengan pengguna dengan sebarang anggaran sementara reka bentuk web khusus adalah untuk mereka yang bersedia membayar ribuan dolar. Mari lihat tanda harga dan kos pembangunan.

Harga Tema Custom WP

Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, pengguna dengan anggaran terhad boleh memilih templat percuma untuk membina laman web dengan kos sifar. Masalah utama adalah bahawa hampir semua tema percuma pada dasarnya mempunyai struktur dan susun atur yang sama tanpa ciri eksklusif untuk menonjol di samping ribuan dan berjuta-juta muat turun. Ini bermaksud anda perlu menyesuaikannya entah bagaimana atau mempunyai laman web yang kelihatan sama dengan berjuta-juta yang lain.

Templat premium dan berbayar mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk masalah ini. Mereka hadir dengan reka bentuk yang lebih menarik, kesan visual terkini, susun atur halaman yang berbeza, dan keseluruhan struktur laman web. Sekiranya anda memutuskan untuk memilih tema premium, ia mungkin berharga dari $ 30 hingga $ 300. Untuk wang itu, anda mendapat kestabilan yang lebih baik di samping peningkatan fleksibiliti.

Baca juga: Berapa Kos Membina Laman Web??.

Kos Laman Web Dibina Khusus

Mengambil pasukan pereka web adalah pendekatan yang jauh lebih mahal. Anda mendapat pasukan profesional yang mengetahui semua konsep grafik terkini dan trend UI / UX serta mempunyai banyak instrumen untuk menghidupkan idea reka bentuk.

Pereka web yang berpengalaman menggunakan pelbagai perisian grafik dan juga prototaip platform bukan sahaja untuk membuat struktur laman web tetapi juga untuk menguji bagaimana ciri-ciri berfungsi dan memastikan kelancaran projek. Perkhidmatan ini jauh dari murah:

 • Menyewa agensi reka bentuk kitaran penuh akan dikenakan biaya dari $ 3,000- $ 5,000 untuk laman web sederhana dengan usia minimum dan tanpa ciri khas.
 • Laman web yang berfungsi sepenuhnya dengan pilihan yang anda perlukan akan dikenakan bayaran dari $ 10,000.
 • Projek yang rumit bermula dari $ 20,000 dan lebih tinggi.

Baca juga: Berapa Kos Menggaji Pembangun Web atau Pereka Web.

Jangan lupa tentang penyelenggaraan dan sokongan laman web. Anda perlu membayarnya secara berasingan. Selain itu, pengubahsuaian atau peningkatan lebih lanjut, yang diperlukan pada suatu tahap perkembangan perniagaan, juga akan menelan belanja sekurang-kurangnya beberapa ratus.

Sudah tentu, anda boleh mengupah freelancer dan mengurangkan perbelanjaan reka bentuk web. Namun, bekerja dengan freelancer datang dengan kekurangan jaminan. Anda bertanggungjawab untuk semua risiko yang merujuk kepada kelayakan, kualiti perkhidmatan, dan masalah penting lain.

Kesimpulannya

Walaupun semakin banyak laman web muncul di web setiap hari, selalu ada tempat untuk reka bentuk web tersuai. Pilihannya adalah satu-satunya peluang untuk syarikat besar dan syarikat mapan menonjol. Walau bagaimanapun, tidak masuk akal bagi syarikat atau individu yang lebih kecil dengan projek yang lebih mudah yang baru memulakannya.

Tema WP memberikan sekumpulan ciri yang mungkin anda perlukan dari awal dan juga untuk berkembang. Mereka tidak memerlukan kemahiran teknikal dan sesuai untuk pemula. Pengguna boleh menjimatkan masa dan wang, yang mungkin menjadi faktor penting bagi beberapa syarikat.

Pembangun laman web nampaknya cara lain untuk masuk dalam talian yang patut disebut. Direka untuk membantu pemula membuat laman web tanpa pengetahuan teknikal dalam beberapa minit, perisian canggih memberikan kemudahan penggunaan terima kasih kepada WYSIWYG dan fungsi drag-and-drop, penyatuan yang sangat mudah, templat responsif siap pakai yang dilengkapi dengan ciri dan tambahan yang berkaitan. Apa yang lebih penting, pembangun laman web hadir sebagai penyelesaian all-in-one tanpa perlu menguruskan hosting, domain atau keselamatan secara berasingan.

Cukup pilih jalan yang paling sesuai dengan anda dan masuk dalam talian dengan laman web profesional anda!

Buat Laman Web dengan WordPress

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map