Ujian Kelajuan Laman Web: Cara Mengukur dan Mempercepat Masa Muat Halaman

Uji Kelajuan Laman Web: Cara Mengukur Masa Beban Laman Web dan Mempercepat Laman Web Anda


Waktu muat laman web adalah kadar penting yang dapat menentukan kejayaan projek di masa hadapan. Kadar ini bertanggungjawab untuk sama ada pelawat akan terus berada di laman web ini dan terus meneroka atau meninggalkan pesaing pemuatan yang lebih pantas. The ulasan menunjukkan bahawa lebih daripada 40% orang yang biasanya melayari jaring mungkin akan keluar sekiranya kelajuan memuatkan laman web melebihi 3 saat. Ia hampir separuh daripada sasaran sasaran yang berpotensi.

Soalannya bukan hanya mengenai jumlah pengunjung, lalu lintas, pelbagai ROI, dll. Ia juga mengenai pengoptimuman laman web dan SEO secara keseluruhan. Semakin sedikit masa halaman anda dimuat, kedudukan mesin carian yang tinggi akan mereka perolehi. Kelajuan bergantung pada faktor yang berbeza. Kadang-kadang pengguna memilih sebilangan tip tip rawak yang mungkin tidak berfungsi. Dalam artikel ini, kami akan mengkaji beberapa langkah berguna yang akan membolehkan anda meningkatkan kelajuan pemuatan ketika menggunakan pembangun laman web.

Cara Mengukur Masa Beban Laman Web

Sebelum kita mula membincangkan tip bagaimana mempercepat laman web anda ketika digunakan dengan platform pembinaan laman web yang dihoskan, kita harus menjelaskan apa itu kecepatan pemuatan dan bagaimana ia berfungsi.

Apakah Kelajuan Laman Web?

Kadar ini menggambarkan masa yang diperlukan untuk memuatkan halaman tertentu setelah pengguna mengklik pautan atau menaip URL di bar carian. Semakin lama pengguna memerlukan melihat halaman, semakin rendah kepuasan dan keterlibatan laman web anda. Berkelajuan rendah menghasilkan penurunan penukaran dan lalu lintas, ranking SEO yang lebih rendah, dan kehilangan pengunjung yang besar.

Atas sebab ini, kebanyakan pemilik laman web berusaha sedaya upaya untuk mencapai kelajuan pemuatan yang optimum, yang seharusnya kurang dari 2 saat. Sebagai Statistik Google menunjukkan, 47% daripada semua pengguna menjangkakan masa muat tidak akan melebihi jangka masa tersebut. Sebaliknya, kita semua ingin tampil dengan laman web yang indah, dinamik, dan pada masa yang sama berfungsi. Apa yang harus kita lakukan untuk mengelakkan kerosakan laman web yang penting?

Bagaimana Kelajuan Laman Web Berfungsi?

Proses memuat halaman web bergantung pada tiga perkara penting:

 • Penyemak imbas yang digunakan oleh pelawat anda (Opera, Safari, Chrome, dll.);
 • Kelajuan sambungan internet yang ditentukan oleh penyedia tempatan anda.
 • Prestasi atau hosting pelayan (tempat di mana projek anda sebenarnya tinggal).

Bayangkan diri anda melayari internet untuk mencari produk atau perkhidmatan tertentu. Pertama sekali, anda pergi ke penyemak imbas pilihan anda dan taipkan nama produk atau pasaran. Dalam kes ini, anda benar-benar mengirim permintaan ke pelayan, yang mengirimkan kembali maklumat yang diperlukan dengan semua file dan kod yang disusun sehingga anda dapat melihat sentuhan akhir halaman web.

Soalan utamanya adalah bagaimana membuat pelayan menyampaikan maklumat yang diminta secepat mungkin terutama ketika menggunakan penyelesaian bangunan all-in-one.

Petua Pengoptimuman Masa Beban Pembangun Laman Web

Situasi dengan pembangun laman web mungkin menjadi cabaran. Ciri utama dari semua platform yang dihoskan adalah hakikat bahawa mereka menangani sebahagian besar masalah prestasi sendiri, tidak seperti laman web yang dikodkan sendiri atau CMS. Dengan kata lain, anda tidak mempunyai akses ke alat pengoptimuman lanjutan, kerana anda mendapat semua ciri dalam kotak siap.

Sekiranya masa muat adalah objektif sebelumnya untuk projek masa depan, anda perlu memilih platform dengan kadar prestasi terbaik. Sudah tentu, tidak ada pembina laman web yang paling popular pernah mengatakan: “kami mempunyai kelajuan memuatkan halaman yang rendah, jadi mengapa anda tidak pergi ke tempat lain” Atas sebab ini, ini semua berkaitan dengan penyelidikan, perbandingan, dan kontras. Ikuti langkah-langkah ini untuk mendapatkan pemahaman yang jelas mengenai potensi kelajuan muat platform:

 1. Pilih platform dan log masuk untuk percubaan percuma.
 2. Buat laman web BLANK tanpa fail dan kandungan.
 3. Terbitkan laman web anda.
 4. Gunakan mana-mana alat pengukuran masa yang ada untuk mengenal pasti kelajuan.

Semasa menggunakan laman web kosong, semua platform yang dihoskan diletakkan dalam keadaan yang sama menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti yang terbaik dari segi prestasi. Sekiranya anda memutuskan untuk memeriksa laman web yang sudah mengandungi gambar, teks atau widget, akan lebih sukar untuk mengenal pasti pemenangnya. Katakan anda mempunyai tajuk penuh dengan gelangsar gambar dan beberapa gambar dengan resolusi tinggi. Sudah tentu, anda tidak boleh mengharapkan tindak balas pelayan yang tinggi dalam kes ini.

Petua penting # 1: gunakan laman web kosong tanpa kandungan untuk memeriksa kelajuan pemuatan halaman di pelbagai platform yang dihoskan. Sebagai peraturan, yang paling dipercayai menawarkan percubaan percuma. Jadi, anda boleh mengukur kadarnya dengan kos sifar.

Baca juga: Bagaimana Mendapatkan Laman Web Wix Anda Ditemui dan Diperingkat dengan Baik di Google.

Perkhidmatan Dalam Talian untuk Mengukur Masa Beban Laman Web

Kami telah memilih beberapa perkhidmatan yang paling popular yang membolehkan pengguna mengukur masa muat turun laman web dengan beberapa klik. Sebahagian daripada mereka menghasilkan laporan terperinci yang menunjukkan masalah yang memerlukan pengoptimuman segera. Namun, anda tidak memerlukannya pada mulanya, kerana kami mengukur laman web kosong tanpa kandungan. Jadi, berikut adalah beberapa perkhidmatan teratas untuk menilai kelajuan beban:

# 1 – Pandangan Google PageSpeed

Wawasan PageSpeed ​​Google

Wawasan PageSpeed ​​Google – adalah alat yang dipercayai untuk mengukur kelajuan laman web. Ciri utamanya adalah bahawa ia tidak hanya memberikan hasil prestasi sebenar tetapi juga membolehkan Google melihat kodnya. Sistem ini menggunakan mesin analitik yang kuat untuk memastikan statistik masa nyata dan menawarkan beberapa petunjuk mengenai apa yang harus dilakukan untuk meningkatkan prestasi keseluruhan. Lebih-lebih lagi, ia sangat mudah digunakan.

Ciri-ciri utama:

 • Gabungan enjin Rumah Api dan CrUX;
 • Antara muka intuitif;
 • Sistem pemarkahan sederhana.

Uji Kelajuan Laman Web

# 2 – Alat Ujian Pingdom

Alat Ujian Pingdom

Pingdom – adalah alat pengujian kelajuan laman web yang popular yang memungkinkan untuk menguji laman web dari pelbagai lokasi kerana pusat data yang terletak di Amerika Syarikat, Kanada, dan Eropah. Platform ini dilengkapi dengan ringkasan terperinci mengenai semua masalah yang mungkin memerlukan pengoptimuman untuk mendapat keuntungan dari kelajuan beban yang lebih tinggi. Ia mempunyai carta berguna dengan semua format kandungan yang disokong serta warna yang berkaitan dengan status tertentu.

Ciri-ciri utama:

 • Pelaporan dipertingkatkan;
 • Ujian membentuk beberapa lokasi;
 • Kebolehcapaian 24/7.

Uji Kelajuan Laman Web

# 3 – Kesan Beban

Kesan Beban

Kesan Beban – lebih tertumpu pada pembangun dan pengaturcara profesional. Pro yang berdedikasi berpeluang merancang sendiri ujian menggunakan bahasa pengaturcaraan yang ada. Pemula juga boleh mendapat manfaat daripada laporan terperinci dalam bentuk rajah yang menggambarkan masa tindak balas pelayan, kadar permintaan, dan statistik penting lain.

Ciri-ciri utama:

 • Kebolehcapaian tempatan dan Awan;
 • Algoritma amaran prestasi;
 • Sokongan pelanggan dan komuniti yang semakin meningkat.

Uji Kelajuan Laman Web

# 4 – Peningkatan

Uptrends

Uptrends – adalah alat pengukuran kelajuan yang dipercayai dan mudah digunakan yang memungkinkan untuk mendapat manfaat daripada pandangan terperinci. Pemilik laman berpeluang mengukur semua metrik penting yang merangkumi ukuran halaman, masa memuat, kelajuan permintaan, kemungkinan kerosakan atau air terjun. Sistem ini menghasilkan laporan berguna dengan statistik terperinci serta cadangan penambahbaikan.

Ciri-ciri utama:

 • Pelayan yang berada di seluruh dunia;
 • Semua metrik utama untuk diukur;
 • Ujian versi laman web dan mudah alih.

Uji Kelajuan Laman Web

Anda boleh menggunakan mana-mana yang disebutkan di atas untuk membandingkan hasilnya dengan laman web kosong percuma anda yang dihoskan oleh pelbagai platform pembinaan laman web. Pilih yang mempunyai kadar yang lebih baik dan mulailah membina projek yang dikendalikan sepenuhnya.

Petua penting # 2: walaupun laman web siap anda mendapat 10 dari 10, selalu ada tempat untuk pengoptimuman.

Cara Mempercepat Laman Web Anda

Kami telah membincangkan beberapa petua bagi mereka yang hanya memulakan laman web mereka. Tetapi adakah pengguna harus melakukan dengan laman web yang sudah ada yang jauh dari kesempurnaan dari segi masa muat? Halangan utama adalah bahawa platform yang dihoskan biasanya menjaga prestasi sendiri memberikan akses terhad ke kod sumber atau tetapan halaman untuk mengoptimumkannya.

Satu-satunya perkara yang tinggal untuk kita ialah memanfaatkan seting dan ciri penyesuaian yang kita dapat. Beberapa sistem yang bereputasi menawarkan pakej penggalak masa muat tersuai mereka sendiri (contohnya, Wix Turbo). Tetapi dalam kebanyakan kes, anda perlu menangani pengoptimuman sendiri. Mari kita lihat, apa yang boleh kita lakukan.

1. Mengintegrasikan Ciri Pengoptimuman

Pertama sekali, lihat apa yang dimiliki oleh pembangun laman web terpilih. Beberapa platform biasanya dilengkapi dengan alat pengoptimuman bawaan yang sering tidak disedari oleh pengguna. Sebagai contoh, kebanyakan sistem menawarkan Ciri Lazy Load diaktifkan secara lalai. Dalam beberapa kes, ia mungkin dimatikan. Yang anda perlukan hanyalah pergi ke tetapan laman web dan hidupkan. Fitur ini dirancang untuk meneruskan pengoptimuman gambar automatik dan peningkatan masa muat laman web untuk versi desktop dan mudah alih.

Beberapa pembangun laman web menawarkan alat yang berasingan untuk mengoptimumkan beberapa blok dan elemen mereka untuk versi laman web mudah alih. Contohnya, anda mempunyai portfolio jurugambar dengan banyak gambar dan gambar beresolusi tinggi. Anda boleh mengoptimumkannya untuk meningkatkan kelajuan laman versi mudah alih secara terpisah dari versi desktop.

2. Mengoptimumkan Imej

Cara kedua adalah mengoptimumkan gambar secara manual menjadikannya lebih ringan. Dalam kebanyakan kes, foto dan gambar beresolusi tinggi ternyata menjadi sebab utama masa muat halaman rendah. Pengguna boleh memilih tiga cara berbeza:

 • Pilih ukuran gambar yang disyorkan oleh pembangun laman web (sebagai peraturan, anda akan melihat resolusi yang disarankan untuk setiap blok I papan pemuka. Cuba berpegang teguh);
 • Optimumkan setiap gambar secara manual (terdapat banyak penyunting yang membiarkan tanaman anda dan mengubah saiz foto. Tahap pemampatan untuk gambar Jpeg sekurang-kurangnya 85% tanpa menjejaskan kualiti gambar);
 • Gunakan pemalam dan widget (kebanyakan platform menawarkan pemalam tambahan untuk mengoptimumkan gambar laman web. Walau bagaimanapun, setiap plugin atau tambahan baru juga boleh menjejaskan masa muat turun laman web).

3. Jadikan Struktur Halaman Jelas

Perkara yang baik mengenai pembangun laman web adalah kenyataan bahawa mereka datang dengan templat siap pakai. Mereka mempunyai satu set plugin, blok atau elemen bersepadu bergantung pada niche. Mereka direka untuk memastikan prestasi maksimum.

Sudah tentu, kita semua berhasrat untuk membina laman web yang bergaya dan dinamik serta menambah beberapa aplikasi dan pemalam eksklusif. Kesalahan utama di sini adalah semakin buruk. Setiap widget adalah sekeping kod yang memuat halaman dan menyukarkan pelayan untuk menghantar permintaan kembali secepat mungkin.

Lebih-lebih lagi, beberapa aplikasi cukup rumit dan memerlukan lebih banyak sumber pelayan untuk dihantar dengan cara yang betul kepada pengguna akhir. Idea utama di sini adalah menjadikannya sesederhana mungkin tanpa menjejaskan kebolehgunaan projek.

4. Elakkan terlalu banyak kesan visual

Trend reka bentuk laman web berkembang. Mereka menyampaikan teknologi dan konsep visual baru untuk menjadikan projek ini menarik dan interaktif mungkin. Pembangun laman web mengikuti trend tersebut. Sebahagian daripadanya dilengkapi dengan sekumpulan fitur animasi. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan kesan paralaks pada tajuk atau blok di halaman dengan gambar, membuat ikon animasi yang muncul dari kedua sisi, menerapkan butang menarik secara visual serta blok ajakan bertindak.

Menambah terlalu banyak ciri animasi tidak bagus. Pengguna sukar menghargai laman web yang kelihatan seperti papan iklan dari halaman stesen minyak terdekat yang berfungsi sepanjang masa. Cubalah untuk menjadikannya sederhana tetapi bergaya. Kesederhanaan adalah kunci kepuasan pengguna. Permudahkan mereka mencari halaman, bahagian atau produk yang mereka perlukan. Cegah mereka dari keperluan untuk membuat jalan melalui sepanduk berwarna-warni dan menjengkelkan tanpa henti yang mengatakan “dapatkan PDF percuma kami”.

Petua penting # 3: pertaruhan terbaik adalah berpegang pada struktur yang ditawarkan oleh pembangun laman web. Sekiranya anda memerlukan portfolio, gunakan templat portfolio dan bukannya mengedit mockup eCommerce. Jangan memuatkan laman web anda dengan animasi dan widget. Pastikan jernih dan sederhana.

Garisan bawah

Menjaga masa muat laman web yang baik sangat penting. Pertama sekali, ia akan memastikan penggunaan yang lebih baik dari segi pengalaman pengguna. Kedua, ia akan memastikan lalu lintas yang lebih tinggi menghasilkan kadar penukaran yang lebih baik. Yang terakhir tetapi tidak mustahak adalah peningkatan peringkat SEO. Enjin carian menyukai laman web dengan kelajuan memuatkan halaman yang hebat. Tetapi yang lebih penting, peningkatan kadar kelajuan akan menghasilkan penglibatan pengguna yang lebih baik.

Walaupun pembangun laman web dan menjaga keselamatan dan prestasi sendiri, pengguna tidak mempunyai banyak kemampuan pengoptimuman. Walau bagaimanapun, kami mungkin masih menyusun perisian terbaik dari awal dengan memeriksa laman web kosong. Pada masa yang sama, pengguna masih dapat mengoptimumkan isi serta struktur halaman untuk menjadikan proyek ini ringan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map